Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Re: Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Post 20 sie 2014, o 17:12

FUX pisze: Skoro jest możliwość wykupienia odpowiedniego ubezpieczenia związanego z zarobkowym przewozem i ktoś chce się w to bawić, to wolna droga.
Gość miał dobre serce. Chciał podwieźć autostopowiczkę. Bum. Sąd. Autostopowiczka w sądzie powiedziała, że wsiadając do auta zaproponowała gratyfikację za transport. Efekt: Gość jest udupiony.

Gdzie tu masz zarobkowy przewóz osób?

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 20 sie 2014, o 19:08

Równolegle pisaliśmy o różnych rzeczach, stąd nieporozumienie.
Fido_ pisał o taryfiarzach, busik o autostopie i się wymieszało.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 sie 2014, o 20:54

Konto usunięte, już ich przytrzymają...
Ani kierowca, ani UBER nie uciekną przed polskim fiskusem

Polski fiskus nie odpuści dochodu od nowego gracza
Amerykańska firma z siedzibą w San Francisco powstała w marcu 2009 r. jako pomysł Travisa Kalanicka i Garreta Campa. Dziś działa w kilkudziesięciu krajach, budząc coraz większy sprzeciw taksówkarzy. Uber oferuje aplikację na smartfony, dzięki której kojarzy potencjalnego pasażera ze znajdującym się blisko i współpracującym z firmą kierowcą. Przejazdy oparte o ten system są tańsze niż z wykorzystaniem tradycyjnych korporacji taksówkarskich. Firma potrąca dla siebie 20 proc. ceny za usługę, a reszta trafia do kieszeni współpracownika. Podkreśla też, że nie działa jako przewoźnik, a kierowcy działają "de facto" na własną rękę.

To wszystko powoduje sprzeciw tradycyjnych taksówkarzy. Przeciwko Uber występują także politycy (aplikacja została zakazana m.in. w amerykańskim stanie Wirginia i w niemieckim Berlinie). Zarzuty taksówkarzy o nieuczciwą konkurencję to nie koniec.

Optymalizacja podatkowa

Kolejne zarzuty podnoszą zagraniczni eksperci podatkowi. Ich zdaniem firma w dyskusyjny sposób wykorzystuje do ukrywania swoich dochodów nie tylko spółki "widma" zarejestrowane w karaibskich rajach podatkowych, ale też podmioty holdingowe z niektórych państw europejskich. Podkreślają, że chodzi o scenariusze optymalizacyjne podobne do tych stosowanych przez Google bądź Apple. Te zaś wzbudziły oburzenie opinii publicznej i zainteresowanie amerykańskiego fiskusa. Senacka komisja śledcza ustaliła np, że firma Apple mogła nie zapłacić w żadnym kraju podatku od kilkudziesięciu miliardów dolarów przychodu przez kilka lat.

Będzie CIT

Polski fiskus nie odpuści dochodu od nowego gracza na rynku przewozów. Zarejestrowana w grudniu 2013 r. spółka Uber Poland Sp. z o.o. powinna rozliczać uzyskany przychód zgodnie z art. 12 ustawy o CIT (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 851). Zgodnie z ogólnymi zasadami powinna też rozliczać swoje koszty. Oznacza to, że będą nimi wszystkie powiązane z uzyskanym przychodem (bądź zachowaniem jego źródła) wydatki, które nie są także wymienione w art. 16 ustawy o CIT. Nie wydaje się też, aby przychód uzyskany przez UBER mógł korzystać z któregokolwiek zwolnienia zapisanego w art. 17 ustawy. Nie będzie mu też ukryć dochodów za pomocą różnego rodzaju scenariuszy optymalizacyjnych. Przeszkodzi mu w tym mająca niedługo wejść w życie klauzula przeciw unikaniu opodatkowania. Zgodnie z najnowszym projektem zmian w Ordynacji Podatkowej jej celem ma być walka ze sztucznymi konstrukcjami prawnymi, których głównym celem jest uzyskanie, znacznej korzyści podatkowej nieprzewidzianej w przepisach prawa podatkowego oraz sprzecznej z ich celem i istotą.

Oraz VAT

Przychód uzyskany przez firmę za pomocą aplikacji będzie podlegać także podatkowi od towarów i usług. Świadczy ona bowiem tzw. usługę elektroniczną. Z art. 2 ust. 26 ustawy o VAT (t.j. D z. U. z 2011 r. nr 177, poz. 1054 ze zm.) oraz unijnych rozporządzeń wynika, że są to usługi świadczone za pomocą Internetu, zautomatyzowane (lub wymagające niewielkiej pracy człowieka) i zdalne. Właściwa dla nich stawka daniny to 23 proc.

