Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Re: Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Post 13 mar 2013, o 23:10

Konto usunięte, proszę bardzo - http://allegro.pl/najtaniej-fabrycznie- ... 27267.html telefon nowy bez blokady sim-lock.

Na takiej- http://developer.android.com/about/dash ... index.html

Przykład z Rumunią nie jest wydumany tylko z życia wzięty. Oczywiście przed każdą podróżą służbową przeglądasz listę aplikacji w telefonie? :mrgreen: :giggle: Czytaj uważnie o tych MB ;->

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Post 13 mar 2013, o 23:44

So What! pisze:
gregski pisze: ktoś zapytał jaki telefon kupić (Galaxy vs iP5)
Sony Xperia Z :mrgreen:
So nie manipuluj cycatami cytytami catatami
Ostatnio zmieniony 13 mar 2013, o 23:49 przez gregski, łącznie zmieniany 1 raz.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 13 mar 2013, o 23:45

gregski, co ja poradzę na to, że wyedytowałeś posta :mrgreen:

gregski
6 gwiazdek

Post 13 mar 2013, o 23:50

So What! pisze:gregski, ty huju :mrgreen:
Chuju! Mgreeeeeen ;)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 mar 2013, o 00:38

gregski, WOW :mrgreen:

Maxi74
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: napewno kiedyś znowu będzie...
Polubione posty: 0

Post 14 mar 2013, o 01:47

Chloru pisze:Konto usunięte, proszę bardzo - http://allegro.pl/najtaniej-fabrycznie- ... 27267.html telefon nowy bez blokady sim-lock.

Na takiej- http://developer.android.com/about/dash ... index.html

Przykład z Rumunią nie jest wydumany tylko z życia wzięty. Oczywiście przed każdą podróżą służbową przeglądasz listę aplikacji w telefonie? :mrgreen: :giggle: Czytaj uważnie o tych MB ;->
Coś mi to wygląda na nokaut techniczny (poparty faktami)... :-p

Proszę Państwa~, czy Konto usunięte się podniesie i podejmie rękawice??? :giggle: :mrgreen: :razz:

Nie mogłem się powstrzymać... :whistle:
Memento quod nix egisse etiam noceat possit ...

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 14 mar 2013, o 03:15

Chloru, co do różnicy cenowej, to tu masz iP5, zafoliowany, bez locka z Tmobile za 2099... więc różnica jest mniejsza, niż 500zł Funkyego.. Nie mówiąc o Twoich 800zł ;-)
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 14 mar 2013, o 07:27

Chloru, kup se wreszcie tego iPhone'a i będzie spokój w wątku :lol:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 mar 2013, o 09:11

Normalnie was pokopało, kłócić się o to, co tańsze? Trzeba brać lepsze. Wygodniejsze. Praktyczniejsze.
Ja jako dziad zwracam uwagę na łatwość pisania i łatwość czytania.
Pisze mi się dobrze na Blacku Berrym. Czyta mi się dobrze na nim też. Żóna m iPhona. Czyta się na nim dobrze. Nie lubię dotykowego pisania. Zwłaszcza jak jest dużo.
Ale to powyżej ( poza łatwością czytania) dotyczy jedynie maili. A telefon - tak to prawda - dziś jest także do maili, ale da się bez tego funkcjonować, jeśli człowiek działa wakacyjnie, czy chce mieć telefon do rozmawiania.
I wtedy potrzebny jest telefon a nie jakiś badziew ogólno- rozwojowy do zadań specjalnych.
Ja nie korzystam z internetu w telefonie. Do tego mam komputer a oczy se psuję czym innym.Nie słucham muzyki z tefefonu. - Co prawda można by z iPhona słuchać w aucie zamiast z iPoda.
I twierdzę, że najlepsze telefony to są pancerne: Samsung Solid
albo taki wynalazek:http://www.play.pl/telefony/sonimx5300/#data-dane
Mam Samsunga SOlida - NIC NIE WIDZĘ NA EKRANIKU. ANi numerów, ani smsów... No właśnie. I co z tym druga zmiano?
Może ten drugi SONIM. Ale nie miałem go w łapskach.
Normalny telefon, i żeby nikt nic ode mnie nie chciał. Ideał. Pamię†acie , ci starsi, jak telefony były telefonami. Ech.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

gregski
6 gwiazdek

Post 14 mar 2013, o 09:25

So What! pisze:gregski, WOW :mrgreen:
;-) :giggle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 14 mar 2013, o 09:50

eMTi, możemy się dalej ciągnąć za warkocze - http://allegro.pl/samsung-i9300-galaxy- ... 57480.html dalej wychodzi ~6 stówek różnicy :-p

