Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Re: Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Post 13 mar 2013, o 15:13

owoc666 pisze: Mnie ostatnio rozbawiło, że siedzieliśmy w większym gronie i ktoś zapytał jaki telefon kupić (Galaxy vs iP5), to wszyscy androidowcy i inni samsungowcy rzucili się, żeby tylko nie apple, a reszta z ajfonami miała totalnie w dupie tę dyskusję
Ja ogólnie mam w dupie telefony i największą kwotę jaką wydałem na tel. to 300zł :->

Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 13 mar 2013, o 15:27

Gump pisze: Ja ogólnie mam w dupie telefony
Ciechowski kiedyś śpiewał:

"telefony w mojej dupie
bez przerwy drrrrrr"

...czy jakoś tak ;)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 13 mar 2013, o 15:49

Gump pisze: Ja ogólnie mam w dupie telefony
bo Ty wszędzie szybciej dobiegniesz :-)
Alan, Alan, Alan! pisze: lepiej poszczekać, bo znowu wprowadzą 2 miesiące później jeszcze lepszy i zobaczysz jak się dałeś zrobić
a ja myślałem, że tak w ciula to tylko apple potrafi zrobić ;-)

Alan, Alan, Alan!, a jak się skończyła sprawa z tą jakże krótką naprawą gwarancyjną, której miałeś przyjemność doświadczyć? :whistle:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 13 mar 2013, o 16:03

Mądrale iphona 4 to warto kupić bo muszę tel wymienić :?:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubione posty: 0

Post 13 mar 2013, o 16:05

Kruszyn, a ty tak specjalnie rozumiem podlałeś teraz oliwy :?: :giggle: :giggle: :mrgreen:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 13 mar 2013, o 16:05

eMTi pisze: Alan, Alan, Alan!, a jak się skończyła sprawa z tą jakże krótką naprawą gwarancyjną, której miałeś przyjemność doświadczyć?
zaledwie 2.5 miesiąca po awanturach.

Teraz znowu wyślę, bo kończy się gwarancja, a nie pasuje mi ekran ;-)
Kruszyn pisze: Mądrale iphona 4 to warto kupić bo muszę tel wymienić
Warto. Tak samo jak Galaxy S2, S3, Xperia S, T, Z i inne. ;-)
Co kto lubi.

Jak chcesz mieć telefon + zabawkę, to ja teraz bym poszedł w prosty model telefonu na androidzie, taki który potrafi udostępnić wifi oraz do tego tablet.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 13 mar 2013, o 16:06

burat, akurat teraz to poważnie pytam,kolega chce mi opchnąć w chyba dobrej cenie.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 13 mar 2013, o 16:40

Jeżeli cena na coś jest dobra, to należy to coś kupić
Przynajmniej tak twierdzi moja żona :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Odp: Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Post 13 mar 2013, o 16:42

Sony ma taką politykę. Samsung wypuszcza flagszipa co roku i dość długo utrzymuje support. Co do akcesoriów to poszukaj wśród produktów firmy HR. Robią uniwersalne uchwyty i do tego dedykowane głowice pod konkretny model telefonu.

Co do IP4 to zostaje kwestia ceny i tego czy to jest 4 czy 4S
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 13 mar 2013, o 17:06

Kruszyn, warto, a już zwłaszcza jak dograsz do tego iTunsa. Najlepiej peceta od razu przez okno wywal.... :mrgreen:
Doopa do dobrego szybko się przyzwyczai. :giggle:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 13 mar 2013, o 17:10

Kruszyn pisze: kolega chce mi opchnąć w chyba dobrej cenie.

a co Ty będziesz robił z tym iphonem ?

jak sobie odpowiesz na to pytanie , dopiero wówczas okaże się czy cena dobra :)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 mar 2013, o 17:22

gregski pisze: Konto usunięte, zauwaz, ze dajesz sie wciagnac w wyzszosc swiat bozego narodzenia nad wielkanoca, bo masz tu wyznawcow roznych kosciolow ...

Tak i nie, bo ja po prostu potrzebuję telefonu który działa i nie mam się co zastanawiać czy przepłacam czy nie. Działa i mi pasuje, więc ajfon jest oki.

