Jestem w " . " a konkretnie to jakie macie kominki

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: Jestem w " . " a konkretnie to jakie macie kominki

Post 6 lis 2010, o 19:22

jak komuś za zimno to sie musi ruszać :giggle:

np skoczyć po paliwo do kominka :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 6 lis 2010, o 23:40

FUX pisze: Z 23,4 st wczoraj, kolo 10 wieczorem, teraz jest 22,6.
Przy panujących obecnie w Polsce arktycznych mrozach to rzeczywiście ogromny sukces :giggle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 7 lis 2010, o 07:44

Także w RP można dom pseudo pasywny wybudować.
Zgryźliwość tym razem Ci daruję... :razz:
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 7 lis 2010, o 10:54

Czy palenie mokrym drewnem we wkładzie moze powodować kłopotyw kominie?
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lis 2010, o 12:13

Tak. Osadza się smółka, która następnie mighruje przez fugi między cegłami i zasyfia ścianę.
Jeżeli jest wkład kominowy to ściany nie zasyfi, ale zasyfi się sam wkład.
Sprawność mokrego drewna jest znikoma, gdyż większość temperatury idzie w odparowanie wody z drewna i zasyfianie komina.
Dolce far niente ;-)

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 7 lis 2010, o 12:45

Konto usunięte pisze: Do nas w poniedziałek wchodzą kominkarze. Robimy eksperymentalnie kominek akumulacyjny - bez nawiewów, z ciepłą zabudową szamotową. Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie.
Czyli coś w rodzaju pieca kaflowego ? Napisz co wyszło.
Ja mam kominek od 7 lat. Uważam, że strata kasy, używany ostatnio prawie wcale a jak się rozpali to tak jak piszecie: obok jest bardzo ciepło a kilka metrów dalej już niekoniecznie. Znajomy miał kozę też zrezygnował; niby wszystko było pięknie ale po pewnym czasie odechciało się domownikom rozpalać, nosić drewno, czyścić itd. z różnych przyczyn, najczęściej zawodowych (wracał z roboty wieczorem a tu zimno człowiej zmęczony...) Teraz gdybym miał decydować to pewnie piec kaflowy taki jak u babci. Oczywiście jako źródło dodatkowe bo podstawowe to gaz lub węgiel, chyba że ktoś nie ma co robić jest na emetyrurze, rencie itp. to sobie można dokładać, rąbać, etc.
pozdrawiam
Grzegorz

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 7 lis 2010, o 12:50

Arno, czy Ty grzejesz może wodę do mycia od kominka :?:
Jeśli tak , to jaki masz baniak ( litry ) , jak daleko masz od kominka ten baniak , jak długo zajmuje Ci nagrzanie wody ( do jakiej temp ) i przy jakiej temp. ustawionej kominka .

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lis 2010, o 13:35

Rany boskie czestohoskie, skad wiedziales Piter ze to do grzania wody. Grzeje w misce.
I zastanawiam sie czy nie zrobic systemu rekuperacji wody z drewna w przewodzie kominowym. To bedzie dom holistyczny.
i samowystarczalny.
I kurdewsko ekologiczny
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Maris
0 gwiazdek

Post 14 lis 2010, o 23:35

Witam wszystkich:)Systematycznie i mam nadzieję skutecznie przeszukując zasoby internetu trafiłam na Wasz wątek.. ;-) Dopiero przy rejestracji zauważyłam, ze to forum Subaru, a ja tylko o kominkach szukam :-p Ale nic kto pyta nie błądzi, więc może pomożecie ogłupionej dziewczynie.
Kupimy mały domek w którym są dwa kominki..Jeden na parterze w pomieszczeniu połączonym z kuchnią..powiedzmy pseudo salonie i drugi na dole w piwnicy(z oknami, żeby nie było ;-) ).Ten na dole chcemy rozebrać i tam zrobić pokój dzieciakom(ok 16m2)obok jest jedno mniejsze pomieszczenie, zakładamy, ze sypialnia..Zastanawiamy się nad rozprowadzeniem ciepła z kominka na górze.Kominek jest bez żadnego wkładu, gość sobie wymurował i palił raz na ruski rok..Na początku myśleliśmy, ze sobie poprowadzimy rury i będzie ok, ale im więcej czytam tym jestem głupsza :oops: Ogólnie tam jest może z 40m2 jak to ogrzać wogóle??Coraz poważniej zastanawiam się nad grzejnikiem na prąd :mrgreen:
Podpowiecie coś??

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 14 lis 2010, o 23:37

Maris, bo to takie dziwne forum... może 10% użytkowników ma Subaru ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 14 lis 2010, o 23:51

Bo tutaj dla niepoznaki większość ma niemieckie auta, nieliczni francuskie ;-) A serio w temacie kominków, to cały dom ma ok 40m2 ? Jeśli chodzi o rozprowadzanie ciepłego powietrza "z góry na dół" , to raczej nie zadziała. Na dole zróbcie elektryczne grzejniki. No chyba, że budżet większy, to można u góry przerobić kominek na taki z płaszczem wodnym i na dole zrobić ogrzewanie podłogowe lub grzejniki wodne.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 14 lis 2010, o 23:58

LouCyphre pisze: Bo tutaj dla niepoznaki większość ma niemieckie auta, nieliczni francuskie
Bo to geje tylko sie wstydzą przyznać :mrgreen: Z każdego innego forum ich wywalili a że tu dobre Admiństwo ich przygarnęło to piszą o jakiś kominkach ,nawigacjach itd ...o mercedesach i dyskotekach nie wspomnę...
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Maris
0 gwiazdek

