Forester Obroty

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
parzyk
0 gwiazdek
Auto: Saburu
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Forester Obroty

Post 29 gru 2014, o 10:01

Umnie po wyczyszczeniu przepustnicy obroty nie tylko na zimnym zaczeły wariować ale doszło też do tego że i na ciepłym wariują oraz bardziej zaczoł szarpać , niemiałem krokowego żeby podmienić ale jakoś po nowym roku myśle że będe miałmożliwość podmianki, będe dawał znać co udało sie zdiagnozować

parzyk
0 gwiazdek

Post 29 gru 2014, o 10:54

znalazłem jeszcze w necie coś podobnego do naszych objawów :
przepływomierza więc nie mozna go wyczyścić.

SUBARU FORESTER MOCNE SZARPANIE PODCZAS JAZDY NA KAŻDYM BIEGU
W ojca subaru forester 20 S-TURBO 1999r bez instalacji gazowej skrzynia manualna podczas jazdy na kazdym biegu po puszczeniu pedału gazu bez wyrzucania na luz i po nacisnięciu na pedał gazu wystepuje mocne szarpnięcie. Wygląda jakby silnik nie pracował i naglę załapał. Po tym szarpnięciu przyspieszanie odbywa się normalnie do czasu puszczenia na biegu pedału gazu. Dodam że gdy silnik
SUKCES SUKCES SUKCES Witam ponownie wszystkich. forester ojca zrobiony. Szarpanie było na wskutego tego że był wypalony PIN w złączu sterownika silnia znajdującego się w kobinie pod fotelem a przewód ten biegnie do czujnika położenia przepustnicy. Powinno być na tym przewodzie w zlączu przy przepustnicy napięcie 5Volt a było 0 Volt. Po zlutowaniu PIN-a wszystko pięknie chodzi. Zero szarpania. Ojciec super zadowololny. Możę sie to komuś w przyszłości przydać. Pozdrawiam.

Też to sprawdze u siebie

Filip
1 gwiazdka
Auto: Forester

Post 29 gru 2014, o 13:48

Ja też ide sprawdzać napewno nie zaszkodzi.. ja wymieniałem silniczek krokowy i nic zupełnie to nie dało.. tylko czemu gdy rano go zapale jest dobrze przez chwilkę ma to coś zwiazane z temp..Na zdrowy rozum wygląda na sonde nr.1

Filip
1 gwiazdka

Post 29 gru 2014, o 16:26

Sprawdziłem wszystko jest ok piny itd jak nowe..trzeba szukać dalej w wymieniał ktoś 1 sonde? lub czujnik obrotów w skrzyni biegów ten co idzie na licznik i do komputera.

kuzian
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.0 X

Post 3 sty 2015, o 23:22

Cześć

Przepinam sie na ten temat bp go nie zauważyłem i założyłem nowy wątek:)
Mam te same problemy:

