MY 06 Legacy 2.0 Kombi terrrrkotanie jak w dieslu

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
pszumiec
0 gwiazdek
Auto: Legacy MY 06
Polubił: 0
Polubione posty: 0

MY 06 Legacy 2.0 Kombi terrrrkotanie jak w dieslu

Post 10 cze 2013, o 17:21

Witam!
Temat dziwnych odgłosów poruszony był już tutaj na końcu tematu
http://www.forum.sub...egacy-kombi-20/

Pomimo zapewnień Sprzedającego i Serwisu, że to nie silnik, to spać spokojnie nie mogę, ale opiszę ponownie:

Po uruchomieniu silnik pracuje normalnie, jedziemy kilka km, nagrzewa się, stajemy np. na światłach i mamy pod maską bardzo cichego diesla!! Ruszamy, do ok 2000obr. słychać trrrr... a potem jest OK.( lub terkotanie jest zagłuszane przez inne dzwięki). Po otwarciu maski - silnik gorący - słyszymy normalną pracę, ale przy ok 3000obr. na luzie, jest trochę za głośny i nie pracuje idealnie, tak dziwnie harrrczy. Byłem u mechanika od Subaru, posłuchał na biegu jałowym i stwierdził - "pracuje normalnie", ale po zajęciu miejsca za kierownicą nie potrafił powiedzieć skąd ta "przemiana".
Klima nie ma na to żadnego wpływu, wciskanie sprzęgła też nic nie zmienia, trrrr jest slyszalne wewnątrz samochodu, na postoju lub podczas wolnego toczenia się, nie jest to dźwięk "blaszany", po prostu DIESEL :x
Przejechałem 2500km, oleju nie ubywa, spalanie 8,6l - samochód rodzinny.

Jakieś sugestie?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: MY 06 Legacy 2.0 Kombi terrrrkotanie jak w dieslu

Post 10 cze 2013, o 17:34

pszumiec pisze:
Jakieś sugestie?
Podjechać do kumatego serwisu.
W Krakowie masz akurat spory wybór:
- sensowne ASO
- A&G Serwis
- Gawin
Szkoda czasu i kasy na wymianę przypadkowych części i diagnostykę przez internet.

Ja jeżdżę do A&G Serwis

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 10 cze 2013, o 18:33

Na mój gust coś rezonuje. Może jakaś część po nagrzaniu o coś obciera albo gdzieś powstaje luz. W środku zawsze lepiej słychać takie odgłosy. Kiedy wygiąłem sobie płytę pod silnikiem i oparła się o wydech, w środku było jakbym miał wydech rajdowy, a na zewnątrz niekoniecznie.

Jak pisał So What!, najlepiej pojechać do ogarniętego warsztatu, bo może coś się w silniku odkręca lub luzuje i póki co jest wszystko OK a w najmniej odpowiednim momencie się urwie (czego nie życzę).

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 10 cze 2013, o 20:01

:-d

Oooo stary... Żebyś wiedział ile mój mechanik się naszukał tego dźwięku...

Otwórz maskę i jak staniesz przed samochodem twarzą w kierunku silnika, po prawej stronie na górze masz przewody (chyba paliwowe), a na nich taki mały, czarny, okrągły zaworek. Przyłóż ucho i sprawdź czy postukuje. Z zewnątrz cicho, a jak wsiądziesz do samochodu, zamkniesz drzwi, to na wolnych obrotach niesie się po kabinie jak cholera. Dokładnie jak diesel... Dodasz lekko gazu, terkocze coraz szybciej...

Ja tego na razie nie wymieniłem, ale wg mojego mechanika można z tym jeździć. Twierdzi, że miał już kilka takich przypadków, też nie mogli znaleźć, dopiero w moim zawzięli się i tak szukali aż znaleźli :-)

Jak pomogłem, wisisz browar :mrgreen:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 cze 2013, o 20:04

O ile się nie myle, to numer 4 z tej ilustracji:
http://opposedforces.com/parts/legacy/e ... tration_1/

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Polubił: 166 razy
Polubione posty: 102 razy

Post 10 cze 2013, o 21:56

pszumiec pisze: Po uruchomieniu silnik pracuje normalnie, jedziemy kilka km, nagrzewa się, stajemy np. na światłach i mamy pod maską bardzo cichego diesla!! Ruszamy, do ok 2000obr. słychać trrrr... a potem jest OK.( lub terkotanie jest zagłuszane przez inne dzwięki). Po otwarciu maski - silnik gorący - słyszymy normalną pracę, ale przy ok 3000obr. na luzie, jest trochę za głośny i nie pracuje idealnie, tak dziwnie harrrczy.
Mam podobnie. W czasie jazdy miedzy 2-3k rpm tylko i wylacznie gdy leciutko nacisne gaz jest takie wlasnie terkotani/warkotanie. Zrobilo mi sie tak po wymianie sprzegla i dwumasy. Chlopaki z ASO mowili, ze mam jakas nieszczelnosc w kolektorze. Jezdze juz tak ponad pol roku bo zaden tlumikarz sie nie podjal wyzwania.

