ciężko wchodzące biegi w forku 2,5xt
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- RyszardOchucki
- 0 gwiazdek
- Auto: forek 2,5xt 2004 eur
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
ciężko wchodzące biegi w forku 2,5xt
Witam
zaobserwowałem w swoim aucie następujące zjawisko: podczas porannego uruchamiania i podróży do pracy w mroźne dni dwa pierwsze biegi ciężko "wchodzą". Jedynkę wręcz muszę czasami próbować wbijać z kilka razy. Gdy auto osiąga swoją temperaturę roboczą problem znika.
Auto ok 5 tyś km w kwietniu 2010 temu miało duży przegląd po 100tyś (potem większość czasu stało w Dzierżoniowie) i wtedy był wymieniany olej w skrzyni. Ma też nowiutkie sprzęgło, przebieg ok.3-4 tyś km.
Czy to normalne zjawisko czy mam już się martwić i już odkładać na nową skrzynię?
Z góry dzięki za odpowiedzi, pzdr
zaobserwowałem w swoim aucie następujące zjawisko: podczas porannego uruchamiania i podróży do pracy w mroźne dni dwa pierwsze biegi ciężko "wchodzą". Jedynkę wręcz muszę czasami próbować wbijać z kilka razy. Gdy auto osiąga swoją temperaturę roboczą problem znika.
Auto ok 5 tyś km w kwietniu 2010 temu miało duży przegląd po 100tyś (potem większość czasu stało w Dzierżoniowie) i wtedy był wymieniany olej w skrzyni. Ma też nowiutkie sprzęgło, przebieg ok.3-4 tyś km.
Czy to normalne zjawisko czy mam już się martwić i już odkładać na nową skrzynię?
Z góry dzięki za odpowiedzi, pzdr
"przyszłem wcześniej, gdyż nie miałem co robić"
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Re: ciężko wchodzące biegi w forku 2,5xt
So What! pisze: Konto usunięte, u mnie biegi wchodzą bez problemu![]()
O, to coś jest popsute

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
I ja też mam to samo. Już miałem zakładać posta na ten temat a widzę, że to norma.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
normalka, w każdym aucie tak miałem rano przy mrozie. Chyba oliwa gęstnieje, dlatego należy delikatnie ze skrzynką się obchodzić zanim się nie rozrzedzi. Mogę też bredzić 
W każdym ja przestrzegam:
1. ~20 sek od uruchomienia do ruszenia, żeby oliwka w silniku mogła do siebie dojść. Ja też muszę ze 3 kawy zanim trafię w drzwi
2. delikatnie z ruszaniem i obciążaniem napędów. Nogi i tak z zimna latają
3. jak się rozgrzeje jeszcze czekamy. Ileś powiedzmy z 5 min. Niektórzy wyliczają to z dokładnością do 0.1sek - ale chyba nie ma sensu.
4. I delikatnie zaczynamy się puszyć przed właścicielami osiek i innych evoistów
Ważnym elementem dbania o subaraka w zimie jest czystość bocznych szyb! za to lusterka można schować żeby nie rdzewiały

W każdym ja przestrzegam:
1. ~20 sek od uruchomienia do ruszenia, żeby oliwka w silniku mogła do siebie dojść. Ja też muszę ze 3 kawy zanim trafię w drzwi

2. delikatnie z ruszaniem i obciążaniem napędów. Nogi i tak z zimna latają

3. jak się rozgrzeje jeszcze czekamy. Ileś powiedzmy z 5 min. Niektórzy wyliczają to z dokładnością do 0.1sek - ale chyba nie ma sensu.
4. I delikatnie zaczynamy się puszyć przed właścicielami osiek i innych evoistów

Ważnym elementem dbania o subaraka w zimie jest czystość bocznych szyb! za to lusterka można schować żeby nie rdzewiały

Cóż za smaczek w tym zdaniuremek pisze: I delikatnie zaczynamy się puszyć przed właścicielami osiek i innych evoistów![]()

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- RyszardOchucki
- 0 gwiazdek
powiem jedno: ufff!!!
do pracy mam całe 10-15 min jazdy, więc i tak jadę jak dziadek, bo forek nie zdąża się odpowiednio nagrzać
ale i tak natchnęliście mnie optymizmem, bo już myślałem, że znowu coś...
do pracy mam całe 10-15 min jazdy, więc i tak jadę jak dziadek, bo forek nie zdąża się odpowiednio nagrzać
ale i tak natchnęliście mnie optymizmem, bo już myślałem, że znowu coś...
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
RyszardOchucki,
wszystkie Ryśki to fajne chłopaki - jest i będzie dobrze
Pozdrawiam
Grzegorz
wszystkie Ryśki to fajne chłopaki - jest i będzie dobrze

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
Nie żebym miał z tym problem, ale w moim Foresterze 2.0 XC (nowym) mam problemy z włączeniem 1 i 2. Nie żeby nie wchodziły, ale w Fordzie i Mitsubishi Space Star wchodzą "same" (że nie wspomnę o automacie Żony:-). A tutaj trzeba się skupić co się robi... Dlaczego tak jest? Czymś to grozi?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Hiacynt, a ile już masz przejechane? I czy tylko na zimno, czy w ogóle ciężko wchodzą?
- RyszardOchucki
- 0 gwiazdek
grzesiek_67,cytat za cytat:
bardzo Cie polubilem,chlopie:)
bardzo Cie polubilem,chlopie:)
Przejechane 300 km. Na zimno i później też. Trudno to byłoby reklamować, po prostu ciężko wchodzą, tzn. ciężej niż w innych znanych mi samochodach. Wsteczny chyba najgorzej - o czym nie napisałem.