Dakar 2012

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Re: Dakar 2012

Post 12 sty 2012, o 11:28

zino pisze:
W Mini Hołowczyca podczas próby holowaniaa uszkodzony został przód samochodu, w tym chłodnica.
tjaaa....

coś mi się przypomina, jak to czytam

Link: http://www.youtube.com/watch?v=2qnkMWM7lTE

a jeśli chodzi o zielony stolik, to...
organizatorzy Dakaru wyraźnie pokazują, że impreza osiągnęła swoje apogeum. a teraz zaczyna się proces gnicia.
:-(

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubione posty: 0

Post 12 sty 2012, o 12:15

Krzysztof Hołowczyc
Nawet nie wiem co ma Wam napisać. Czuję się jak zbity pies.. nagle wszystko traci sens. Miesiące przygotowań, cała nadzieja, tysiące kilometrów, te wszystkie wyrzeczenia-wszystko bierze w łeb przez małą dziurkę w przewodzie od wspomagania. Potem lawina konsekwencji, brak wspomagania, szaleńcza jazda z ponadludzkim wysiłkiem żeby przejechać ogromne wydmy, zakopujemy się i pęknięta lina która przebija atrapę i rozwala nam chłodnicę. Już wiemy, że to koniec, koniec wszystkiego, prawie pewnego podium, jesteśmy zdruzgotani, nie chce się żyć. Przyjeżdża T4, naprawiamy uszkodzenia, ale uciekają całe godziny...Dlaczego to wszystko spotyka właśnie nas????
szlak nawet sobie nie wyobrażam jak muszą się czuć :-/
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 12 sty 2012, o 12:28

Hołek pisze:Drugi raz z rzędu omija mnie podium. Przyczyną był mały przewód od wspomagania układu kierowniczego i jednocześnie hydraulicznego systemu podnoszenia samochodu w razie zakopania w ciężkim terenie. Ten przewód pękł i wypłynął z niego olej, nie miałem wspomagania przez wiele godzin walcząc po bardzo wymagających wydmach. Nie czuję rąk. Nie mogąc skręcać nie byliśmy w stanie ominąć ciężarówek stojących jedna przy drugiej. Stanęliśmy i się zakopaliśmy. Jedna z ciężarówek próbowała nas wyciągnąć, wtedy strzeliła lina i niczym pocisk uderzyła w naszą chłodnicę przebijając ją. Nie mogliśmy nic zrobić, musieliśmy czekać wiele godzin na samochód T4. Dla mnie rajd w zasadzie się już skończył, przyjechałem tutaj by walczyć o zwycięstwo, kiedy Robby Gordon został zdyskwalifikowany byliśmy na 2. miejscu, a tymczasem strata spowodowana tą awarią zniszczyła nasze marzenia. Oczywiście wsiadam jutro za kierownicę i walczę. Będę jechał dla zespołu natomiast ten rajd nie będzie sprawiał mi już tyle radości
[

za dakar2012.holek.pl
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sty 2012, o 12:28

Hołek pisze:Drugi raz z rzędu omija mnie podium. Przyczyną był mały przewód od wspomagania układu kierowniczego i jednocześnie hydraulicznego systemu podnoszenia samochodu w razie zakopania w ciężkim terenie. Ten przewód pękł i wypłynął z niego olej, nie miałem wspomagania przez wiele godzin walcząc po bardzo wymagających wydmach. Nie czuję rąk. Nie mogąc skręcać nie byliśmy w stanie ominąć ciężarówek stojących jedna przy drugiej. Stanęliśmy i się zakopaliśmy. Jedna z ciężarówek próbowała nas wyciągnąć, wtedy strzeliła lina i niczym pocisk uderzyła w naszą chłodnicę przebijając ją. Nie mogliśmy nic zrobić, musieliśmy czekać wiele godzin na samochód T4. Dla mnie rajd w zasadzie się już skończył, przyjechałem tutaj by walczyć o zwycięstwo, kiedy Robby Gordon został zdyskwalifikowany byliśmy na 2. miejscu, a tymczasem strata spowodowana tą awarią zniszczyła nasze marzenia. Oczywiście wsiadam jutro za kierownicę i walczę. Będę jechał dla zespołu natomiast ten rajd nie będzie sprawiał mi już tyle radości
Jean-Marc pisze:Prawdziwi fighterzy nigdy się nie poddają. W tym rajdzie już prowadziliśmy, osiągnęliśmy również zwycięstwo etapowe, teraz przydarzyła nam się awaria. Wiemy, że ta awaria nie jest z naszej winy i to jest bardzo frustrujące. Jesteśmy jednak cały czas w rajdzie. Jutro musimy się skoncentrować na drodze i wiemy, że to będzie trudne. Ale taki jest sport, mamy 21. pozycję startową i jedziemy dalej
za dakar2012.holek.pl
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 12 sty 2012, o 14:05

