hałas!

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: hałas!

Post 23 kwie 2009, o 00:24

a skąd Ty masz wiedzieć? Moim nie jeździłeś :-p

Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 23 kwie 2009, o 07:45

vicu pisze: U mnie też nic nie świszczy
Się nie dziwię; przy tych prędkościach i stadach fotoradarów... :mrgreen:
Dolce far niente ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 23 kwie 2009, o 08:30

vibowit pisze: coś mi wyje z tyłu auta... i nie chodzi o dzieci.

:razz:

ciekawe, ciekawe, rozumiem że nie jestes zadowolony z tej rdzewiejacej rynny :evilgrin:

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 23 kwie 2009, o 08:51

barbie, napisała:
" ...Więc jeśli hałas jest niemożliwy do zniesienia, to może masz sparciałą uszczelkę i trzeba ją wymienić, żeby się lepiej zasysało?

A jak zasysać najlepiej, barbie, pokazuje w swoim avatarku :thumb:

A propoos gwizdu w okolicach 180km/h... Pytałem kiedyś o to "na kropce". Ktos też twierdził, że to kwestia wycieraczki, a Pan Andrzej Koper pisał, że u Niego w serwisie czasem tę przypadłość usuwają. Trzeba wypełnić bodaj silikonem, jakieś miejsca pod lub w okolicy uszczelki przedniej szyby. Sczegółów nie podał, ale gdyby ktoś chciał, to w Jego ASO wiedzą jak sobie z tym poradzić :idea:

esilon
6 gwiazdek

Post 23 kwie 2009, o 08:59

piotruś pisze: A propoos gwizdu w okolicach 180km/h...
piotruś pisze: Pan Andrzej Koper pisał, że u Niego w serwisie czasem tę przypadłość usuwają.

a ja potwierdzam, bo w ASO Koper usuneli taka przypadłość wystepującą w moim egzemplarzu Forestera :mrgreen:
zabieg nalezy powtarzać co jakis czas ale jak sie wie to mozna robic to własnoręcznie

SoWhat!, stawiam 3 złote polskie ,że to nie wycieraczki u Ciebie gwiżdżą,
a tak wogóle to wolne ssaki rozpędzają się do 180 :o

:mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 23 kwie 2009, o 09:37

esilon pisze: SoWhat!, stawiam 3 złote polskie ,że to nie wycieraczki u Ciebie gwiżdżą,
No to przegrałeś. Bo to nie jest hipoteza. Jak obniżyłem trochę lewą wycieraczkę, to przestało gwizdać :-d

esilon pisze: a tak wogóle to wolne ssaki rozpędzają się do 180
Tylko po remapie :giggle:

esilon
6 gwiazdek

Post 23 kwie 2009, o 09:44

So What! pisze: No to przegrałeś. Bo to nie jest hipoteza.

cholera jasna, dobrze, ze piątaka nie dałem :mrgreen:

jednak brak logiki wykazałem, jak w wolnym ssaku może gwizdać przy 180 jak wolny ssak nie podlega remapom

:giggle:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 23 kwie 2009, o 09:46

esilon pisze:
vibowit pisze: coś mi wyje z tyłu auta... i nie chodzi o dzieci.
ciekawe, ciekawe, rozumiem że nie jestes zadowolony z tej rdzewiejacej rynny :evilgrin:
Nadinterpretacja.
Wycie niekoniecznie musi być określeniem pejoratywnym, a zazdrość to straszna rzecz. :razz:
vicu pisze:a skąd Ty masz wiedzieć? Moim nie jeździłeś :-p
A sprzęgło już Ci się nie ślizga? :-p
czarne jest piękne...

