Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Re: Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...

Post 28 lut 2017, o 14:46

esilon pisze:a jak tam z wentylacją ?
pewnie nieźle
Obrazek

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 28 lut 2017, o 14:48

Z innej beczki - zakładał ktoś na tarasie deski kompozytowe? Jak to się sprawdza? Rekomendacje co do firm-producentów?
Cenowo kusi, piszą że łatwe w utrzymaniu, nie wymaga impregnowania, wytrzymałe na warunki atm. itd.
pozdrawiam
Grzegorz

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 28 lut 2017, o 15:03

Grzegorz, cenowo kusi? ??
W porównaniu do czego?

maciek20186
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Forester 02MY NA
Polubił: 2 razy
Polubione posty: 0

Post 28 lut 2017, o 15:05

Grzegorz pisze:Z innej beczki - zakładał ktoś na tarasie deski kompozytowe? Jak to się sprawdza? Rekomendacje co do firm-producentów?
Cenowo kusi, piszą że łatwe w utrzymaniu, nie wymaga impregnowania, wytrzymałe na warunki atm. itd.
Zależy czy taras będzie nasłoneczniony.
Ja mam deski jest ok. U sąsiadów kompozyt - w mocno słoneczny dzień strasznie się nagrzewaja. Boso nie idzie ustać.

Grzegorz
5 gwiazdek

Post 28 lut 2017, o 15:08

Do np. deski z drewna egzotycznego.
Można też znaleźć (np. w OBI) tańszy kompozyt niż modrzew syberyjski.
Taniej to już chyba sosna tylko.
Pytanie tylko czy ten kompozyt z marketów nadaje się...
pozdrawiam
Grzegorz

Grzegorz
5 gwiazdek

Post 28 lut 2017, o 15:10

maciek20186 pisze: Ja mam deski jest ok.
Jaki rodzaj? Ile sezonów?
pozdrawiam
Grzegorz

maciek20186
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Forester 02MY NA
Polubił: 2 razy
Polubione posty: 0

Post 28 lut 2017, o 15:49

Grzegorz pisze:
maciek20186 pisze: Ja mam deski jest ok.
Jaki rodzaj? Ile sezonów?
Sosna impregnowana.
Dodstkowo już kilka razy konserwowana, lakiero bejcą.

Deski kładłem 7 lat temu. Żadnych śladów zużycia nic nie puchnie, nie butwieje.

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Post 28 lut 2017, o 17:23

Kompozyt z castoramy mam. Brzydki jak noc. Okrawędziowany mam nim pomost dębowy przy oczku wodnym. Kombinuję jak to przerobić, żeby z oczu mi zszedł. Za krótko go mam, ale podejrzewam, że od uv kruszeje.
Przy chałupie polski modrzew. Po 6-ciu latach pierwsza renowacja.
Syberyjski to wg mnie mit. Powinien mieć powolny wzrost/drobne słoje/dużą twardość, a to co w sprzedaży jest, rosło na oko w takim samym klimacie jak nasz.

Grzegorz
5 gwiazdek

Post 28 lut 2017, o 20:06

Kupowałeś ten modrzew w markecie? Ryflowany?
Się bije z myślami, niektórzy producenci kompozytu dają 25 lat gwarancji (tylko nie wiadomo na co ;)
pozdrawiam
Grzegorz

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 28 lut 2017, o 20:11

Grzegorz pisze: Się bije z myślami, niektórzy producenci kompozytu dają 25 lat gwarancji (tylko nie wiadomo na co ;)
Grzegorz, policz wszystkie elementy potrzebne do wykonania tarasu z kompozytu, śmiem twierdzić że będzie drożej od drewna ( jezeli chcesz utrzymac gwarancję ;) )

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 28 lut 2017, o 20:37

Modrzew jest ok.

