Auto dla dziada
Re: Auto dla dziada
serdeczne gratulacjeKonto usunięte pisze: Nowy Krakus ma sobie wybrać auto służbowe. Po raz pierwszy od 15 lat nie będę sam płacił za auto
OBK diesel jest baaardzo przyjemny w prowadzeniu ale w wersji z manualem trzeba się konkretnie namachać
na autobusach się nie znam ale znajomi z francyji maja już chyba trzeciego z rzędu sharana więc cos w nim musi być fajnego
ford Łukaszenki dużo lepiej się prezentował wewnątrz niż OBK
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 83 razy
Nowy OBK jest w środku po prostu tandetny... Mimo mojej 'miłości' do Subaru, gdybym stanął przed takim wyborem jak Konto usunięte, nawet bym na niego nie spojrzał...
Godlik, ale ta tandeta jeździ naprawdę fajnieGodlik pisze: gdybym stanął przed takim wyborem jak Konto usunięte, nawet bym na niego nie spojrzał...
Konto usunięte , nowego Forka w dizlu dobrze byłoby sprawdzić, jest naprawdę przestronny
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2013, o 21:13 przez esilon, łącznie zmieniany 1 raz.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Fajnie to jeździ impreza. I jej można wybaczyć tandetne wnętrze. Ale jakbym miał kupować służbowy dupowóz, to chyba są fajniejsze opcje.
Godlik pisze: Ale jakbym miał kupować służbowy dupowóz, to chyba są fajniejsze opcje.
co dupa do wożenia to inne wymagania, naprawdę ciekawe co Tomcio ostatecznie wybierze
p.s. koniecznie przejedź się czyms z tsi
- Godlik
- 6 gwiazdek
No dobra, jednak muszę chyba trochę odszczekać. Obejrzałem własnie zdjęcia OBK MY'13 i jednak nie jest wcale tak tragicznie... Wersja z navi i czarnym wnętrzem wygląda całkiem znośnie.
Godlik pisze: Wersja z navi i czarnym wnętrzem wygląda całkiem znośnie.
faktycznie dużo lepiej , wrażenie tandety ( potwierdzające się w dotyku i odsłuchu:) ) sprawiało morze srebrnego plastiku
Fido, bierz OBK
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
So What! pisze: Może A4 2.0 TFSI Quattro (kombi)?
Wszyscy moi nowi koledzy jeżdżą A4 albo A5. Nuuuuda, mówiłeś zdaje się o czymś fajnym?
Może jestem zboczony, bo naprawdę mnie kręci nowy OBK. Jechałem w zeszłym roku modelem 2011 albo 2012 i byłem zachwycony prowadzeniem. Czy w OBKu da się złożyć tylne siedzenia na płasko i kimnąć w miarę wygodnie?
esilon pisze: ford Łukaszenki dużo lepiej się prezentował wewnątrz niż OBK![]()
To trochę przeczy temu co dziś oglądałem. Ale S-max nie jest wcale najgorszy i wciąż go rozważam. Muszę sie nim przejechać.
uwazaj z tym testowaniem forda, znane sa przypadki ciezkiego zakazenia i trwalego zaburzenia widzenia swiata motoryzacji :)
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 313 razy
- Polubione posty: 60 razy
Konto usunięte, jeśli mógłbym wybierać tylko pomiędzy dowolnym Vanem i OBK to bez chwili wahania wybrałbym OBK 
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 257 razy
- Polubione posty: 533 razy
esilon, hiszpańska precyzja i niemiecki temperament może prowadzić do podobnych schorzeń
Konto usunięte, ja radzę jakiegoś francuskiego ducha krnąbrnych aut sportowych... wychodzisz rano z domu i ogarnia Cię niepokój i podniecienie... zapali czy nie zapali
Konto usunięte, ja radzę jakiegoś francuskiego ducha krnąbrnych aut sportowych... wychodzisz rano z domu i ogarnia Cię niepokój i podniecienie... zapali czy nie zapali
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
a jak z awaryjnością diesla w OBK?
Poza tym nie ma tego na liście. Walka może być stratą czasu.
