Chorwacja, czyli jedziemy na wakacje

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: Chorwacja, czyli jedziemy na wakacje

Post 5 sie 2014, o 19:22

Konto usunięte pisze:Ja bym też podał jakiś fajny link w Chorwacji, ale po tym jak właściciel kazał mi czyścić patelnię przed odjazdem (bo jak nie, to nie odda kaucji), to nie podam ;-)
To daj namiary na miejscówkę w górach ;-)

altanin
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Outback 2.5
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 7 sie 2014, o 20:52

Nie znalazłem odpowiedniejszego tematu.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=tlTcbJA ... NEKB-BGiQw

Kwiat Paproci
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Golf III
Polubił: 7 razy
Polubione posty: 7 razy

Post 7 sie 2014, o 21:48

Kwiat Paproci dziękuje za "Walc Kwiatów" :lol:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 9 sie 2014, o 20:35

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 5 cze 2015, o 12:16

nie do Chorwacji co prawda ale jedziemy na wakcje do ... Zakopanego i okolic.

Kilka konkretnych pytań o praktykę wizytowania tego miejsca w sezonie letnim (lipiec, sierpień)
Chodzi o wędrówki piesze z ekpią 3 dzieciaków (najmłodsze 7 lat ale daje radę; w Karkonoszach na Śnieżkę weszło trasą od Wang)
1. Gdzie zacząć, jakie szlaki wybrać na początek?
2. Gdzie najlepiej parkować, zostawiać auto przed wyjściem na szlaki? Nie wiem, czy to prawda ale obiło mi się, że do niektórych miejsc "startowych" górskich szlaków dostęp mają tylko lokalne busy?
3. Pobyt ma być przeplatany, coby się dzieciaki nie znudziły chodzeniem po górach, lokalnymi atrakcjami typu spływ Dunajcem, termy itp. (z wyłączeniem krupówek). W razie gorąca co lepsze- w sensie mniej ludzi, więcej atrakcji dla dzieciaków- lokalne termy (Bukowina, Białka) czy uderzać na Słowację (tatralandia)?
4. Namiary na sprawdzone tanie noclegi mile widziane. A może lepiej odpuścić sobie sam Zakopiec i szukać noclegów w okolicy (Białka, Bukowina....)?
pozdrawiam
Grzegorz

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 5 cze 2015, o 13:27

Grzegorz pisze: 1. Gdzie zacząć, jakie szlaki wybrać na początek?
2. Gdzie najlepiej parkować, zostawiać auto przed wyjściem na szlaki? Nie wiem, czy to prawda ale obiło mi się, że do niektórych miejsc "startowych" górskich szlaków dostęp mają tylko lokalne busy?

Z dziećmi pokręć się po Tatrach Zachodnich. Szlaki nie są tu trudne, ot takie ścieżki w górę. Można się zmęczyć, ale trudności technicznych tu nie ma.

W Tatrach Wysokich (wschodnich) dla niedoświadczonych z dziećmi to raczej polecałbym jedynie dolinki. Możecie wybrać się do Goryczkowej, Gąsienicowej (z opcją podejścia pod Czarny Staw), Pięciu Stawów.

Jak chodzenie się spodoba możesz spróbować czegoś w rodzaju przejścia z Morskiego Oka do Doliny 5 Stawów przez Świstówkę (zdecydowanie odradzałbym natomiast tu przejście przez Szpiglasową).

W miejscach startów szlaków są parkingi (słono płatne).

Jeżeli chciałbyś coś więcej na temat konkretnych szlaków - pytaj.

Grzegorz
5 gwiazdek

Post 9 cze 2015, o 13:32

Z innej beczki, pojawiła się promocja na legoland: http://www.wakacyjnipiraci.pl/rozne/cao ... od-289-pln
Był ktoś, warto z dzieciakami na 1 dzień się wybierać ?
pozdrawiam
Grzegorz

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 cze 2015, o 13:33

Grzegorz pisze: Był ktoś, warto z dzieciakami na 1 dzień się wybierać ?
Zdecydowanie warto :-)

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 9 cze 2015, o 13:39

warto raz, szczególnie jeśli dzieciaki lubia lego
dolicz jeszcze do calosci cene vip pass jeśli chcesz w ciągu jednego dnia zaliczyć wszystkie atrakcje.
inaczej stanie w kolejkach

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 9 cze 2015, o 14:50

Grzegorz pisze: Był ktoś, warto z dzieciakami na 1 dzień się wybierać ?
Warto, ale to zależy od wieku dzieci, bo np. moim (wówczas 9 i 7 lat) zdecydowanie bardziej przypadł do gustu Hansa Park. A jeśli Legoland, to ten w Gunzburgu jest ciekawszy :idea:
gregski pisze: dolicz jeszcze do calosci cene vip pass jeśli chcesz w ciągu jednego dnia zaliczyć wszystkie atrakcje.
U Niemca są to elektroniczne Express Pass i zdecydowanie warto je wykupić (najlepiej Gold), zwłaszcza gdy planuje sie być tylko jeden dzień.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 9 cze 2015, o 17:33