eMTi pisze:Jedna z ciężarówek próbowała nas wyciągnąć, wtedy strzeliła lina i niczym pocisk uderzyła w naszą chłodnicę przebijając ją.
no właśnie coś takiego podejrzewałem. sorry, ale z daleka pachnie to klasyką gatunku, czyli przerostem adrenaliny nad pomyślunkiem.
przykre, ale... albo Hołek za bardzo chciał, albo powinien podziękować serdeczne kierowcy ciężarówki.
:wall: :wall: :wall:

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 12 sty 2012, o 15:07

WRC fan pisze:Szkoda Lopraisa, liczyłem, że może jak nie Kamaz to chociaż Tatra namiesza :/
Na pewno nie ta Tatra:
"Zasnęli i spadli ze skarpy"
http://ofsajd.onet.pl/newsy/4996056,artykul-drukuj.html

Obrazek

:-/

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sty 2012, o 15:15

Лукашэнка, ta na zdjęciu to na pewno nie bo Loprais jechał inną ;-)
Obrazek

Obrazek

a jak mówił właśnie Loprais pilot siadł za kierownicą ,a on chciał się chwilkę zdrzemnąć ,niestety pilot zrobił to samo :-/
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Gootek
6 gwiazdek

Post 12 sty 2012, o 15:18

burat pisze:Лукашэнка, ta na zdjęciu to na pewno nie bo Loprais jechał inną ;-)
reklamacje do onetu
- widocznie dla nich Tatra to jest Tatra. Ważne, żeby znaczek się jakoś zgadzał :giggle:

Tą ze zdjęcia też jechał, ale innym razem... ;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 12 sty 2012, o 15:25

Hołek pisze: kiedy Robby Gordon został zdyskwalifikowany byliśmy na 2. miejscu,
kiedy Gordona zdyskwalifikowali? ominęły mnie jakieś info? chopoki nie staracie się - nic nie wiem ;-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sty 2012, o 15:31

OBK H6, przed wczorajszym etapem przyczepili się do jego systemu pompowania kół ,ale się odwołał i na razie jedzie ,było o tym ale nie dokładnie czytasz ;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sty 2012, o 15:58

i nic mu nie zrobią - bo z tego co pamiętam, regulamin Dakaru dotyczy samochodów 4x4, a młotki w tym roku wykorzystały lukę poprzez puszczenie aut z napędem na tylną oś i tyle im mogą zrobić - to nie tylko chodzi o pompowanie kół, ale też o wysokość skoku zawieszenia i masy auta - młotki przecie biorą na pakę tyle zupy, że można by tym pół ameryki południowej zalać ;-)
Hołek mówił o tym wcześniej, ale pod kątem, żeby w przyszłym roku już nie było takiego kwasu
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 12 sty 2012, o 18:08

OBK H6 pisze: kiedy Gordona zdyskwalifikowali? ominęły mnie jakieś info? chopoki nie staracie się - nic nie wiem ;-)
:arrow: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 29#p276529 :roll:

OBK H6 pisze: regulamin Dakaru dotyczy samochodów 4x4, a młotki w tym roku wykorzystały lukę poprzez puszczenie aut z napędem na tylną oś
Bzdura, auta RWD jeżdżą od lat (można powiedzieć, że od zawsze) i nawet wygrywają Dakar (Schlesser 1999, 2000). Gordon startuje w Dakarze swoim Hummerem od 2006 roku.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sty 2012, o 18:23

eMTi pisze: No to co, jutro wbija się na 9tą pozycję? :evilgrin:
i się wbił 8-) Teraz do 8ego Leala traci aż 1,5h, ale jak go już łyknie, to hurtem z Tenem Brinke i powinno być 6te ;-) Tak się rozmarzyłem... :oops:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sty 2012, o 20:37

WRC fan pisze: Bzdura, auta RWD jeżdżą od lat (można powiedzieć, że od zawsze) i nawet wygrywają Dakar (Schlesser 1999, 2000). Gordon startuje w Dakarze swoim Hummerem od 2006 roku.

