Błąd 22
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- MalyPoznan
- 0 gwiazdek
- Auto: Monster Leśniczy
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Błąd 22
Mam pytanie.
Wywala mi check i po zrobieniu samodiagnostyki wychodzi błąd 22 (wiem, że jest to czujnik spalania stukowego), wymieniłem świece i kable. Czy przyczyną może być cewka zapłonowa?? Zdarza się, że w czasie pracy silnika jak dotknę kable to mnie prąd kopie. Pytam, bo nie chce utopić pieniędzy i kupić nie potrzebnie cewki. Co do samego błedu to przed wymianą też się palił.
Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczny.
Wywala mi check i po zrobieniu samodiagnostyki wychodzi błąd 22 (wiem, że jest to czujnik spalania stukowego), wymieniłem świece i kable. Czy przyczyną może być cewka zapłonowa?? Zdarza się, że w czasie pracy silnika jak dotknę kable to mnie prąd kopie. Pytam, bo nie chce utopić pieniędzy i kupić nie potrzebnie cewki. Co do samego błedu to przed wymianą też się palił.
Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczny.
Re: Błąd 22
Skoro wywala błąd czujnika spalania stukowego to może jest to czujnik spalania stukowego?
- MalyPoznan
- 0 gwiazdek
Azrael tak wiem tylko chodzi mi o to czy pod ten błąd nie podlegają inne podzespoły tak jak tu np cewka zapłonowa. Będzie zła iska lub coś w tym rodzaju i też będzie pojawiało się spalanie stukowe a co za tym idzie bedzie wyświetlalo błąd 22.
Rób to co napisali w manualu, najczęściej mają rację.
podmień na początek czujnik, jeśli problem nie minie, to szukaj powodu wyskakiwania tego błędu, ja bym zaczął od wiązki.
podmień na początek czujnik, jeśli problem nie minie, to szukaj powodu wyskakiwania tego błędu, ja bym zaczął od wiązki.
Sprzedam przerobione cewki z WRXów 02-06
pasujące do GT/WRX/STi 92-96

http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=15191
pasujące do GT/WRX/STi 92-96

http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=15191
Jak będzie się pojawiało spalanie stukowe, to komputer zmodyfikuje skład mieszanki a nie będzie wyświetlał błędu. Błąd jest wtedy, gdy uszkodzony jest czujnik lub jego obwód.
- MalyPoznan
- 0 gwiazdek
Bergen pisze: Jak będzie się pojawiało spalanie stukowe, to komputer zmodyfikuje skład mieszanki
jesteś pewien?
Re: Re: Błąd 22
Ar Ju siur? Cofniecie zaplonu w pewnych granicach (a potem CEL) rozumiem, ale wzbogacanie mieszanki kloci mi sie z EUROCokolwiek.Bergen pisze:Jak będzie się pojawiało spalanie stukowe, to komputer zmodyfikuje skład mieszanki
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
niekoniecznie. Wiśnia jak kiedyś zwariowała żadnym checkiem nie świeciła tylko cofnęła na maxa co się da (np. doładowanie do 0.7 w peaku). Powodem oczywiście było wykrycie stukowego przy 4k i chyba 6k rpm.ky pisze: Cofniecie zaplonu w pewnych granicach (a potem CEL) rozumiem, ale wzbogacanie mieszanki kloci mi sie z EUROCokolwiek.
Ostatnio po zalaniu na Neste także ześwirowała, ale już wiedziałem że resecik i po kłopocie.
Nigdy niczego nie jestem pewien. Tylko ignoranci tak postępują.deLux pisze: jesteś pewien?
W nowszych subarakach to pewnie zapłon. W starszych stawiał bym na mieszankę.
Ale chgw tak naprawdę.
- MalyPoznan
- 0 gwiazdek
zacznę wymianę od cewki i zobaczy się dalej. Skoro jest na niej przebicie to znaczy, że jest trafiona :)