pszumiec
0 gwiazdek

Post 11 cze 2013, o 20:00

Nagrałem film

Trzeba zrobić głośniej w kompie to słychać to trrrr, na żywo dźwięk jest bardzo wyraźny.

Natomiast praca silnika na nagraniu bardzo mi się nie podoba, jest za głośny.
Godlik pisze: Otwórz maskę i jak staniesz przed samochodem twarzą w kierunku silnika, po prawej stronie na górze masz przewody (chyba paliwowe), a na nich taki mały, czarny, okrągły zaworek. Przyłóż ucho i sprawdź czy postukuje. Z zewnątrz cicho, a jak wsiądziesz do samochodu, zamkniesz drzwi, to na wolnych obrotach niesie się po kabinie jak cholera. Dokładnie jak diesel... Dodasz lekko gazu, terkocze coraz szybciej...
Odpinałem go z tego plastikowego klipsa, dalej jest trrr...,może przewodami przenosi, w piątek jadę do mechanika, zobaczymy co powie.

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 11 cze 2013, o 22:18

Brzmi troche zlowrogo i inaczej niz u mnie :-/ Daj znac co i jak. Mam nadzieje, ze to jakas pierdola.

mzy
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Polubione posty: 1 raz

Post 12 cze 2013, o 15:23

Może mam kiepskie głośniki w lapku, ale wydaje mi się, że słyszę tam co najmniej jedno jęczące łożysko, a terkotanie kojarzy mi się ze zużytym napinaczem.

pszumiec
0 gwiazdek

Post 12 cze 2013, o 18:38

Kolejny film, tym razem "na gorącym"

GT III
2 gwiazdki
Auto: Lanos 2,0 N/A MY08

Post 18 cze 2013, o 23:16

Miałem i mam to samo. Pod maską nic nie słychać a w kabinie diesel. Tydzień siedziałem pod maską ze stetoskopem i nic. W serwisie wymienili mi dławik przepływu paliwa (to o czym pisze Godlik). Jeździło cicho dwa miesiące i od nowa turkoce. Koszt dławika to ~150 zł. Teraz to olewam.

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 19 cze 2013, o 22:18

Godlik pisze:Otwórz maskę i jak staniesz przed samochodem twarzą w kierunku silnika, po prawej stronie na górze masz przewody (chyba paliwowe), a na nich taki mały, czarny, okrągły zaworek. Przyłóż ucho i sprawdź czy postukuje. Z zewnątrz cicho, a jak wsiądziesz do samochodu, zamkniesz drzwi, to na wolnych obrotach niesie się po kabinie jak cholera. Dokładnie jak diesel... Dodasz lekko gazu, terkocze coraz szybciej...
Alez te auta przewidywalne :) Sprawdzilem dzisiaj z mechanikiem i okazalo sie, ze tez mam cos nie teges z tym zaworkiem. A myslalem ze te dzwieki w kabinie to przez nieszczelny wydech.
Czy wymiana tego zaworka pomaga ?

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 cze 2013, o 22:40

Jak widac wyzej pomaga... Na chwile :giggle:

GT III
2 gwiazdki

Post 19 cze 2013, o 23:51

Dźwięk diesla powstaje gdy coś w tym dławiku się rozpada/przemieszcza i dźwięki pracujących wtryskiwaczy przedostają się do kabiny po przewodach paliwowych umieszczonych w progu. Jest to raczej znany problem. W aso zdiagnozowali to po ok 20 minutach - nie zdążyłem wypić kawy.

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 19 cze 2013, o 23:55

Godlik pisze:Jak widac wyzej pomaga... Na chwile :giggle:
Ejze, no to jaka moze byc przyczyna padania tego ustrojstwa? No chyba ze GT III mial pecha :whistle:
Pytam, bo auto juz odstawione do warsztatu i jutro mieli wyciagac kolektor wydechowy - bo raczej sie wydawalo, no i ASO tak stwierdzilo, ze to ten kolektor jest przyczyna terkotania. Ale w sumie, to gdybym mial nieszczelny wydech to harataloby bardziej przy ostrym depnieciu w gaz, a ja mam glosne terkotanie tylko jadac tak miedzy 2 a 3kkrpm przy bardzo delikatnym dodaniu gazu oraz ciche miarowe stukanie na postoju. Dzisiaj prosty test, czyli mocny chwyt tego fuel dampera reka i w kabinie cisza. Jakos dopiero w domu wpadlem na pomysl, ze mozna bylo owinac go szmata, sprobowac sie przejechac i posluchac czy pomoglo.

