Skrzynia od N/A z reduktorem do Turbo

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
tzd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Lokalizacja: Gdańsk Sopot Gdynia, tu wszystko się kończy i zaczyna
Auto: SF5 2.0T + GC8 STi
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Skrzynia od N/A z reduktorem do Turbo

Post 7 lip 2013, o 21:49

Rozważam zamontowanie skrzynki z Forka N/A do mojego Forka Turbo.

Chodzi głównie o reduktor i przełożenia, trochę lepsze do jazdy w terenie (pomysł zrodził się podczas wyprawy na mały offroad, gdy ja piłowałem auto na 1 i nie mogłem dobrać biegu do prędkości, w stosunku do tych co jechali NA na zapiętym reduktorze ).

Pytanie, czy ktoś wie z jakimi modyfikacjami by się to wiązało - sprzęgło, półosie, wał, dyfer?

Wiem, że na Bajecznej w Warszawie coś takiego robili... i może ktoś wie coś więcej na ten temat np na bazie własnych doświadczeń?.

(temat nie dotyczy tego, czy to ma sens - moc w moim Forku mogę sobie obniżyć, to nie problem, i dojść do parametrów +/- seria, chodzi o poprawę właściwości terenowych - prześwit już mam ;-) )

Login jest zajęty
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Forester SF5 JDM

Re: Skrzynia od N/A z reduktorem do Turbo

Post 7 lip 2013, o 22:48

Chyba w PL nikt tego nie robił więc raczej szukałbym na forum foresterowners. Podejrzewam że koszty to jedno ale sporo dłubaniny. Poza tym niezajechane Forki NA 97-98 można dostać teraz za naprawdę śmieszną kasę.
Metallica skończyła się na Kill'Em All a Forester na SF5.

tzd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 7 lip 2013, o 22:52

robił robił... tak jak pisałem, robił to Zbyszek z Bajecznej, ale nie znam go na tyle, by zadzwonić i powiedzieć "chłopie zdradź mi swoje tajemnice biznesowe jak przeszczepić skrzynkę z NA do Turbo" - ale może ktoś z Was go zna na tyle, by się dowiedzieć ;)

bujak27
4 gwiazdki
Auto: wrx

Post 9 lip 2013, o 11:18

Zbyszek ma skrzynie z forka n/a 07 (tylny dyfer chyba 4.11).Jeżdzi na tej skrzyni już dosyć długo.Aktualnie z tego co wiem forek jest podkręcony na ok 300 koni i skrzynia jeszcze żyje.Żeby założyć to do s-turbo trzeba dodatkowo zmienić półosie przód,wysprzęglik,koło zamachowe plus sprzęgło,mechanizm zmiany biegów z linką do reduktora

tzd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 13 lip 2013, o 09:24

dzięki, Carfit też mi potwiedził, że to wykonalne i to bez większych problemów, no to czas zbierać kasę i szukać okazji na komplet do Swap-a :)

ODPOWIEDZ