Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Re: Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym
nie kumam to pytam.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć w przystępnych słowach dlaczego padające euro robi się coraz droższe, a zielono wyspowa złotówka traci?
Dolar Australijski, w krótkim okresie czasu z 2.8 na 3.5, psia mać.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć w przystępnych słowach dlaczego padające euro robi się coraz droższe, a zielono wyspowa złotówka traci?
Dolar Australijski, w krótkim okresie czasu z 2.8 na 3.5, psia mać.
Nie narzekaj ,więcej zarobisz u kangurówAlan, Alan, Alan! pisze: Dolar Australijski, w krótkim okresie czasu z 2.8 na 3.5, psia mać.

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
hmm, a to ciekawe. Chyba wiesz więcej ode mnieKruszyn pisze: Nie narzekaj ,więcej zarobisz u kangurów

Alan, Alan, Alan! pisze: hmm, a to ciekawe. Chyba wiesz więcej ode mnie![]()
Darmo nikt nie będzie was tam trzymał przecież tyle czassu

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Nóż się w kieszeni otwiera kiedy czytam takie newsy o Grecji
Za http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,108 ... tonie.html
"Motoryzacja w Grecji rośnie, w Polsce - tonie"
Za http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,108 ... tonie.html
"Motoryzacja w Grecji rośnie, w Polsce - tonie"
W listopadzie w pogrążonej w kryzysie Grecji sprzedaż aut była o 16,5 proc. wyższa niż przed rokiem, a w chwalonej za rozwój gospodarczy Polsce spadła o ponad 20 proc.
[...]
Zaskakujący ruch w greckich salonach samochodowych to skutek rządowych dotacji dla nabywców nowych samochodów, którzy oddadzą na złom stare pojazdy. Przynajmniej tak tłumaczy boom greckie Stowarzyszenie Przedstawicielstw Importerów Pojazdów Samochodowych (AMVIR). Z rządowych zachęt skorzystali w Grecji nabywcy 61 proc. aut zarejestrowanych w zeszłym miesiącu. I zapewne w tym miesiącu przybędzie ich, bo z tych ulg można korzystać tylko do 20 grudnia.
Grecki kierowca, który odda na złom sprawne auto mające ponad 12 lat, w zamian dostaje ulgę podatkową na zakup nowego auta z silnikiem do 2 litrów. Ulga jest odliczana od podatku za rejestrację samochodu i wynosi od 300 do 2800 euro, zależnie od pojemności silnika.
Niedawno Niemcy, aby rozruszać rynek, zrobili to samo... 

Dolce far niente 

Och.
A tutaj przykład bezdusznego Rządu włoskiego, szykanującego swoich obywateli...
Włosi np. już mają nową ustawę dot. m.in. opodatkowania jachtów
( nie łodzi i żaglówek). I tak posiadanie na wodzie przez Włocha
jachtu 10 m - opłata roczna ok.1850 E ,62 m - 256 000 E.
Ostatnia pozycja mnie rozwaliła. Pewnie Ci, co na Capri mają "dacze", zaraz helikoptery sprzedadzą, żeby podatek zapłacić...

A tutaj przykład bezdusznego Rządu włoskiego, szykanującego swoich obywateli...
Włosi np. już mają nową ustawę dot. m.in. opodatkowania jachtów
( nie łodzi i żaglówek). I tak posiadanie na wodzie przez Włocha
jachtu 10 m - opłata roczna ok.1850 E ,62 m - 256 000 E.
Ostatnia pozycja mnie rozwaliła. Pewnie Ci, co na Capri mają "dacze", zaraz helikoptery sprzedadzą, żeby podatek zapłacić...

Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Całkowicie poważnie polecam bardzo ciekawy film dokumentalny o tym jak bardzo marnotrawimy surowce, jak celowo niskiej jakości produkowane są artykuły i jak producenci zmuszają nas do tego, żeby nie naprawiać, lecz wszystko wymieniać na nowe. To jest chora ekonomia, o ile w ogóle można to ekonomią nazwać. To jest ekonomia dotknięta jakimś nowotworem.
Link: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... bxzU1HFC7Q#!
Link: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... bxzU1HFC7Q#!
Fido, ale przecież to nic nowego.Konto usunięte pisze:To jest chora ekonomia, o ile w ogóle można to ekonomią nazwać. To jest ekonomia dotknięta jakimś nowotworem.
To jest na stałe wpisane w system gospodarczy, w którym miarą sukcesu jest wzrost PKB czyli zdolność gospodarki do wytwarzania coraz większyc ilości śmieci.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Лукашэнка pisze: Fido, ale przecież to nic nowego.
To jest na stałe wpisane w system gospodarczy, w którym miarą sukcesu jest wzrost PKB czyli zdolność gospodarki do wytwarzania coraz większyc ilości śmieci.
Wiem, że to nic nowego. Ale wciąż przechodzimy obojętnie problemu, a potrzebna jest jakaś refleksja.
a z tym, to do Chińczyków proszę się zgłosić. gdzie indziej nie ma sensu.Konto usunięte pisze: a potrzebna jest jakaś refleksja.
bo Chińczycy, nawet zrewolucjonizowani, myślą jednak o "bo mój syn" albo "bo mój wnuczek". w u nas (US, EU, naśladowcy) jest "po mnie choćby potop". a ta śmieciowa produkcja to bezpośredni efekt tego myślenia. wzrost/wskaźnik/plan ma być zrobiony tu i teraz. a jutro... a jutro to będę na emeryturze i będę miał w dupie. jednym zdaniem:
Лукашэнка pisze:To jest na stałe wpisane w system gospodarczy, w którym miarą sukcesu jest wzrost PKB czyli zdolność gospodarki do wytwarzania coraz większyc ilości śmieci.
a ponieważ nastrój filozoficzny mię dopadł to dodam:
ten nasz model był bardzo potrzebny w XIX wieku i wynikał z tamtych relacji. przestaliśmy umierać na byle co i nie jesteśmy głodni (cały czas mowa i US, EU, naśladowcy). podporządkowaliśmy sobie innych. był rozwój. w tym pozytywnym sensie. niestety/stety, jak każdy model (czy raczej paradygmat), ten też się wyczerpał. bo zrobił swoje. na dzisiaj, ten paradygmat przeszkadza bardziej niż pomaga. dlatego twierdzę, że jesteśmy świadkami i - niestety - współuczestnikami końca tego paradygmatu. jaki będzie nowy - nie wiem. ale wiem, że nie chcę żyć w "ciekawych czasach" a będzie (już jest) mi to dane.
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
http://biznes.onet.pl/rezerwy-na-ciezki ... rasa-detal
Przydałby się jakiś kontrartykułPo zredukowaniu rezerw o połowę, do wysokości około 50 mld dol., byłby one w zupełności wystarczające dla zachowania bezpieczeństwa finansowego państwa i płynnej obsługi przepływów walutowych. Zarazem zmniejszony zostałby nie tylko aż o 10 proc. PKB dług publiczny (i radykalnie dług zagraniczny, co zwiększyłoby nasze bezpieczeństwo finansowe), lecz również o około 5 mld zł rocznie spadłyby obciążenia budżetu (a więc podatników) z tytułu obsługi długu publicznego.
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
Kołodko pomysł A.Leppera proponuje
gdzieś ostatnio było małym druczkiem że wykonanie zakładanej dziury budżetowej na ten rok mizerne czyli nie jest tak źle ...........w sensie księgowym

