Jaka impreza?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
KamilR
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 1999 1,6 95 KM
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Jaka impreza?
Cześć
Jestem posiadaczem Imprezy z 1999 r. 1,6 95 KM kombi. I niestety nie jestem zadowolony z osiągów tego auta.. Jest po prostu spacerowe. 95 KM przy tej masie nie daje komfortu jazdy tym bardziej wyprzedzania. Spalanie w mieście 10-12 l benzyny, Trasa około 8-9 l . To przy tej wielkości silnika niezbyt rewelacyjnie. Zastanawiam się nad wymianą Imprezy na inną. Rozważam 2 opcje. Impreza 2,0 125 KM , oraz 2,0 160 KM, rocznik 2003 i wzwyż. Mój budżet to 20 000 zł. Proszę was o radę, który model wybrać? Czym one się różnią. Mniej więcej ile palą, jaka jest różnica w kosztach utrzymania tych 2 silników. Jak reagują na instalację gazową?
Jestem posiadaczem Imprezy z 1999 r. 1,6 95 KM kombi. I niestety nie jestem zadowolony z osiągów tego auta.. Jest po prostu spacerowe. 95 KM przy tej masie nie daje komfortu jazdy tym bardziej wyprzedzania. Spalanie w mieście 10-12 l benzyny, Trasa około 8-9 l . To przy tej wielkości silnika niezbyt rewelacyjnie. Zastanawiam się nad wymianą Imprezy na inną. Rozważam 2 opcje. Impreza 2,0 125 KM , oraz 2,0 160 KM, rocznik 2003 i wzwyż. Mój budżet to 20 000 zł. Proszę was o radę, który model wybrać? Czym one się różnią. Mniej więcej ile palą, jaka jest różnica w kosztach utrzymania tych 2 silników. Jak reagują na instalację gazową?
- Mroowa
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru Impreza
Re: Jaka impreza?
włóż sobie do tego gaz i będzie dupowóz, a za 20 000 kup jakiegoś GT
btw.
też mam 1,6 i dupy nie urywa, aczkolwiek, w zimie można się pobawić, i kolejna prawda.... wszystkie bmw na światłach chcą się ścigać :)
btw.
też mam 1,6 i dupy nie urywa, aczkolwiek, w zimie można się pobawić, i kolejna prawda.... wszystkie bmw na światłach chcą się ścigać :)
- darecki1981
- 5 gwiazdek
- Auto: EVO 6 500 KM
- Polubione posty: 1 raz
KamilR, za 20 koła nie kupisz sensownej 160 . Lepiej kup zadbane 125 ps załóż gaz i będziesz zadowolony
A GT do gazu tak średnio się nadaje

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- Mroowa
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru Impreza
To prawda :) posrało ich wszystkich :Ddarecki1981 pisze:i golfy ze skodamiwszystkie bmw na światłach chcą się ścigać :)
- darecki1981
- 5 gwiazdek
A najlepiej im to wychodzi w terenie zabudowanym bo nie przekraczam 50 km/hMroowa pisze:To prawda :) posrało ich wszystkich :Ddarecki1981 pisze:i golfy ze skodamiwszystkie bmw na światłach chcą się ścigać :)

Mega uczucie jak często dalej stoi patrol policyjny drogówki

- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
W pełni się zgadzam, tylko kup w budzie GC, bo GD więcej waży i nie odczujesz wielkiej różnicy w przyspieszeniu.Piter 35 pisze:KamilR, za 20 koła nie kupisz sensownej 160 . Lepiej kup zadbane 125 ps załóż gaz i będziesz zadowolony![]()
Ja przesiadłem się z GC 95KM na GD 125KM. Z przesiadki jestem zadowolony ale różnicy w przyspieszeniu nie zauważam.
Jest ryzyko, musi być wybór.
-
KamilR
- 0 gwiazdek
A jeśli Bgeye kupię to też jest większa buda niż w GC? Nie chcę tej GC bo często rdza je wpierdziela..ptk22 pisze:W pełni się zgadzam, tylko kup w budzie GC, bo GD więcej waży i nie odczujesz wielkiej różnicy w przyspieszeniu.Piter 35 pisze:KamilR, za 20 koła nie kupisz sensownej 160 . Lepiej kup zadbane 125 ps załóż gaz i będziesz zadowolony![]()
Ja przesiadłem się z GC 95KM na GD 125KM. Z przesiadki jestem zadowolony ale różnicy w przyspieszeniu nie zauważam.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Od Buga do MY2007 buda jest ta sama - to był ten sam model nadwozia, poddawany jedynie bardzo drobnym kosmetycznym liftingom.KamilR pisze: A jeśli Bgeye kupię to też jest większa buda niż w GC?
-
KamilR
- 0 gwiazdek
Dzięki Panowie za konkretne porady. Informację o ruszaniu ze świateł były mniej przydatne
Niestety jestem niepocieszony po waszych odpowiedziach... skoro GD 125 KM nie przyspiesza lepiej niż 95 KM GC to nie widzę większego sensu wymiany Imprezy
. Tak czy inaczej dziękuje. Zastanowię się jeszcze nad opcją 160 KM 

- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Bugi miały problem z czujnikiem spalania stukowego i ciężko znaleźć egzemplarz, który w ogóle sensownie jedzie. Do tego te lampy nie dają zbyt dużo światła.
IMHO przesiadka z GL 1.6 na Bloba 2.0 ma takie plusy:
-zwiększenie komfortu jazdy (jest ciszej, większe koła, jest hill holder)
-lampy dają o wiele więcej światła co znacząco poprawia widoczność w nocy
-auto jest młodsze więc łatwiej znaleźć coś w dobrym stanie
-2.0 spala minimalnie mniej przy normalnej jeździe i lepiej nadaje się na gaz
Minusy takiej przesiadki:
-buda GC jest lżejsza i daje więcej radości przy lataniu bokiem
-konstrukcja GC jest prostsza, wnętrze auta bardziej surowe co zwiększa ogólną radość z jazdy po zakrętach
IMHO przesiadka z GL 1.6 na Bloba 2.0 ma takie plusy:
-zwiększenie komfortu jazdy (jest ciszej, większe koła, jest hill holder)
-lampy dają o wiele więcej światła co znacząco poprawia widoczność w nocy
-auto jest młodsze więc łatwiej znaleźć coś w dobrym stanie
-2.0 spala minimalnie mniej przy normalnej jeździe i lepiej nadaje się na gaz
Minusy takiej przesiadki:
-buda GC jest lżejsza i daje więcej radości przy lataniu bokiem
-konstrukcja GC jest prostsza, wnętrze auta bardziej surowe co zwiększa ogólną radość z jazdy po zakrętach
Jest ryzyko, musi być wybór.
- darecki1981
- 5 gwiazdek
Bugi jeden podstawowy minus ograniczenie z częściami zamiennymi, i dla mnie to jest podstawowy argument by nie kupować buga. Jeżeli się znajdują są dużo droższe od innych modeli imprez. Fakt auto prezentuje się ładnie.
darecki1981, a gdzie problem z dostępnością części
, jest wszystko co chcesz
KamilR, najlepiej by było zanim podejmiesz decyzję o zakupie , przejechać się wersją 125 ps , bo różnica jest odczuwalne w porównaniu do 95 ps

KamilR, najlepiej by było zanim podejmiesz decyzję o zakupie , przejechać się wersją 125 ps , bo różnica jest odczuwalne w porównaniu do 95 ps

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Z bugeye można dyskutować czy się komuś podoba czy nie ... ale dostępność części zamiennych jest taka sama jak do innych imprez newage. Chyba że zaopatrujesz się na lokalnym szrocie - to faktycznie, możesz mieć problem, bo bugeye były produkowane tylko przez 2 lata i mało złomu leży jeszcze po okolicydarecki1981 pisze: Bugi jeden podstawowy minus ograniczenie z częściami zamiennymi, i dla mnie to jest podstawowy argument by nie kupować buga.

Miałem buga 2.0 Kombi 125km Byłem zadowolony , najeździłem się tym autem dużo i nie powiem mocy brakowało ale do zwykłej jazdy był w sam raz. Trochę głośny na autostradach ale w zimie się odwdzięczał.
Teraz mam też Buga tylko że sedana i Wrx i mam wszystko czego mi potrzeba :)
A budy bugeye nie zamieniłbym na żadną inną. ;) Mogę w 100% polecić. I kupowałem już kilka typowo bugeyowych części nigdy nie było problemu.
Teraz mam też Buga tylko że sedana i Wrx i mam wszystko czego mi potrzeba :)
A budy bugeye nie zamieniłbym na żadną inną. ;) Mogę w 100% polecić. I kupowałem już kilka typowo bugeyowych części nigdy nie było problemu.

-
KamilR
- 0 gwiazdek
Jeszcze raz dziękuje. Poszukam kogoś kto dysponuje Imprezą z 125 konnym silnikiem i sprawdzę jaka jest różnica. Później podejmę decyzję :)