Kumpel ma Contour HD, ja posiadam GoPro Hero (jedynkę), więc mam jakieś porównanie. Co prawda kamerki porównywane były na quadzie w terenie ale co nie co może to wnieść:
Contour wydaje mi się bardziej np. do kasku albo gogli jest lżejsza, troszkę mniejsza, ogólnie rzecz biorąc trochę bardziej poręczna. Niestety jakościowo jest troszkę gorsza, filmy z GoPro wychodzą lepiej. Contour ma fajną opcje GPS'a bardzo przydatna w terenie, w samochodzie też fajnie się sprawdzi, można sprawdzić np. czas okrążenia itp. GoPro jest inaczej zbudowana, prawie sześcian ma swoje wady i zalety, w samochodzie to nie problem bo można gdzieś przyssać i jest spokój, przy kasku czasami lekko to irytuje. Obudowa GoPro wydaje się dużo solidniejsza (mój tata sprawdził wodoszczelność - na 40m pod wodą żadnych problemów). Jakbym miał wybierać jeszcze raz też wybrałbym GoPro (oczywiście teraz HD2) naprawdę ta kamerka ma potencjał, nie bez powodu używają jej czołowi zawodnicy różnych dziedzin sportu motorowego.
To są moje wypociny, takie ja mam wrażenia

ale obydwie są bardzo fajne kamerki, zdecydowanie która lepsza to już kwestia gustu ;D