Konto usunięte, jak sobie kupię to nie będzie o czym pisać ;-) :giggle:

Jeszcze raz napiszę wszystkim - nie mam nic do ajfona po prostu uważam, że jest za drogi i tak jak So What uważam, że jest po prostu brzydki :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 14 mar 2013, o 13:33

Chloru pisze: Jeszcze raz napiszę wszystkim - nie mam nic do ajfona po prostu uważam, że jest za drogi
akurat za drogi to nie jest. Kupiło go tyle ludzi, że nawet można powiedzieć, że jest tani ;-)

cena takiego klamota, to nie tylko cena bebechów czy systemu. To też marka. Ludzie lubią za to płacić i nie ma się co kłócić z tego powodu. Apple jest droższe niż inne i co z tego ;-)
Poza tym droższy o 500. To nie jest 3x, żeby raban podnosić.

Co nie zmienia faktu, że fanbojstwo mnie bawi, a sprzęt apple póki co nie ma dla mnie zastosowania. ;-)

Tak tylko piszę, zanim zaczną padać propozycję, że sprzedawca w szarym mundurku, wręczając telefon w szarym papierze, powinien sprawdzać cenę w oficjalnych wytycznych ministerstwa cen. :evilgrin:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 mar 2013, o 14:24

Maxi74, a ty przyszedłeś serial oglądać? M jak miłość jest o 17.30 :lol: Do nokautu jeszcze daleko 8-)

eMTi, dzięki. Widzisz Chloru, żadne tam osiem stówek, a w ogóle to co to za oferty z allegro. To jakby ceny z bazaru porównywać.

Jak już po Allegro jedziemy, to tu http://allegro.pl/nowy-iphone-5-16gb-re ... 96277.html masz za dwójkę i jest 520 zł różnicy w stosunku do Twojej oferty na SGS3. :-p

A tak w ogóle, to czy mi się wydaje, czy to jest tak, że w tym cudownym wolnym Androidzie nie możesz sobie wgrać dowolnej wersji systemu jak ci wujek Gugiel nie pozwoli? No to istny skandal :lol: I widzisz, tak gardłujesz że "szerokie masy społeczeństwa" chcą tańszych telefonów, a tu raptem to całe SGS3 to kilka procent. Jest o co się spierać?

Powiedz mi jeszcze, co tam w tej Rumunii przegrywałeś? Aplikację? Jaką aplikację? Do telefonu?

Bo jak z komputera na komputer, to po co mi USB - na Maku przeniosę sobie AirDropem :lol:

Też masz problemy :cofee: Trzeba używać dobrego sprzętu :-p Appla na przykład :evilgrin:
Chloru pisze: Oczywiście przed każdą podróżą służbową przeglądasz listę aplikacji w telefonie?

Oczywiście, że nie. Po zakupie wgrywam sobie te aplikację, które mogą mi się przydać. Chyba wiesz, co może Ci się przydać?

W ogóle to zobacz co piszą Arno i Alan, Alan, Alan!. Bierze się to co pasuje i tyle.

Arno, mi też się na wirtualnej klawiaturze pisze niewygodnie. w E72 była lepsza. W ogóle telefon super, tylko system do niczego.
Arno pisze: Co prawda można by z iPhona słuchać w aucie zamiast z iPoda.

Tak właśnie robię 8-) Mam też jakiegoś antycznego ajpoda, to mogę go sobie teraz w aucie zostawić jako jukebox.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 mar 2013, o 14:26

Alan, Alan, Alan! pisze: sprzedawca w szarym mundurku, wręczając telefon w szarym papierze, powinien sprawdzać cenę w oficjalnych wytycznych ministerstwa cen. :evilgrin:

To jest chore.

Ale ma dobre strony. Jak teraz klient wybierze tańszą ofertę konkurencji to go podkabluję żeby podatek zapłacił :lol:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 mar 2013, o 14:29

Na wszelki wypadek napiszę, bo nie mam pewności, czy o tym wspominałem :giggle:
Mianowicie mam do sprzedania dwa iPody Touch 2g 16 GB. Urządzenia są w bdb stanie i posiadają nowszą wersję softu z różnymi innowacyjnymi rozwiązaniami :-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 mar 2013, o 15:09

Konto usunięte pisze: A tak w ogóle, to czy mi się wydaje, czy to jest tak, że w tym cudownym wolnym Androidzie nie możesz sobie wgrać dowolnej wersji systemu jak ci wujek Gugiel nie pozwoli? No to istny skandal I widzisz, tak gardłujesz że "szerokie masy społeczeństwa" chcą tańszych telefonów, a tu raptem to całe SGS3 to kilka procent. Jest o co się spierać?

