miekkie i slabe hamulce
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
leon5005
- 0 gwiazdek
- Auto: Impreza 2,0 96 rok
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: miekkie i slabe hamulce
nie wiem co to jest VIN, ale moge podac numer nadwozia;
JF1GF8LJ4TG037804,
rok 1996
2,0 litra
ABS
a propo, jakie sa typy serwa?
Leon
JF1GF8LJ4TG037804,
rok 1996
2,0 litra
ABS
a propo, jakie sa typy serwa?
Leon
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
leon5005 pisze:nie wiem co to jest VIN, ale moge podac numer nadwozia
bingo
VIN = Vehicle Identification Number
leon5005, są jedno i dwustopniowe serwa. Taka pompa jak u CIebie była w kombiakach EU-spec z roczników 1995-1997, ale sądzę ze z innych Imprez z ABS z podobnych lat powinna pasować.
-
leon5005
- 0 gwiazdek
- Auto: Impreza 2,0 96 rok
Kupilem uzywana pompe od legacy, automata zreszta nawet, no i hamuje troche lepiej, ale niewiele. Podkrecilem lekko pedal i tez troche pomoglo. Ogolnie jest poprawa. :) Rozebralem stara pompe i nie zauwazylem nic, zadnych sladow zuzycia ? Nie wiem za bardzo o co chodzi.
mielem to samo w motorze. wszystko bylo robione zgodnie ze sztuka. niestety ale czasami nowe gumki do starych tloczkow i zaciskow niestety nie zawsze ida w parze. u mnie pomogla wymiana tloczkow i gumek na nowe.leon5005 pisze:Wszystko jest szczelne, jezdze tak juz z trzy miesiace i nie ma zadnego wycieku czy nieszczelnosci. Tarcze i klocki nie byly wymieniane. Robilem juz takie naprawy dziesiatki razy ale pierwszy raz sie z czyms takim spotykam. Moze jest gdzies jeszcze jakis dodatkowy odpowietrznik?
Leon

były niemcy, teraz dam szansę japońcowi
Serdecznie witam po raz pierwszy maniaków 4x4 ;))))
I od razu zacznę od kilku pytań ;) Mam od kilku lat Imprezkę '96 2,0 115KM i ten sam problem z hamulcami. Dzisiaj wymieniliśmy z tatą pompę hamulcową, odpowietrzyliśmy układ i nadal hamulec jest strasznie miękki i wchodzi aż do podłogi. Pompowanie również nie powoduje twardnienia pedału. 3 lata temu wymieniałem cały łyn hamulcowy (na DOT 5.1) i mam pytanie uzupełniające do kolegów czy można zapowietrzyć ABS... Może głupie pytanie, ale szukając powodów takiej skuteczności hamulców zastanawam się już i nad tym. Po za tym czy serwo może mieć wpływ na to??? Nadmienię, że tarcze i klocki P+T są ok... Na Allegro widziałem wczoraj zestawy naprawcze pompy (5 czy 6 uszczelek oringów itp.). Czy wymiana może coś zmienić skoro inna pompa nie dała rady?? Panowe pomocy bo już zgłupieliśmy wspólnie z tatą a zima idzie zaczyna się krótki okres na zabawę ;))) Dziękx za jakieś sugestie.
I od razu zacznę od kilku pytań ;) Mam od kilku lat Imprezkę '96 2,0 115KM i ten sam problem z hamulcami. Dzisiaj wymieniliśmy z tatą pompę hamulcową, odpowietrzyliśmy układ i nadal hamulec jest strasznie miękki i wchodzi aż do podłogi. Pompowanie również nie powoduje twardnienia pedału. 3 lata temu wymieniałem cały łyn hamulcowy (na DOT 5.1) i mam pytanie uzupełniające do kolegów czy można zapowietrzyć ABS... Może głupie pytanie, ale szukając powodów takiej skuteczności hamulców zastanawam się już i nad tym. Po za tym czy serwo może mieć wpływ na to??? Nadmienię, że tarcze i klocki P+T są ok... Na Allegro widziałem wczoraj zestawy naprawcze pompy (5 czy 6 uszczelek oringów itp.). Czy wymiana może coś zmienić skoro inna pompa nie dała rady?? Panowe pomocy bo już zgłupieliśmy wspólnie z tatą a zima idzie zaczyna się krótki okres na zabawę ;))) Dziękx za jakieś sugestie.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
3 lata to sporo na płyn hamulcowy. Wymień go już
Ale to tak na marginesie, to nie przyczyna tych problemów. Chyba że pojawiają się tylko przy mocniej rozgrzanych hamulcach.
Albo układ jest źle odpowietrzony, albo pompa jest padnięta. Rozumiem, że założona pompa nie była nowa? Masz pewność, że była OK?
Ale to tak na marginesie, to nie przyczyna tych problemów. Chyba że pojawiają się tylko przy mocniej rozgrzanych hamulcach.
Albo układ jest źle odpowietrzony, albo pompa jest padnięta. Rozumiem, że założona pompa nie była nowa? Masz pewność, że była OK?
Cześć
Wdzisz ta druga też jest używana więc prawdopodobieństwo podobnego efektu faktycznie istnieje ... Płyn w sumie wymienię ale jak wspomnasz to na pewno nei jego wina bo przed wymianą 3 lata temu hamulce też były takie. Co uważasz na temat takego zestawu naprawczego bo nowej pompy raczej nie kupię ;)) z wiadomych względów.
Wdzisz ta druga też jest używana więc prawdopodobieństwo podobnego efektu faktycznie istnieje ... Płyn w sumie wymienię ale jak wspomnasz to na pewno nei jego wina bo przed wymianą 3 lata temu hamulce też były takie. Co uważasz na temat takego zestawu naprawczego bo nowej pompy raczej nie kupię ;)) z wiadomych względów.
...a układ to znaczy np. ABS może być zapowitrzony?? Da się to w ogóle zrobić?? Odpowietrzałem dwa dni temu hamulce po raz kolejny i dlatego zdecydowałem o zakupie kolejnej pompy. Po tylu odpowietrzeniach raczej układ jest ok... chyba, że ten ABS wymaga specjalnego zabegu.
P.S. dzięki wielkie za tak szybką odpowiedź ;))))
P.S. dzięki wielkie za tak szybką odpowiedź ;))))
ABS wymaga pewnego specjalnego zabiegu, coś tam było z wyrywaniem, paleniem i zakopywaniem, ale to Ci jarmaj dokładnie wytłumaczy
A poważnie, to układ hamulcowy powinien być hermetyczny. Jeśli jest, to odpowietrzenie go we właściwy sposób (czyli zaczynając od tylnego prawego koła na przednim lewym kończąc) odpowietrza też pompę ABS.
Objawy o jakich piszesz świadczą o walniętej pompie hamulcowej. Pompuje ona w ogóle coś? Płynu ubywa ze zbiorniczka podczas odpowietrzania?

