Nie jestem mieszkańcem strefy przygranicznej jakby co, bo wiem, że kiedyś to miało jakieś znaczenie.
Limity przewozu używek spoza Unii
Limity przewozu używek spoza Unii
Ktoś z Was się może orientuje jakie są aktualne przepisy celne dotyczące przewozu alkoholu/fajek spoza krajów Unii ? Jadę za tydzień na Ukrainę i myślałem o jakichś suwenirach (
), ale rozrzut informacyjny w necie jest dość spory.
Nie jestem mieszkańcem strefy przygranicznej jakby co, bo wiem, że kiedyś to miało jakieś znaczenie.
- eddie_gt4
- 4 gwiazdki
- Auto: zono-woz FXT MY'16 & daily WRX MY'15 & fun-car Celica GT-Four MY'96
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
Re: Limity przewozu używek spoza Unii
WuRCus, to jakies deja vu
mialem utworzyc nowy temat z zapytaniem, czy ktos bywa na Ukrainie albo moze niedlugo sie wybiera...
masz pw
jezeli mnie pamiec nie myli, to chyba jest tak na jedna osobe: 40 papierosow, 1L mocnego alkoholu i 10L paliwa
mialem utworzyc nowy temat z zapytaniem, czy ktos bywa na Ukrainie albo moze niedlugo sie wybiera...
masz pw
jezeli mnie pamiec nie myli, to chyba jest tak na jedna osobe: 40 papierosow, 1L mocnego alkoholu i 10L paliwa
Jezdzic nie umiem, ale bardzo lubie 
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 139 razy
- Polubione posty: 208 razy
Tutaj chyba są aktualne i dokładne dane, tak więc:
W związku ze stosowaniem od dnia 1 grudnia 2008 r. przepisów rozporządzenia Rady (WE) nr 274/2008 zmieniającego rozporządzenie (EWG) nr 918/83 ustanawiające wspólnotowy system zwolnień celnych, zostaną wprowadzone zmiany limitów przywozowych dla podróżnych oraz zwolnień celnych w obrocie pocztowym i kurierskim.
Od dnia 1 grudnia 2008 r. podwyższeniu z 22 EUR do 150 EUR podlega kwota, do równowartości której stosuje się zwolnienie z należności celnych przywozowych przesyłek zawierających towary o niewielkiej wartości wysyłane bezpośrednio z państwa trzeciego do odbiorcy znajdującego się we Wspólnocie (art. 27 rozporządzenia Rady (EWG) nr 918/83).
Od tego dnia zmienią się również limity wartościowe i ilościowe towarów zwolnionych z należności celnych przywozowych, przywożonych z państw trzecich w bagażu osobistym podróżnego a także paliwo w baku.
Limity w zdecydowanej większości zostają podniesione (upominki, paczki, paliwa, wino), z wyjątkiem przywozu papierosów przywożonych przez podróżnych (w ruchu pieszym, kolejowym i transporcie kołowym). Normy przywozu papierosów zostaną w tych przypadkach ograniczone do 40 szt.
Zwiększenie limitów przywozowych dla podróżnych:
a) średnio ponad dwukrotne ( z 175 EUR do 430 EUR w ruchu lotniczym i morskim oraz do 300 EUR w ruchu lądowym) zwiększenie limitu wartościowego rzeczy stanowiących prezenty i upominki przywożonych przez podróżnych. Szczególnie istotne w kontekście zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.
b) zwiększenie limitów przywozowych na wino z 2l do 4l wina i 16l piwa.
c) zwiększenie (z 22 EUR do 150 EUR) kwoty wolnej od cła przy zakupach dokonywanych poza UE np.: przez Internet.
Zwolnienie z należności przywozowych paliwa przewożonego w standardowych zbiornikach drogowych pojazdów silnikowych oraz pojemnikach specjalnego przeznaczenia. 600 litrów – w przypadku paliwa przewożonego w standardowym zbiorniku pojazdu, 200 litrów – w przypadku paliwa przewożonego w standardowym zbiorniku pojemnika specjalnego przeznaczenia.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
rrosiak, dzięki. Szukałem na stronie Straży Granicznej (wydawało mi się to logiczne), ale niestety nie znalazłem 
eddie_gt4, poszła odpowiedź.
eddie_gt4, poszła odpowiedź.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
WRC fan, jeśli polecisz samolotem lub popłyniesz statkiem to możesz przywieźć więcej
Tutaj masz wiecej informacji.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
ostrzegam przed papierosami z Ukrainy i Rosji.nie wiadomo, co tam koledzy pakuja do środka.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
No co? Autem do Konstancy, a potem promów i trampów do wyboru, skolko-ugodnoowoc666 pisze:rrosiak pisze: popłyniesz statkiem
Na Ukrainę?