to dlaczego od kilku lat Schlesser bojkotuje Dakar? Tylko nie mów proszę, że jedynym powodem jest fakt przeniesienia rajdu do Ameryki

może źle się wyraziłem - ale regulamin dla aut 4x4 jest bardziej restrykcyjny

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 12 sty 2012, o 21:03

Śmieszy mnie jak oglądam zwiastun relacji na jedynce i tam w ramach Dakarowego auta jest X3 , rozumiem ,że to ta sama stajnia vel koncern ale mogli by już wpakować tam mini.
Czytam te relacje z zapartym tchem i nie powiem miałem wielki apetyt na pudło . Szkoda :wall: ale wierzę w wielka wolę walki Hołka i na pewno będzie walczył tego jestem pewnien .
Denerwuje mnie ,że mało mówi się o Małyszu , kibicuje mu mocno :thumb:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 12 sty 2012, o 21:09

OBK H6 pisze: to dlaczego od kilku lat Schlesser bojkotuje Dakar?
http://dakar.pl/news/jean-louis-schless ... olsce-.htm
Julian Obrocki: Jesteś wielką gwiazdą Dakaru i jego wielokrotnym zwycięzca. Ale od czasu przenosin Dakaru do Ameryki Południowej zniknąłeś z tego rajdu. Co jest nie tak z amerykańskim Dakarem?
Jean-Louis Schlesser: Zupełnie nie akceptuję obecnego, nowoczesnego, cywilizowanego, zmienionego sposobu organizacji tego rajdu. Nie ma w tym zupełnie pierwotnego ducha dzikiego, niebezpiecznego przedzierania się przez pustynię. Ja chcę przez dwa tygodnie przeżyć samotną walkę z Saharą. A jeśli, jak w Ameryce, mam jechać w szpalerze widzów i codziennie odpoczywać w luksusowych hotelach to mogę to robić bez Dakaru, cały rok, gdzie tylko zechcę, choćby w Chile czy Argentynie. Ale prawdziwy Dakar to nie jest. A do tego kocham akurat Saharę. Jest niepowtarzalna. I niepowtarzalna jest meta nad Różowym Jeziorem.

Jakoś nie znajduję powodów żeby mu nie wierzyć.

Bo skoro:
OBK H6 pisze: regulamin dla aut 4x4 jest bardziej restrykcyjny
to chyba tym bardziej powinien startować w amerykańskim Dakarze swoimi buggy.

Tymczasem Gordon ma chyba jakieś problemy - ponad godzina i 11 minut straty na WP5.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sty 2012, o 21:11

Piter 35 pisze:Denerwuje mnie ,że mało mówi się o Małyszu , kibicuje mu mocno :thumb:
zalezy jaką tv oglądasz - na publicznej relację sponsoruje orlen, a oni do Małysza nic nie mają

A Hołek czuł nosem, że w tym roku ma auto fabryczne i stawka wyrównana - więc była szansa. A za rok to nie wiadomo, może auta tak dobrego nie mieć, może sponsor się wycofać itd itd - niewiadomo. Sam Hołek zresztą juz nie raz mówił że co roku musi Orlen przekonywać żeby jeszcze jeden rok kasę wyłożyli i ma już tego dosyć. Chciałby się spokojnie przygotować przez cały rok, a nie myslec czy pojedzie i czym pojedzie

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sty 2012, o 21:19

WRC fan pisze: Jean-Louis Schlesser: Zupełnie nie akceptuję obecnego, nowoczesnego, cywilizowanego, zmienionego sposobu organizacji tego rajdu. Nie ma w tym zupełnie pierwotnego ducha dzikiego, niebezpiecznego przedzierania się przez pustynię.
zmieniony sposób organizacji - gdzieś czytałem, że oprócz samej sahary chodziło mu o to że regulaminy, restrykcje - zrobili się formaliści, a on jest wolna dusza i nie chciał mieć narzuconego odgórnie sposobu budowy auta.

Młotki zrobiły się jak RBR w F1 - poszukali luk w przepisach i je w tym roku wykorzystali. Jak popracują jeszcze nad niezawodnością - to będzie z nimi masakra

cytat z Hołka:
Spodziewał się pan, że hummery będą się spisywały tak dobrze?

- To też wszystkich dziwi i wszyscy się zastanawiają, czy to nie jest pewna luka w przepisach związanych z konstrukcją samochodu. Mają dwukrotnie wyższy niż nasze samochody skok zawieszenia. Konstrukcja silnika daje im często dodatkowe 150 koni mechanicznych. Mają system spuszczania powietrza z ogumienia bezpośrednio z kabiny, co przydaje się przy podjazdach pod wydmę [w samochodach czteronapędowych - jakim jest mini Hołowczyca - taki system nie jest dopuszczalny - red.]. Próbujemy ich wyprzedzać na krętych odcinkach. Gdy trzeba jechać długo i prosto, to one po prostu płyną. Nasze mini są jednak porządną, niemiecką konstrukcją. Hummery mimo wszystko się psują, co widać na przykładzie Nassera Al-Attiyaha.