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 23 kwie 2009, o 11:32

vibowit pisze: A sprzęgło już Ci się nie ślizga? :-p
Nigdy się nie ślizgało, to była błędna interpretacja sygnałów dających o sobie znać zużytych świec. Za dużo się naczytałem o popalonych sprzęgłach i jakieś omamy miałem :evilgrin:
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy

Post 23 kwie 2009, o 14:16

gladius56 pisze: Czy u Was też tak szumi przy oknach

To "Duch Subaru" przecież :-d
prawda mały5150?
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

megabart
0 gwiazdek
Auto: subaru impreza 2.0 125 PS

Post 16 sty 2011, o 03:24

Ja to wyczułem, miałem ten sam problem z szumem który zaczynał sie od ok 90 km/h. Wystarczy zdjąć tapicerkę i maksymalnie odsunąć szybę na zewnątrz. Tam są takie filcowe dopychacze szyb które po jakimś czasie się wyrabiają od otwierania szyby, ale głównie od tego, ze jak się zamyka drzwi to najczęściej łapie sie za szybę - taki odruch, w każdym razie ja tak mam. Aby to zrobić wystarczy poluźnić śruby tych dopychaczy odchylić maksymalnie szybę na zewnątrz ( ja to zrobiłem głową :) i dokręcić w maksymalnie odchylonej pozycji, problem szumienia znika na jakieś 3 miech hehehe w zależności jak często sie drzwi otwiera i zamyka, jeśli problem powraca wystarczy powtórzyć zabieg.
Ps dobrze jest nakleić na dopychacze świeże paski filcu wtedy efekt wyciszenia utrzymuje się znacznie dłużej

kobalt
0 gwiazdek

Post 16 sty 2011, o 16:44

Po naprawie drzwi w Legacy 2008r miałem problem z szybą, która przy ich zamykaniu zaczepiała górą o listwę przy dachu pod którą jest po zamknięciu schowana. Moim zdaniem, aby cały mechanizm dociskania szyby do uszczelki dobrze funkcjonował, szyba przy otwartych drzwiach musi być pochylona w kierunku auta, tak by przy zamykaniu dotykać uszczelki zanim zamek "załapie". Nie wiem więc czy odchylenie szyby na zewnątrz jest dobrym pomysłem. Jeśli szyba gwiżdże, to ja bym trochę pokombinował z minimalnym przestawieniem w górę ogranicznika podnoszenia, tak by uszczelka pracowała z szybą w nowym miejscu. Oczywiście przestawiając trzeba uważać by nie zaczepiały górą przy zamykaniu.

megabart
0 gwiazdek
Auto: subaru impreza 2.0 125 PS

Post 16 sty 2011, o 22:20

kobalt pisze:Po naprawie drzwi w Legacy 2008r miałem problem z szybą, która przy ich zamykaniu zaczepiała górą o listwę przy dachu pod którą jest po zamknięciu schowana. Moim zdaniem, aby cały mechanizm dociskania szyby do uszczelki dobrze funkcjonował, szyba przy otwartych drzwiach musi być pochylona w kierunku auta, tak by przy zamykaniu dotykać uszczelki zanim zamek "załapie". Nie wiem więc czy odchylenie szyby na zewnątrz jest dobrym pomysłem. Jeśli szyba gwiżdże, to ja bym trochę pokombinował z minimalnym przestawieniem w górę ogranicznika podnoszenia, tak by uszczelka pracowała z szybą w nowym miejscu. Oczywiście przestawiając trzeba uważać by nie zaczepiały górą przy zamykaniu.
Myślę, że to też może pomóc. U mnie akurat zauważyłem, że jak siedząc w aucie szybę odpychałem na zewnątrz to świst całkowicie znikał, tak więc spróbowałem odepchnąć szybę na stałe no i pomogło. Taki urok drzwi bez ramek. Kumpel ma mazde MX5 i miał podobny problem, a rozwiązał go chyba właśnie tak jak mówisz - minimalnym przesunięciem ogranicznika
pozdr

12fasola12
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forester '98 2.0 122KM

Post 17 sty 2011, o 10:28

U mnie w Legasiu świstała trójkątna uszczelka, pochylenie do środka pomogło.
Załączniki
Bez tytułu.jpg

ODPOWIEDZ