A poważnie, to układ hamulcowy powinien być hermetyczny. Jeśli jest, to odpowietrzenie go we właściwy sposób (czyli zaczynając od tylnego prawego koła na przednim lewym kończąc) odpowietrza też pompę ABS.
Objawy o jakich piszesz świadczą o walniętej pompie hamulcowej. Pompuje ona w ogóle coś? Płynu ubywa ze zbiorniczka podczas odpowietrzania?
podczas odpowietrzania oczywście musze dolać, ale wygląda na to, że tyle ile upuszczam. Wycieków żadnych nie ma w całym układzie bo przeglądnąłem go bardzo dokładnie. Jeśli to faktycznie pompa to mam szczęści eże nabyłem taką samą jak miałem... w poniedziałem wymontuję ją i oddam bo mogę. ale pytanie jak rozpoznać używaną sprawną hehe a co uważasz o tym zestawie naprawczym. Podąłbym linka, ale teraz szukam i nei moge znaleść. 5-6 uszczeleczek, oringów + spinka
heh spoko mam nadzeje, że wytłumaczy bez "bicia"
heh spoko mam nadzeje, że wytłumaczy bez "bicia"

tak poza tym to za bardzo dbałem o to autko, wymeniłem sporo cześci na nowe po zakupie...nie psuło się i teraz nie wiem o co kaman jak się w końcu psuje hehehe
..i chyba dopiero skumałem.... szczególnie z tym wyrywaniem heheh no ja tez tego ustrojstwa nie lubię ;)
Pompa może dawać ciała między sekcjami, a sam oring zewnętrzny od strony pedału być ok. więc nie ma wycieku.
Stawiam na pompę, skoro brak wycieków skądkolwiek.
Zakładam, że pedał nie rośnie i układ jest odpowietrzony.
BTW. A auto hamuje tak w rzeczywistości, czy jedzieeee....
Stawiam na pompę, skoro brak wycieków skądkolwiek.
Zakładam, że pedał nie rośnie i układ jest odpowietrzony.
BTW. A auto hamuje tak w rzeczywistości, czy jedzieeee....
Dolce far niente 

