Przymarzające uszczelki drzwi .

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
emilja666
0 gwiazdek
Auto: subaru impreza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przymarzające uszczelki drzwi .

Post 1 gru 2010, o 00:16

dzieki

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarek Legarek

Post 2 gru 2010, o 17:13

silikon w sprayu, potwierdzam ... tylko nie psikać na uszczelkę bo się wszystko w promieniu pół metra uwali tym.
Na chusteczkę i przesmarować, nie będzie nadmiarów.
Ja już mam zabezpieczone i jest git.
PS, A, i koniecznie najpierw przetrzeć z wilgoci uszczelkę i szybę, bo inaczej cały plan w pizdu
"Choďte srát s vaším psem před váš dům"

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 2 gru 2010, o 17:24

silikonu uzywalem, ale jeszcze lepszy teflon w sprayu. 3 sezon piknie dziala, nie musialem poprawiac. i nie tlusci.
oczywiscie stosowac na suche uszczelki, najlepiej PRZED sezonem czyli co by zdazyl wyschnac lakier teflonowy..

Mistral
2 gwiazdki
Auto: FORESTER 2,5 XT US spec. i Auris Padaczka...

Post 4 gru 2010, o 00:13

Ja wczoraj na chama na mrozie psikałem sprayem silikonowym na uszczelki w dwóch autach i dzisiaj przy ok., -13 otwierałem drzwi bez najmniejszego kłopotu. Z niektórymi rzeczami chyba nie ma co się za bardzo pieścić, trzeba je po prostu wykonać!

Artur
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Outback 2,5 MY 03

Post 5 gru 2010, o 22:29

Na początku zimy przy pierwszych mrozach szyby rano nie chciały się odklejać od uszczelek. Zrobiłem tak jak co roku: pojechałem do tutejszego supermarketu, zjechałem do podziemnego (ogrzewanego) garażu i wybrałem sie na zakupy. Po dwóch godzinach autko było już suche. Wtedy w ruch poszła sucha i czysta ścierka z mikrofibry. Wszystkie uszczelki i szyby wytarłem dokładnie do suchego. Do tej pory mam spokój (mam zimę od ponad miesiąca, temperatury poniżej -10 to normalne) Silikon w sprayu nie jest głupi ale zostawia na szybach ślady a jak na uszczelce niema wody to i niema co zamarzać i szyby sie nie kleją. Oczywiście wentylacja pracuje bez przerwy ( WAŻNE!!!obieg wewnętrzny wyłączony!!)

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarek Legarek

Post 17 gru 2010, o 17:30

Artur pisze: zostawia na szybach ślady
właśnie dlatego należy smarować psikając na chusteczkę i potem nią przecierać uszczelki
"Choďte srát s vaším psem před váš dům"

Pies
0 gwiazdek
Auto: Impreza Kombi GT 218PS, Polonez 1.8 K16

Post 18 gru 2010, o 21:46

Jak ktoś chce to może posłuchać rady starszyzny lub się schytrzyć na wazelinę techniczną, ale mi coś nie chciała pomóc więc nie radzę - lepszy okazał się sylikon.
Jeśli chodzi o parowanie szyb to proponuję też sprawdzić co się dzieje za kratkami w podszybiu może nazbierało się tam liści z jesieni i zatykają dopływ powietrza, lub na bieżąco zatyka je śnieg.

ODPOWIEDZ