gdzieś ostatnio było małym druczkiem że wykonanie zakładanej dziury budżetowej na ten rok mizerne czyli nie jest tak źle ...........w sensie księgowym
księgowy, nie księgowym - odkupujemy nasze obligacje. nie wiem, czy to tylko marketing, czy tylko trochę marketing, ale odkupujemy i niech się agencje raitingowe ugryzą.esilon pisze:gdzieś ostatnio było małym druczkiem że wykonanie zakładanej dziury budżetowej na ten rok mizerne czyli nie jest tak źle ...........w sensie księgowym
niech się nie gryzą i podniosą Polsce rating , ciekawe jaki koszt takiej operacji
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, dobre 

Czarownica prawdę Ci powie :D
Naprawdę niezła historia 

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Konto usunięte pisze: Całkowicie poważnie polecam bardzo ciekawy film dokumentalny o tym jak bardzo marnotrawimy surowce, jak celowo niskiej jakości produkowane są artykuły i jak producenci zmuszają nas do tego, żeby nie naprawiać, lecz wszystko wymieniać na nowe.

Orwell się mylił, Huxley trafił w sedno, kupmy sobie wszyscy nowego iphona 5!
Bergen,Bergen pisze:http://pl.wikiquote.org/wiki/Nowy_wspan ... %C5%9Bwiat
Orwell się mylił, Huxley trafił w sedno, kupmy sobie wszyscy nowego iphona 5!
sądzisz, że urzeczywistniająca się wizja świata wg. Huxleya będzie trwała przez wieki?
A może to tylko taki moment w dziejach, jak wiele innych?
Лукашэнка, ja nic nie sądzę, bo się na tym nie znam.
Mogę jedynie przypuszczać, że nie będzie to stałe, bo układ w jakim egzystujemy jest chaotyczny. Zawsze będzie coś lub ktoś, kto go zdestabilizuje, jaki by nie był. Jeśli nie rebelia taka czy owa, to meteor czy "inne kosmity" (koniecznie powiedziane manierą Gajosa ze spektaklu "Big Bang"). Musieli byśmy kontrolować cały Wszechświat a może i wszystkie wszechświaty równoległe, a to niemożliwe z oczywistych powodów.
Snułem już fantasmagorie na podobny temat w innym miejscu.
Lekkie, łatwe i przyjemne studia społeczeństw kontrolowanych serwuje nam Janusz Zajdel, polecam.
Mogę jedynie przypuszczać, że nie będzie to stałe, bo układ w jakim egzystujemy jest chaotyczny. Zawsze będzie coś lub ktoś, kto go zdestabilizuje, jaki by nie był. Jeśli nie rebelia taka czy owa, to meteor czy "inne kosmity" (koniecznie powiedziane manierą Gajosa ze spektaklu "Big Bang"). Musieli byśmy kontrolować cały Wszechświat a może i wszystkie wszechświaty równoległe, a to niemożliwe z oczywistych powodów.
Snułem już fantasmagorie na podobny temat w innym miejscu.
Lekkie, łatwe i przyjemne studia społeczeństw kontrolowanych serwuje nam Janusz Zajdel, polecam.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Bergen pisze: Huxley trafił w sedno, kupmy sobie wszyscy nowego iphona 5!
Genialne porównanie. Seks i antykoncepcja (wypisz wymaluj już to mamy), rozmnażanie (no, do "Ośrodka Rozrodu i Warunkowania" jeszcze nam "ciut" brakuje), gry - elektromagnetyczny golf (Angry Birds, iphony, fajsbooki itp), kultura i konsumpcja ("Nie konsumuje się wiele, gdy siedzi i czyta książki").
Strach się bać dokąd to wszystko zmierza

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Konto usunięte pisze: Strach się bać dokąd to wszystko zmierza
Każdy zmierza zasadniczo tam, gdzie chce... tylko wiekszość chce po prostu tam, gdzie inni

"Strzelnica" - genialna

WiS pisze: tylko wiekszość chce po prostu tam, gdzie inni
no nie mów że Grecy sa trendsetterami bo sie załamię