Gwoli ścisłości, przed czwórką uważałem, że są fajniejsze alternatywy ;-)
rrosiak pisze: Przestałeś korzystać z Exchange'a?
Nie, ale mógłbym bez straty dla ludzkości i żalu z mojej strony :-)
Chloru pisze: Konto usunięte, Twoje dyletanctwo nie jest argumentem. iPhone jest dalej 50% droższy niż Galaxy

E tam, telefon ma być dla ludzi. Biorę i korzystam, a nie zastanawiam się, gdzie są opcje i jak z nich korzystać. Komputer też kupujesz najtańszy, czy taki jaki Ci jest potrzebny i pasuje? :mrgreen:

Nie interesuje mnie argument cenowy. Jedni wydają 50% więcej na telefon, a inni na opony, wachę, filtry, wydechy albo ciuchy czy żarcie.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 mar 2013, o 17:31

Azrael pisze:
eMTi pisze: I taka jest prawda, że Apple, czy się go lubi, czy nie, przez wiele, wiele lat wyznaczało kierunki i standardy, które inni starali się kopiować.. Tak było w przypadku systemu operacyjnego, i to nie tylko na początku, kiedy pierwsi wprowadzili interfejs graficzny, ale też potem, kiedy sukcesywnie wprowadzali pewne rozwiązania do systemu, które inni (głównie Microsoft) kopiowali...

Nawet nie chce mi się wdawać w tę dyskusję zbyt mi ona przypomina dyskusje fanów Subaru i Evo, więc tylko przypomnę fakty - 'System' Appla to 1984 rok (nie znam miesiąca), Windows to kwiecień 1985. Nie ma takiej możliwości żeby był kopią.
Oczywiście, że jest kopią.

Microsoft przygotowywał na Maca pakiet biurowy (Office) i w związku z tym miał dostęp do części rozwiązań technologicznych dotyczących GUI, o część się podpytali a części nie zdołali skopiować, no i tak wyszła kiepska kopia w postaci Windows 1.0.

To jest ogólnie znana historia, można przeczytać np tu

http://tinyurl.com/2kgr8y

W ogóle cały serwis folkore.org jest fascynującą historią pokazującą jak powstawał Macintosh. Bardzo lubię czytać te opowieści.

Tu są historyjki odnoszące się do Microsoft

http://folklore.org/ProjectView.py?proj ... ail=medium

Uprzedzając hejterów, Apple nie ukradł Xeroxowi interfejsu - można poczytać o tym tu http://tinyurl.com/yqasz (tak, też z folklore.org) :-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 13 mar 2013, o 17:44

Gump pisze:Ja ogólnie mam w dupie telefony i największą kwotę jaką wydałem na tel. to 300zł :->

Ja może z 1/3 tego. ;-)
Ostatnio zmieniony 13 mar 2013, o 18:12 przez jarmaj, łącznie zmieniany 1 raz.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 13 mar 2013, o 17:52

Konto usunięte pisze: E tam, telefon ma być dla ludzi. Biorę i korzystam, a nie zastanawiam się, gdzie są opcje i jak z nich korzystać. Komputer też kupujesz najtańszy, czy taki jaki Ci jest potrzebny i pasuje?

Kupuję taki jaki mi pasuje. Jednak jeżeli za to samo (albo i mniej) mam zapłacić ~50% więcej to czuję, że ktoś chce mnie wydymać. Ja biorę i korzystam z mojego SGS2 który w niczym nie ustępuje konkurencji z tego okresu.

Po prostu nie rozumiem tych ochów, achów i zachwytów nad prostota użytkowania.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 mar 2013, o 17:58

Chloru pisze: za to samo (albo i mniej) mam zapłacić ~50% więcej

O co chodzi z tym "to samo albo i mniej" w przypadku ajfona? W porównaniu z czym? Co to jest "to samo"?

I w ogóle dlaczego mówimy cały czas o Samsungu, a nie o Xperii, LG czy całej reszcie klonów Androidowych :?
Chloru pisze: nie rozumiem tych ochów, achów i zachwytów nad prostota użytkowania.

Ależ to można bardzo prosto wyjaśnić.

Na Androida jest nakładka symulująca iOS.

