WRX My'03 wypadanie zapłonów

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
goralsim
1 gwiazdka
Auto: Subaru Impreza WRX '03
Polubił: 0
Polubione posty: 0

WRX My'03 wypadanie zapłonów

Post 19 paź 2012, o 22:55

Witam,
Panowie od pewnego czasu pojawiło się wypadanie zapłonów w moim WRX'ie z 2003 roku. Dopóki silnik sie nie rozgrzeje czasami potrafi zgasnąć i ciężko po tym odpala a następnie podczas jazdy przechodzi chyba w jakiś tryb awaryjny bo zaczyna migać "check engine" po czym zapala się na stałe. Do czasu rozgrzania silnika nie ma w ogóle mocy auto ledwo się odpycha, kiedy się rozgrzeje jeździ już praktycznie normalnie ale czasami słychać, że nierówno pracuje. Kilka razy podłączany był pod kompa i na początku wywalało błąd wypadania zapłonów na 3 cylindrze. Świece to nowe platyny NGK, więc jedyne co mi przyszło do głowy to sprawdzić cewki, w tym celu zamieniłem cewki z 3 cylindra chyba na 1 i po jakimś czasie znowu wyskoczył 'check' tyle, że teraz wypluło chyba na 3 i 2 cylindrze. Nie mam pojęcia co może być przyczyną ? Wlewany także był specjalny płyn do czyszczenia wtrysków ale nic nie rozwiązało sprawy. Może ktoś będzie wiedział co jest grane ;)

Gix
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: sti v5

Re: WRX My'03 wypadanie zapłonów

Post 22 paź 2012, o 23:09

znajomy miał bardzo podobne objawy w 1.6 03r przyczyna był uszczelniacz na pokrywie. olej dostawał sie na świece i cyrk z check engin'em...
ale auto jezdzilo normalnie...
type R :D

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 22 paź 2012, o 23:12

Ktoś będzie wiedział na pewno ale do tego musi wiedzieć jakie dokładnie są błędy, spojrzeć na parametry pracy, sprawdzić kompresję. Innymi słowy należy się udać autem na zdiagnozowanie usterki. Taki objaw daje masa rzeczy: świeca, cewka, wtryskiwacz, uszkodzony sworzeń, tłok, zawór, złe luzy zaworowe i jeszcze z tuzin elektronicznych rzeczy.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 23 paź 2012, o 22:36

sprawdź kompresję i wyreguluj zawory - od tego zacznij
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Azrael
6 gwiazdek

Post 23 paź 2012, o 22:39

busik, regulacja zaworów to droga operacja, lepiej może jednak najpierw zdiagnozować usterkę?

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 paź 2012, o 22:42

Kuba, skoro zamienił cewki i dalej to samo, a objawy ma takie jak ja w moim po zakupie auta - to sugeruję mu to co w moim pomogło
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... esz%C5%82a
w WRXie nie da się wyregulować bez wyjmowania silnika? ponoć tylko H6 tego wymagają
goralsim masz zagazowane auto czy nie?
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Azrael
6 gwiazdek

Post 23 paź 2012, o 23:15

Można się bujać na wsadzonym, ale to dalej duża operacja. Można zmieniać i naprawiać losowe rzeczy. Ja stawiam na fachową diagnoze i dopiero atakowanie problemu, może mam cieńszy portfel.

goralsim
1 gwiazdka

Post 27 paź 2012, o 14:43

niestety brat zagazował go na jesieni... tak wiem, też mam takie zdanie ta ten temat jak i Wy ale to nie moje auto ;) ale te rzeczy dzieją się też na benzynie chociaż na gazie objawy się nawarstwiają. Mam dziwne wrażenie że im zimniej tym coraz gorzej. Dziś się przejechałem 5km to dopóki sie nie rozgrzał to słaby był i potrafi zgasnać na zimnym jak się dojeżdza do skrzyżowania a potem cieżko strasznie pali. Jak się rozgrzeje w miarę ok ale dziś juz przy 140km/h na gazie szarpał i nie chciał iść po czym zaczął mrugać check a nastepnie się zapalił. Swiece chłopaki wykręcali i ponoć w idealnym stanie... Nie mam pojęcia a gdzie można zdiagnozować to w okolicach Warszawy, Płocka ?

bojar
6 gwiazdek
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 84 razy
Polubione posty: 234 razy

Post 27 paź 2012, o 22:14

Witam.
Identyczne objawy (nierówna praca,gaśnięcie,a potem ciężki odpał) miałem w forku 2,5 xt.Tyle ,że mój bez gazu.Odczyty też takie same-wypadanie zapłonów.Świece ok,cewki też.Okazało się,że podparty był zawór.Jeżeli chcesz namiary z zachodniej strony stolicy napisz pw.
Pzdr

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 paź 2012, o 23:14

jak byk regulacja zaworów + regulacja instalacji gazowej.
Zamów zestaw - Bajeczna+JAKO - i będziesz pan zadowolony :-)

goralsim
1 gwiazdka

Post 28 paź 2012, o 23:51

w ogóle ten gaz jest jakiś dziwny i chyba źle założony a ma tylko rok. Od samego początku na małych obrotach jak chce się wcisnąć pedał szybciej to szarpie dopóki nie złapie turbo no i pali przy jeździe do 120km/h tylko 11 litrów gazu... to chyba jakiś bardzo ekonomiczny wynik. Powiedzieli, że to od świec no więc poszły nowe a i tak samo dupa w zalezności do gazu czasami już przerywał przy 180km/h i nie szedł a czasami 230 zamykał na gazie.. Ktoś kiedyś mi powiedział, że za mały parownik ale nie wiem czy to tego wina. Trzeba to załatwić póki jest gwarancja jeszcze ;p no i wyregulować te zawory, wtedy zobaczymy czy coś mu się polepszy.

goralsim
1 gwiazdka

Post 8 sty 2013, o 17:20

Wszystko jasne Panowie ;) wypalone 2 zawory wydechowe sprezanie na tłokach : 13 7 13 8 jakoś tak. Głowice pojechały do naprawy czy w tej sytuacji warto odrazu wymienić panewki ?

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 8 sty 2013, o 17:30

Oj to chyba teraz trochę wydłuży się okres zwrotu za instalację gazową. :giggle:

Nie ma to jak takie oszczędzanie :mrgreen:

goralsim
1 gwiazdka

Post 8 sty 2013, o 18:53

check zapalał się już przed założeniem instalacji ale fakt faktem, że przyspieszyła destrukcje;d

ODPOWIEDZ