Od jakiegoś czasu, a szczególnie w niższych temperaturach mój forek (SG 125 kM) cierpi na pewną przypadłość, a mianowicie falują mu obroty.
Następuje to, gdy podczas jazdy się go wysprzęgli i puści gaz. Obroty rosną powoli od 1000 do 2500, opadają i znowu rosną od 1000 do 2500.
Gdy sie doda gazu to najpierw opadają a potem rosną zgodnie z wciśniętym pedałem gazu.
Sytuacja sie stabilizuje gdy auto sie zatrzyma. Po zatrzymaniu obroty powoli spadają do ok 1000 a potem do 800 i jest stabilnie. Wymieniłem jak do tej pory cała przepustnice z silnikiem krokowym i nic. Auto jeździ na gazie i powyższa sytuacja pojawia sie podczas jazdy na gazie i na benzynie.
Może ktoś sie z tym problemem już spotka i jest w stanie mi pomóc gdzie zacząć szukać problemu.
Co jakiś czas zapala mi sie check engine P0519 odnośnie silnika krokowego, ale to sie działo na poprzedniej przepustnicy też, silnik krokowy też był wymieniany u mechanika na inny, a problem istniał i istnieje.
Moje problemy są podobne do:
josedinner pisze:moje objawy:
1. Na zimnym silniku, po przejechaniu kilkuset metrów często pojawiała się żółta kontrolka - jak się okazało to błąd P0519,
2. Falowanie obrotów - przy dojeżdżaniu do skrzyżowania i wciśnięciu sprzęgła obroty wzrastały do 2-3 tys. i stopniowo malały,
3. Praktycznie na każdym biegu, po zdjęciu nogi z gazu czułem szarpanie, tak jakby obroty nie schodziły jednostajnie.
Wczoraj padał deszcz - było wilgotno i nie dało się jechać obroty przy każdej zmianie biegów chciały dobić do 2500, przy puszczaniu i wciskaniu pedału gazu odczuwalne było szarpnięcie.
Dziś jeździłem, było sucho i było spokojniej najpierw spadały do 1000 przy zmianach biegów i przy zatrzymaniu do 750

Pozdrawiam
Krzysiek

Filip
1 gwiazdka

Post 5 sty 2015, o 21:07

I jak koledzy jakieś nowe propozycje dotyczące naszego problemu..?

kuzian
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.0 X

Post 6 sty 2015, o 17:23

Po pierwsze zauważyłem że im bardziej jest wilgotno tym bardziej mi te obroty szwankują. Gdy jest mroźno lub słonecznie to problem prawie nie istnieje, gdy leje i siąpi to jest dramat. Mam drugą skrzynie, na niej też miałem problemy kiedy na niej jeździłem, tylko nie aż tak duże. Jak będę u Maćka z RM Auto na wymianie oleju to poproszę aby podmienili mi czujnik i zobaczymy, ale to najszybciej w przyszłym tygodniu.

pozdrawiam

Filip
1 gwiazdka

Post 6 sty 2015, o 19:06

Ja już wariuje od tego problemu..napisz kolego najszybciej jak coś bedziesz wiedział.

Gutek84
0 gwiazdek
Auto: Forek 2.0XT

Post 10 sty 2015, o 15:38

Witam wszystkich forumowiczów. W moim forku tez wystepował ten problem, obroty po wysprzegleniu skakały do 2000 a potem spokojnie opadały. Przyczyna w moim przypadku to źle dobrana jedna plastikowa spinka do linki gazu przymocowana do plastikowej osłony w silniku. Mechanikowi który mi regulował sprzegiełko od klimatyzacji podczas demontazu pękła ta spinka i założył o mniejszej średnicy i linka gazu była za bardzo ściśnięta. Teraz jest ok choć jeszcze nie założyłem odpowiedniej spinki.
Pozdrawiam

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 10 sty 2015, o 17:02

Na pewno nie jest to spinka ponieważ w takim przypadku obroty mogłyby podskoczyć raz do 2000 i potem opaść. U nas natomiast potrafi latać. W moim przypadku jak mu mocno odbije to leci do 2500 i jak tylko wskazówka dotknie tej wartości obroty spadają do 1000 i potem znowu powoli rosną do 2500, jak osiągną to spadają i tak w kółko. Nie ma opcji żeby to była kwestia linki.

Filip
1 gwiazdka

Post 26 sty 2015, o 09:06

Jakieś nowe wydarzenia z placu boju..? W końcu ktoś dał rade temu problemowi..?

