Poradnik młodego komputerowca
-
subarutux
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester 2.0D 09
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Poradnik młodego komputerowca
Córa ma chyba już 5 lat T43 i mimo, że odstaje od nowych, nie chce innego. Linux na pokładzie pozwala zapomnieć o małej mocy, pancerna obudowa zapewnia komfort noszenia komputera ze sobą. Jedyny problem to mała rozdzielczość wyświetlacza - 1024 x 768.
A ja mam T61, który przeżył kiedyś upadek z około 1,5 m (włączony!). Skończyło się na wymianie matrycy, bo popękała w jednym miejscu.
A ja mam T61, który przeżył kiedyś upadek z około 1,5 m (włączony!). Skończyło się na wymianie matrycy, bo popękała w jednym miejscu.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Zainstalowałem sobie Windows 8
Teraz muszę przeinstalować wszystkie aplikacje
Ale ze mnie debil
Teraz muszę przeinstalować wszystkie aplikacje

Ale ze mnie debil

-
subarutux
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester 2.0D 09
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Godlik: to się nadaje na hasło promujące Linuksa!
Można wykorzystać?

Można wykorzystać?

Ściągnąłem sobie trial Acronisa True Image Home 2012. Na maila dostałem klucz. I fajnie, tylko teraz krzyczy, że na ten klucz jest za dużo komputerów zarejestrowanych.
Albo inaczej, czym jeszcze można potraktować plik.tib ?

Albo inaczej, czym jeszcze można potraktować plik.tib ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Tylko acronisem dziadoskim, niestety. I bardzo, bardzo możliwe, że tylko określoną wersją.
Czy ktoś z Was słyszał, używa bezpłatnego połączenia do internetu, które jest realizowane przez firmę Aero2
http://www.aero2.pl
Takie są parametry (z ich strony)
-BDI dostępny jest wyłącznie w zasięgu sieci Aero2 (26017 lub PL17)
-Pasma 900 MHz lub 2500MHz
-Technologia HSPA+ (900 MHz) lub LTE (2500MHz)
-21.12.2014r. - Data Wygaśnięcia Bezpłatnego Dostępu do Internetu – dzień w którym upływa 36-miesięczny okres Bezpłatnego Dostępu do Internetu dla 900MHz
-prędkość transmisji danych dla każdego Korzystającego jest na poziomie nie większym niż 256 kb/s (do 10.05.2012r.), a później nie większym niż 512 kb/s (od 11.05.2012 r.)
-każdorazowe nieprzerwane i bezpłatne połączenie z siecią Internet nie przekracza jednorazowo 60 minut licząc od momentu nawiązania takiego połączenia
Z jednej strony trochę nęci mnie przetestowanie czegoś takiego (bo za free), z drugiej strony patrząc na ostatni punkt specyfikacji to równie dobrze może rwać się co 5 minut...
http://www.aero2.pl
Takie są parametry (z ich strony)
-BDI dostępny jest wyłącznie w zasięgu sieci Aero2 (26017 lub PL17)
-Pasma 900 MHz lub 2500MHz
-Technologia HSPA+ (900 MHz) lub LTE (2500MHz)
-21.12.2014r. - Data Wygaśnięcia Bezpłatnego Dostępu do Internetu – dzień w którym upływa 36-miesięczny okres Bezpłatnego Dostępu do Internetu dla 900MHz
-prędkość transmisji danych dla każdego Korzystającego jest na poziomie nie większym niż 256 kb/s (do 10.05.2012r.), a później nie większym niż 512 kb/s (od 11.05.2012 r.)
-każdorazowe nieprzerwane i bezpłatne połączenie z siecią Internet nie przekracza jednorazowo 60 minut licząc od momentu nawiązania takiego połączenia
Z jednej strony trochę nęci mnie przetestowanie czegoś takiego (bo za free), z drugiej strony patrząc na ostatni punkt specyfikacji to równie dobrze może rwać się co 5 minut...
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
Cześć,leon pisze: Albo inaczej, czym jeszcze można potraktować plik.tib ?
jeżeli to backup całej partycji to powinno się dać przekonwertować to VMWare Converterem do .vhd. Najpierw jeszcze bym sprawdził czy FTK Imager to odczyta (bo .vhd to na pewno).
Jeden dysk, 3 partycje.Hurczak pisze:Cześć,leon pisze: Albo inaczej, czym jeszcze można potraktować plik.tib ?
jeżeli to backup całej partycji to powinno się dać przekonwertować to VMWare Converterem do .vhd. Najpierw jeszcze bym sprawdził czy FTK Imager to odczyta (bo .vhd to na pewno).
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Barthol, zobacz czy masz w pobliżu siebie nadajniki od Zygmunta - ogólnie działa ale nie za szybko. jako zapasowy net do sprawdzenia poczty i wiadomości na wyjeździe wystarczy, do codziennego korzystania gorzej. jak chciałbyś kupić modem LTE to musisz doliczyć sporo, na 900 działa gorzej.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Barthol, ja używam np. w kolejce jak wracam z pracy. Zasieg mam praktycznie caly czas (z wyjatkiem tuneli
). Dziala całkiem nieźle. Opóźnienia stosunkowo niewielkie, oczywiście w związku z małą przepustowością łatwo to przytkać i przy odpalaniu wiekszej ilosci stron trzeba parę chwil poczekać. Ja uzywam tego z modemem Huawei e173-u2 (taki jak dają w Play) po małym tuningu.
W Warszawie kartę można odebrać od ręki w 3 punktach. Przesyłka trochę trwa niestety.

