Off the beaten track
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Off the beaten track
Ufff, przeczytałem. Ale fajnie mieliście. Słyszałem, że FUX dał czadu i kompletnie się nie przejmował krzaczorami. Szacun, szacun 

to nie tylko o wrzucenie kamienicy w busz chodzi. FUX pokazał, że ten jego czołg naprawdę nieźle robi w terenie.Konto usunięte pisze:FUX dał czadu i kompletnie się nie przejmował krzaczorami. Szacun, szacun

(a jeśli chodzi o krzaki i lakier, to nie wiem, czy większy szacun nie należy się FUXowej pani. dopiero teraz wiem, co to jest "siła spokoju"

Widzę że jest tu kącik offroadowy ale ogólny, jeździ ktoś jakimś starszym subkiem? Ew czy był by ktoś skłonny odpowiedzieć na parę pytań technicznych? (Sory wiem że to nie ten dział ale może tu szybciej znajdę odp)
Pytania:
1 -koła /oponki do leone (4:140) nietypowy rozmiar felgi , da radę coś innego tam wsadzić bez większych przeróbek?
2- większe koła? jak to wpływa na mechanizm napędowy, ponoć można urwać przeguby, skrzynia także pada, jest szansa na wzmocnienie tych części? Jakie rozwiązania mogli stosować koledzy z filmików gdzie mieli koła 30' itp, czy po prostu wymieniali co chwilę części.
3-w leone 90' chłodnica ma korek do wlewu, jest także zbiorniczek wyrównawczy który ma tylko jeden mały wężyk od chłodnicy którym wywala nadmiar zagotowanego płynu jednak nie ma powrotu ? czy jakoś go zasysa?
Pytania:
1 -koła /oponki do leone (4:140) nietypowy rozmiar felgi , da radę coś innego tam wsadzić bez większych przeróbek?
2- większe koła? jak to wpływa na mechanizm napędowy, ponoć można urwać przeguby, skrzynia także pada, jest szansa na wzmocnienie tych części? Jakie rozwiązania mogli stosować koledzy z filmików gdzie mieli koła 30' itp, czy po prostu wymieniali co chwilę części.
3-w leone 90' chłodnica ma korek do wlewu, jest także zbiorniczek wyrównawczy który ma tylko jeden mały wężyk od chłodnicy którym wywala nadmiar zagotowanego płynu jednak nie ma powrotu ? czy jakoś go zasysa?
Witaj. Na pierwsze i drugie nie odpowiem. Nie mam takowego doswiadczenia.
Co do 3, to w korku jest zawór dzialający w jedną stronę.
Starym patentem było założenie jakiegokolwiek pojemnika w celu zachowania wydalonego nadmiaru płyną. Później robilo sie dolewki.
Nie potrafię Ci powiedzieć, jaki wplyw miałoby zastapiepienie otwartego ukladu chlodzenia na nadciśnieniowy/zamknięty.
Co do 3, to w korku jest zawór dzialający w jedną stronę.
Starym patentem było założenie jakiegokolwiek pojemnika w celu zachowania wydalonego nadmiaru płyną. Później robilo sie dolewki.
Nie potrafię Ci powiedzieć, jaki wplyw miałoby zastapiepienie otwartego ukladu chlodzenia na nadciśnieniowy/zamknięty.
Dolce far niente 

no właśnie mam ten zbiorniczek z tym że jak był zamknięty to wywalało z pod uszczelki korka na chłodnicy a teraz wylewa się do zbiornika a później płyn ginie:) nie dopatrzyłem się jeszcze co z nim.
FUX, fajny ale kilku drwali trzeba by zabrać na wycieczkę po ścieżkach świetokrzyskich 

esilon pisze:FUX, fajny ale kilku drwali trzeba by zabrać na wycieczkę po ścieżkach świetokrzyskich
podejrzewam że autko dobrze sobie radzi tylko w terenie który stawia mały opór tym ogromnym kołom woda ,śnieg. Ciekawe jak by coś cięższego zapodał i czy by miał siłę pokonać przeszkody.
-
stormy
- 2 gwiazdki
- Auto: OBK, VW T4 Californa, Samurai "Zmota"
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Przenoszę wątek z http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 07#p205498

Znalazłem koło siebie piękne tereny do jazdy.
Drogi nie tknięte oponą samochodu od tygodnia z dziewiczym śniegiem.
Ktoś chętny? (okolice Puszczy Kampinoskiej)

Będę musiał wozić chyba lepszy aparat. Łoś pozował cudnie, ale komórką to nie za wiele moglem zdziałać
Mówisz masz:damaz pisze:a ty, storymy, tobyś zdjęcia zapodał w ofdybityn

To jak z tą ustawką?damaz pisze:za tydzień ustawkastormy pisze:dłubię przy samuraju :)![]()

Drogi nie tknięte oponą samochodu od tygodnia z dziewiczym śniegiem.