Szofer też zapłaci

Także współpracujący z Uber kierowca powinien rozliczyć z fiskusem uzyskany przychód (80 proc. ceny usługi). W zeznaniu rocznym PIT powinien go wykazać albo jako pochodzący z innych źródeł albo z działalności gospodarczej. W drugim przypadku jego usługi musiałyby spełnić definicję zawartą w art. 5a pkt 6 ustawy o PIT (t.j. Dz. U. z 2012 r. poz. 361 ze zm.). Chodzi m.in. o usługową działalność zarobkową prowadzoną we własnym imieniu bez względu na jej rezultat w sposób zorganizowany i ciągły. W takim wypadku powinien także wybrać formę rozliczeń właściwą dla przedsiębiorców (tj. 18 i 32 proc. skala , 19 proc. podatek liniowy, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych albo karta podatkowa).

Mariusz Szulc

Źródło: GazetaPrawna.pl / Dziennik Gazeta Prawna

21 sierpnia 2014
http://biznes.interia.pl/podatki/news/a ... k=business

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 22 sie 2014, o 18:14

Лукашэнка pisze: ale wątpliwości jakie? Że obecny system najlepiej byłoby gruntownie zmienić? I to jak najszybciej? Dla mnie to nie ulega wątpliwości.
Nie. Wątpliwości, czy zostać w OFE.
OFE były świetnym pomysłem biznesowym środowisk finansowych - dobra kasa za friko, całą robotę odwala i tak ZUS (zbieranie składek to 99% pracy, którą trzeba włożyć), a 2,7% od spadłej z nieba kasy i tak wpływa jako czysty zysk (koszt zatrudnienia paru maklerów jest pomijalny). Śmiem twierdzić, że oni doskonale wiedzieli jak to się skończy i, że jest to produkt chwilowy - pociągnie się tak długo jak się da, ale prędzej czy później się skończy - tzn. zyski zostaną, a odpowiedzialność za emerytury wróci do budżetu.
Sam byłem zwolennikiem OFE (te kilkanaście lat temu), bo idea miała dobry PR i wyglądała pozornie sensownie - oszczędzasz sam, na swoje konto, na swoją emeryturę. Media piały. Nikt jednak nie zwracał uwagi na to, że przesiadanie się z pociągu na samolot w biegu ma niewielką szansę powodzenia.
A miliony istniejących wówczas i mających przyjść "w okresie przejściowym" emerytów miały być utrzymywane ze stale rosnących przychodów ZUSu.
Niestety okazało się, że nie starcza.

Idea OFE jest dobra, tylko "niewprowadzalna" w kraju z istniejącym, "budżetowym" systemem emerytur. Jak byśmy zaczynali od zera, byłoby to dobre rozwiązanie.

Spór między rozmówcami w tej dyskusji był całkowicie pozorny. Pani profesor SGH przywoływała "interes państwa" i bezsensownie płacone odsetki i opłaty od tych samych, pochodzących z naszych podatków pieniędzy (przecież to wszystko jest finansowane z naszych podatków), Gwiazdowski bardziej skupiał się na krytyce systemu, ale żadne z nich jednego dobrego słowa o OFE (tych realnie isniejących) nie powiedziało.

Za dwa lata OFE zwiną interes, podliczą zyski i znikną.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Post 22 sie 2014, o 19:14

Gal pisze:Za dwa lata OFE zwiną interes, podliczą zyski i znikną.
Gal,
przyznaję, że to całkiem prawdopodobne.

Jednak, jeśli wówczas po przelaniu wszystkich środków z mojego konta w OFE na moje konto w ZUS, okaże się, że będę miał na tym koncie chociaż o 1 zł więcej niż gdybym od początku pozostawał w ZUS, to znaczy, że podjąłem właściwą decyzję. Jeśli będzie odwrotnie, to oczywiście moje decyzje były błędne. Na dwoje babka... zobaczymy.

Oczywiście, patrząc całościowo na to zagadnienie nie ulega wątpliwości, że OFE jest biznesem międzynarodowej finansjery, która zarabia na zarządzaniu tymi pieniędzmi.
Mnie to jednak nie dziwi bo piekarz zarabia na pieczeniu chleba, a finansista na obracaniu pieniędzmi. Taki system.

Chętnie bym ten system zmienił.
Ale na razie jest jaki jest.
Przecież nikt mi nie daje wyboru, czy chcę płacić podatek w postaci składki emerytalnej w takiej czy innej wysokości.
To jest sztywny procent od mojego wynagrodzenia.
A skoro od tego jak te pieniądze są rewaloryzowane ma zależeć wysokość mojej emerytury, to staram się podejmować racjonalne decyzje, opierając się na informacjach jakie mam do dyspozycji.