Grzegorz pisze:Z innej beczki, pojawiła się promocja na legoland: http://www.wakacyjnipiraci.pl/rozne/cao ... od-289-pln
Był ktoś, warto z dzieciakami na 1 dzień się wybierać ?
Grzegorz,
jeśli dzieciaki interesują się Lego, to oczywiście warto wybrać się do Legolandu.
Ale nie warto korzystać z tej oferty gruponu, z kilku powodów.
Po pierwsze, niezależnie czy miałbyś jechać tam autem, czy lecieć Wizzairem z Gdańska, warto zaplanować na pobyt w Legolandzie co najmniej dwa dni, a wówczas normalny 2-dniowy bilet http://www.legoland.dk/en/Tickets/ wychodzi taniej od tej super oferty gruponu.
Po drugie, jest tam ( w Billund i okolicy) kilka hoteli, które w ramach wykupionego noclegu, oferują darmowe wejściówki do Legolandu.
Po trzecie, moim zdaniem wyjazd do duńskiego Legolandu ma sens tylko wtedy gdy chcielibyście zobaczyć coś jeszcze w Danii. Bo jeśli miałby to być wyjazd tylko do Legolandu, to proponowałbym wybrać się do tego niemieckiego, o którym pisze rrosiak. W Danii jest trochę drożej niż w Niemczech.
Gdyby interesowały Cię jeszcze jakieś szczegóły, to pytaj.

Grzegorz
5 gwiazdek

Post 12 cze 2015, o 12:08

jarmaj pisze: Jeżeli chciałbyś coś więcej na temat konkretnych szlaków - pytaj.
Chciałbym dzieciakom pokazać jak napiękniejsze widoki; niestety mimo pięknych wspomnień nie zostały mi w pamięci nazwy konkretnych szlaków, które zdeptałem onegdaj. Mam jakieś mgliste wspomnienia tych pięknych gór,... schodziło się jakimś wypłaszczeniem (nawet w pewnym momencie zrobiła się jakby równina) obok było schronisko i widoki prześliczne, dalekie, niepozasłaniane; wydaje mi się że niedaleko był Kasprowy i przyszliśmy wtedy od strony jakiś stawów (ścieżka wiodła w pewnym momencie prawie płasko zaraz obok stawu/ów), wcześniej przed stawami było stromo i mocno kamieniście i schodziliśmy zapewne do Kuźnic. Czy jakiś Sherlock kojarzy co to mógł być za szlak? I pytanie motoryzacyjne-gdzie najlepiej zaparkować w Kuźnicach (chyba, że znacie lepsze miejsca - w sensie, nie trzeba dużo chodzić po asfalcie żeby wyjść w góry?)? Będziemy niestety dojeźdzać własnym autem (jest nas 5 więc bus się nie opłaca). Morskie oko odpada bo tam trzeba płasko/asfaltowo przejść 10 km żeby potem dalej gdzieś sensownie ruszyć.
Лукашэнка pisze: Gdyby interesowały Cię jeszcze jakieś szczegóły, to pytaj.
dzięki Łukaszenka za informacje; nie wiedziałem że w Niemczech jest Legoland.
pozdrawiam
Grzegorz

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 12 cze 2015, o 21:37

Grzegorz pisze:nie wiedziałem że w Niemczech jest Legoland.
Jest i można tam się wybrać nie tylko indywidualnie, ale również na przykład z dobrym poznańskim biurem Funclub, wygodnym autokarem:
http://www.funclub.pl/oferty/wyjazdy-we ... 09583.html
Spanie w takim autokarze lux jest wygodniejsze niż w aucie osobowym, ale oczywiście co kto lubi.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 13 cze 2015, o 00:53

Grzegorz pisze: schodziło się jakimś wypłaszczeniem (nawet w pewnym momencie zrobiła się jakby równina) obok było schronisko i widoki prześliczne, dalekie, niepozasłaniane; wydaje mi się że niedaleko był Kasprowy i przyszliśmy wtedy od strony jakiś stawów (ścieżka wiodła w pewnym momencie prawie płasko zaraz obok stawu/ów), wcześniej przed stawami było stromo i mocno kamieniście i schodziliśmy zapewne do Kuźnic.
Trudno zgadnąć. Ale stawy w pobliżu Kasprowego to albo Czarny Staw Gąsienicowy, albo Zielony.

Pod ten Czarny Staw to może być fajna wycieczka. Ruszasz z Kuźnic albo żółtym szlakiem przez Jaworzynkę, albo niebieskim przez Boczań* (łączą się w pewnym momencie) i potem dochodzisz pod schronisko Murowaniec. Stamtąd dalej niebieskim pod Czarny Staw. Będziesz miał tam fajny widok na szczyty tworzące Orlą Perć.

Obrazek

* Czy iść Boczań, czy przez Jaworzynkę?
Przez Jaworzynkę dużą część drogi idzie się zupełnie po płaskim i potem jest dość intensywne podejście na przełęcz między Kopami.
Przez Boczań idzie się cały czas pod górę, ale za to nie tak stromo.