I ile wrażeń po drodze...
PS. Arno ma rację nie tylko co do fajek, alkohol też bywa zdradliwy. Lepiej sobie samemu nastawić cytrynówkę, zamiast dygać świństwo przez granicę
- rrosiak
- 6 gwiazdek
owoc666 pisze: Na Ukrainę?![]()
A co, nie da się
WiS pisze: No co? Autem do Konstancy, a potem promów i trampów do wyboru, skolko-ugodno![]()
Eeee tam, jak szaleć to szaleć. Ja bym zahaczył Gibraltar
Ostatnio zmieniony 27 paź 2011, o 23:54 przez rrosiak, łącznie zmieniany 2 razy.
WiS pisze: alkohol też bywa zdradliwy
Czyli jak ? - mam sobie gorzałę z Polski wziąć na wyjazd ?
- WiS
- 6 gwiazdek
Popieram, i najlepiej przez Wielki Bełtrrosiak pisze: bym zahaczył Gibraltar
Za to sało na zagrychę mozna spokojnie kupować na miejscu.WRC fan pisze: mam sobie gorzałę z Polski wziąć na wyjazd ?
O ile nie ma upału
A jako suwenir, to najlepiej przywieźć... sprzątaczkę, pomoc domową znaczy, na ten przykład.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
o mały włos 2 lata temu byśmy mieszkali na Gibraltarze. Marta to nawet się tam panoszyła. A ja tylko oglądałem górę (jedna jestrrosiak pisze: Ja bym zahaczył Gibraltar
- WiS
- 6 gwiazdek
Z uwagi na małpy, pamiętaj o włączeniu wycieraczekAlan, Alan, Alan! pisze: oglądałem górę (jedna jest ) pod kątem upalania.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Alan, Alan, Alan! pisze: o mały włos 2 lata temu byśmy mieszkali na Gibraltarze.
Pamiętam, nawet fotka była. Moglibyście teraz pomachać z okna wurcowi
WRC fan, byłem niedawno więc pytaj, zależy jak daleko i czym jedziesz. co do używek to te limity można rozsądnie przekroczyć. do kartonu fajek się nie czepiają jak mrówką nie jesteś. mocnego brałem litr ale za to trochę wina i piwa.
alkoholi nie ma co się bać, ewentualnie kupować w marketach a nie na bazarze (zwłaszcza dotyczy fajek). czystej szkoda wozić, mają spory wybór mocnych smakowych, na miodzie, papryce, ziołach i to warto (nie brać najtańszego z dolnej półki ewentualnie). piwa też mają dobre, w tym dobre bezalkoholowe.
pyszne słodycze (z tych droższych - cukierki, bombonierki z szampanem np. takie niebieskie), do tego miody pszczele których u nas nie ma. dobre tłoczone na zimno oleje - z gorczycy, pestek dyni, z konopii i inne. suszone i solone ryby, polecam wędzonego kalmara (takie długie kilkudziesięciocentymetrowe różowe paski), kawior - ale nie ze sklepu tylko z bazaru - w dużych słoikach po 200-300 hrywien, trzeba się targować, nie bać się odezwać. na zachodniej Ukrainie nie wszyscy chcą po rosyjsku rozmawiać.
nie płacić kartą i nie wypłacać z bankomatu - kursy naszych banków i NBP są mocno zawyżone (mi bank z karty liczył po 0,37 a na miejscu można było wymienić po 0,28 za hrywnę). złotówki wymienisz w oddziałach http://www.kredobank.com.ua/ - to część PKO BP więc warto spisać sobie oddziały tam gdzie jedziesz. na granicy stoją cinkciarze i mają też dobre kursy.
alkoholi nie ma co się bać, ewentualnie kupować w marketach a nie na bazarze (zwłaszcza dotyczy fajek). czystej szkoda wozić, mają spory wybór mocnych smakowych, na miodzie, papryce, ziołach i to warto (nie brać najtańszego z dolnej półki ewentualnie). piwa też mają dobre, w tym dobre bezalkoholowe.