Mam popierać i maksymalnie dofinasowawać ZUS aby mógł wydawać kolejne miliardy na nie działające systemy komputerowe?
To jest takie samo wyprowadzanie tylnymi drzwiami pieniędzy z budżetu jak to, którego dokonuje OFE wypłacając część zystków do swoich central.
Jeśli oni (ci wyprowadzający) w ramach tego systemu mogą dbać o własne interesy, to jak, choć w o niebo mniejszej skali, przecież też.

PS
A może lepiej jednak byłoby gdyby zamiast dusić OFE, po prostu zlikwidowali ZUS.
Najczęściej to co prywatne jest efektywniejsze.
Oczywiście, rząd powinien uważnie obserwować i gdy trzeba regulować ten rynek.
Analiza sytuacji w Chile gdzie mają tylko "OFE":
http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/1128603.html?p=1
Tak, większość emerytów pobiera tam niskie emerytury, ale wynika to z realnych przyczyn.
Tymczasem system jako taki jest stosunkowo efektywny.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2014, o 21:25 przez Gootek, łącznie zmieniany 2 razy.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 sie 2014, o 21:18

Лукашэнка, a ile kasy jest/było w OFE przez te lata?

200 mld!

http://serwisy.gazetaprawna.pl/emerytur ... obily.html

Ja nie mam pytań nawet za ten „lichy" procencik.

Może trzeba szukać wśród znajomych królika tych, którzy się obłowili.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2014, o 21:26 przez FUX, łącznie zmieniany 1 raz.

Gootek
6 gwiazdek

Post 22 sie 2014, o 21:24

FUX pisze:Лукашэнка, a ile kasy jest/było w OFE przez te lata?
Przez pierwsze 11 lat podobno trafiło do nich około 155 mld zł:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Otwarty_fundusz_emerytalny

A czemu pytasz?

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 23 sie 2014, o 23:32

Czy ktoś robił takie badania w Polsce ?

http://taxfoundation.org/blog/real-value-100-each-state
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Gootek
6 gwiazdek

Post 24 sie 2014, o 00:07

leon pisze:Czy ktoś robił takie badania w Polsce ?
Ja robię takie badania od wielu lat i ciągle mi wychodzi, ze opłaca się zarabiać pieniądze w dużym mieście a wydawać je w małym, albo na wsi.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 24 sie 2014, o 18:16

Лукашэнка pisze: Jednak, jeśli wówczas po przelaniu wszystkich środków z mojego konta w OFE na moje konto w ZUS, okaże się, że będę miał na tym koncie chociaż o 1 zł więcej niż gdybym od początku pozostawał w ZUS, to znaczy, że podjąłem właściwą decyzję. Jeśli będzie odwrotnie, to oczywiście moje decyzje były błędne. Na dwoje babka... zobaczymy.

Nie jest moim zamierzeniem krytyka Twojego podejścia, bo każdy ma do niego prawo, ale jest to dla mnie przykład myślenia niepatriotycznego. Nieważne kto zarobi i nieważne ile to będzie kosztować nas wszystkich (bo to przecież nasze wspólne pieniądze), ale jeśli dostanę złotówkę więcej, to warto. Nie podzielam tego. Nawet w mocno komercyjnych krajach, gdzie tzw wolny rynek jest dojrzały i ugruntowany, wątek patriotyczny ma duże znaczenie. Pamiętajmy, że budujemy świat dla naszych dzieci, głupio byłoby się tego potem wstydzić.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 24 sie 2014, o 19:56

Лукашэнка pisze: Mnie to jednak nie dziwi bo piekarz zarabia na pieczeniu chleba, a finansista na obracaniu pieniędzmi. Taki system.

Chętnie bym ten system zmienił.
że piekarza zrobiłbyś mechanikiem, a finansistę piekarzem? :mrgreen:
Konto usunięte pisze: Pamiętajmy, że budujemy świat dla naszych dzieci, głupio byłoby się tego potem wstydzić.
no to tylko widły nam zostały.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sie 2014, o 20:34

Лукашэнка pisze: A może lepiej jednak byłoby gdyby zamiast dusić OFE, po prostu zlikwidowali ZUS.
Chyba jednak nie, bo wtedy za 15 lat zamiast "umownego" bankructwa ZUSu (czyli ogromnego niezbilansownia wpływów i wydatków, które jednak w ten, czy inny sposób zostanie zbilansowane przez budżet), byłoby rzeczywiste bankructwo prywatnej firmy, z wszystkimi dla ubezpieczonych w niej, konsekwencjami.
Bo rozumiem, że zobowiązania wobec obecnych i "przejściowych" emerytów przejmują OFE, no bo kto inny jak ZUSu nie ma.
Przejmują solidarnie, odpowiednio do masy upadłościowej ZUSu jaką przejęły. No i wyobraź sobie, że bankrutuje jeden z tych funduszy - ma jakieś głupie 200'000 beneficjentów i oni od dzisiaj są bez kasy. Średnia wieku 73 lata.
Jak myślisz, co by się wtedy działo..?