Na iOS nie ma nakładki symulującej Androida. :-p

Nie wiem w ogóle po co ta cała dyskusja :roll: Trochę nudna :cofee:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2013, o 18:07

Konto usunięte pisze: O co chodzi z tym "to samo albo i mniej" w przypadku ajfona? W porównaniu z czym? Co to jest "to samo"?
Ta sama albo mniejsza funkcjonalność. Ot choćby upośledzony bluetooth albo brak możliwości użycia urządzenia jako dysk USB... nie nie interesują mnie ekstra apliakcje które robią to co normalny system robi po wyjęciu z pudełka.
Konto usunięte pisze: I w ogóle dlaczego mówimy cały czas o Samsungu, a nie o Xperii, LG czy całej reszcie klonów Androidowych
Bo mówimy o dobrych telefonach :razz: Z dobrych telefonów są jeszcze Nexusy, szczególnie te 2 ostatnie.

Dyskusja jest nudna bo jak się podaje argument ekonomiczny to w opdowiedzi się słyszy: "cena nie jest istotna". Owszem dla sporej części naszego społeczeństwa jest istotna.
Jak podaje się argument braku pewnej funkcjonalności w odpowiedzi dostaje się: "Jest do tego specjalna aplikacja" ;-)

Żeby była jasność - nie mówię, że to jest zły produkt. Uważam po prostu, że na to co oferuje jest zbyt drogi i wcale nie jest obiektywnie patrząc lepszy niż konkurencja. Gdyby był to pewnie zostałby telefonem roku, tak samo jak 2.5T zostało silnikiem roku ;-) :->

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 13 mar 2013, o 18:13

Chloru pisze: Dyskusja jest nudna bo jak się podaje argument ekonomiczny to w opdowiedzi się słyszy: "cena nie jest istotna". Owszem dla sporej części naszego społeczeństwa jest istotna.
Jak podaje się argument braku pewnej funkcjonalności w odpowiedzi dostaje się: "Jest do tego specjalna aplikacja" ;-)
Pal licho cenę i funkcjonalność. Produkty Apple są po prostu brzydkie :idea: :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2013, o 18:27

So What!, masz rację ale jako osoba oceniająca obiektywnie odcinam się od tego typu argumentów :mrgreen: :giggle:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 13 mar 2013, o 18:31

Chloru, z drugiej strony słyszałem, że posłowi Biedroniowi się podoba... więc sam już nie wiem :giggle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2013, o 18:33

So What!, wiesz, w Kaliszu to co innego :giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 mar 2013, o 19:44

Chloru pisze: Ta sama albo mniejsza funkcjonalność.

A to jest funkcjonalność? :roll:

:arrow: http://komorkomania.pl/2012/11/20/nowy- ... zo-irytuja

OK - potem poprawiono część błędów, ale co mi po funkcjonalnym BT które nie działa.
Chloru pisze: Dyskusja jest nudna bo jak się podaje argument ekonomiczny to w opdowiedzi się słyszy: "cena nie jest istotna". Owszem dla sporej części naszego społeczeństwa jest istotna.

A każdy musi mieć topowego smartfona? Moja żona np tylko dzwoni, robi fotki i wysyła SMSy i MMSy. I jej smartfony nie interesują.

Można też kupić tańszy sprzęt.

Dla mnie cena w tym przypadku nie jest istotna. Poza tym to demagogia - między ajfonem 5 i SGS3 jest raptem 500 zł różnicy. Idąc Twoim tokiem rozumowania, to trzeba obniżyć ceny Aston Martinów, bo nie wszystkich stać :-p i muszą się wozić pasztetowymi STi za 200 tys :lol:

Poza tym nie rozumiem podejścia
Chloru pisze: nie interesują mnie ekstra apliakcje które robią to co normalny system robi po wyjęciu z pudełka.

Bo akurat Android w S3 po wyjęciu z pudełka - bez różnych nakładek UI - nie nadaje się do użytku.

Co za różnica, czy mam daną funkcjonalność w systemie, czy mogę sobie ją wgrać w kilka minut. Mam wgraną aplikację "Bluetooth File Transfer" i nigdy jej nie użyłem.
Chloru pisze: Uważam po prostu, że na to co oferuje jest zbyt drogi i wcale nie jest obiektywnie patrząc lepszy niż konkurencja.

