ppu pisze:
jutro dzwonie do Pana Marka do MTS umówię się i zobaczymy może oni coś poradzą
no więc tak bylem w serwisie u Pana Marka w MTS Dzierżoniów - gorąco polecam
dawno nie spotkałem tak zakręconych ludzi w temacie subaru i co najważniejsze olbrzymia wiedza i solidność
ale do rzeczy - na dzień dobry okazało się że ma założone uszczelki do silnika turbo

są grubsze I silnik jest lekko odprężony , gdyż zrobiła się większa komora spalania, (poprzedni mechanik tłumaczył że te są lepsze nowszej generacji i mocniejsze

) a uszczelki jak i całą resztę wymieniałem we Wrocku w firmie zajmującej się przede wszystkim subaru
ale ostateczna decyzja Pana Marka: niech już zostaną NIE MA TO AZ TAK OGROMNEGO WPŁYWU NA PRACE SILNIKA (montaż odpowiednich zdrenował by mój portfel 3tyś ale zagotowało mnie to na maksa bo po to wywalasz kasę aby było tip top a tu jak zwykle

) - od nowa wyregulowali zawory - wymienili ponownie poduszki pod silnikiem ( poprzednio to był ponoru żart ostatniego mechanika) oraz wymienili świece na nowe oryginalne ( poprzedni mechanik twierdził że wymienił ale raczej w to wątpię bo wyglądały koszmarnie a niby miały 5tys km )
jakie konkluzje: silnik zaczął pracować lepiej - bardziej kulturalnie, ale to jeszcze nie to - po przejażdżce z Panem Markiem doszliśmy do wniosku ( a raczej On doszedł

) że to wina rozsypującej się dwu masy . Jak wymienię sprzęgło to napisze co i jak.Ps wymieniam na jedno masę.
ppu pisze:z tego co wiem to poduszki silnika są olejowe

a ja na bank mam w kiepskim stanie poduszkę skrzyni, a co ważne zaraz koło poduszki skrzyni wydech jest połączony łapą- uchwytem ze skrzynią - tzn wydech jest podwieszony uchwytem pod skrzynie co może powodować rezonans przy uszkodzonej poduszce
ale to ciągle tylko domysły

apropos okazało się to kolejna bzdura opowiedzianą przez cudownego mechanika - na własne oczy je widziałem poduszki są metalowo gumowe
najbardzie mnie wkur... jak ktoś myśli że zrobi Cię w ciula i że Ty nigdy się nie połapiesz