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sie 2014, o 20:39

Лукашэнка pisze: Jednak, jeśli wówczas po przelaniu wszystkich środków z mojego konta w OFE na moje konto w ZUS, okaże się, że będę miał na tym koncie chociaż o 1 zł więcej niż gdybym od początku pozostawał w ZUS, to znaczy, że podjąłem właściwą decyzję.
A policzyłeś ile straciłeś na odsetki od obligacji państwowych - zapłacone z twoich podatków..? 8-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 24 sie 2014, o 22:20

Konto usunięte pisze:Nie jest moim zamierzeniem krytyka Twojego podejścia, bo każdy ma do niego prawo, ale jest to dla mnie przykład myślenia niepatriotycznego. Nieważne kto zarobi i nieważne ile to będzie kosztować nas wszystkich (bo to przecież nasze wspólne pieniądze), ale jeśli dostanę złotówkę więcej, to warto. Nie podzielam tego. Nawet w mocno komercyjnych krajach, gdzie tzw wolny rynek jest dojrzały i ugruntowany, wątek patriotyczny ma duże znaczenie. Pamiętajmy, że budujemy świat dla naszych dzieci, głupio byłoby się tego potem wstydzić.
Konto usunięte,
wątek patriotyczny ma znaczenie również dla mnie, zapewniam Cię.
Jednak jeśli OFE jest niepatriotyczne, to brak patriotyzmu zarzucaj nie mnie, tylko członkom Biura Pełnomocnika Rządu ds. Reformy Systemów Zabezpieczenia Społecznego, którzy ten system skonstruowali, Rządowi, który skierował projekt ustawy do Parlamentu oraz Parlamentowi, który tą ustawę przyjął 15 lat temu.
Oraz tym, którz teraz zamiast "niepatrotyczne" OFE zlikwidować, przyjęli w jego sprawie zgniły kompromis.

Konto usunięte, gdy rozliczasz swój PIT i masz możliwość w ramach obowiązujących przepisów wykorzystać jakieś odliczenia, to robisz to? Kosztem dzieci, ludzi niepełnosprawnych, starców i innych potrzebujących Polaków, którzy otrzymują pomoc opłacaną z podatków? Kosztem służby zdrowia? Kosztem szkolnictwa? Kosztem obronności kraju? Kosztem w ogóle rozwoju kraju?
Jeśli tak, to jesteś co najmniej równie "niepatriotyczny" jak ja z powodu wybrania OFE, do czego byłem przecież namawiany przez członków demokratycznie wybranego rządu tego kraju.
;-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 24 sie 2014, o 22:38

Gal pisze:A policzyłeś ile straciłeś na odsetki od obligacji państwowych - zapłacone z twoich podatków..? 8-)
Gal, ja przecież nie zajmuję się rozdysponowywaniem podatków, które płacę. Z wyjątkiem "1%" z PIT.
Naprawdę nie do mnie adresuj takie pytania. Ja jestem dawcą, nie biorcą ani nie dysponentem. 8-)

Żeby zilustrować to o czym piszę, inaczej jeszcze:
- Pewien zaradny biznesmen z Poznania dostał koncesję na autostradę wielkopolską, którą następnie zbudował. Nie za swoje pieniądze, tylko na kredyt. Nie pisałbym o tym jednak gdyby nie fakt, ze polski rząd zawarł z nim umową, która gwarantuje mu nie tylko spłatę tego kredytu ale również suty zarobek na tym przedsięwzięciu. Jaką wartość dodaną dla kraju zatem wnosi ów biznesmen? Żadną. Jest tylko dodatkowym kosztem. Dużym kosztem. Równie dobrze agencja rządowa mogłaby zbudować i zarządzać taką autosradą. Bez działki odpalanej biznesmenowi za nic.
Jest to wysoce niepatriotyczne przedsięwzięcie, jeśli używamy takich słów.
Czy ja zdając sobie sprawę z tego, na znak partiotyzmu rezygnuję z używania tej autostrady i zamiast nią, jeżdżę do zachodniej granicy drogami lokalnymi?
Nie. Jeżdżę tą autostradą i płacę jeszcze za to obrzydliwie drogo, nabijając kiesę żonie, na którą biznesmen przepisał ten geszeft kilka lat temu. Bo w moim osobistym rachunku wychodzi, że mi sie z różnych powodów bardziej "opłaca" być szybciej u celu. Tak jak z mojej oceny wychodziło mi że "opłaca" mi się zapisać do OFE.

