Wymiana rozrządu w Subaru!

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
adamus85
0 gwiazdek
Auto: Audi A4 Avant Quattro 1,8T
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Wymiana rozrządu w Subaru!

Post 8 mar 2012, o 19:33

Witajcie,

Jakoże rozpoczynam powoli swoją przygodę z Subaru na poczatek chcialbym zdobyc kilka ważnych dla nowego nabywcy uwag.
Mianowicie co technologicznie należy wymienic w trakcie wymiany paska rozrządu?
Wymiana co 100kkm?
Czy do wymiany paska rozrządu nalezy wyjmowac silnik?

O czym warto pomyslec kiedy silnik jest na wierzchu? Co poddac dodatkowej weryfikacji i na co zwrócic uwagę?

Za info z góry dziekuję!

Pozdro Adam

golenia
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.5x 2003

Re: Wymiana rozrządu w Subaru!

Post 8 mar 2012, o 20:00

Hejka!

Ja wymieniłem cały kompletny rozrząd-pasek,rolki,napinacz i koniecznie pompę wody,sprawdzić termostat. Silnika nie wyciagasz !!! proponuję odrazu wymienić olej,filtr oleju,sprawdzić swiece,uszczelki świec,luz zaworowy. Zrobisz to i będziesz spokojnie jeździć. Może ktoś jeszcze coś podpowie

acha - jak masz 100tys. to już koniecznie wymieniaj rozrząd

pozdrawiam

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 8 mar 2012, o 20:52

adamus85 pisze: Mianowicie co technologicznie należy wymienic w trakcie wymiany paska rozrządu?
Na pewno wszystkie rolki.
Napinacz gdy cieknie lub nie trzyma parametrów lub wedle uznania.
Pompę wody po 200.000 km lub wedle uznania.
Uszczelki na osłonach rozrządu też według uznania, podobnie uszczelniacze na wale i wałkach.

I pamiętaj o przestrzeganiu momentów dokręcania!

Przydało też by się nam dowiedzieć co to za samochód ;-) Model, rocznik. Bo np. luz zaworowy łatwo i tanio reguluje się tylko w określonych modelach...

adamus85
0 gwiazdek

Post 8 mar 2012, o 22:13

Tak jak napisałem, na razie zbieram informacje!
Aktualnie przemieszczem sie Audi A4 Avant Quattro z 1,8T pod maską, ale powiedziałem, że to pierwszy i ostatni niemiec w moich rękach. Wcześniej jeździłem Hondą Civic Coupe z 95 roku.

Zastanawiam się poważnie nad Foresterem do rocznika 2000, z silnikiem 2,0T. W tym przypadku wiem, że luz zaworowy jest regulowany dopiero po wyjęciu silnika ponieważ wchodzi pomiędzy dwie podłużnice i nie ma miejsca żeby się brac za regulacje.

Co do mojego pytania - lubie byc przygotowany na to co mnie czeka kiedy chodzi o pojazd marki której jeszcze nie użytkowałem.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2012, o 22:31

adamus85 pisze: W tym przypadku wiem, że luz zaworowy jest regulowany dopiero po wyjęciu silnika ponieważ wchodzi pomiędzy dwie podłużnice i nie ma miejsca żeby się brac za regulacje.

Można również bez wyjmowania silnika, tak przynajmniej niektórzy magicy sądzą. Ale ja im nie wierzę, ponieważ twierdzą również, że potrafią wymienić panewki bez wyjmowania silnika i rozpoławiania bloku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Niestety w silnikach Subarakowych, zwłaszcza tych z głowicami z dwoma wałkami na głowicę pewne czynności, nawet eksploatacyjne, są mocno utrudnione.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

adamus85
0 gwiazdek

Post 8 mar 2012, o 22:53

Grzesiek_67 pisze:
adamus85 pisze: W tym przypadku wiem, że luz zaworowy jest regulowany dopiero po wyjęciu silnika ponieważ wchodzi pomiędzy dwie podłużnice i nie ma miejsca żeby się brac za regulacje.

Można również bez wyjmowania silnika, tak przynajmniej niektórzy magicy sądzą. Ale ja im nie wierzę, ponieważ twierdzą również, że potrafią wymienić panewki bez wyjmowania silnika i rozpoławiania bloku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Niestety w silnikach Subarakowych, zwłaszcza tych z głowicami z dwoma wałkami na głowicę pewne czynności, nawet eksploatacyjne, są mocno utrudnione.

Pozdrawiam
Grzegorz
Można i na wodzie, a nie na paliwie jeździc ale tego nikt nie widział na oczy :razz: :razz:
Ale regulacja luzu zaworowego należy wykonywac raz na 40 kkm?Bo takie informację wyszukałem w internecie, co ile należy regulowac zawory przy Subaru zasilanym LPG?Bo ta kwestia też mnie interesuje!

felek
0 gwiazdek
Auto: forek nr.3

Post 12 mar 2012, o 21:50

Do regulacji zaworów wyjmuje zbiorniczek spryskiwacza i puszkę dolotu powietrza .Dostęp jest wystarczający :thumb:

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 mar 2012, o 22:16

felek pisze: Do regulacji zaworów wyjmuje zbiorniczek spryskiwacza i puszkę dolotu powietrza .Dostęp jest wystarczający

W SOHC tak, z DOHC to naprawdę gimnastyka małpy.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

ODPOWIEDZ