pyszne słodycze (z tych droższych - cukierki, bombonierki z szampanem np. takie niebieskie), do tego miody pszczele których u nas nie ma. dobre tłoczone na zimno oleje - z gorczycy, pestek dyni, z konopii i inne. suszone i solone ryby, polecam wędzonego kalmara (takie długie kilkudziesięciocentymetrowe różowe paski), kawior - ale nie ze sklepu tylko z bazaru - w dużych słoikach po 200-300 hrywien, trzeba się targować, nie bać się odezwać. na zachodniej Ukrainie nie wszyscy chcą po rosyjsku rozmawiać.
nie płacić kartą i nie wypłacać z bankomatu - kursy naszych banków i NBP są mocno zawyżone (mi bank z karty liczył po 0,37 a na miejscu można było wymienić po 0,28 za hrywnę). złotówki wymienisz w oddziałach http://www.kredobank.com.ua/ - to część PKO BP więc warto spisać sobie oddziały tam gdzie jedziesz. na granicy stoją cinkciarze i mają też dobre kursy.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Inquiz, dzięki za info. Jadę z kumplami na weekend do Lwowa. Granicę będziemy przekraczać pieszo. Dobrze wiedzieć o walucie, bo miałem kupować w kantorze w PL, a teraz widzę, że kursy faktycznie są mocno zawyżone.
-
energin
- 0 gwiazdek
- Auto: forek 2.5xt 2004r
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Witaj
Limit masz 2 paczki fajek i 1l mocnego trunku
Najlepiej zakup sobie euro lub dolary najkorzystniej jest wymieniać u nich
Jak tak od paru lat robię.
Z alkoholem możesz przegiąć ale z fajkami nie radzę bo nasi celnicy szału dostają.
Towar kup sobie we Lwowie jak najdalej od granicy (mniej podróbek) koniak dobry jest zakarpacki lub niejestem pewny (szaszok?). niedrogi a dobry.
Miłego pobytu na ukrainie.
Limit masz 2 paczki fajek i 1l mocnego trunku
Najlepiej zakup sobie euro lub dolary najkorzystniej jest wymieniać u nich
Jak tak od paru lat robię.
Z alkoholem możesz przegiąć ale z fajkami nie radzę bo nasi celnicy szału dostają.
Towar kup sobie we Lwowie jak najdalej od granicy (mniej podróbek) koniak dobry jest zakarpacki lub niejestem pewny (szaszok?). niedrogi a dobry.
Miłego pobytu na ukrainie.
Na południowej obwodnicy Lwowa jest duże centrum handlowe gdzie można robić zakupy i tam też jest kantor który miał dobre stawki. We Lwowie nie ma problemu z wymianą złotówek. Kredobank masz online, przy okazji porównasz cene na granicy i w kantorach i wymienisz gdzie lepiej.
Przy okazji, przy jeździe samochodem jest taki zonk że na większości stacji nie ma PB98 - są za to niższe. Ale widziałem też kilka razy setkę.
Przy okazji, przy jeździe samochodem jest taki zonk że na większości stacji nie ma PB98 - są za to niższe. Ale widziałem też kilka razy setkę.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- Gump
- 5 gwiazdek
- Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
- Polubił: 29 razy
- Polubione posty: 85 razy
Nie ma 98 bo i po coinquiz pisze: Przy okazji, przy jeździe samochodem jest taki zonk że na większości stacji nie ma PB98 - są za to niższe. Ale widziałem też kilka razy setkę.
proszę nie sugerować się cyferkami
Legio Patria Nostra
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
Gump, tak napisałem jakby ktoś chciał się wybrać samochodem zestrojonym na 98 a się tego nie spodziewał.
WRC fan, daj znaka jak imprezowanie i co dobrego przywiozłeś.
WRC fan, daj znaka jak imprezowanie i co dobrego przywiozłeś.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
inquiz pisze: WRC fan, daj znaka jak imprezowanie
No i fajnie, niezłą imprezę ustrzeliłeś, chyba lakierowali po całości. Fajnie się po mieście jeździ lawirując w tej zapadniętej kostce i torach tramwajowych 
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- Gump
- 5 gwiazdek
- Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
- Polubił: 29 razy
- Polubione posty: 85 razy
Wurcek, dałeś plamę chłopaku, byłeś tak blisko mnie i nie zajrzałeś 
Legio Patria Nostra
Rzeźnika "
Rzeźnika "
No niestety przy 3 dniach wolnego za bardzo poszaleć po różnych regionach się nie da
I tak przez polską kontrolę graniczną utknęliśmy w Przemyślu na 2,5h
Biesy są też na tapecie w nie bardzo dalekiej przyszłości
Biesy są też na tapecie w nie bardzo dalekiej przyszłości