A na groma mnię Subaru...!?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: A na groma mnię Subaru...!?

Post 1 lip 2008, o 00:17

No dobra...

A gdybym tak sprzedawał Yarka, to ktoś może będzie chciał kupić...?

Jakby co, poproszę PW.

Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Post 1 lip 2008, o 00:29

WiS, Bierz ofertę Remka tlyko niech najpierw zrobi wydech, remap i hamulce :)

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 1 lip 2008, o 00:51

WRC fan pisze: Z D2 chcesz porównywać ?
Nie ja, WiS. :whistle:
WRC fan pisze: Impreza to nie Forester więc tez pod każdy krawężnik nie podjedzie.

OGS kiedyś ponoć udowadniał, że Imprezie krawężniki nie straszne. :mrgreen: Zresztą mało które niepodwyższone auto wjedzie pod tak wysokie krawężniki, a już na pewno nie WiSowy Yaris. :roll:

WRC fan, a niby dlaczego Imprezą sedan nie można by przewieść nart w środku?

A tak w ogóle to wy z WiSem powinniście sobie porównywać wasze auta. :-p Subaru to za wysokie progi na Toyocie nogi i niech WiS przestanie wreszcie twierdzić, że jest inaczej. :roll:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 1 lip 2008, o 01:28

EterycznyŻołądź pisze: OGS kiedyś ponoć udowadniał, że Imprezie krawężniki nie straszne. :mrgreen: Zresztą mało które niepodwyższone auto wjedzie pod tak wysokie krawężniki, a już na pewno nie WiSowy Yaris. :roll:

Każdym autem tak można "poudowadniać", ale jak długo ? :whistle: Ja nie widzę różnicy w sposobie pokonywania krawężników między Yarisem a Imprezą...bez przesady.

EterycznyŻołądź pisze: WRC fan, a niby dlaczego Imprezą sedan nie można by przewieść nart w środku?
Fakt zapomniałem o dziurze w tylnym oparciu. Ale tak czy siak praktyczność nadwozia typu sedan jest raczej mizerna.
EterycznyŻołądź pisze: Nie ja, WiS. :whistle:
Proponuję porównać seryjne hamulce z WRX z tymi z Yarisa...albo załatwcie D2 do Yarisa :evilgrin: Będzie fair ;-)
EterycznyŻołądź pisze: A tak w ogóle to wy z WiSem powinniście sobie porównywać wasze auta. :-p

WiS, porównamy ? :lol:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 1 lip 2008, o 08:14

EterycznyŻołądź pisze: Subaru to za wysokie progi na Toyocie nogi i niech WiS przestanie wreszcie twierdzić, że jest inaczej.

ale TEN Yarek jeździ :!:

HOWGH!

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 lip 2008, o 13:59

Azrael pisze: Bierz ofertę Remka tlyko niech najpierw zrobi wydech, remap i hamulce :)
Sie wi 8-)
EterycznyŻołądź pisze: Subaru to za wysokie progi na Toyocie nogi i niech WiS przestanie wreszcie twierdzić, że jest inaczej.
Spotkamy się kiedyś, porównamy, pogadamy :evilgrin:
WRC fan pisze: nie widzę różnicy w sposobie pokonywania krawężników między Yarisem a Imprezą...bez przesady.
Mój Yaris ma ten problem, co np. Impreza Barbie. Spoiler, mianowicie. Gdyby nie to, faktycznie nie byłoby problemu. Wjechać się da nawet na dość wysokie krawężniki, natomiast sztuka zjechać tak, żeby w ostateczności tylko zapinki poszły a nie cały zderzak :evilgrin:
WRC fan pisze: Proponuję porównać seryjne hamulce z WRX z tymi z Yarisa
Nie kopię leżącego :giggle:
WRC fan pisze: WiS, porównamy ?
Trzebaby :evilgrin:
esilon pisze: HOWGH!
O, właśnie 8-)

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 3 lip 2008, o 19:47

WiS pisze:
WRC fan pisze: :Proponuję porównać seryjne hamulce z WRX z tymi z Yarisa
Nie kopię leżącego :giggle:

Porównywanie najsłabszej strony Imprezy z najmocniejszą Yarka, aby pokazać wyższość tego drugiego jest... osobliwe. Chyba nie o to chodzi?
WRC fan pisze: Ja nie widzę różnicy w sposobie pokonywania krawężników między Yarisem a Imprezą...bez przesady.

Ja nie widzę różnicy w sposobie jazdy po torze miedzy Porsche GT3, a bolidem F1. :mrgreen: :razz: Różnica jest ogromna, choć nie w sposobie. Tam gdzie ja zahaczam o krawężnik Nuirą, tam jadąc Imprezą nawet nie muszę się zastanawiać. Te kilka cm prześwitu robi różnicę, a różnica między Yarisem, a WRXem jest taka jak między WRXem, a Forkiem.

Właśnie.
WRC fan pisze: Ale tak czy siak praktyczność nadwozia typu sedan jest raczej mizerna.