Co kto woli. Ja z reguły wybieram Jaworzynkę.

Inna opcja na piękne widoki to Gęsia Szyja.
Przy drodze Bukowina T - Łysa Polana zatrzymujesz się na małym parkingu przy zielonym szlaku i najpierw podchodzisz na Rusinową Polanę, a potem na Gęsią Szyję. Piękny widok na Słowackie Tatry (chociaż nie tylko, Rysy też widać)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ama_a4.jpg

Grzegorz pisze: I pytanie motoryzacyjne-gdzie najlepiej zaparkować w Kuźnicach (chyba, że znacie lepsze miejsca - w sensie, nie trzeba dużo chodzić po asfalcie żeby wyjść w góry?)
Do samych Kuźnic nie da się dojechać. Parkujesz przy rondzie i dalej albo pieszo, albo busikiem.

gregski
6 gwiazdek

Chorwacja, czyli jedziemy na wakacje

Post 13 cze 2015, o 12:00

Turbacz i piekny widok na tatry?

Grzegorz, tylko nie jedz do Berlinskiego mikro legolandu, ciasno, tloczno i w podziemiach. Niefanie.

Grzegorz
5 gwiazdek

Post 13 cze 2015, o 13:56

Kolega mi właśnie zapodał taką opcję: Morskie Oko >> Świstówka >> Dolina Pięciu Stawów >> Krzyżne >> Kuźnice
Twierdzi, że najpiękniej i najbardziej zachowawczo. Najgorszy odcinek - do morskiego oka się przebić bo nuda i nie wiem czy najmłodsza jednostka (7 lat) wytrzyma.
pozdrawiam
Grzegorz

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 cze 2015, o 17:17

A może Babia Góra?

gregski
6 gwiazdek

Post 14 cze 2015, o 17:39

7latek was obejdzie, zmotywujcie go tylko dobrze.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 24 cze 2015, o 14:59

zbiór 15 "porad" swoistego podróżniczo-wakacyjnego savoir-vivre'u, których przestrzeganie, zdaniem forumowicza Onetu, pozwoli na zachowanie dobrego imienia, nierobienie obciachu, żenady, wiochy...

http://podroze.onet.pl/plaze/najbardzie ... chy/pne0l6

z dwójeczką na pewno remek się nie zgodzi :mrgreen:

mnie najbardziej podoba się zasada 6 i zdjęcie do niej :thumb:
6. Jak wstajesz z leżaka i wybierasz się na piwko do baru, załóż coś na siebie!
Obrazek
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

jarmaj
6 gwiazdek

Post 24 cze 2015, o 16:08

busik pisze:z dwójeczką na pewno remek się nie zgodzi :mrgreen:
Pozwolę sobie się nie zgodzić z prawie całą resztą tego wnikliwego artykułu również.

Jeżeli komuś przeszkadza, że ktoś klaszcze w samolocie, zakłada skarpetki do sandałów, nie zakłada długich gaci w tropikach, nosi saszetkę itp. i uważa za stosowne dawać temu wyraz, jak autor tego dzieła, to jedynie sam o swoich kompleksach opowiada w ten sposób - ja nie noszę saszetki, albo nie mam wąsów, ale jestem zajebisty, a tamten to burak przy mnie. :wall:

Niech se każdy robi co chce. Jeżeli komuś innemu oczywiście krzywdy/szkody w ten sposób nie wyrządza. ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 13 lip 2015, o 22:44

Ktoś planuje jakiś wyjazd pod koniec sierpnia? Myślę o Czarnogórze ale zawsze to raźniej z kimś na CB w nudnej trasie pogadać jak się jedzie w tym samym kierunku ;-)
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

komin
4 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 A/T
Polubione posty: 0

Post 21 lip 2015, o 22:34

byłem tak w zeszym roku autobusem i tym środkiem lokomacji juz nie pojadę :evil: kraj fajny super był kanion rzeki Tary (najlepsza, najładniejsza trasa kolejowa, widoki ze mózg staje dęba) fajnie by było tą koleją pojechać, ja niestety tylko autokarem, ta trasa jest o połowe niżej. minusem to ze tylko po rusku gadali i drożej niż chorwacji . byłem w Budvie miejscówka nawet ok.
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 21 lip 2015, o 22:45

a zazwyczaj mówią że Chorwacja najdroższa w okolicy.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 21 lip 2015, o 22:56

W Chorwacji jest tylko nieco drożej niż w Polsce. No chyba, że mówimy o jakichś bardzo popularnych miejscówkach. W ubiegłym tygodniu popłynęliśmy na Hvar i tam ceny były mocno pojechane w kosmos. Piwo w jakimś zwyczajnym barze burgerowo frytkowym za 17 zł to już przegiecie....

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 21 lip 2015, o 23:09

Godlik, Orebic, Korcula i Pakostane! :giggle: :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ODPOWIEDZ