Zakup

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
ostry772
0 gwiazdek
Auto: outbeck
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Zakup

Post 14 mar 2012, o 13:10

Proszę o poradę.Zamierzam kupić Outbecka 2001r.Jaki wybrać silnik 2,5l,czy 3,0H6?Który będzie bardziej niezawodny i będzie sprawiał mniej problemów przy eksploatowaniu na gazie?Z góry dziękuję.

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza

Re: Zakup

Post 14 mar 2012, o 13:12

Bierz H6 :thumb:

ostry772
0 gwiazdek

Post 14 mar 2012, o 13:17

A coś więcej?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 14 mar 2012, o 13:22

Nie słuchaj Kubika ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ostry772
0 gwiazdek

Post 14 mar 2012, o 13:26

No to się dowiedziałem :-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 14 mar 2012, o 13:31

ostry772, takie pytania pojawiają się na Forum regularnie. Warto się rozejrzeć, przed ich zadaniem ;-)
Na początek polecam: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... &sk=t&sd=a
oraz FAQ: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=42

Kubik
4 gwiazdki

Post 14 mar 2012, o 14:23

Chloru,
Ale 2,5 156KM nie jedzie . :-(

ostry772
0 gwiazdek

Post 14 mar 2012, o 14:54

So What!Dzięki za linki z info!Faktycznie może za mało się tu rozglądałem,może troche chciałem na łatwizne :-)Po przeczytaniu Twojego linku mam rozumieć,że jak LPG to tylko w 2,5l,bo potentatem finansowym nie jestem ;-(

ostry772
0 gwiazdek

Post 14 mar 2012, o 14:56

Kubik a Twoja H6-tka zagazowana?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 14 mar 2012, o 15:56

Kubik, dla niektórych 300 KM auta nie jadą ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 14 mar 2012, o 16:18

ostry772 pisze:potentatem finansowym nie jestem ;-(
To nie zastanawiaj się, tylko bierz 2.5.
Będzie wychodzić taniej w eksploatacji niż 3.0.

Kubik
4 gwiazdki

Post 15 mar 2012, o 09:25

Jeździłem i 2,5 i H6 . Różnica w spalaniu wyszła mi 1 litr . Te 50KM w takim aucie to kolosalna różnica .
ostry772, musisz jeszcze doprecyzować w jakich warunkach bedziesz eksploatował auto . Jeśli po mieście to wystarczy 2,5 ale jesli chcesz wiecej jeździc w trasach to bierz 3,0 . Te auta naprawdę mocno się różnią i to nie tylko mocą . Poza tym wszystkim , zastanów sie czy bedziesz wjeżdżał w teren

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 15 mar 2012, o 09:58

Kubik pisze: Jeździłem i 2,5 i H6 . Różnica w spalaniu wyszła mi 1 litr .
W cyklu miejskim różnica będzie sporo większa.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 15 mar 2012, o 10:13

ostry772 pisze: to się dowiedziałem
Ostry, dowiesz się pewnie wiecej, gdy poprawisz tytuł watku na bardziej zachęcający: sam "zakup" mało mówi, natomiast np. "OBK 2.5 czy 3.0" pewnie przyciągnie paru dyskutantów (nie raz już to pisali, ale jak się akurat będąnudzic, to napiszą raz jeszcze...).
A jeśli jeszcze dodasz "(...) do zagazowania", dynamiczny rozwój watku będzie murowany ;-)

Do rzeczy:
2.5 faktycznie "nie jedzie", gdy się go nie poprosi. Ale jesli komuś się chce zredukować bieg do wyprzedzania i wcisnąć gaz odpowiednio mocno, to nawet taki czterocylindrowiec potrafi być najszybszym samochodem na szosie. W każdym razie, potrafi wyprzedzać zupełnie sprawnie.
Owszem, h6 będzie jeszcze szybszy (a przy tym nie wymaga machania biegami), ale wcale nie tak bardzo. Poważniejsze róznice w dynamice będą odczuwalne dopiero przy prędkościach autostradowych. OBK h6 to nie jest rajdówka, tylko duże kombi z automatem...
Jesli więc ktoś zamierza się ścigać, to żaden OBK nie jest dla niego. To jest auto dla spokojnych. Innymi słowy: jesli każde auto jadące przed Tobą MUSISZ wyprzedzić za wszelką cenę, bierz Imprezę STi albo chociaż Forestera XT. Jesli wyprzedzasz tylko wtedy, gdy się akurat da - oba OBKi bedą OK, przy czym h6 wyprzedzisz nieco częściej niż h4 ;-)
To oznacza, że np. na trasie z Kielc do Warszawy spędzisz 2 godziny 5 minut, zamiast równych 2 godzin...

Względna przewaga h6 leży natomiast w wykończeniu wnetrza. Każdy z nich ma to, co dostawały tylko nieliczne, topowe specyfikacje h4 (skóry, panoramiczny szyber, kierownica momo, więcej głosników, i co-tam-jeszcze-handlowcy wymyślili). Z punktu widzenia Twoich preferencji, tzn. niezawodności, w bogato wyposażonym h6 jest więcej dynksów, mogących się potencjalnie zepsuć ;-)

Co do zużycia paliwa: znam 2.5 palące mniej-więcej 10 na trasie i 13 w mieście. Znam 3.0, palące odpowiednio 12-13 i 20. Ten "litr róznicy" Kubika mógł być osiągniety w specyficznych warunkach (np. łagodna jazda na trasie).

H6 będzie tak czy inaczej sporo kosztowniejsze w eksploatacji. Jest o tym sporo na forum.

Co do gazu: ja się nie znam, ale o ile starsze silniki 2.5 przyjmowały go chyba dość dobrze, to wokół gazowania h6 są tutaj spore kontrowersje.

Podsumowując: chyba decyzja oczywista... no, chyba, że zachowasz się jak rasowy fan Subaru, czyli kupisz auto wbrew zdrowemu rozsądkowi :evilgrin:

Kubik
4 gwiazdki

Post 15 mar 2012, o 10:36

WiS, Jeździłem takimi automatami . Różnica była na odludziu i bez korków ( po Skandynawii ) . Do jazdy po mieście wybrał bym 2,5 . Do jazdy na trasie zawsze mieć zapas pod nogą . Po naszych drogach coraz trudniej wyprzedzać . Przejedź się trasą Warszawa - Lublin to docenisz mocniejszy silnik . Trzeba wiedzieć że tak maja nam budować drogi . Trasy bedą wąskie z ciągłymi liniami , wysepkami na środku , przejściami dla pieszych i rowami na 1,5m głębokości . Coraz mniej odcinków do wyprzedzania . Jak do tego doliczyć jeszcze małolata co może z przeciwka nadjechac z prędkościa światła to przestałem sie dziwic że jest tyle wypadków śmiertelnych .

BIERZ H6 :thumb:

ODPOWIEDZ