WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Post 8 paź 2011, o 16:00

eMTi pisze: STi przy prędkościach koło 200 wciąga ponad 20l.... WRX niby tak samo?
Mój pali 18-20 litrów normalnie już to pisałem. Ostatnio pokazywałem KonSTi jak jechaliśmy na Ułęż. Spokojna jazda w trasie bez przyśpieszania bez potrzeby, bez ścigania kogoś aby go skarcić wzrokiem (Chloru ;-) ) ot tak 120-140 km/h. Spalił 18,5 prawie tyle ile na torze :roll:

Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 8 paź 2011, o 16:01

mały 5150 pisze: nie bronię WRX'a jest pod każdym względem inny co nie zawsze wychodzi na to, że gorszy
bo STI jest chyba pod każdym względem lepszy, tylko nie można (tak jak wielu) robić z WRXa od razu kupy, która się rozpadnie przy pierwszym boku.
WRXem da się dobrze bawić, STI da się jeszcze lepiej bawić.
mały 5150 pisze: Spokojna jazda w trasie bez przyśpieszania bez potrzeby, bez ścigania kogoś aby go skarcić wzrokiem (Chloru ) ot tak 120-140 km/h. Spalił 18,5 prawie tyle ile na torze
ja to nie wiem jak Ty to robisz. Marty auto, przecież praktycznie identyczne, z prawie takimi samymi modyfikacjami pali mi przy takiej jeździe ze 12/100.

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2011, o 16:03

Alan, Alan, Alan! pisze: bo STI jest chyba pod każdym względem lepszy
Alan, Alan, Alan!, broń naszego honoru, nie tak bezpośrednio :-d

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 8 paź 2011, o 16:05

mały 5150 pisze: Alan, Alan, Alan!, broń naszego honoru, nie tak bezpośrednio
przecież zawsze bronię WRXa, bo jest bardzo dobrym autem ;-)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 8 paź 2011, o 16:08

mały 5150 pisze:
owoc666 pisze: A jak będziesz chciał do WRXa wsadzić lepsze hamulce, to nagle się okaże, że trzeba tez kupić felgi, bo pod te nie pasują, a to trzeba wyremontować zaciski (jeśli kupisz używane) i cały czas taka zabawa.
Niekoniecznie, są dystanse za przysłowiowy psi ch...j albo trzeba tak jak ja od razu o tym myśleć kupując kolejne felgi 8-)
A moje D2 na przykład wchodzą pod seryjne felgi (na styk, ale wchodzą) a hamują jak wściekłe. Więc z tymi hamulcami nie dramatyzujmy że to od razu pół auta do zmiany ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone

Post 8 paź 2011, o 16:12

mały 5150 pisze: ot tak 120-140 km/h. Spalił 18,5 prawie tyle ile na torze
a biegi zmieniałeś ? :mrgreen: Kurde, takiego wyniku to bym się po jarmaju spodziewał, a nie pod Tobie :? Mój przy takich prędkościach to pali 14.... Rekordowo zszedłem do 11,5, ale to było po powrocie z SJSu i mi się nic nie chciało :lol: Janusz z SJSu rekordowo zrobił 9 z kawałkiem, ale to już był absolutnie totalny ecodriving połączony z medytacją, żeby powstrzymać wszelkie żądze :giggle:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2011, o 16:19

eMTi, Zło żyje własnym życiem muszę się z tym pogodzić albo będę się za każdym razem wściekał, że coś znowu od normy odchodzi :mrgreen:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone

Post 8 paź 2011, o 16:26

słuszna koncepcja :mrgreen:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 8 paź 2011, o 16:28

barbie, tylko takie D2 kosztują mniej więcej tyle co hamulec Sti (3 kPLN) + felgi (2 kPLN). ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 8 paź 2011, o 16:28

eMTi pisze: takiego wyniku to bym się po jarmaju spodziewał, a nie pod Tobie
Nawet teraz STi pali mi w trasie sporo mniej. W WRX w trasie było jakieś 13-14. STi ze dwa więcej.

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2011, o 16:34

Chloru pisze: barbie, tylko takie D2 kosztują mniej więcej tyle co hamulec Sti (3 kPLN) + felgi (2 kPLN). ;-)
Ty to się chyba pozamieniałeś z kimś na łby :mrgreen:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 8 paź 2011, o 16:41

Chloru, nawet jeśli, to mniej roboty.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 8 paź 2011, o 16:44

mały 5150, uświadom mnie więc co do kwot :mrgreen:

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2011, o 16:53

Chloru, D2 racing już chyba nie ma ale one albo K1Sport kosztują coś ok. 5 200, felgi ok. 2 500 - 3 000.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2011, o 17:06

mały 5150, nie znam się na tym które pasują a które nie ale proszę bardzo:

http://allegro.pl/advan-felgi-17-5x114- ... 94480.html
http://allegro.pl/felgi-aluminiowe-suba ... 06260.html

albo paskudztwo za pół ceny - http://allegro.pl/4-felgi-subaru-imprez ... 15745.html

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05
Polubione posty: 0

Post 8 paź 2011, o 17:13

To ja już wolę AP Ryking, bo standardowe klocki z zestawu D2 to nie mają zbyt wiele zastosowań :mrgreen: , a już na pewno ich przeznaczeniem nie jest skuteczne hamowanie ;).

mały 5150 pisze: ot tak 120-140 km/h. Spalił 18,5 prawie tyle ile na torze

To ja nie wiem jak Ty to robisz, bo EVO przy takich prędkościach pali 11-12. Moje STi, które akurat dość sporo paliło - podobnie, 12-13.

