A ja jeszcze podrążę temat zatrzymywania prawka za +50, bo przeczytałem na kropce ciekawą rzecz. Ktoś tu wspomniał Ustawę o kierującymi pojazdami i tam mamy:
Art. 102. 1. Starosta wydaje decyzję administracyjną o zatrzymaniu prawa jazdy lub pozwolenia na kierowanie tramwajem, w przypadku gdy:
4) kierujący pojazdem przekroczył dopuszczalną prędkość o więcej niż 50 km/h na obszarze zabudowanym;
1c. Starosta wydaje decyzję, o której mowa w ust. 1 pkt 4 lub 5, na okres 3 miesięcy, nadając jej rygor natychmiastowej wykonalności oraz zobowiązując kierującego do zwrotu prawa jazdy, jeżeli dokument ten nie został zatrzymany w trybie art. 135 ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym.
Ale z drugiej strony, w Prawie o ruchu drogowym mamy:
Art. 135. 1. Policjant:
1a) zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w przypadku ujawnienia czynu polegającego na:
a) kierowaniu pojazdem z prędkością przekraczającą dopuszczalną o więcej niż 50 km/h na obszarze zabudowanym lub
Art. 137. 1. Postanowienie o zatrzymaniu prawa jazdy, w przypadkach określonych w art. 135 ust. 1 pkt 1 lit. a oraz pkt 2, wydaje w terminie 14 dni
od dnia otrzymania prawa jazdy:
1) prokurator – w toku postępowania przygotowawczego, a sąd – po przekazaniu sprawy do sądu;
2) w sprawie o wykroczenie – sąd właściwy do rozpoznania sprawy.
2. O wydaniu postanowienia o zatrzymaniu prawa jazdy zawiadamia się właściwego starostę.
Wyboldowanie moje. Czyli jeśli prokurator/sąd nie ma fizycznie prawka jako blankietu, to nie może wydać postanowienia, a co za tym idzie zawiadomić starosty, a ten z kolei nie mając postanowienia nie może wydać decyzji administracyjnej, tak?
Chyba coś w tym jest, bo w tej pierwszej ustawie widzę nowy ustęp, który ma wejść w życie od 1 stycznia 2016, który brzmi:
<1b. Administrator centralnej ewidencji kierowców przekazuje staroście informacje w przypadkach, o których mowa w ust. 1 pkt 4 i 5, będące podstawą wydania decyzji administracyjnej o zatrzymaniu prawa jazdy.>
Dodany ust. 1b w art. 102 wejdzie w życie z dn. 4.01.2016 r. (Dz.U. z 2015 r. poz.541).