Post 15 lis 2010, o 00:02

hehe ja narazie polegam na komunikacji miejskiej.. :lol:

LouCyphre dom to dużo powiedziane.. :roll: tak ma około 40m..Budżet raczej niewielki, tym bardziej że będzie trzeba też zainwestować w mały remont..A ten kominek na górze można zostawić taki jak jest, zwykły murowany czy trzeba coś kupić??nie wiem jakiś wkład czy coś??bo ja kompletnie zielona w tym temacie :oops:

a może na studniach też ktoś sie tutaj zna :whistle: :?:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lis 2010, o 00:06

LouCyphre pisze: Jeśli chodzi o rozprowadzanie ciepłego powietrza "z góry na dół" , to raczej nie zadziała.
Da się. Trzeba obieg wymusić, a więc wstawić wentylator w przewód. Ważne, żeby w dolnym pokoju wylot ciepłego powietrza był możliwie najbliżej podłogi.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 15 lis 2010, o 00:10

Maris pisze: a może na studniach też ktoś sie tutaj zna
Ma studiach to na bank Chloru, :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lis 2010, o 00:19

So What!, Wiem, że się da, ale gdzie znajdzie się to ciepłe powietrze, które przepompujesz z góry na dół, szczególnie jeśli wyloty będą pod sufitem w piwnicy ? :roll:

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lis 2010, o 00:20

Maris, Jeśli nie przeszkadza Wam otwarty kominek, to na razie zostawcie to co jest. Na taką powierzchnię powinien wystarczyć do grzania.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lis 2010, o 00:21

LouCyphre pisze: So What!, Wiem, że się da, ale gdzie znajdzie się to ciepłe powietrze, które przepompujesz z góry na dół, szczególnie jeśli wyloty będą pod sufitem w piwnicy ? :roll:
Trzeba zapewne przerobić "górny" kominek. Choć niekoniecznie na taki z płaszczem wodnym.

Maris
0 gwiazdek

Post 15 lis 2010, o 00:23

Jeszcze tam nie mieszkamy ;-) Więc jeszcze nie wiem czy przeszkadza..A tak się zastanawiam..bo to domek na ogródkach działkowych..czy takie grzejniki elektryczne nie będą zbyt dużym obciążeniem dla sieci??Nawet jeśli będą dwa małe i używane powiedzmy tylko wieczorami, ew w nocy??

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lis 2010, o 00:25

Maris pisze: A tak się zastanawiam..bo to domek na ogródkach działkowych..czy takie grzejniki elektryczne nie będą zbyt dużym obciążeniem dla siec

Nie mam pojęcia jakie macie zabezpieczenie prądowe(w sensnie ile amperowe), od tego trzeba zacząć

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 15 lis 2010, o 06:51

Maris, kupiliście domek na działkach i chcecie tam mieszkać przez cały rok? Czy tylko na weekendy i podczas wakacji?

Jeśli cały rok i w dodatku z dziećmi to proponuję wziąć kogoś, kto się na kominkach i wentylacji zna, żeby najpierw ocenił czy w ogóle ten kominek będzie grzał ile trzeba, czy spaliny nie będą się cofać itp. Bo może się okazać, że w środku siarczystej zimy będziecie z tymi dziećmi uciekać do miasta. Zwłaszcza jeśli "gość sobie wymurował".

A potem pomyślcie o subaru ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lis 2010, o 08:17

Konto usunięte pisze: o proponuję wziąć kogoś, kto się na kominkach i wentylacji zna, żeby najpierw ocenił czy w ogóle ten kominek będzie grzał ile trzeba, czy spaliny nie będą się cofać itp.
1000% racji!!
Od tego zacznijcie. 40m kw to niewielka powierzchnia.
Problemem będzie utrzymanie temp. w nocy i w ciągu dnia, jeżeli nie będzie żadnego domownika...
Biorąc pod uwagę całe przedsięwzięcie, to macie wyzwanie.
Ocieplenie ścian, okna, co z dachem?
Dolce far niente ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 15 lis 2010, o 10:17

A może, zamiast tych kominków, piece kaflowe?

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Maris
0 gwiazdek

Post 15 lis 2010, o 10:58

Ocieplenie ścian, okna plastikowe..hmm co z dachem do końca nie wiem :oops: Ale jest tam jeszcze niziutki strych..
ky piece kaflowe jakoś do mnie nie przemawiają 8-) Chyba, ze koza..bardzo ładne widziałam ale nie mam pojęcia czym to się różni od kominka :oops:

Fido właśnie nie bardzo wiem kogo szukać??Jak się nazywa taki ktoś i gdzie go można znaleźć :mrgreen: Wśród znajomych nikt się na tym nie zna..albo inaczej każdy się zna ale nikt nic nie wie :lol: Będziemy tam mieszkać cały rok..jeszcze chcę się przejść do sąsiada, tez mieszka cały rok, może podpowie jak on to rozwiązał :-|

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 15 lis 2010, o 11:02

ky pisze: A może, zamiast tych kominków, piece kaflowe?

Dużo bezpieczniejsze, bardziej wydajne no i długo trzyma ciepło. Fajny pomysł
Maris pisze: Jak się nazywa taki ktoś i gdzie go można znaleźć
Zdun, kominkarz ;-)

ODPOWIEDZ