Schodzące Renault Espace?
Znam austriaka, co bierze Galaxy po Galaxy i jest tak samo zachwycony jak mój kolega Sharanaem i Łukaszenka SMaxem.
Przy bachorach van sprawdza się najlepiej.
A wielkie bagażniki są w Superbie i chyba w Mondele. Podobno Mondeło to jedyne auto , do którego wchodzą wilonczele.
Mondeo, pełna wersja w benzynie 240km.... wygląda na repowóz, pełna pogarda okolicznych mieszkańców, a zapierdziela, wygodne i zawieszenie dobre.
Fido_, jak koledzy jeźdźą A5, to chyba te 150k. jest bez Vatu jednakowoż.
Poza tym nie ma tego na liście. Walka może być stratą czasu.
Schodzące Renault Espace?
Znam austriaka, co bierze Galaxy po Galaxy i jest tak samo zachwycony jak mój kolega Sharanaem i Łukaszenka SMaxem.
Przy bachorach van sprawdza się najlepiej.
A wielkie bagażniki są w Superbie i chyba w Mondele. Podobno Mondeło to jedyne auto , do którego wchodzą wilonczele.
Mondeo, pełna wersja w benzynie 240km.... wygląda na repowóz, pełna pogarda okolicznych mieszkańców, a zapierdziela, wygodne i zawieszenie dobre.
Fido_, jak koledzy jeźdźą A5, to chyba te 150k. jest bez Vatu jednakowoż.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Zeszłoroczny na zdjęciach też wygląda dużo lepiej niż w rzeczywistości, więc ostrożnieGodlik pisze: Obejrzałem własnie zdjęcia OBK MY'13 i jednak nie jest wcale tak tragicznie...
Konto usunięte pisze: A4 albo A5. Nuuuuda,
Jesteś. A my w większości Cię rozumiemy.Konto usunięte pisze: jestem zboczony, bo naprawdę mnie kręci nowy OBK.
Jest pewna grupa ludzi, którzy jak sobie raz kupią samochód, to się przywiązują do producenta/modelu, i potem już nie patrzą na nic innego. To dość wygodne i zaoszczędza czasu na porównania, daje też jakiś psychiczny komfort (np. ze mniej więcej wiadomo gdzie są przyciski, a pan w serwisie pyta o zdrowie dzieci po imieniu). Mam np. kolegę, który od 20 lat jeździ Fiatami. Czy to jest dowod na wybitne właściwości tych aut? Chyba nie.Arno pisze: bierze Galaxy po Galaxy i jest tak samo zachwycony
No ale bez przesady, ile tych "bachorów" i jak często Tomek będzie wozic...Arno pisze: Przy bachorach van sprawdza się najlepiej.
Uwaga, Fido: czy aby w imię kupienia "czegos fajnego" nie opłaca się odpuścić sobie trochę w kwestii pakowności, i na rodzinne wypady pełnym skladem zostawić starego VW, zaś nowe auto mieć dla funu własnego i Dido?
Racja. Warto więc sprawdzić zawczasu, bo to by bardzo atrakcyjnie poszerzalo gamę możliwościArno pisze: jak koledzy jeźdźą A5, to chyba te 150k. jest bez Vatu jednakowoż.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Pajero Sport? Pomyłka pomyłką, jak dla kogo. To jest jedna z niewielu dostępnych dziś na rynku prawdziwych terenówek, na ramie, ze sztywnym mostem z tyłu, mocnym reduktorem sterowanym mechanicznie i blokadami mechanizmów różnicowych.Bilex pisze: Mitsu... No cóż... Pajero Sport to jakaś pomyłka jest, a Outlander to chyba nadal PSA?
Przy tym ma wieeeelki bagażnik i zupełnie przyzwoity standard wykończenia kabiny. Po szosie, bez szaleństw, podobno tez da się tym jechać.
Z przyczepą z łodzią także
Takie Pajero mogłoby dla Tomka być całkiem OK, ale obawiam się o parametry ekologiczne (stary diesel 2.5, strojony zapewne na potrzeby rynkow trzecioswiatowych, bo tam się gros produkcji Sporta i L200 sprzedaje).