Ktoś chętny? (okolice Puszczy Kampinoskiej)

Będę musiał wozić chyba lepszy aparat. Łoś pozował cudnie, ale komórką to nie za wiele moglem zdziałać

Ostatnio zmieniony 3 gru 2010, o 17:48 przez stormy, łącznie zmieniany 1 raz.
Subaru Outback 2,5 MY'05,
VW T4 California MY'03
Suzuki Samurai "Zmota" 1,6 MY'92
VW T4 California MY'03
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
A podobno mieszkasz w okolicy Puszczy Kampinoskiejstormy pisze: okolice Puszczy Kampinowskiej

stormy gratulacje, bardzo fajna "zabawka"

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Obecny!stormy pisze:To jak z tą ustawką?![]()
zatankowany i oszpadlowany.
najchętniej niedziela.
-
stormy
- 2 gwiazdki
Tak się kończy jak się usiłuje w biegu wstawić foty i napisać postarrosiak pisze: A podobno mieszkasz w okolicy Puszczy Kampinoskiej![]()

Niepotrzebnie dałeś cudzysłówrrosiak pisze: stormy gratulacje, bardzo fajna "zabawka"![]()

Natomiast powalające są ceny części. Wiedziałem że to tanie w utrzymaniu autko, ale wczorajsze zakupy w IC mnie powaliły.
Za pasek rozrządu (Conti), rolkę napinacza (SKF), filtr oleju (Bosch) i uszczelkę pokrywy zaworów zapłaciłem... 160zł brutto. ;)))
Teraz muszę kupić jeszcze zgrzewkę piwa i zamknąć się w garażu

VW T4 California MY'03
VW T4 California MY'03
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
stormy, 
Ja bym się nawet tego kampinosu przejechał, tylko kto mnie będzie ze śniegu wyciągać? Coś wydaje mi się, że nie dam rady jak samuraj. Ale jak pojedizemy z Damaziem, to nawet jak nie damy rady mnie z zaspy wyciągnąć, to i tak będzie fajnie

Ja bym się nawet tego kampinosu przejechał, tylko kto mnie będzie ze śniegu wyciągać? Coś wydaje mi się, że nie dam rady jak samuraj. Ale jak pojedizemy z Damaziem, to nawet jak nie damy rady mnie z zaspy wyciągnąć, to i tak będzie fajnie

-
stormy
- 2 gwiazdki
Przyjeżdżaj koniecznie. Najwyżej porzucisz forka i się przesiądziesz do mnie albo do Damazia.Konto usunięte pisze:stormy,
Umówiliśmy się w niedziele w samo południe.
VW T4 California MY'03
VW T4 California MY'03
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
-
stormy
- 2 gwiazdki
W Samuraju nie ma wyboruesilon pisze:stormy, a jaki tam masz silniczek, 1,3 ?

Był tylko jeden jedyny silnik 1.3. Do 1990 na gaźniku, później na monowtrysku, pod koniec produkcji dostał wielopunkt i 16V.
Ja mam na monowtrysku.
Był jeszcze francuski diesel 1,9 ale to dopiero od '99 roku.
VW T4 California MY'03
VW T4 California MY'03
stormy pisze: W Samuraju nie ma wyboru
litrówka jeszcze była :), z tego co widziałem to ponoc mocniejszy reduktor w niej był,
a pytałem czy 1,3 bo różne zmoty wyglądające w miare normalnie nawet z 2.0 wystepuja :)
wogole to ten saurai jest baaardzo ciekawa opcja do celow zgodnych z tym watkiem ;) tylko faktycznie trzeba miec garaz i troche kluczy :))
(zastapienie seryjnego gaznikiem z poloneza ponoc poczucie wiekszej mocy daja)
-
stormy
- 2 gwiazdki
Nie byłoesilon pisze: litrówka jeszcze była :), z tego co widziałem to ponoc mocniejszy reduktor w niej był,

Ale fakt - wszystkie wyglądały prawie identycznie.
Super prosta konstrukcja. Nawet zawory się reguluje śrubkami a nie płytkami. W zasadzie wszystko można zrobić samemuesilon pisze: a pytałem czy 1,3 bo różne zmoty wyglądające w miarę normalnie nawet z 2.0 wystepują :)
wogole to ten saurai jest baaardzo ciekawa opcja do celow zgodnych z tym watkiem ;) tylko faktycznie trzeba miec garaz i troche kluczy :))

A zmot na bazie Samiego jest faktycznie mnóstwo.
Ponoć od Pony ładnie pasuje. A powód zmian jakie ludzie często robią jest głównie taki że podobno ten Samurajowy gaźnik jest nie do opanowania (niebyt chce działać i nie bardzo się daje wyregulować)esilon pisze: (zastapienie seryjnego gaznikiem z poloneza ponoc poczucie wiekszej mocy daja)
VW T4 California MY'03
VW T4 California MY'03
stormy, a po asfalcie to da się* dalej pojechac na większych kółkach czy laweta ?
*że jakoś sie da to wiem ale czy po ponad 150 km jazdy asfaltem nie trzeba 1 dzień odpoczynku;)
*że jakoś sie da to wiem ale czy po ponad 150 km jazdy asfaltem nie trzeba 1 dzień odpoczynku;)