Napęd Forestera zależny od skrzyni manual/automat?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Rommel
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Outback 2006 2,5 , byl Forester 2010 2,5X
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Napęd Forestera zależny od skrzyni manual/automat?

Post 31 gru 2014, o 14:20

To sam nie wiem, Forek 2010 ma 50/50 czy 50/50 na pierwszym, i potem 90/10, czy zaraz sie okaże że mam napęd na przednie lewe, i prawe tylne koło :D

A na fizyce fakt, spałem. Jedyny przedmiot wraz z niemieckim i programowaniem który w szkole sredniej olewałem ;]

"Non homo sed vero mentula magna minax."

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 1 sty 2015, o 04:32

Rommel pisze:
A na fizyce fakt, spałem.
Szkoda, bo to baaaardzo ciekawy przedmiot. I ważny. Ale nigdy nie jest za późno na podrążenie tematu. ;-)

Rommel
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 1 sty 2015, o 12:28

Nie nie, choćbym próbował, to nie ;)

Umiem wystarczająco zeby podstawy załapać, ale kłócił się nie będę, bo tak już mam ze jak sie nie znam to pytam :lol:

Czyli, jednym słowek - Forek 2,5 X z automatem US ma rozdział 90 % na przód, 10 % na tył, i błyskawicznie może tą moc przekazać na tył w razie uślizgu, w stosunku 60:40(czy tam 50:50, whatever) ? Czemu nie zrobili takiego pokrętła jak w Imprezach? :-)

Rommel
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 14 mar 2015, o 15:47

Panowie, odkryłem program ActiveOBD. Do Subaryny. Pokazuje na bierząco dokłądnie tempreatury płynów, spalania, napięcia akumulatora, i inne takie bzdety.

Ale pokazuje też ile napędu idzie na tył.

Obrazek

Gdzieś wyczytalem że do roczników 2012 wzwyż(chyba w opcjach programu), ale u mnie też ładnie śmiga. Pokazuje ile napędu idzie na tył, ile przód. No i przykładowo przy normalnej jeździe, 4 bieg i 60 km/h pokazuje 80 przód 20 tył, do 25 %. Wystarczy lekko klepnąć gaz, nawet do 65 % leci na tył.

Skrzynia AT, 2010 US spec 2,5 jakby kogoś interesowało.

Oczywiście nie wiem na ile wierzyć temu programowi ;)

EDIT:

Po dłuższych testach prawie zawsze pokazuje 28 %-30 % podczas jazdy czy to 60, czy 110 bez przyspieszania. Momentami pokazywało nawet 80 % na tył przy bucie w spód przy 80 km/h trybie sport - czy to możliwe?

zgrocca
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: forester black, wolny ssak
Polubił: 25 razy
Polubione posty: 8 razy

Post 27 mar 2015, o 09:36

fajny soft
ktoś podpinał w starszych modelach mp MY 2006 ? z MT
czy coś w ogóle pokaże?
Pracy szukam praca mnie szuka

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 27 mar 2015, o 11:30

Rommel, co masz podpięte pod gniazdo OBD?
Rommel pisze: Po dłuższych testach prawie zawsze pokazuje 28 %-30 % podczas jazdy czy to 60, czy 110 bez przyspieszania. Momentami pokazywało nawet 80 % na tył przy bucie w spód przy 80 km/h trybie sport - czy to możliwe?
Troszkę się tym bawiłem - inne oprogramowanie ale wyniki bardzo podobne - niezależnie od prędkości pokazywało 30%, na 1. biegu do 95% (dla Imprezy 2.5i 2007).
Z tego co lukass kiedyś powiedział, to te "%" to wysterowanie solenoidu - jak to się ostatecznie ma do tego ile momentu idzie na tył, tak naprawdę nie wiadomo.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 27 mar 2015, o 11:32

zgrocca pisze: ktoś podpinał w starszych modelach mp MY 2006 ? z MT
czy coś w ogóle pokaże?
Z moich testów wynika, że nie - nie zobaczysz temp. oleju, temp. ATF w skrzyni no i kilku rzeczy związanych z TCU - np. % na tył, % lock up, wybranego biegu, itp.

zgrocca
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 27 mar 2015, o 12:04

citan pisze:
zgrocca pisze: ktoś podpinał w starszych modelach mp MY 2006 ? z MT
czy coś w ogóle pokaże?
Z moich testów wynika, że nie - nie zobaczysz temp. oleju, temp. ATF w skrzyni no i kilku rzeczy związanych z TCU - np. % na tył, % lock up, wybranego biegu, itp.
czyli za mało elektroniki mój ma :(

zgrocca
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 27 mar 2015, o 12:12

citan pisze:Rommel, co masz podpięte pod gniazdo OBD?
Rommel pisze: Po dłuższych testach prawie zawsze pokazuje 28 %-30 % podczas jazdy czy to 60, czy 110 bez przyspieszania. Momentami pokazywało nawet 80 % na tył przy bucie w spód przy 80 km/h trybie sport - czy to możliwe?
Troszkę się tym bawiłem - inne oprogramowanie ale wyniki bardzo podobne - niezależnie od prędkości pokazywało 30%, na 1. biegu do 95% (dla Imprezy 2.5i 2007).
Z tego co lukass kiedyś powiedział, to te "%" to wysterowanie solenoidu - jak to się ostatecznie ma do tego ile momentu idzie na tył, tak naprawdę nie wiadomo.
dokładnie ...gdzieś to tu na forum było tyle że dla starszych z AT 02-08 był schemat jak wpiąć rezystor dużej mocy a oporem zbliżony do solenoidu w ten obwód także zawsze było 50/50 ...wniosek wprawny elektronik zrobił by na tranzystorze mocy.. to co jest w nowszych SU a przynajmniej "manualny" rozdział albo z "jogiem" żeby "do-momentować" chwilowo którąś oś ...tak sobie luźno myśle.. nie żeby coś z tego miało wynikać tyle że to nie od strony softu tylko hardweru grzebanie

ActiveOBD
0 gwiazdek

Post 29 mar 2015, o 21:05

citan pisze:Z tego co lukass kiedyś powiedział, to te "%" to wysterowanie solenoidu - jak to się ostatecznie ma do tego ile momentu idzie na tył, tak naprawdę nie wiadomo.
Correct, the app shows the transfer solenoid duty. You shouldn't take it as an exact absolute torque transfer ratio.
zgrocca pisze:fajny soft ktoś podpinał w starszych modelach mp MY 2006 ? z MT czy coś w ogóle pokaże?
Only CAN-bus models (2008+) have a chance to get working. MT models have no AWD, no transfer rate can be shown.

ODPOWIEDZ