Filip
1 gwiazdka

Post 11 lut 2015, o 08:02

Koledzy daliście spokój z tymi obrotami...?

parzyk
0 gwiazdek

Post 13 lut 2015, o 11:08

Ja tak narazie się poddałem , niemam na podmiane krokowego , i tak jeżdze najgorsze jest to jak dojeżdzam pod światła i obroty z kolei strasznie spadają jak by zaraz miał silnik zgasnąć i po chwili wskakują na właściwe pole WTF

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 15 lut 2015, o 15:08

Też tak mam czasami, natomiast przy odpalaniu samochodu ZAWSZE. Jest "brrrum" obroty w góre, potem spadają gdzieś do 300 że prawie gaśnie i wracają na 750. Dodatkowo zauważyłem w ostatnim czasie, że zaczyna mi trochę nierówno pracować na luzie na postoju. Póki co nie zdecydowałem jeszcze w którym kierunku iść w następnej kolejności. Szkoda kasy na ślepo wymieniać po kolei wszystkie potencjalnie niesprawne podzespoły...

TonyWM
0 gwiazdek
Auto: forester 2.0

Post 21 lut 2015, o 23:45

Czy jakieś wieści w temacie ?

Filip
1 gwiazdka

Post 22 lut 2015, o 11:27

Chyba nikt nie potrafi do konca rozwiązać problemu..

Filip
1 gwiazdka

Post 22 mar 2015, o 23:25

Podbijam temat bo widze nie ma nikogo co to rozwiązał jest to denerwujące strasznie mi jeszcze coś innego wyskoczyło w tym aucie, zaczynam żałować tej niby bezawaryjnej marki bo wciąż jakieś problemy.Możecie coś doradzić bo zaczynam się zastanawiać nad zmianą auta poprzednio bylo audi quatro i zero problemów.

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 23 mar 2015, o 11:12

Tak z ciekawosci - jakas glebsza diagnostyke robiles (procz odczytania bledow)? Czy tylko tak strzelasz i wymieniasz czesci teraz?

Warto by moze bylo popatrzyc co sie dzieje z zaworem wolnych obrotow po wcisnieciu sprzegla, ale takze i na sklad mieszanki - ktora byc moze podciaga obroty znacznie, a po zatrzymaniu, kiedy prawdopodobnie wolne obroty ida juz w petle zamknieta - ecu koryguje je do prawidlowej wartosci?
Uboga mieszanka?

Tak przez internet to Ci nikt tego nie naprawi, bo mozliwosci jest naprawde sporo i wymagaja one troche obserwacji konkretnego auta z problemem - skoro sam prowadzisz warsztat, sam to zreszta powinienes wiedziec.
Jacek "AMI" Rudowski

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 23 mar 2015, o 13:32

Marka raczej jest bezawaryjna moim zdaniem, po prostu trafiliśmy nędzne egzemplarze, które są wszędzie a w naszym kraju zapewne większość. Niestety w moim przypadku nawet podczas jazdy próbnej nie dało się tego wychwycić, bo są dni że wszystko jest ok i zapewne na taki trafiłem przy zakupie.

Ja najprawdopodobniej po świętach stawiam auto do ASO Grafix w Białymstoku i niech go trzepią aż znajdą. Zapłacę furmankę kasiory - trudno, przynajmniej będzie w pełni sprawne auto, za dużo już włożyłem żeby teraz się pozbywać. Jeżeli natomiast ASO nie da rady no to porzucę wszelką nadzieję, będę jeździł jak jest, a jak pojawią się fundusze na nowe auto to sprzedam z odpowiednio obniżoną ceną oraz informacją o problemie i ktoś następny będzie się męczył jeżeli zechce.

Dam znać zapewne w drugiej połowie kwietnia co ASO wyczarowało.

Filip
1 gwiazdka

Post 24 mar 2015, o 00:13

Sprawdzałem już wszystko sondy czujniki mieszanka jest ok odpowietrzenie silnika i wiele innych podmieniłem też zawór wolnych obrotów i wciąż jest tak samo.