dla mnie hamulce są do bani całkowicie. Tato jeszcze je widzi heheh doświadczenia z aut poprzedniej epoki ;)))generalnie hamuje, ale z pedałem przy podłodze i ze średnią skutecznością. Pompowanie nie powoduje twardnienia rośnęca... A można wymienić uszczelki pomiędzy sekcjami?? Napisałem ogłoszenie na forum w dziel kupię sprzedam może ktoś znajdzie jakąś sprawną
Nie wiem, jak jest w subarynie; w merolu kiedyś wymieniałem i było ok.Misiek76 pisze: A można wymienić uszczelki pomiędzy sekcjami??
+ bębny oraz szczęki. Zrobiła się żyleta.
W następnych autach tego nie doświadczyłem.
Dolce far niente 

oooo Ja tez miałem 123 i tam po takim zabiegu faktycznie hamulce były rewelka. Tutaj są po wymianie z 4 lata temu a zrobione jest przez ten czas jakieś 20-30 tyś. podziałm jeszcze z pompą bo sama robota to "czysta" przyjemność w tym aucie. może w końcu znajde dobry zamiennik
W123 miał tarcze, a bębny były "dodatkiem" od pedału "ręcznego", jeżeli już...
A napisz jeszcze, czy wszystkie tłoczki na zaciskach kół pracują. A może tarcze są czerwone i hamulunek ledwo funkcjonuje...
A napisz jeszcze, czy wszystkie tłoczki na zaciskach kół pracują. A może tarcze są czerwone i hamulunek ledwo funkcjonuje...
Dolce far niente 

spoko spoko pamiętam, teraz przymierzam się do odrestaurowania takiego bo sentyment pozostał ;) zresztą moja subarynka też ma 4 tarcze ;) ale nie ważne. Tłoczki chodzą elegancko hamulce biorą równo, śladów ciągłego tarcia, grzania brak. Myślę że to co mówisz to pewnie będze racja. Musze wymienć jeszcze raz pompe tylko już teraz na sprawną ;) Jeśli jednak dalej tak będzie to znaczy że to coś innego. Jutro jeszcze wymienię płyn na nowy i przedmucham cały układ sprężonym powietrzem. Może go blokuje jaki syf
W każdym razie wielkie dzięki za pomoc. Napiszę jak dojdę do tego co to. Jak nie to będę męczył dalej ;))))

- lucza
- 4 gwiazdki
- Auto: babcie ra 95 i 96
Przede wszystkim jak odpowietrzasz ABS to nie robi się tego tak samo jak w aucie bez ABS-u,poszukaj na forum bo było to opisywane a nie pamiętam teraz kolejności,może to jest problemem,pozdro.
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!
no widzisz... będę szperał dalej na forum bo wcześniej nie znalazłem tego.
Różne są szkoły. Jedni robią tak samo, inni nie - zaczynają od przedniego prawego koła (najbliżej pompy ABS).lucza pisze: ABS to nie robi się tego tak samo jak w aucie bez ABS-u
Z tym, że ja osobiście nie za bardzo znajduję powody żeby tak robić.
Inna sprawa, że w pompie ABS mogą wytworzyć się kieszenie powietrzne, które nie znikną podczas odpowietrzania, jeśli pompa nie zostanie uruchomiona. Można temu zaradzić włączając na kilka sekund zapłon podczas odpowietrzania każdego z kół, aby pompa 'zatrybiła' i uwolniła powietrze.
no własnie takie cuś przecztałem na konkurencyjnym forum
jutro przed odpowietrzę jeszcze raz ale od pompy ABS zaczynając. Jak się nic ne zmieni to spróbuję z włączenem zapłonu w normalnej kolejności. Zagwozdka straszna jak dla mnie. 

Witam
Zmieniłem pompę hamulcową na starą i odpowietrzyłem zgodnie ze wspomnianym schematem tzn. przednie prawe koło na poczatek z włączeniem zapłonu... mega ilośc powietrza wydostała się za 4-5 razem!!!! Wcześnej podczas odpowietrzania takich ilości nie było.... Hamulce nei są jeszcze takie jak powinne być, ale teraz pedał twardnieje podczas pompowania. Jeszcze muszę podjechać i wymienić próżniowo płyn na nowy. Myślę, że w końcu będzie oki ;)) Dziękuję za wszelkie słowo bo jak widać przydało się !!!!!!!! Pozdrawiam wszystkich
Zmieniłem pompę hamulcową na starą i odpowietrzyłem zgodnie ze wspomnianym schematem tzn. przednie prawe koło na poczatek z włączeniem zapłonu... mega ilośc powietrza wydostała się za 4-5 razem!!!! Wcześnej podczas odpowietrzania takich ilości nie było.... Hamulce nei są jeszcze takie jak powinne być, ale teraz pedał twardnieje podczas pompowania. Jeszcze muszę podjechać i wymienić próżniowo płyn na nowy. Myślę, że w końcu będzie oki ;)) Dziękuję za wszelkie słowo bo jak widać przydało się !!!!!!!! Pozdrawiam wszystkich