Fakt, praktyczność nadwozia typu "puszka konserw" bije na głowie nawet SUVy.Ten bagażnik, te siedzenia z tyłu, a wspominałem już o przepastnym bagażniku? :-p Jedynym plusem haczbaków (nie mylić z kombi) nad sedanami jest łatwiejsze parkowanie i to, że je tak bardzo lubisz.

esilon pisze: ale TEN Yarek jeździ :!:

A ty wiesz jak TAMTO Ferrari jeździ?
Porównać można wszystko, ze wszystkim, można wykazać, że Yarek jest lepszy od Murcielago, czy Queen Mary 2, a gorszy od skuterka, czy butów. Wartości merytorycznej takie porównania nie mają żadnej, ale mogą być śmieszne... za pierwszym, drugim, ale nie 10 razem i o to mi się od początku rozchodzi.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 lip 2008, o 21:55

EterycznyŻołądź pisze: aby pokazać wyższość tego drugiego jest... osobliwe. Chyba nie o to chodzi?
Mnie nie "o to". Ty się za to - jak widzę - uparłeś "wykazywać wyższość". Ja na początku tylko pisałem, że Yarek ma swoje zalety...
Ale OK, WRX jest lepszy.

Teraz wporzo...? :cofee:
EterycznyŻołądź pisze: Tam gdzie ja zahaczam o krawężnik Nuirą, tam jadąc Imprezą nawet nie muszę się zastanawiać.
To ciekawy mechanizm psychologiczny ( :roll: ) - bo IMHO Nubira i Impreza mają prawie ten sam prześwit, przynajmniej w serii: 15-16 cm. Mylę się czy zrobiłeś z Nubiry tego, no, lowridera...?
A Yarek ma bodaj 10, btw :evilgrin:
EterycznyŻołądź pisze: Ten bagażnik, te siedzenia z tyłu, a wspominałem już o przepastnym bagażniku?
Ludzie!!! Te rzeczy to są ważne dla młodych małżeństw z dziećmi, ewentualnie jednostek rodzinnie rozwojowych - ja mam ten etap szczęśliwie za sobą. Firmy remontowo-budowlanej też raczej nie zakładam... :mrgreen:
EterycznyŻołądź pisze: można wykazać, że Yarek jest lepszy od (...) Queen Mary 2,
:mrgreen: Tirpitz rulez! :mrgreen:
EterycznyŻołądź pisze: mogą być śmieszne... za pierwszym, drugim, ale nie 10 razem i o to mi się od początku rozchodzi.
To było od razu napisać, o co Ci się rozchodzi :mrgreen:

Bajdełej, w pierwszym poście wykazałem pewne prorocze skłonności... 8-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 lip 2008, o 22:13

A poza tym, wczoraj skillował mnie Passat kombi. To znaczy, odszedł mi spod świateł na dobre kilkadziesiąt metrów i nie byłem w stanie nic na to poradzić.

W dodatku, jechałem z kobietą :wall:

Czuję się skopany i chyba jednak poproszę tego WRX-a... :cofee:

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 lip 2008, o 22:28

Z passatami to różnie bywa. Skuterkiem miałem kiedyś kłopot z passatem właśnie - z rolki wprawdzie, ale musiałem naprawdę dźgnąć gada ostrogami, bo by mi pasek odszedł. Dopadłem gada na światłach, pukam w szybkę, pan uśmiechnięty otwiera, pytam co zacz, a pan mówi "w8, nie widać, nie?" A szedł jak zły, słowo daję. A z zewnątrz nic - klasyczny Wolf im Shafspelz.
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 3 lip 2008, o 22:29

WiS, :giggle:
Ale, że kombi?! Może jeszcze tdi? Najgorszę, że obraziłeś ową Bogu ducha winną kobietę, one z reguły są przewrażliwione na punkcie swojej osoby i jeszcze pomyśli, że to przez nią...
Dobra, na pocieszenie powiem Ci, że mnie raz złoił Yarek 2 i też go nie mogłem dojść, na szczęście jechałem sam.
WiS pisze:Tirpitz rulez!

Nie. Tirpitz był klepany, spawany przez pół roku po dzwonie, a później i tak zatonął - o dziwo wcale nie poszedł do Polski na handel!
WiS pisze: A Yarek ma bodaj 10, btw :evilgrin:
To się nie pomyliłem. Różnicą między Yarkiem :arrow: Imprezą :arrow: Forkiem. Teraz niech mi ktoś powie, że Imprezą można podjeżdżać na takie same krawężniki, dziury itp. jak Forkiem. :-p
WiS pisze: Nubira i Impreza mają prawie ten sam prześwit, przynajmniej w serii: 15-16 cm
Nie wiem. Wiem tylko, że Nubirze podczas jazdy prześwit się zmniejsza. Raz z przodu, raz z tyłu, raz z przodu, raz z tyłu(ale i tak mniej niż w obecnym Forku XT). I to znacznie. Już raz wydech mi się przez to pogiął podczas zjeżdżania z krawężnika, w tym samym miejscu w Imprezie bez problemów...