Może jedź na remap? ;)

tylko czy faktycznie do 10 eur kupie niezarznietego sti gotowego do jazdy nie wymagajacego zadnych nakladow?
Nie wiem jakiego auta oczekujesz, do zabawy to bym kupił żeby była w miarę zdrowa/dobrze naprawiona buda + działający silnik (najlepiej zakuty).

Alan, za ile kupiliście ostatnio tego srebrnego STi 2005?
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 8 paź 2011, o 17:16

Azrael pisze: Zużycie paliwa w STi będzie mniejsze przy prędkościach autostradowych.

Zmapowany WRX jakby palił mniej niż seryjne STi.

STi przy większy prędkościach jest bardziej komfortowy i sprawia wrażenie mniej wysilonego, co przeczy waszym teorią, że mt5 jest lepsza na autostradzie.

barbie pisze: A moje D2 na przykład wchodzą pod seryjne felgi (na styk, ale wchodzą) a hamują jak wściekłe. Więc z tymi hamulcami nie dramatyzujmy że to od razu pół auta do zmiany ;-)

Dokładnie. I są nie gorsze niż hamulce do STi... a na pewno się mniej gną... :wall:

Co wy wymyślacie z tymi felgami? D2 wchodzą bez najmniejszych problemów pod standardowe WRXowe felgi. :roll:

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2011, o 17:17

owoc666 pisze: To ja nie wiem jak Ty to robisz, bo EVO przy takich prędkościach pali 11-12. Moje STi, które akurat dość sporo paliło - podobnie, 12-13.

Może jedź na remap? ;)
Ja też nie wiem :roll: :mrgreen: Spokojnie będzie remap, będzie przelotowy wydech, będzie hamowanie z STi, które się kurzy do stycznia. Tylko czasu trochę wooooooolnego potrzebuję :!: :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2011, o 17:18

Witek, czytaj uważnie. Felgi są potrzebne jak kupujesz hamulec z STi do WRX.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2011, o 17:20

Chloru, a ok. Sorry. Mały podawał cenę Ksportów i felg w jednym zdaniu i to mnie zmyliło.

owoc666 pisze: To ja już wolę AP Ryking, bo standardowe klocki z zestawu D2 to nie mają zbyt wiele zastosowań :mrgreen: , a już na pewno ich przeznaczeniem nie jest skuteczne hamowanie ;).

Bardzo ciekawe to co mówisz, szkoda, że 4turbo mówi zupełnie co innego, no ale oni się nie znają...

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2011, o 17:25

owoc666 pisze: To ja już wolę AP Ryking, bo standardowe klocki z zestawu D2 to nie mają zbyt wiele zastosowań , a już na pewno ich przeznaczeniem nie jest skuteczne hamowanie ;)
Witek pisze: Bardzo ciekawe to co mówisz, szkoda, że 4turbo mówi zupełnie co innego, no ale oni się nie znają...
Nie wiem co mówi 4turbo czy są porównywalne czy nie, za to 2 x większa cena to chyba jednak znaczący czynnik na niekorzyść AP.

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05
Polubione posty: 0

Post 8 paź 2011, o 19:16

Witek pisze:
Bardzo ciekawe to co mówisz, szkoda, że 4turbo mówi zupełnie co innego, no ale oni się nie znają...

Ja jeździłem na takich klockach z tego zestawu, potem zostały założone DS2500 i było niebo a ziemia.

mały 5150 pisze: Nie wiem co mówi 4turbo czy są porównywalne czy nie, za to 2 x większa cena to chyba jednak znaczący czynnik na niekorzyść AP.
Nie mówię o AP Racing, tylko AP Ryking czyli zaadaptowanych hamulcach z Porsche.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2011, o 19:19

owoc666 pisze: Ja jeździłem na takich klockach z tego zestawu, potem zostały założone DS2500 i było niebo a ziemia.

Też jeździłem i jakoś nie widziałem jakiejś oszałamiającej różnicy. :razz:

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 8 paź 2011, o 20:07

AZ, napisz kilka slow uzasadniajacych Twoj wybor...
widziales sporo posypanych wrxow? sti duzo wytrzymalszy?

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2011, o 20:24

gregski, zwróć uwagę na jedno. Az z racji miejsca pracy częściej widuje posypane WRXy. ;-) Niektórzy mają i narzekają, że co chwila hamulce się psują, albo skrzynie biegów, a inni upalają je i nic się nie dzieje, choć to może być kwestia koloru. Jeśli będziesz kupował WRXa to pamiętaj, aby był wiśniowy. :-) Z tego co pamiętam to i remek i jarmaj nie mieli problemów (no jarmaj ze skrzynią, ale to auto zrobiło duuuużo baaaardzo szybkich kilometrów). Ja doceniłem STi tylko dzięki temu, że sporo pojeździłem wcześniej WRXem, zawsze mi się wydawało, że STi to taki szybszy, trochę lepiej trzymający się drogi WRX. Oba auta jednak dzieli przepaść w prowadzeniu, ale tego, czy to jeżdżąc na prawym, czy patrząc w dane kompletnie nie widać.

Ktoś kiedyś powiedział, "jeśli zastanawiasz się czy WRX czy STi, to zdecydowanie STi nie jest dla ciebie". W tych słowach jest sporo racji. Oba auta dają duuużo frajdy. W D pewnie możesz kupić WRXa legalnie mającego 265 KM, a jak Ci się trafi z lepszymi hamulcami to już masz auto baaardzo przyjemne. Jeśli wcześniej nie upalałeś i dopiero zaczynasz takie zabawy... No i za tą kwotę zdecydowanie kupisz lepszego WRXa niż STi.

Najlepiej gdybyś się przejechał jednym i drugim, i sprawdził czy odczujesz znaczącą różnicę. :->

ODPOWIEDZ