W tej klasie cenowej wszystkie telefony są podobne. Dlatego jeśli uważasz, że przepłacisz kupując ajfona - nie kupuj go. Myślę, po dokonanych testach, że nie byłbym zadowolony z kupna SGS3, i dlatego go nie kupiłem. Dlatego też w ogóle nie zamierzałem kupić ajfona przed wersją 4 - też uważałem, że nie oferuje mi tego, co potrzebuję. :->

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2013, o 20:08

Konto usunięte pisze: A to jest funkcjonalność?

http://komorkomania.pl/2012/11/20/nowy- ... zo-irytuja

OK - potem poprawiono część błędów, ale co mi po funkcjonalnym BT które nie działa.

To dotyczy kilku procent telefonów z Androidem na rynku. Przypomnieć Ci wpadkę z mapami i podobne ;-) ?
Konto usunięte pisze: A każdy musi mieć topowego smartfona? Moja żona np tylko dzwoni, robi fotki i wysyła SMSy i MMSy. I jej smartfony nie interesują.

Można też kupić tańszy sprzęt.

Owszem - wtedy na pewno nie mówimy o iPhonie ;-)
Konto usunięte pisze: Dla mnie cena w tym przypadku nie jest istotna. Poza tym to demagogia - między ajfonem 5 i SGS3 jest raptem 500 zł różnicy. Idąc Twoim tokiem rozumowania, to trzeba obniżyć ceny Aston Martinów, bo nie wszystkich stać i muszą się wozić pasztetowymi STi za 200 tys

Fajna manipulacja. Nie 500 tylko jakieś ~800 co stanowi ~50% ceny tego SGS3. Poza tym porównujesz jabłka z pomarańczami. O ile SGS3 i iPhone grają w tym samym segmencie rynku telefonów tak Aston i STi jednak nie.
Konto usunięte pisze: Bo akurat Android w S3 po wyjęciu z pudełka - bez różnych nakładek UI - nie nadaje się do użytku.

Znam przynajmniej trzech użytkowników S3/S3 Mini którzy nie mają z tym problemów i używają stockowego UI.
Konto usunięte pisze: Co za różnica, czy mam daną funkcjonalność w systemie, czy mogę sobie ją wgrać w kilka minut. Mam wgraną aplikację "Bluetooth File Transfer" i nigdy jej nie użyłem.

Bardzo duża. Szczególnie kiedy potrzebna nam aplikacja waży kilka megabajtów a jesteśmy zagranicą i nie mamy dostępu do Wifi. Been there, done that. Chodziło o proste użycie telefonu jako pendrive'a w dalekiej Rumunii. Użytkownik iPhone powiedział "Nie wiedziałem, że tak można". Dodam, że wtedy miałem starą poczciwą Omnię2 na Windows Mobile :->
Konto usunięte pisze: W tej klasie cenowej wszystkie telefony są podobne. Dlatego jeśli uważasz, że przepłacisz kupując ajfona - nie kupuj go. Myślę, po dokonanych testach, że nie byłbym zadowolony z kupna SGS3, i dlatego go nie kupiłem. Dlatego też w ogóle nie zamierzałem kupić ajfona przed wersją 4 - też uważałem, że nie oferuje mi tego, co potrzebuję.

No w końcu coś mądrego napisałeś ;-) Żeby była jasność to nie są złe produkty, one są tylko drogie, brzydkie i płaci się za marketing :mrgreen: ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 mar 2013, o 20:45

Chloru, zastanów się co piszesz. Zanim zarzucisz mi manipulację to znajdź mi SGS3 za 1600 zł bo póki co to sam manipulujesz. I na jakiej podstawie uważasz że aktualizacja do 4.2 trafiła tylko kilka procent telefonów?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 mar 2013, o 20:49

Z tą Rumunią to jakiś dziwny przykład. A dlaczego nie można sobie wgrać aplikacji do transferu danych? Albo po prostu mieć przy sobie pendrive?

To jakieś wydumane ekstremalne przykłady. Zresztą kilka Mb po BT? Bez sensu, długo trwa. Lepiej użyć Thunderbolta :-)

ODPOWIEDZ