Dodatki do olejów przekładniowych.

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
luki_man
4 gwiazdki
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 2 razy

Dodatki do olejów przekładniowych.

Post 31 gru 2015, o 19:28

Co sądzicie o takich dodatkach które żekomo poprawiają pracę skrzyń biegów. Mam na myśli manualne skrzynie. Czasem lekko haczą mi biegi i jest to mało komfortowe. Czy może to jakoś wpłynąć na poprawę takiej sytuacji?

Ps. ...bo ja jakoś sceptycznie do tego podchodzę ale może się mylę.

ForekXT
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Dodatki do olejów przekładniowych.

Post 4 sty 2016, o 12:50

Mi ostatnio mechanik dolał jakiś ceramizer do skrzyni. Gość raczej konkretny a nie fantasta od magnetyzerów ;-)
Twierdził, że ma pozytywne doświadczenia z tymi specyfikami. Różnicy podczas zmiany biegów nie czuć ale ponoć ma zwiększyć się przebieg do kolejnego remontu skrzyni.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 4 sty 2016, o 12:56

luki_man pisze: Co sądzicie o takich dodatkach które żekomo poprawiają pracę skrzyń biegów.
Są one potrzebne skrzyni tak jak umarłemu kadzidło ;-)

Nic nie zastąpi dobrego oleju, poprawnie dobranego do danej przekładni i warunków temperaturowych w jakich dana przekładnia pracuje. A jak już taki olej wlejemy to żaden dodatek nie jest potrzebny. Jedyne co można zrobić, to częściej wymieniać taki olej, aby zmniejszyć ilość pływających w przekładni bardzo drobnych opiłków.
Jest ryzyko, musi być wybór.

PajakWlochaty
0 gwiazdek

Post 5 sty 2016, o 15:45

2 skrzynie w ten sposob "naprawilem", jednak w Hondzie druga w Toyocie. W obu byly zgrzyty przy wlaczaniu odpowiednio 5 i 2 biegu, po zaaplikowaniu Xado EX120 problemy sie rozwiazaly. Nie wiem na jak dlugo gdyz w obu przypadkach zrobilem ok 5kkm i sprzedalem auto ale dopoki jezdzilem bylo super. A naprawde na cud nie liczylem

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 6 sty 2016, o 00:07

PajakWlochaty, dobrze, że słowo "naprawilem" dałeś w cudzysłów. A mówiłeś kupującym co było wlane i że w sprzedawanym aucie zaczynają się powoli kończyć synchronizatory?
Jest ryzyko, musi być wybór.

PajakWlochaty
0 gwiazdek

Post 6 sty 2016, o 12:26

ptk22 pisze:PajakWlochaty, dobrze, że słowo "naprawilem" dałeś w cudzysłów. A mówiłeś kupującym co było wlane i że w sprzedawanym aucie zaczynają się powoli kończyć synchronizatory?
nie pytali wiec nie powiedzialem. Nie odczuwam z tego powodu wyrzutow sumienia, na ile mam doswiadczenia w rynku aut uzywanych byly to bardzo dobre oferty cena/jakosc co w przypadku obu aut (Prelude i Celica, oba grubo kilkunastoletnie) jest powiedzmy niezbyt czeste. Z obydwoma wlascicielami aut po sprzedazy przeze mnie mialem zreszta kontakt jakis czas pozniej i nikt nie narzekal na cokolwiek, a wrecz przeciwnie chwalili stan.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 6 sty 2016, o 13:02

W Xsarze synchronizator 3 biegu "naprawił się" po wymianie tego co było w skrzyni na świeży olej (Motul 75W80).
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ODPOWIEDZ