Serio pytałemKonto usunięte pisze:
Pewnie. Znajomi z chomikuj mają :-P
Tablety i czytanie z ekranu
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 313 razy
- Polubione posty: 60 razy
Re: Tablety i czytanie z ekranu
Jakoś nie za bardzo widzę powód dla którego by to nie było możliwe.So What! pisze: Serio pytałem
W końcu nikt nie zabraniał pożyczenia książki papierowej, więc niby z jakiej racji nie wolno by było pożyczyć (legalnie) nabytej książki w formie elektronicznej.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Gal pisze: W końcu nikt nie zabraniał pożyczenia książki papierowej, więc niby z jakiej racji nie wolno by było pożyczyć (legalnie) nabytej książki w formie elektronicznej.
EULA większości tych które mam tego zabrania. Na Amazonie część dostawców dopuszcza a część nie stąd w Kindlu część książek ma tę opcję a część nie żeby je wypożyczyć na innego Kindla. ogólnie to jest chore a zwolennicy praw autorskich w obecnej postaci zaczynają coś marudzić że działalność tradycyjnych bibliotek tez im sienie podoba.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2012, o 08:48 przez Azrael, łącznie zmieniany 1 raz.
Zawsze mnie zastanawiało czym z moralnego punktu widzenia różni się pożyczanie książki w bibliotece publicznej od ściągania jej z "chomika". 
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2012, o 09:51 przez vibowit, łącznie zmieniany 1 raz.
czarne jest piękne...
Już chyba rozumiem ten wzmożony popyt na prywatne serwery plików.
Chodzi zapewne o bezpieczne zmagazynowanie zjumanych materiałów, zanim zacznie obowiązywać jakaś nowa wersja ACTA?

Chodzi zapewne o bezpieczne zmagazynowanie zjumanych materiałów, zanim zacznie obowiązywać jakaś nowa wersja ACTA?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Nigdy nie miałem przemyśleń natury moralnej podczas wizyty w bibliotece. Choć, może kiedy chciałem zataić, że chlapnąłem niechcący keczupem na książkę podczas jedzenia parówki, męczyło mnie sumienievibowit pisze:Zawsze mnie zastanawiało czym z moralnego punktu widzenia różni się pożyczanie książek w bibliotece publicznej od ściągania jej z "chomika".
Kurcze, po rejestracji kindla zniknęły mi dotychczasowe kolekcje. Czy ktoś się domyśla dlaczego?
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 131 razy
- Polubione posty: 201 razy
Konto usunięte pisze: Kurcze, po rejestracji kindla zniknęły mi dotychczasowe kolekcje. Czy ktoś się domyśla dlaczego?
Bo wszystkie były pożyczone
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
Wydaje mi się, że kolekcje są powiązane z kontem amazona.Konto usunięte pisze:Kurcze, po rejestracji kindla zniknęły mi dotychczasowe kolekcje. Czy ktoś się domyśla dlaczego?
czarne jest piękne...
a moze by tak zrobic forumowa biblioteczke.. ?
jestem pewien, ze macie sie czym pochwalic..
jestem pewien, ze macie sie czym pochwalic..
Wczoraj pojawił się update softu do Kindla - nowe lepsze Menu główne i kilka nowych funkcji :)
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
jeszcze nic, kindle jeszcze nie zamowiony ;) caly czas sie zastanawiam czy ipad czy kindle...
ale mysle, ze macie ciekawe biblioteki i wspoldzielenie sie tytulami wplynelo by pozytywnie na wybory czytanych lektur...
ostatnio mnie bardzo zacikawilo Fantomowe ciało króla Jana Sowy po tekscie w przekroju, moze AZ juz ma?
ale mysle, ze macie ciekawe biblioteki i wspoldzielenie sie tytulami wplynelo by pozytywnie na wybory czytanych lektur...
ostatnio mnie bardzo zacikawilo Fantomowe ciało króla Jana Sowy po tekscie w przekroju, moze AZ juz ma?
Nie mam tekstu o takim tytule.
Niekt ore książki z Amazona da się wypożyczać, ale ja np. mam bardzo mało książek z Amazona, raczej z innych źródeł, wszędzie indziej licencje zabraniają udostępniania, co nie znaczy że tego absolutnie nigdy nie robię. Na pewno bym nie wystawił publicznie w sieci.
Niekt ore książki z Amazona da się wypożyczać, ale ja np. mam bardzo mało książek z Amazona, raczej z innych źródeł, wszędzie indziej licencje zabraniają udostępniania, co nie znaczy że tego absolutnie nigdy nie robię. Na pewno bym nie wystawił publicznie w sieci.
Aha zacząłem namawiać na Kindla otoczenie, być może za parę tygodni szerszy feedback ;)
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Widzę, że nawet można ją kupić w wersji elektronicznej (16zł vs 43zł w wersji "papierowej") http://www.universitas.com.pl/ksiazka/2983gregski pisze:jeszcze nic, kindle jeszcze nie zamowiony ;) caly czas sie zastanawiam czy ipad czy kindle...
Szkoda tylko, że nie piszą w jakim formacie to u nich występuje.
AMI, z PDFa raczej słabo. 
skoro piszą, że:Konto usunięte pisze:Widzę, że nawet można ją kupić w wersji elektronicznej (16zł vs 43zł w wersji "papierowej") http://www.universitas.com.pl/ksiazka/2983
Szkoda tylko, że nie piszą w jakim formacie to u nich występuje.
To chyba wiadomo w jakim - lipa.Do wyświetlania zawartości książek elektronicznych polecamy najnowszą wersję przeglądarki Adobe Acrobat Reader.
czarne jest piękne...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Skoro tak piszą, to zostaje tylko iPadvibowit pisze: skoro piszą, że:
To chyba wiadomo w jakim - lipa.Do wyświetlania zawartości książek elektronicznych polecamy najnowszą wersję przeglądarki Adobe Acrobat Reader.
vibowit pisze: AMI, z PDFa raczej słabo.![]()
Eee tam... bardzo niekoniecznie. O ile to normalnie zrobiony pdf. Bo jesli to powrzucane skany stron, to faktycznie moze byc krucho.
Jacek "AMI" Rudowski
Konto usunięte pisze: Skoro tak piszą, to zostaje tylko iPad
smiej sie smiej z mojego dylematu
gregski, wydaję mi się, że porównujesz trochę nieporównywalne urządzenia. Twoim dylematem jest raczej określenie tego, jakie masz potrzeby (w sensie po cholerę mi ten gadżet), a nie jakie urządzenie kupić. Bo to co kupisz będzie po prostu wynikiem tego, co sobie odpowiesz na wcześniej postawione pytanie. Do książek i długiego czytania - kindle, do przeglądania netu i innych pdf-ów - iPad/GalaxyTab.