Wyprzedzanie na pasach

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Wyprzedzanie na pasach

Post 12 sty 2012, o 12:33

Pieszym brak niestety instynktu samozachowawczego, sam bym ostatnio takich dwóch zwinął idących w nocy środkiem drogi. Dobrze że jeden miał białe adidasy bo bym pewno siedział do sprawy. A bratu auto jadące przed nim potrąciło kobietę, oczywiście oboje ubrani na ciemno, noc i przechodzenie przez cztery pasy bez przejścia w nieoświetlonym miejscu, teraz robi za świadka. Zatrzymać się też źle bo ludzie nie patrzą, przepuszczałem kiedyś babcię na obwodnicy lubelskiej, trzy pasy, kawałek dalej czerwone na którym auta stoją. No i wydzwonił we mnie młokos co nówkę alfę wziął na chwilę od tatusia, oj zabolała go naprawa.
A co do nas to święci nie jesteśmy, także zdarzają się błędy czy gorsze dni więc coś możemy przeskrobać. Ale nic się nie zmieni dopóki system z zbierania jak największej ilości mandatów nie przestawi się na pomoc kierowcom i na zwracanie uwagi na właściwy styl jazdy. No i oczywiście lepsze drogi i sensowne oznakowanie.

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Re: Re:

Post 12 sty 2012, o 13:55

jarmaj pisze:
barbie pisze: W Niemczech, nie mam żadnego problemu z respektowaniem przepisów. Wszystkich.
Niemiecke 50km/h jest tak samo absurdalne na większości ulic w "zabudowanym" jak i u nas czy w reszcie świata. Inna ograniczania prędkości również.
Takie rzeczy to już sprawa subiektywna. Nie zmienia to jednak faktu, że jeżdżąc po ich drogach trudno odnieść wrażenie że ktoś się z Tobą bawi w kotka i myszkę. A w Polsce?

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 17 sty 2012, o 00:32

Arno pisze: Czy wyobrażacie sobie jadącego pustą autostradą lewym pasem, którego albo musisz pełnym gazem wyprzedzić nielegalnie z prawej
Polecam Włochy, niezależnie od tego jakie natężenie ruchu, lewy pas zajęty
stefanekmac pisze: Swojemu synowi wpoiłem też stawanie przed pieszymi.Zdał za 1 razem prawko bo egzaminator to zauważył
Z tego samego powodu chłopak z rodziny żony oblał egzamin w Nowym Sączu, za utrudnianie ruchu :?
Szwecja....... jakiś czas temu często jeździłem trasą Karlskrona-Goeteborg, jadąc przepisowe max. po autostradzie byłem przez wszystkich wyprzedzany, w miejscowościach prędkość często podniesiona znakami do 70-80km/h, na trasie prawie 400km jedno rondo. Pytałem znajomego Szweda o to. Odpowiedział, że na autostradzie praktycznie nikt nie kontroluj prędkości, ale spróbuj pod szkołą się rozpędzić to ci ..... . No.
Poczytajcie o koncepcji uspokajania ruchu drogowego propagowaną przez kilku poj....ów z Katedry Ruchu Drogowego Politechniki Gdańskiej, zielona fala jest bee, szykany są O'K, itd....
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 17 sty 2012, o 01:16

Kolejny odcinek "Jedź bezpiecznie" o ww. wykroczeniu:

http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/je ... 12/6207305

ODPOWIEDZ