Link: http://www.youtube.com/watch?v=dC1frm8NIDk
Raczej gejalneKonto usunięte pisze:Kruszyn, genialne !!!!!
Obliczenia analityczne pokrywają się z analizą MES. Pu utworzeniu modeli osiowo symetrycznego, bryłowego 3d. Wartości zgadzają się ze sobą w poszczególnych modelach i z obliczeniami analitycznymi. Analiza MES przy pomocy programu Patran jest dla mnie dużo trudniejsza ponieważ nie jestem dobry w programach komputerowych co widać w tifach które różnią się tłem. Niektóre mają białe tło a niektóre niebieskie. Jednak za pomocą tego programy możemy uzyskać proste i treściowe informacje w postaci obrazów w formacie tif. Za ich pomocą wzrokowo możemy „zaobserwować” przemieszczenia i naprężenia w każdym miejscu konstrukcji. Pomocna do tego jest legenda z wartościami przypisanymi do kolorów.
Przemieszczenia są wyrażone w mm, a naprężenia w MPa.
Przemieszczenia są bardzo małe, poniżej 0.1%. Więc są pomijalnie małe w stosunku do modelu, którego średnica zewnętrzna wynosi 340mm. To oznacza, że rura spełnia swoje zadanie tzn. przenosi naprężenia bez trwałych i widocznych deformacji. Rura wykonana ze słabszego materiału mogła by ulec trwałemu odkształceniu.
Z porównania wyników z analiz i obliczeń analitycznych. Wystąpiła duża zgodność danych więc analizę MES przeprowadzono poprawnie.