EDIT:
devlin pisze: Z passatami to różnie bywa.

Takie draństwo? http://bluebox.zary.com.pl/moto_info/ne ... sat_w8.htm

Nawet nie wiedziałem, że takie jest. :oops: Ale znalazłem dużo szybsze cholerstwo. Passat CC 3,6 coś tam coś i... 5,6sek 0-100km/h :? :o

Teraz przez szmelcwageny będę się bał wyjechać z domu. :wall:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 lip 2008, o 22:48

EterycznyŻołądź pisze: Ale, że kombi?! Może jeszcze tdi?
Mam nadzieję, że nie :oops: - teoretycznie mocno zrobiony 1.9 tdi może zejść do jakichś niskich wyników, ale chyba by zadymił przy maksymalnym wysiłku, a nic takiego nie zaobserwowałem...
Fakt, że trochę go zlekceważyłem i nieco przespałem start :x
EterycznyŻołądź pisze: Tirpitz (...) o dziwo wcale nie poszedł do Polski na handel!
Polscy blacharze byli wtedy zajęci Gneisenauem, o ile kojarzę :giggle:
devlin pisze: klasyczny Wolf im Shafspelz.
EterycznyŻołądź pisze: znalazłem dużo szybsze cholerstwo. Passat (...) 5,6sek 0-100km/h
Kurde, znaczy się, WRX też nie starczy...

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 3 lip 2008, o 22:54

WiS pisze: Kurde, znaczy się, WRX też nie starczy...

WiS, po mapteku będzie na styk, ze wskazaniem na WRXa. :-/ Prędkość maksymalną może mieć większą :!:

Może lepiej "weź" od Arno eSTIaja? Nadal będziesz miał metroseksualny kolor, a to najważniejsze. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 3 lip 2008, o 22:55 przez EterycznyŻołądź, łącznie zmieniany 1 raz.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 3 lip 2008, o 22:54

EterycznyŻołądź pisze: Tam gdzie ja zahaczam o krawężnik Nuirą, tam jadąc Imprezą nawet nie muszę się zastanawiać.
No ja się nie dziwię - Nubira jest Twoja, a Impreza rodzicielki ;-)

WiS pisze: A Yarek ma bodaj 10, btw :evilgrin:
Nie sądzę.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 3 lip 2008, o 23:00

Znalazłem - prześwit Yarisa TS to 147.3 mm

Dla przypomnienia WRX - 150 mm

Koniec nadawania :whistle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 lip 2008, o 23:02

WRC fan pisze: Nie sądzę.
Kojarzy mi się skądś tekst o obniżeniu TSa o 3 cm w stosunku do normalnego Yarisa i 13 cm jako prześwit owego normalnego. Ale nie upieram się. W każdym razie, nisko jest, ale da się jeździć - w dużej mierze właśnie dzięki dosyć twardemu zawieszeniu (auto nie dobija na przeszkodach); Nubira jako wybitnie miękka faktycznie wymaga większej uwagi przy zjeżdżaniu z krawęznika.
EterycznyŻołądź pisze: lepiej "weź" od Arno eSTIaja?
Rozważałem, ale raczej nie będzie mnie stać. Przynajmniej nie w tym wcieleniu.
EterycznyŻołądź pisze: Nadal będziesz miał metroseksualny kolor, a to najważniejsze.
:thumb:

Przy okazji, uświadomiłem sobie jeszcze jedną realną przewagę Yarka nad Subaru. Rozrząd na solidnym łańcuchu.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 lip 2008, o 23:02

WRC fan pisze: prześwit Yarisa TS to 147.3 mm
:-d
Eeeee, na pewno to TS a nie normalka...? Skąd to masz...?

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 3 lip 2008, o 23:07

WiS pisze: Eeeee, na pewno to TS a nie normalka...?
Racja pomyłka. Normalny ma 140 mm, T-Sport jest obniżony o 2cm :
http://www.motoforum.pl/Prezentacje/Yar ... rists.html

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 3 lip 2008, o 23:09

WRC FAN ma wszystko :!:
i nie pytaj skąd :!: :mrgreen:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 3 lip 2008, o 23:13

Piter 35 pisze: WRC FAN ma wszystko :!:

A nie. Bo prześwit WRXa to 155mm, a nie 150mm. :-p

WiS pisze: Rozważałem, ale raczej nie będzie mnie stać. Przynajmniej nie w tym wcieleniu.

Szkoda, bo ten kolor bardzo by Ci pasował. :-/

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 3 lip 2008, o 23:19

EterycznyŻołądź pisze: A nie. Bo prześwit WRXa to 155mm, a nie 150mm. :-p
Racja, przez przypadek popatrzyłem na wolnego ssaka.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 4 lip 2008, o 23:22

WiS pisze: Komplet tarcz i klocków niedawno zanabyłem, bo obecne dożywają dni swoich. Łącznie niespełna sześć stów wydałem, za nowe i przyzwoite.
Ile do WRX-a?
Nie wiem, ale sąsiad do Legaca razem z przeglądem 2 koła.

ODPOWIEDZ