GT III
2 gwiazdki

Post 20 cze 2013, o 00:09

Pierwszy raz padło jak chciałem coś sprawdzić z podpiętym laptopem i jeżdżąc po górkach kilka razy zamknąłem obrotomierz. Drugi raz gdy ciągnąłem tonową przyczepkę po Chorwackich górkach. Moja teoria jest taka że pada toto gdy auto zużywa przez dłuższy czas duże ilości paliwa, albo miałem pecha okrutnika.

pszumiec
0 gwiazdek

Post 20 cze 2013, o 18:32

No więc tak, problem z trrrr już był prawie rozwiązany. Pojechałem na Klimeckiego jak polecił So What!. Diagnoza trwała 5 min. bez żadnych informacji z mojej strony... to ten czarny zaworek na przewodzie paliwowym, ile płacę, nic - odpowiada facet. Myślę sobie ok. pójdę z Godlik-iem na piwo. Potem odstawiłem samochód do 4T w Katowicach bo coś stukało z przodu w zawieszeniu, mowie Panu, że prawdopodobnie zaworek terkocze i jak kosztuje ~200pln to niech zmienią. Dzisiaj telefon, że samochód gotowy do odbioru, ale to trrrr to nie pochodzi od tego czarnego ustrojstwa. Jutro odbieram, więc napisze co jest po rozmowie na żywo.

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 20 cze 2013, o 19:30

pszumiec pisze:No więc tak, problem z trrrr już był prawie rozwiązany. Pojechałem na Klimeckiego jak polecił So What!. Diagnoza trwała 5 min. bez żadnych informacji z mojej strony... to ten czarny zaworek na przewodzie paliwowym, ile płacę, nic - odpowiada facet. Myślę sobie ok. pójdę z Godlik-iem na piwo. Potem odstawiłem samochód do 4T w Katowicach bo coś stukało z przodu w zawieszeniu, mowie Panu, że prawdopodobnie zaworek terkocze i jak kosztuje ~200pln to niech zmienią. Dzisiaj telefon, że samochód gotowy do odbioru, ale to trrrr to nie pochodzi od tego czarnego ustrojstwa. Jutro odbieram, więc napisze co jest po rozmowie na żywo.
Moje auto stalo dzisiaj u M.Gawina i tez stwierdzil, ze to terkotanie nie pochodzi od tego czarnego ustrojstwa - podmienial na inny. Ma obczaic temat i dac znac co i jak.

pszumiec
0 gwiazdek

Post 13 paź 2013, o 14:25

Fuel damper zmieniony i już nie turkoce.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 paź 2013, o 19:40

A widzicie, miałem rację :thumb:

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 13 paź 2013, o 21:33

pszumiec pisze:Fuel damper zmieniony i już nie turkoce.
:o Podczas jazdy tez? No nie pitol. A ja juz chcialem skrzynie uzywke kupowac...

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: EVO 6 500 KM

Post 13 paź 2013, o 21:45

dumper czyli element amortyzujący tak ściślej :-) a damper pierwsze słysze ;-) ale widzę że tak to zostało nazwane i jest :!:

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 13 paź 2013, o 21:54

darecki1981 pisze:dumper czyli element amortyzujący tak ściślej :-) a damper pierwsze słysze ;-) ale widzę że tak to zostało nazwane i jest :!:
damper = tłumik

http://opposedforces.com/parts/info/42086AG020/

dumper w lingłidzu to wywrotka

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: EVO 6 500 KM

Post 13 paź 2013, o 21:57

czyli każdy element jest nazywany inaczej, a mówie o okrętach ;-)

QATO
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Forester SG5

Post 14 paź 2013, o 11:05

Qrcze

Mam dokładnie takie same objawy jak opisane przez was, w zony Forku.
Samochód sprawdzony pod kątem potencjalnych usterek silnika, ew regulacji zaworów itp. Trzy uznane warsztaty stwierdziły że silnik jest OK.
Dziś sprawdzę dokładnie czy właśnie z tego miejsca dochodzi terkoczący dźwięk.

Wszytko niby się zgadza jedyny problem to to, że mam bi-fuela i dokładnie tak samo jest na gazie i na benzynie :x

ODPOWIEDZ