Dobrze, uznajmy w takim razie to za moje wspólnictwo w tym przedsięwzięciu autostradowym, podobnie niepatriotycznie wspólnictwo, jak moje wspólnictwo w OFE.

H4lik
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Silver Esprit
Polubione posty: 0

Post 24 sie 2014, o 23:38

Przepraszam, że się wtrącę, ale z tego, co pamiętam, to umowa autostradowa była skonstruowana w ten sposób, że nawet gdy nią nie jeździsz, to i tak płacisz - ustalono minimum aut i jeśli jest niespełnione, to rząd, czyli po części Ty, dopłaca brakującą kwotę, a to, że nie będziesz z niej korzystał jest tylko na rękę - samochody nie jeżdżą, to i remontować nie ma potrzeby, a pieniądze i tak wpłyną. Wniosek jest paradoksalny - najlepiej, żeby tą autostradą w ogóle nic nie jeździło.

Opieram się na artykule sprzed dobrych kilku lat i być może aktualnie w tej kwestii coś się zmieniło.
Dom na mieszkanie własny mam, w niczym nie biegłem w cudzy ślad,
Każdego mistrza -m wyśmiał rad, który nie wyśmiał siebie sam...

Gootek
6 gwiazdek

Post 24 sie 2014, o 23:59

H4lik,
dzięki, to teraz będę tamtędy jeżdzil już z zupełnie czystym sumieniem.
;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sie 2014, o 08:40

Лукашэнка pisze: Pewien zaradny biznesmen z Poznania ....

Mogłeś zaproponować to samo.

Gootek
6 gwiazdek

Post 25 sie 2014, o 08:54

FUX pisze:
Лукашэнка pisze: Pewien zaradny biznesmen z Poznania ....

Mogłeś zaproponować to samo.
Może nie uwierzysz, ale ja nie mogłem tego zaproponowac.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sie 2014, o 09:12

To dzisiaj szukaj niszy.
Elektrownię atomową wybuduj. Najlepiej na Śląsku. Wtedy mało na przesyle stracisz. Tamę i zbiornik retencyjny na Wiśle. Ozłocą Ciebie, jak Sandomierza nie zaleje.
Prąd kupią na pewno.

Gootek
6 gwiazdek

Post 25 sie 2014, o 09:24

FUX pisze:To dzisiaj szukaj niszy.
Elektrownię atomową wybuduj. Najlepiej na Śląsku. Wtedy mało na przesyle stracisz. Tamę i zbiornik retencyjny na Wiśle. Ozłocą Ciebie, jak Sandomierza nie zaleje.
Prąd kupią na pewno.
Tak za darmo dzielisz się ze mną tymi świetnymi pomysłami, czy chciałbyś coś z tego mieć, za "prawa autorskie"? Takie pomysły muszą być bardzo dużo warte, prawda?
;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sie 2014, o 09:44

Nie, nie chcę.
On miał wtedy taką samą wiedzę, jak my teraz.
On skorzystał.
Narka.

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 25 sie 2014, o 10:46

FUX pisze: On miał wtedy taką samą wiedzę, jak my teraz.
Oprócz wiedzy miał zaplecze finansowe i kontakty i wydaje mi się ze te dwie sprawy były zdecydowanie ważniejsze od wiedzy.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sie 2014, o 11:49

lukass, lepiej nie drąż tematu...
;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 2 wrz 2014, o 23:16

OFE miały ograniczenia w inwestycjach za granicą, rząd i tak emitował obligację od których płacił odsetki. Pożyczał przez lata "od nas" umarzając na końcu dług jako wirtualny co częściowo jest prawdą.
OFE miały gwarantowaną darmową kasę, wiadomo że wejść w taki interes nie każdy mógł. A środki były na tyle duże że mogły wspomagać spekulacje inwestycji innych funduszy czy przedsięwzięć z firm właścicielskich. A teraz jak Gal prawi wycofają się bez ponoszenia żadnej odpowiedzialności.
Miało być inaczej - chociaż w części miało być coś poza zasięgiem państwa, miało być dziedziczenie itd... a później okazało się że to pieniądze publiczne.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

ODPOWIEDZ