Trzeba jednak pamiętać, że w tym rajdzie Robby Gordon jedzie bardzo czysto. Zawsze to było tak, że wszyscy uważali Amerykanina za takiego, co może wygrać etap, ale niekoniecznie będzie się liczył w walce o zwycięstwo. Teraz jednak walczy. Jeśli jednak taki hummer dostał się w ręce Nassera, to jest bardzo niebezpieczny. Inna sprawa, że jeśli Nasser był w stanie wygrywać o 10 minut nad Peterhanselem, to taka przewaga była już nienaturalnie duża.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sty 2012, o 21:21

powiem wam ,że jak widziałem wywiad Hołka po tym wczorajszym odcinku to jeszcze go tak po prostu smutnego nie widziałem :-/ szkoda mi go z całego serca :-/ :-/

barton
6 gwiazdek

Post 12 sty 2012, o 21:23

Piter 35 pisze: Śmieszy mnie jak oglądam zwiastun relacji na jedynce i tam w ramach Dakarowego auta jest X3 , rozumiem ,że to ta sama stajnia vel koncern ale mogli by już wpakować tam mini.

ano, też mnie to śmieszy... Aczkolwiek może być to wynik szukania oszczędności, zwykłe gapiostwo albo zbyt małej ilości czasu (od momentu decyzji o starcie Miniakiem do startu w Dakarze) na wyprodukowanie animacji z nowym autem...

A tu filmik z budowy Miniaka w wersji analogowej-tradycyjnej ;-) a nie jakichś poligonów: (akcja od 1:40)

Link: http://www.youtube.com/watch?v=uEb2jt89_4k&t=1m37s
Ostatnio zmieniony 12 sty 2012, o 21:28 przez barton, łącznie zmieniany 2 razy.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Piter 35
6 gwiazdek

Post 12 sty 2012, o 21:25

OBK H6 pisze: na publicznej relację sponsoruje orlen
No ale Orlen nie jest właścicielem TV publicznej a wypadało by coś wspomnieć w wiad.sportowych :evil: , nikt nie wymaga by mówili w relacji sponsorowanej .
Chore to jest , jak z resztą wszystko w państwowej TV :evil:

Piter 35
6 gwiazdek

Post 12 sty 2012, o 21:26

burat pisze: jak widziałem wywiad Hołka po tym wczorajszym odcinku to jeszcze go tak po prostu smutnego nie widziałem
Oj tak , bardzo załamany , szkoda Chłopa .

barton
6 gwiazdek

Post 12 sty 2012, o 21:32

Piter 35 pisze:
burat pisze: jak widziałem wywiad Hołka po tym wczorajszym odcinku to jeszcze go tak po prostu smutnego nie widziałem
Oj tak , bardzo załamany , szkoda Chłopa .
A mi zaimponował wczoraj swoim profesjonalizmem, że nie powiedział nawet DUPA do kamery (choć pewnie kusiło) :thumb:
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 12 sty 2012, o 21:32

Przypominają mi się płacze i oburzenie z WRC, kiedy w 1999 roku w asfaltowych rundach rządzili Bugalski i Puras w przednionapędowych Xsarach Kit Car.

Wracając do Dakaru - przepisy były znane wcześniej, nikt im nie kazał budować auta 4x4. Gordon na przestrzeni lat dopracował konstrukcję, nabrał doświadczenia, zrobił się groźny to się nagle konkurencja obudziła, że może ich objechać, jakby nie patrzyć, prywaciarz w wydumce własnej konstrukcji.
Nie traktowałbym tego jako luki w przepisach - Gordon po prostu skorzystał z możliwości jakie te przepisy przewidują dla konstrukcji 2WD.

OBK H6 pisze: Młotki zrobiły się jak RBR w F1 - poszukali luk w przepisach i je w tym roku wykorzystali.
Powtórzę się - Hummer w takiej konfiguracji w Dakarze startuje od 2006 roku.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sty 2012, o 21:36

Barthol, po tym jak z Hołkiem spotkaliśmy się na 90-leciu to już sobie wyobrażam co było poza kamerą :giggle:

ODPOWIEDZ