Ywone pisze:chętnie
daj przepisa na pigwówkę
odwdzięczę się porterówką i cytrynówką
Proszę:
Nalewka na pigwie.
Przepis:
Zrywasz owoce pigwy , dojrzałe (żółte).
Obierasz ze skórki, kroisz na 4 i wywalasz pestki z środka.
Pigwę trzeba przemrozić, żeby zabić goryczkę. Czyli pakujesz w folię i do zamrażalnika.
Po tygodniu wkładasz do słoja i przysypujesz cukrem tak aby były zakryte.
Po kilku dniach sprawdzasz i jeżeli potrzeba dosypujesz cukier.
Po miesiącu albo dwóch a może stać i pół roku zalewasz ją wódką zrobioną ze spirytusu pół na pół. Stoi 1-2 tyg.
Zlewasz pierwszą frakcję, znowu zalewasz wódką ze spirytusu te same owoce. Po 1-2 tyg. zlewasz drugą frakcję i mieszasz z pierwszą.
Teraz moc napitku: zalewasz owoce trzeci raz tym razem niewielką ilością czystego spirytusu.
Zlewasz do poprzednich frakcji.
Mieszasz i przelewasz przez watkę lub gazik do butelek.
Smacznego.
ps. im dłużej się robi tym lepsza jest w smaku (zalane owoce mogą stać i nawet dwa miesiące)