siewcu pisze:pmlody pisze:Pamiętaj że szerokopasmowa w subaru pokazuje tylko afr od 11. Jak zejdziesz niżej to dalej będzie 11.
Wysłane z mojego Passport przy użyciu Tapatalka
albo pokazuje niż, albo nie jest szerokopasmowa.
Jakieś uzasadnienie dla tak śmiałej tezy? :P
PajakWlochaty pisze:chcialbym osiagnac :
1. przede wszystkim bezpieczny AFR przy butowaniu. Ile powinno byc na LPG?
2. poprawic obecne wystrojenie gdyz:
- reakcja na gaz na niskich obrotach (2000) jest slaba, jest mniejsze lub wieksze zmulenie co wkurza mnie podczas jazdy po miescie
- przy zejsciu do wolnych obrotow jest spadek w okolice 500rpm po czym obroty sie stabilizuja. Czasem zdarza sie zgasnac. Na benzynie tego nie ma.
pozdr
1. Dąż do AFR odczytywanego przez skaner takiego samego jak na benzynie. Duże uproszczenie ale powinno być bezpieczne. (AFR stechio dla LPG to 15,5:1)
2. Reakcja na gaz (słaba) może wynikać z przyczyn hardware'owych np. długie wężyki wtrysk-kolektor. Schodzenie z obrotów to raczej kwestia strojenia.
PajakWlochaty pisze:- po wylaczeniu opcji "filtrowania ekstra wtryskow" (fachowiec upieral sie ze opcja musi byc wlaczona) zejscie na wolne obroty zrobilo sie normalne jak na benzynie, reakcja na gaz z niskich obrotow jest o niebo lepsza a korekty nie lataja w rozne strony jak szalone.
Ciekawe jakie procesy myślowe doprowadziły "fachowca" do takich wniosków. Nie pamiętam abym spotkał się w Subaru z dotryskami, ale trudno wykluczyć, że były. Ale empiria potwierdziła, że niezależnie od ich występowania, bądź nie ich wycinanie było zbędne/szkodliwe.
PajakWlochaty pisze:zgadza sie: czasu troche mam, zmiany wprowadzam malymi krokami, nastepnie weryfikuje, loguje etc. Nie oczekuje zadnych spektakularnych efektow, jedynie auta jezdzacego na LPG mozliwie tak sprawnie jak na benzynie tj. bez przydlawien czy szarpniec i z osiagami jak najblizszymi benzynowym.
Tak ma być :) Idziesz dobrą drogą!
PajakWlochaty pisze:zCzy dobrze zakladam myslac ze ECU w tym aucie pracuje caly czas w CL i generalnie AFR caly czas bedzie dazyl do zalozonego w ECU o ile ww. bedzie w stanie skorygowac mieszanke, jedynie korekty beda sie wahac?
Tego nie wiem - gdzieś na skanerze musisz odczytać ten parametr - fuel system status lub podobnie - i będziesz wiedział. Raczej mało jest silników pracujących do końca w CL. Korekty dążą wtedy do stechio. A na WOT masz raczej OL i jakiś przelany AFR.