Nie chce mi się przekomarzać w sprawie cen z allegro bo to już się nudne robi ale to co zaprezentowałeś to ewidentny brak umiejętności czytania ze zrozumieniem. I dla Twojej informacji - możesz sobie wgrać dowolną wersję systemu. Ba jak umiesz to możesz sobie wgrać nawet system nie od Wujka Gugla.
Konto usunięte pisze: Powiedz mi jeszcze, co tam w tej Rumunii przegrywałeś? Aplikację? Jaką aplikację? Do telefonu?
Dokumenty. Jeszcze raz powtórzę - dokumenty. Nie, nie wszyscy mają Maca :razz:

Alan, Alan, Alan!, 100% racji. Po prostu nie lubię płacić za to za co inni płacą, czasami jednak płacę za to a co inni nie daliby złamanego eurocenta ;-) BTW nigdzie nie napisałem, że jest 3x droższy. Po prostu porównałem ceny z tego samego źródła, które nie preferuje żadnego z producentów i wyszło ~50% ceny. Owszem zawsze można poszukać taniej.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 14 mar 2013, o 15:09

So What!, ja nie wiem czy kupowanie używanego iSprzęta to nie jest faux pas!? ;-)
Konto usunięte pisze:A tak w ogóle, to czy mi się wydaje, czy to jest tak, że w tym cudownym wolnym Androidzie nie możesz sobie wgrać dowolnej wersji systemu jak ci wujek Gugiel nie pozwoli?
Nie wujek gugiel, tylko producent telefonu. Temu zazwyczaj nie chce/opłaca się wydawać nowszych wersji systemu na starsze telefony. Wtedy pozostają tylko niezależne grupy programistów. No, ale dzięki temu, że ten system jest _wolny_ to takie oprogramowanie mogą przygotować zupełnie legalnie. I dzięki temu na swoim starym, poczciwym SGS I mam system w wersji 4.1.2.
czarne jest piękne...

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 14 mar 2013, o 15:29

Chloru pisze: dla Twojej informacji - możesz sobie wgrać dowolną wersję systemu. Ba jak umiesz to możesz sobie wgrać nawet system nie od Wujka Gugla.
czyli tak samo jak zjailbreakowac iphone i wtedy jest juz wszystkomający ;-)
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 mar 2013, o 15:34

Chloru pisze:
Konto usunięte napisał(a):Powiedz mi jeszcze, co tam w tej Rumunii przegrywałeś? Aplikację? Jaką aplikację? Do telefonu?

Dokumenty. Jeszcze raz powtórzę - dokumenty. Nie, nie wszyscy mają Maca :razz:

:arrow:
Chloru pisze: Szczególnie kiedy potrzebna nam aplikacja waży kilka megabajtów a jesteśmy zagranicą i nie mamy dostępu do Wifi. Been there, done that. Chodziło o proste użycie telefonu jako pendrive'a w dalekiej Rumunii.
To trzeba pisać, że dokumenty.

Jakbym był złośliwy, to bym napisał że przywiązanie do przestarzałych rozwiązań software'owych nie jest moim zmartwieniem :giggle: Ale i na windzie można utworzyć sieć prywatną i przesłać pliki. Trochę trudniej niż na Maku, ale się da. Pod warunkiem, że będzie to działać, bo z MS nigdy nic nie wiadomo :whistle:
Chloru pisze: Po prostu nie lubię płacić za to za co inni płacą, czasami jednak płacę za to a co inni nie daliby złamanego eurocenta

To co się czepiasz, że ktoś ma fantazję wywalić 500 zł więcej na telefon :roll:
Chloru pisze: Po prostu porównałem ceny z tego samego źródła, które nie preferuje żadnego z producentów i wyszło ~50% ceny.

No właśnie nie, bo jak porównujemy to samo źródło (allegro) to nijak 50% nie wychodzi 8-)
Chloru pisze: to co zaprezentowałeś to ewidentny brak umiejętności czytania ze zrozumieniem.

