Ciężkie zapalanie ...
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
grzesiek147852
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza GC Combi
- Polubił: 0
- Polubione posty: 1 raz
Ciężkie zapalanie ...
Witam mam problem w swoim Subaru Impreza 2.0 115km '98. Otóż po całej nocy odpala normalnie. Po dojeździe do pracy i po odczekaniu kilku godzin trzeba go kręcić około 7 sekund aż zapali. A np. po wyłączeniu silnika i kilkuminutowym ochłodzeniu zapala normalnie. Nie wiem co to może być. Jakiś czujnik temperatury? Jest też instalacja gazowa sekwencyjna. I czy jeśli podłączy się go pod komputer to pokaże co mu dolega? Z góry dziękuje za odpowiedź.
Re: Ciężkie zapalanie ...
Diagnostyka na pewno nie zaszkodzi - bo tak to mozna jedynie wrozyc.
Jacek "AMI" Rudowski
- Shabat
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru Impreza STI V4 JDM 1998 rok
- Polubione posty: 0
Zapewne uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu albo uszkodzony/przepuszczający wtryskiwacz gazu.
a nie powinien zawsze odpalać na benzynie? Faktem jest, iż przyczyn może być wiele..Shabat pisze: albo uszkodzony/przepuszczający wtryskiwacz gazu
-
ozarek
- 2 gwiazdki
- Auto: Lancia Delta HPE GT/ Subaru Forester MY02 N/A
przy uszkodzonych elementach 'zasilania' w instalce LPG mogą być też problemy z odpalaniem na noPb. (lejący wtryskiwacz, nieszczelne grzybki albo membrany w reduktorze)
Think.Feel.Drive.
- NADZIOS
- 3 gwiazdki
- Auto: Impreza wrx. Legacy 2.5 my99
Ja mam identyczny problem a instalacji lpg nie mam wiec bardziej obstawiam na czujnik wałka rozrządu .Tylko nie maiłem jak na razie go podmienić . Sprawdzając go multimetrem niby wszystko działa nawet jak podgrzeje wie może ktoś z was jakie wartości powinien mieć podczas pracy

- Shabat
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru Impreza STI V4 JDM 1998 rok
Możesz sprawdzić jego indukcyjność oraz rezystancję natomiast obstawiam, że będzie jak u mnie w widełkach tolerancji producenta - u mnie wystarczyło delikatnie poruszać wtyczką lub schłodzić czujnik i auto odpalało znowu od strzała. Parametry porównaj sobie z czujnikiem położenia wału.
-
grzesiek147852
- 0 gwiazdek
Z racji pracy nauki i jazdy drugim autem nie miałem możliwości sprawdzenia. Wczoraj tylko podładowałem akumulator i o dziwo odpalil od strzała. Dzis rano poszedlem zobaczyc co i jak i również odpalił od strzała. Później jednak koło 11 po dojeździe i ponownym odpaleniu o 13 problem zapalania powrócił
-
grzesiek147852
- 0 gwiazdek
Witam wie ktoś może gdzie w Olsztynie mogę wyregulować zawory oraz ewentualnie regulacje instalacji LPG. Pozdrawiam
U Rozrabiary- to bliskogrzesiek147852 pisze:Witam wie ktoś może gdzie w Olsztynie mogę wyregulować zawory oraz ewentualnie regulacje instalacji LPG. Pozdrawiam
-
grzesiek147852
- 0 gwiazdek
W Gietrzwałdzie. Wyślij mu PW.grzesiek147852 pisze:A gdzie to dokładnie jest?Kubik1 pisze: Rozrabiary
-
grzesiek147852
- 0 gwiazdek
W ASO Subaru w Olsztynie że to wyłącznie wina zaworów.NADZIOS pisze:A Rozwiązałeś problem z ciężkim paleniem![]()
![]()
![]()
![]()
-
grzesiek147852
- 0 gwiazdek
-
grzesiek147852
- 0 gwiazdek
Powodem zapalania była instalacja gazowa. Wyłączyłem ją kompletnie i już odpala od strzała. Jednak troche zaczął szarpać w trakcie jazdy. Jakby nie reagował w danym momencie na gaz. Po chwili problem ustępuje. Ktoś pomoże?
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Może czujnik spalania stukowego wyłapuje jakieś szmery? Opisz dokładniej w jakim zakresie obrotów i w jakich warunkach to występuje.
Jest ryzyko, musi być wybór.