W Warszawie kartę można odebrać od ręki w 3 punktach. Przesyłka trochę trwa niestety.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Dzięki za odzew... :) W sumie taki net to fajna opcja dla kogoś, komu gdzieś w szufladzie zalega jakiś modem (ja musiałbym kupić). Zastanawiałem się nad tą ofertą jako alternatywą w stosunku do przeniesienia (za free) łącza internetowego po kabelku na nowe miejsce (operator nie widzi problemów technicznych) z mieszkania rodziców (umowa do końca 2012)... Na razie, więc zostanę przy kabelku (jak to mówią kabel jest kabel ;)), aczkolwiek taka opcja pozostanie w kręgu moich zainteresowań :) (i będę sobie ją monitorował)inquiz pisze:Barthol, zobacz czy masz w pobliżu siebie nadajniki od Zygmunta - ogólnie działa ale nie za szybko. jako zapasowy net do sprawdzenia poczty i wiadomości na wyjeździe wystarczy, do codziennego korzystania gorzej. jak chciałbyś kupić modem LTE to musisz doliczyć sporo, na 900 działa gorzej.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Barthol, nowy modem to jakieś ~100 PLN. Jako backup świetna sprawa. Pamiętaj, że o ile kupisz modem bez simlocka to wyjeżdżając za granicę praktycznie zawsze będziesz mógł sobie kupić lokalnego prepaida do klepania na forum 

Chloru pisze: Ja uzywam tego z modemem Huawei e173-u2 (taki jak dają w Play) po małym tuningu.
Tylko, że on nie spełnia HSPA (bezprzewodowa komunikacja szerokopasmowa) kategorii 10, tylko 8 (czymkolwiek to jest)... No i niby działa, ale operator może zablokować dostęp do usługi tym urządzeniom, które nie spełniają tego standardu... Aczkolwiek na razie wszystko bangla (jak wyczytałem na różnych stronach poświęconych netowi za free od Aero2)
U mnie net byłby stacjonarny :) (mam pc'ta) a telefon mam bez dostępu do internetu (nie ogarniam tej kuwety, podobnie jak "miziofonów" czyli smartphonów)
- Chloru
- 6 gwiazdek
Barthol, ale dostałem ten modem za darmo to nie zaszkodziło sprawdzić
Co do drugiej części wypowiedzi... jesteś na najlepszej drodze do cyfrowego wykluczenia

myślę, że od stycznia na coś takiego się zdecydujęChloru pisze:Barthol, nowy modem to jakieś ~100 PLN. Jako backup świetna sprawa. Pamiętaj, że o ile kupisz modem bez simlocka to wyjeżdżając za granicę praktycznie zawsze będziesz mógł sobie kupić lokalnego prepaida do klepania na forum

Chloru pisze: Barthol, ale dostałem ten modem za darmo to nie zaszkodziło sprawdzić

Ja do "mizofonów" nie mogę się przekonać (pomijając aspekt cenowy bo to sprawa indywidualna), bawiłem się aparatami znajomych i jakieś takie kruche z wyglądu są i za duże (w spodniach nosić nie można bo pewnie pęknie na pół), smyranie paluszkiem po ekranie wychodziło mi za wolno i telefon się blokował albo wygaszał ekran... Aczkolwiek tego typu wady są wynikiem braku mojego obycia (pewnie)... Kolejny minus to ich "prądożerność", prawie codziennie wymagają podłączenia do gniazdka (może to wynik funkcjonalności urządzenia, wszak to bardziej mały komputer niż telefon, który kusi mnogością funkcji do zabawy), a moja porysowana Nokia 6650 fold, domaga się papu raz na 5-7 dniChloru pisze: Co do drugiej części wypowiedzi... jesteś na najlepszej drodze do cyfrowego wykluczenia

Uwaga na gg.
Po necie latają dziwne korespondencje.
Po necie latają dziwne korespondencje.
Dolce far niente 

działać działa i nie blokują, ale 900tka jest dość wypełniona a na LTE w miarę pusto jeszcze więc jakość lepsza.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- Chloru
- 6 gwiazdek
inquiz, cena wejścia też jest trochę inna. Więc jeżeli ktoś chce na backup to imho zupelnei wystarczy. Z drugiej strony z zalet LTE raczej nie skorzysta będąc przyciętym do 256/512 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Chloru pisze: Barthol, ja używam np. w kolejce jak wracam z pracy.
Odłącz się czasem, książkę poczytaj, popatrz na ludzi. Ty Matrixie

Chloru, to prawda bo modemy drogie niestety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- Chloru
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, dziś na ten przykład pojechałem samochodem. 

Potrzebna tania drukarka, którą mógłbym użyć w samochodzie. Wydruk wypluty lub laserowy format A4.
Co można kupić, drogie Bravo?
Co można kupić, drogie Bravo?
Dolce far niente 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
FUX, najtańszą opcją będzie jakakolwiek plujka plus przetwornica 12V->220V. Wszelkie mobilne drukarki kosztują kupę kasy, a w Twojej kamienicy na upartego to i jakiegoś BizHuba przecież zmieścisz ;)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.