Argument ad personam pada zawsze, kiedy już nie ma argumentów merytorycznych :evilgrin: :-p

Rozumiem, że chodzi o to, co vibek napisał? A to zrozumiałem, dzięki Boguś :thumb:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 mar 2013, o 15:48

eMTi, jakie inne systemy możesz wgrać na iPoo? ;)

Konto usunięte, nie, nie chodzi o to co Boguś napisał. Link podesłany ode mnie nie mówił nic o modelach telefonów tylko o segmentacji poszczególnych wersji Androida. Ty znalazłeś listę błędów dla Jelly Bean 4.2. Telefony z tym systemem to aż 1.6% wszystkich telefonów z Androidem. Dodam, że nie ma tej wersji jeszcze oficjalnie dostępnej na S3 ;-) Teraz rozumiesz?

No i czepiam się bo nudno się zrobiło a teraz ruch jak w ulu :mrgreen: :thumb:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 mar 2013, o 16:23

Chloru, OK, założyłem na podstawie listy wersji systemu dostępnych dla poszczególnych rodzajów telefonów, że Jelly Bean jest obecny tylko na najnowszych modelach typu SGS3. Info od Bogusia wyjaśniło mi mój błąd. Jak rozumiem, SGS3 może mieć też starsze wersje oprogramowania. Nie rozumiem tego - po co producent ma przygotowywać nowsze wersje systemu dla starszych telefonów? W Applu jest tak, że o ile są spełnione wymagania sprzętowe, to się po prostu wgrywa i już. A w Androidzie producent ma jeszcze coś gmerać w systemie?

No ale jeśli tak jest to trudno i rozumiem.
Chloru pisze: jakie inne systemy możesz wgrać na iPoo?
A co to ma za znaczenie, na pewno nie chcę Androida :evilgrin:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 14 mar 2013, o 16:40

Konto usunięte pisze: A w Androidzie producent ma jeszcze coś gmerać w systemie?
no wynika z tego, że nie ma jednego sprzętu błogosławionego przez G. Możesz sobie sam taki wyprodukować ;-)
A gmerać, bo dodają np. nakładki.

Nie da się tego porównać do Apple gdzie masz od początku produkcji iP ze 3 modele ;-) W tym przecież najstarsze nie są wspierane przez najnowszy iOS?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 mar 2013, o 16:41

Konto usunięte, Jelly bean to to obecnie wersje 4.1 i 4.2. Linia 4.1 jest dostępna dla sporej części telefonów. 4.2 o ile się nie mylę jest dostępna tylko na Nexusy. Nexusy to telefony i tablety brandowane przez Google produkowane przez: LG, Samsunga i Asusa. Dostają "czystego" Androida bez nakładek specyficznych dla producenta. Dlatego też dostają nowe wersje szybciej niż inne platformy.

Producent przygotowuje nowsze wersje oprogramowania dla starszych platform bo cały czas są sprzedawane. Dalej możesz kupić nowego Samsunga Galaxy S2. Dwa - zapominasz o tym, że możliwość kombinacji sprzętowych w przypadku Apple jest mocno ograniczona i dużo łatwiej coś przetestować. W przypadku telefonów z Androidem wybierasz np:

1. Rodzaj klawiatury - dotykowa/fizyczna
2. Wielkość ekranu - od ~3 cali do ponad 5 i jego rozdzielczość
3. Procesorem - kilkanaście róznych modeli w zależności od potrzeb i budżetu
4. Rozdzielczość aparatu i ich ilość
5. Ilość pamięci RAM
6. Różne czipy GPS/GSM/cokolwiek
7. Kombinacji wersji systemu operacyjnego + nakładka od producenta

Dodatkowo konkretni producenci dodają specyficzne dla siebie funkcjonalności. Z takich które mi się naprawdę podobają w 4.1 jest Smart Stay, telefon nie wygasi ekranu dopóki na niego patrzysz. Masz taki bajer ;-)?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 mar 2013, o 17:07

Alan, Alan, Alan! pisze: najstarsze nie są wspierane przez najnowszy iOS?

No nie, ale to jest związane z konfiguracją sprzętową. Po prostu system nie działałby na tym płynnie (za mało zasobów), w ogóle by nie działał (za mało zasobów), albo niektóre funkcje by nie działały (za mało zasobów).
Chloru pisze: telefon nie wygasi ekranu dopóki na niego patrzysz. Masz taki bajer

Brrr. Wystarczy mi, że nie mogę baterii wyjąć. :wall:

Za to mam tryb Do Not Disturb - masz taki bajer? ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 mar 2013, o 17:11

Konto usunięte, nie wiem co to znaczy ale mogę wyciszyć telefon :giggle: Wyjaśnisz?

ODPOWIEDZ