AMI
5 gwiazdek

Post 24 mar 2015, o 11:28

Cos nadal musi byc przegapione, skoro problem nadal jest.
Jacek "AMI" Rudowski

Filip
1 gwiazdka

Post 24 mar 2015, o 22:16

Pytanie co...? Jeśli coś ci przychodzi na myśl podpowiedz sprawdzić zawsze można;)

AMI
5 gwiazdek

Post 25 mar 2015, o 00:59

Niestety, jak wyzej napisalem - raczej trzeba przeprowadzic dobra diagnostyke, z obserwacja co sie dokladnie dzieje, gdy sie dzieje. Obroty bez powodu sie na wyzszym poziomie nie utrzymuja - juz we wczesniejszym poscie o tym wspomnialem. Najlepiej byloby sie dobrze przyjrzec dokladnie co sie dzieje z paliwem przy sprzegle, hamowaniu i na postoju, gdy obroty spadaja (raz jeszcze powtorze - jak na moj gust to obroty wracaja do sensownego poziomu w momencie, gdy zaczyna dzialac zapewne jakas petla zamknieta kontroli wolnych obrotow).
No ale znow - tego bez szerokopasmowki tez nie obadasz, zeby zobaczyc jak to wyglada przy sprzegle w trakcie jazdy, a jak na postoju.

EDIT: troche sie rozpisze, bo troche za bardzo skrocilem swoj wywod wieczorem i wiele z niego nie wynika znow.

Jak sobie wyobrazam potencjalna mozliwosc:
gdzies byc moze wpada troche lewego powietrza, ecu to koryguje w petli zamknietej lambdy, dolewajac nieco paliwa.
I w tej sytuacji owszem - afr bedzie ok - ale mieszanki bedzie wiecej, niz potrzeba na wolne obroty przy wcisnietym sprzegle - a bedzie jej np. tyle, ze obroty beda na owe 2krpm.
Po zatrzymaniu auta (czy tez w praktyce ponizej pewnej predkosci byc moze - nie wiem jak to jest dokladnie rozwiazane w subarowym ecu) wchodzi do akcji petla zamknieta, zbijajac obroty do poprawnego poziomu - czy tez przy pomocy zaworu wolnych obrotow, czy tez zaplonu (znow, kwestia realizacji w ecu)

Mozesz sprobowac odpiac fabryczna sonde, zeby wylaczyc owe korekcje w petli zamknietej (w ecu pewnie nie dasz rady tego zrobic software'owo -?; najlepiej pewnie w ogole byloby ja wykrecic, zeby nie ryzykowac jej zniszczenia od spalin, gdy nie jest nagrzewana/nie dziala - to jest pewnie problem wiekszy w szerokopasmowkach, ale zwyklej byc moze tez szkodzi, wiec dla pewnosci)
Po odpieciu sondy/wylaczeniu petli zamknietej zobaczyc wtedy jak wyglada kwestia dozowania paliwa i afr w petli otwartej - zobaczyc, czy faktycznie sie gdzies przypadkiem nie zubaza (co ecu stara sie korygowac normalnie)

I jesli tak, to zaczalbym chyba szukac przyczyn owego zubazania/zrodel lewego powietrza.

Tak to sobie wyobrazam mniej wiecej. Przez Internet to sie tego nie zrobi.

Oczywiscie mozesz tez zwyczajnie sprobowac posprawdzac (jeszcze raz) wszystkie podcisnienia, wezyki itp. po prostu na poczatek.
Jacek "AMI" Rudowski

Filip
1 gwiazdka

Post 27 mar 2015, o 10:25

No Teraz dałeś do myślenia 2 sonde wymieniłem ale 1 została stara na kompie pokazuje dobrze ale z doświadczenia wiem że może robić cuda miałem podobny przypadek w renault niby sonda ok ale wolno reagowała i działo sie podobnie.Musiałbym podmienić 1 sondę.. Dzięki za rady

AMI
5 gwiazdek

Post 27 mar 2015, o 16:54

Na dobry poczatek sprobuj ja odpiac i zobaczyc, co sie bedzie dzialo.
Jacek "AMI" Rudowski

ODPOWIEDZ