Rajdy 2012

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Re: Rajdy 2012

Post 8 lut 2012, o 22:24

Barthol pisze: Aczkolwiek konkurencja też nie śpi
Chyba przeczuwają ;-) :
Program startów obejmuje wszystkie rundy RSMP. Celem teamu jest podium na koniec sezonu.

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 9 lut 2012, o 13:01

Gdzie będzie można zobaczyć skróty z Rajdu Szwecji, na tym posranym eurosporcie nie widzę :roll:
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubione posty: 0

Post 9 lut 2012, o 13:05

mały 5150, bo nie podpisali umowy z jewrosportem i chyba relacji jako takiej wcale nie będzie :wall:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Post 9 lut 2012, o 15:33

No ale Monte Carlo było :evil: K...a ja już nie ogarniam :-/
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 9 lut 2012, o 18:52

mały 5150, to była umowa na jeden rajd.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 lut 2012, o 22:42

mały 5150, taka mini relacyjka z szejkdałnu

Link: http://www.youtube.com/watch?v=49QRY8sC ... r_embedded#!
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 9 lut 2012, o 23:54

Z tego co widzę, to na Motors TV będą relacje.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lut 2012, o 06:12

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lut 2012, o 16:43

tu ponoć na żywo będzie można popatrzeć ale coś ktoś pisał ,że nie chcą puścić poza terenem Szwecji. Nie wiem możecie sprawdzić :cofee:
http://svtplay.se/v/2703369/motor/svens ... 1%2Cf%2C-1

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 lut 2012, o 10:10

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 12 lut 2012, o 18:47

burat, czekam na dzień 3. Dzięki, dobra robota 8-) :thumb:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lut 2012, o 09:50

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 13 lut 2012, o 11:04

To już 8 lat...wierzyć się nie chce...[*]

Link: http://www.youtube.com/watch?v=CnA4ir832sI

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lut 2012, o 21:24

no smutna data [*]

a tu Kajto przed sezonem

Link: http://www.youtube.com/watch?v=Xu4URQxQ ... AAAAAAABAA

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lut 2012, o 13:41

tu jak by ktoś chciał posłuchać o Januszu fajne wywiady Karola (ale o tej muzyce to muszę z nim pogadać ;-) )

Link: http://www.youtube.com/watch?v=wzCHjoDt ... AAAAAAADAA

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 16 lut 2012, o 00:34

Burat,
podziwiam, że w ogóle dajesz radę oglądać to wrc...
tak zdominowane przez kierowców fordów.
:giggle:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lut 2012, o 02:34

Лукашэнка, na szczęście one mają tyle wspólnego z seryjnym fordem co mój RX z Colinową imprezą ;-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 18 lut 2012, o 16:31

Po pierwszej pętli Kajto ma półtora minuty przewagi! Wychodzi przeszło 1,5 sekundy na km! :o

Gość jedzie w trochę innej lidze niż reszta. I to chyba nie jest nawet liga sąsiadująca. :thumb:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 19 lut 2012, o 13:19

Jarmaj, ale jaka reszta? Tak patrzę kto tam jeszcze jedzie i trochę załamuje się... 2. Kuchar 7 letnim Subaru, 3. Małyszczycki po 2 latach przerwy? Bęben zaparkował gdzieś wczoraj, reszta superrally albo coś. Z resztą jaka reszta jak na starcie było bodajże 25 samochodów włącznie z 206tkamii itp. Nie wygląda to dobrze, mam nadzieję że to tylko dlatego że rajd po śniegu i duże koszty.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 20 lut 2012, o 01:36

Azrael pisze: Kuchar 7 letnim Subaru
Naprawdę jestem strasznie zadowolony - zapewnia Kuchar - Nawet gdybym jechał najdroższym możliwym samochodem na rynku, to i tak z tym wariatem bez włosów bym nie wygrał. Może bym mniej przegrał.
;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 20 lut 2012, o 01:45

WRC fan, ale potem powiedział że wow i że jego auto ma już 7 lat - jest wywiad na autoklubie - to było po moim poście ;)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 lut 2012, o 07:48

ja jestem pełen nadziej ,że ta frekwencja podyktowana jest tylko i wyłącznie tak jak Azrael pisze stosunkowo drogim startem na lotosie. Nie da się jednak ukryć ,że coraz mniej aut jest na trasach i jakiś puchar w miarę tani by się przydał. Nie polepsza sytuacji podejście niektórych organizatorów do zawodników oraz to ,że jednak kryzys daje mocno o sobie znać :-/

Azrael
6 gwiazdek

Post 20 lut 2012, o 09:50

Ci co się znają twierdzą że w Polsce jest około 20 firm, które coś mogą zasponsorować w sporcie i to by się zgadzało patrząc na stawkę.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 lut 2012, o 13:12

Azrael, ale mówisz o poważnym sponsoringu (R4, S2000) czy ogólnie :cofee:
Ja myślę ,że taki puchar jak był kiedyś SC czy potem Puga 106-206 ,czyli w miarę tanio albo jeszcze taniej może ściągnąć ludzi z budżetami "sklejonymi" z jakichś lokalnych firm. Ale to muszą być budżety nie z kosmosu i mentalność inna ,że na początek nie wstyd się uczyć i nie każdy musi śmigać minimum Miśkiem czy Subarką N4 , z tym trochę się ruszyło myślę reaktywując klasę N4. Fajnie by było jak by jakiś tytularny sponsor pokazał się w takiej klasy i np. dawał nagrody za każdy rajd co mocno "ratowało" by kasę tych młodych zawodników którzy też starali by się wygrać co się da żeby właśnie trochę kasy zwinąć ze stołu ale to kwestia marzeń ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 20 lut 2012, o 13:22

burat pisze: Azrael, ale mówisz o poważnym sponsoringu (R4, S2000) czy ogólnie

No mówię o takich zespołach gdzie już jest taki prawdziwy sponsoring, a nie kilku znajomych biznesmenów coś rzuciło, a większość jedzie z eksploatacji prywatnej firmy zawodnika, rodziców czy kogoś tam. Czyli w praktyce można odkreślić że w większości to auta od R3 w górę. Problemem jest to że ktoś kto by chciał jeździć nie ma szans pozyskać sponsora na relatywnie tanie auto bo koszty nie spadają proporcjonalnie (opony np. kosztują mniej więcej tyle samo, logistyka w zasadzie tyle samo), a jak ktoś jeździ 206tką to go po prostu NIGDZIE nie będzie widać i nie sposób tego wypromować. Poza autami z pierwszej 10 zwrot medialny ze sponsoringu wynosi równo zero. Puchar owszem potrzebny, ale taki w którym auta są i tanie i w miarę ładne i w miarę dynamiczne i jeszcze cały puchar ma jakiegoś sponsora który sponsoruje pokrycie medialne (jak w KIA Cup w wyścigach). Niestety rajdy są niezwykle drogie, a pucharowe ściganie na poważnie jest często droższe niż ściganie się w wyższych klasach jeżeli jest prawdziwa konkurencja, więc to trochę taka kwadratura koła.
Ja na przykład od lat marzę żeby coś pojeździć, ale już wyraźnie widzę że jedyna szansa na to to jak sam zarobię bardzo bardzo dużo pieniędzy, co wydaje się mało prawdopodobne.

ODPOWIEDZ