Przeczytałem już chyba większość tematów związanych z tym problemem, ale żeby wyczerpać możliwości zdobycia informacji zakładam jeszcze własny.
Posiadam Forestera z rocznika 2005 z silnikiem 2.0 / 125 KM.
Przy jeździe testowej jakoś tego nie zauważyłem, ale jako że do domu miałem 200km to w trasie zaczęło mi to już przeszkadzać i od tamtej pory słyszę ciągle szumienie z tylnej części auta. Zaczyna być to słyszalne powyżej 60 km/h. Jakoś przy 80-90 km/h odgłos jakby cichnie, można rzec że jest prawie niesłyszalny i około 100 znowu się zaczyna. Co więcej, odgłos ten się nasila przy jeździe po łuku lub przy nieznacznym pochyleniu drogi w bok - wtedy jest prawie nie do zniesienia.
Wiem, że Forki do najcichszych aut nie należą, ale to już chyba nie jest kwestia słabego wyciszenia. Na podnośniku u mechanika był rozpędzany i żadnych niepokojących dźwięków nie słychać. Luzów również brak. Zastanawiam się nad oponami, ale to chyba mało prawdopodobne bo wtedy przy jeździe np. po piachu odgłos byłby niesłyszalny, a tak nie jest. Poza tym są w dobrym stanie, równe więc...
Przyznam, że nie chce mi się wymieniać po kolei potencjalnie odpowiedzialnych za ten problem elementów układu jezdnego dlatego może ktoś mi doradzi w którą stronę najlepiej pójść żeby mieć największą szansę na zlikwidowanie tych szumów. Zwłaszcza zastanawia mnie kwestia z nasileniem dźwięku na łukach.
Z góry dzięki.
Cheers!
Forester - Szumi z tyłu.
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Forester - Szumi z tyłu.
Poczatki padajacego łożyska jak dla mnie. Jezeli jedziesz po luku w lewo to prawe tylnie Ci umiera i odwrotnie. A na podnosniku nie slychac bo bez obciazenia kreca sie kola.
- anpart
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester MY04 N/A
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Też tak miałem, podczas jazdy było słychać a po podniesieniu na podnośniku nie. Pomogło dopiero założenie stetoskopu przez mechanika i wyszło padające łożysko prawy tył.
Powiedzcie jeszcze panowie czy łożyska wymieniać trzeba koniecznie wraz z piastą czy też można same? Natknąłem się do tej pory na różne opinie więc wolę spytać posiadaczy i znawców Subaru / Forka.
Cheers!
Cheers!
- anpart
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester MY04 N/A
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
W twoim roczniku występują oddzielnie, w nowszych modelach są z całą piastą, problem możesz mieć z odkręceniem śruby trzymającej zawieszenie tylne, często trzeba ją ciąć. Przed próbą odkręcenia spryskaj ją przez parę dni odrdzewiaczem.