Nowy Outlander jest chyba konstrukcją Mitsu - i na mój gust zupełnie sensowną. Fidowe kryteria raczej tez spelnia.
codziennie z okolic Wawy do Krk ? tylko OBKWiS pisze: Po szosie, bez szaleństw, podobno tez da się tym jechać.
Konto usunięte, musisz się z Marcinem ( Funky ) zmówić i zobaczysz Sobie gablotę ( outback na gnojówkę ) 
https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Jeździłem GALa i z GALem OBK.
Daje radę. Po 80kkm tu stuka, tam puka.
Ogólnie nie jest źle. Trzeba sie przyzwyczaić do wyświetlacza.
Daje radę. Po 80kkm tu stuka, tam puka.
Ogólnie nie jest źle. Trzeba sie przyzwyczaić do wyświetlacza.
Galaxy miaby sens przy opcji przewozenia 7 doroslych osob.Konto usunięte pisze: - nie może generować więcej niż
diesel 160 gr/km
petrol 180 gr/km
- cena gdzieś w okolicach 150k, może ciut więcej
(...)
- Ford S-Max albo Galaxy (choć ten drugi chyba jest za wielki)
Przy 5 osobach - S-Max.
Jest ladniejszy i lepiej sie prowadzi - jak normalna osobowka, nie jak mini-van.
Niestety benzynowy 2.0EcoBoost ze skrzynia PowerShift emituje 189 g/km (203KM) lub nawet 194 g/km (240KM).
Pozostaje Ci 2.0 TDCi (163KM), ktory z ta skrzynia dwusprzeglawa emituje 159 g/km.
Za okolo 150 tys. skompletujesz kosmicznie wypasiona specyfikacje, a potem jeszcze mozesz wynegocjowac spory rabat u sprzedawcy.
Konto usunięte, Ty lepiej popatrz, czy i jaki jest asistance. Jak Tobie bryka padnie, zabiorą ja na serwis i dymanie po nią bez auta zastępczego może być uciążliwe.
Odbiór i dowiezienie po naprawie/serwisie to naprawdę super opcja.
Nie musisz kwitnąć w serwisie tylko jeździsz zastępczym.
Odbiór i dowiezienie po naprawie/serwisie to naprawdę super opcja.
Nie musisz kwitnąć w serwisie tylko jeździsz zastępczym.
FUX pisze: Ty lepiej popatrz, czy i jaki jest asistance
o takich sprawach zapewne decyduje "Góra"
Galaxy to ciągle prawie Sharan ? bo 7 osób w sharanie oznacza(ło) mikrobagaznikЛукашэнка pisze: Galaxy miaby sens przy opcji przewozenia 7 doroslych osob.
Niekoniecznie.esilon pisze: o takich sprawach zapewne decyduje "Góra"
Jeszcze niedawno miałem trzy równolegle.
Po zakończeniu gwarancji zostały dwa.
-
lukass
- 5 gwiazdek
- Auto: To dziwne, ale mam Subaru, nawet dwa
- Polubił: 8 razy
- Polubione posty: 153 razy
Лукашэнка pisze: a potem jeszcze mozesz wynegocjowac spory rabat u sprzedawcy.
Trochę postów wstecz padło hasło Leasplan - czyli jedna z top3 firm CarFleetManagment. Rabatu lepszego niż oni mają i część z tego rabtu na pewno wrzucają do oferty, raczej nie wynegocjujesz, a i to nie ma sensu, bo auto bedzie 99,9% w wynajmie długoterminowym. Skoro auto będzie w wynajmie długoterminowym to i asistance nie ma co sobie zawracać głowy, bo użytkownik płąci za uzywanie auta, skoro się zepsuło to znaczy że firma CFM nie wywiązywałaby się ze swojej umowy, wiec to w jej gestii jest udostępnienie kolejnego/zastępczego auta ;)FUX pisze: Ty lepiej popatrz, czy i jaki jest asistance. Jak Tobie bryka padnie, zabiorą ja na serwis i dymanie po nią bez auta zastępczego może być uciążliwe.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD