Poradnik młodego komputerowca
Re: Poradnik młodego komputerowca
WuRC, a sprawdziłeś jakie wymagania dla zasilacza ma karta graficzna? Warto, żebyś podliczył sobie zapotrzebowanie karty, proca, dysków, CD/DVD, jakiś ,,ryczałt'' na pamięć, płytę, etc. a potem wziął z górką na wypadek kolejnych dysków czy jakiś urządzeń podpinanych po USB. Myśmy mieli w jednym pudle Amacroxa około 700W, po zapięciu kolejnego dysku zaczęło się robić słabo i teraz w pudle, na wszelki, siedzi prawie kilowat :))
Pozdrawiam, r.
Pozdrawiam, r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
ky pisze: Myśmy mieli w jednym pudle Amacroxa około 700W, po zapięciu kolejnego dysku zaczęło się robić słabo i teraz w pudle, na wszelki, siedzi prawie kilowat :))
I za chwilę okaze się, że połowa budżetu pójdzie na zasilacz

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z tego co czytałem na necie to "markowe" 400W.ky pisze: WuRC, a sprawdziłeś jakie wymagania dla zasilacza ma karta graficzna?
Kompy z dymem puszczają zasilacze z tej półki, widziałem kompy spalone przez wiele różnych zasilaczy(i na pewno był też Logic), mi też kilka zasilaczy poszło z dymem... A co do sprawności zasilacza(bo tak nazywa się to nietrzymanie mocy, nawet markowych zasilaczy), to nie ma szans, żeby uzyskać 100% sprawności. A wątpię, że taki Logic ma chociaż 60% sprawności...rrosiak pisze:siewcu, ile znasz przypadków uszkodzenia kompa przez zasilacze Logicsiewcu pisze:Nie, nie jest. Jest tylko tragicznyWRC fan pisze:rrosiak, dzięki - myślałem, że zasilacz jest kiepski czy cuśJest to oczywiście rozwiązanie niskobudżetowe, ale ZTCW to ich największą wadą jest nietrzymanie znamionowej mocy (tak jak większości zasilaczy, nawet tych markowych), a nie puszczanie kompów z dymem
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
siewcu pisze: A co do sprawności zasilacza(bo tak nazywa się to nietrzymanie mocy, nawet markowych zasilaczy)
Obawiam się, że powinieneś zajrzeć do książki od elektrotechniki, bo dziwne rzeczy wypisujesz

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

Mam już nowego kompa i przy okazji problem. Podpiąłem stary dysk i niestety system nie chce ruszyć - coś tam mieli, naprawia, ale nic z tego - any ideas jak to ruszyć ?
Stary system do nowej płyty i nowego procka?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
W awaryjnym chodzi? Jak nie, to kiepsko to widzę.
No nie rusza w awaryjnym. W sumie to nawet dobrze bo planowałem reinstalkę w najbliższym czasie. Dzięki,
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
WRC fan, czeka Cie zaoranie systemu.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
a masz jeszcze ten system, z którego wyjęty jest dysk?
jeśli tak, to jest szansa. nie pamiętam procedury dokładnie - musisz pogooglać - jednak sam ją kiedyś zastosowałem. chodzi o to, żeby przed uruchomieniem systemu na nowej płycie/cpu odinstalować sterowniki płyty (kontrolerów, mostków itp). bezczelnie na chama usunąć. po usunięciu wyłączasz kompa i przenosisz dysk. windows powinien w czasie wstawania zapytać o wyrzucone sterowniki. trzeba mu wtedy podać te od nowej płyty.
to tak z grubsza. jak już pisałem szczegóły u pana googla.
jeśli tak, to jest szansa. nie pamiętam procedury dokładnie - musisz pogooglać - jednak sam ją kiedyś zastosowałem. chodzi o to, żeby przed uruchomieniem systemu na nowej płycie/cpu odinstalować sterowniki płyty (kontrolerów, mostków itp). bezczelnie na chama usunąć. po usunięciu wyłączasz kompa i przenosisz dysk. windows powinien w czasie wstawania zapytać o wyrzucone sterowniki. trzeba mu wtedy podać te od nowej płyty.
to tak z grubsza. jak już pisałem szczegóły u pana googla.
- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
To jest genialne! Stary telewizor jako swoista broń o zasięgu 200m! Niech no mochery walczące z szatanem się o tym dowiedzą!
http://technowinki.onet.pl/poradniki/co ... tykul.html
http://technowinki.onet.pl/poradniki/co ... tykul.html
- Witek
- 6 gwiazdek
Jeśli nowy router podczas instalacji twierdzi, że mam stałe ip i mam mu je podać (a z pewnością nie mam stałego ip) i nie chce się przez to połączyć z netem to znaczy, że jest rąbnięty?
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Witek, to znaczy, ze powinienes przeczytac instrukcje oblsugi. 

- Witek
- 6 gwiazdek
Chloru, nawet jeśli instaluję przy pomocy programu z płyty i jeśli wcześniej bez problemu zainstalowałem taki sam router? Ten jest nowy... w ramach gwarancji. 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Istnieje niewielka szansa, że ma jakąś starą wersję oprogramowania, ale zwykle to jednak problem tkanki ludzkiej 

- Chloru
- 6 gwiazdek
Witek, w zyciu nie uzywalem do konfiguracji routera plyty dolaczonej do sprzetu... czesto interfejsu webowego.... czasami iptables
Wywal to cholerstwo, podlacz do komputera kablem sieciowym, skonfiguruj odpowiedni adres karty sieciowej wejdz na strone i wyklikaj to.

Pytanie do siedzących w nowościach.
Szukam prostego SSD 2,5' 40GB. Na razie znalazłem OCZ Vertex2 OCZSSD2-2VTX40G, Corsair CSSD-F40GB2 i Intel X25-V SSDSA2MP040G2K5. Intel 320 Series ponoć coś nie ten teges.
Może coś jeszcze innego szukać ?
Szukam prostego SSD 2,5' 40GB. Na razie znalazłem OCZ Vertex2 OCZSSD2-2VTX40G, Corsair CSSD-F40GB2 i Intel X25-V SSDSA2MP040G2K5. Intel 320 Series ponoć coś nie ten teges.
Może coś jeszcze innego szukać ?
Ja przez wzgląd na zaufanie do marki wziąłbym Patriota albo Intela.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
Właśnie zanabyłem Intela X25-M ... 160GB 

Z nudów/ciekawości chciałem sobie usunac simlock'a ze starego już telefonu Samsung sgh-e250 (choć ciągle go używam bo lubię) przy użyciu jakichś magicznych kodów znalezionych w sieci
Efekt tego taki, że wyzerowałem sobie IMEI (w sofcie)
Zastanawiam się jakie to może mieć konsekwencje, bo jak na razie to wygląda że wszystko działa i nie gubi zasięgu. Ciekawe czy simlok się usunął
Generalnie: taki duży a taki gupi

Generalnie: taki duży a taki gupi

"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
Widać duch Adama Słodowego w tobie drzemieBarthol pisze: Generalnie: taki duży a taki gupi

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
co jest z Windows 7?
zrywają połączenie sieciowe notorycznie i bez powodu
zrywają połączenie sieciowe notorycznie i bez powodu