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 28 lut 2017, o 20:57

Grzegorz pisze:Kupowałeś ten modrzew w markecie? Ryflowany?
Się bije z myślami, niektórzy producenci kompozytu dają 25 lat gwarancji (tylko nie wiadomo na co ;)
Mam chałupę z modrzewia, było robione w tartaku za jednym podejściem. Drobny ryfel.
Teraz szwagrowi kupowałem w lasach papierówkę modrzewiową 250cm, przetarta na taras i sztachety. Jak masz możliwości zakupu w tartaku, albo przerobu z powierzonego surowca, to kombinuj, oszczędności Cie zaskoczą.

Grzegorz
5 gwiazdek

Post 28 lut 2017, o 21:25

Mam taką możliwość kupienia w lokalnym tartaku ale się zastanawiam, bo w marketach są często oferty modrzewiu impregnowanego ciśnieniowo. Cokolwiek to znaczy brzmi przekonująco ;) w stosunku do impregnacji sposobem domowym, czyli pędzel i olej/bejca/impregnat/cokolwiek.
Wiem, że modrzew jest OK bo w domu mam podłogi z niego ale wiadomo na zewnątrz to jest insza inszość.
Kusi jednak ten kompozyt, szczególnie jak ostatnio mi wszedł grzyb na konstrukcję zadaszenia tarasu i szlak trafił jedną z głównych belek podporowych - a było zakonserwowane sadolinem :-/
pozdrawiam
Grzegorz

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 28 lut 2017, o 21:37

Modrzew ma nasiąkliwą tylko biel, pomarańczowe drewno nie chłonie impregnatu, nawet w autoklawie, nawet pod ciśnieniem dużo wyższym, jak zalecane do sosny.
Zobacz, co mają w tartaku, deski mają być proste i bez bielu, szczególnie od góry, jak będziesz bił/przykręcał. Jak dadzą przesortować i cena ok, to widzę same plusy.
A jak kompozyt się podoba, kup kompozyt.
Sadolin, to wiesz, ładne puszki ma ;-)

Grzegorz
5 gwiazdek

Post 3 mar 2017, o 15:30

Jednak po przeliczeniach wychodzi, że kompozyt faktycznie dużo droższy jest.
Więc będzie modrzew.
Pytanie czy zna ktoś tani system mocowania desek tarasowych -tak że nie widać wkrętów? Żona mi się buntuje, że nie chce widzieć wkrętów na powierzchni desek. Systemy które wyguglałem są piekielnie drogie; jakieś zwykłe blaszki albo plastykowe klipsy które się przykręca od spodu deski a potem do legara kosztują więcej niż same deski :wall:
Bip - warto kupować takie coś:http://allegro.pl/deska-tarasowa-modrze ... 30987.html ??
Albo takie - impregnowane: http://allegro.pl/deska-tarasowa-impreg ... 43667.html
pozdrawiam
Grzegorz

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 3 mar 2017, o 19:20

Ale o co chodzi z tymi wkrętami? Że estetykę psują, czy że potykać się będziecie?
Każdy system niewidoczny to koszty, dodatkowa robota i osłabienie montażu. Nie wiem, jaki kolor masz mieć, ale wkrety zrobione pod linijkę i przemalowane (u mnie ciemny brąz) prawie niewidoczne są. W ojczyźnie decków standartem jest montaż gwoździami :o .

Deskę jak kupisz olejowaną, to na olej już jesteś skazany. W internetach to wszystko ładne jest, jak dadzą gwarancję na paczenie i termin płatności po przejrzeniu towaru, to czemu nie.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 3 mar 2017, o 19:23

Hej. Mam do ścięcia jutro 5 dużych drzew. Drzewa uschnięte, jest pozwolenie. Teren objęty programem Natura 2000. Na działce jest ze 150 drzew, początek lasu.

Ścinać? czy lepiej pójść dopytać?

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 3 mar 2017, o 20:00

Działka nie wpisana w rejestrze jako Ls, a pozwolenie masz, gniazdowania nie stwierdziłeś, drzewo zagraża uszkodzeniem budynku/linii energetycznej/bezpieczeństwu użytkowania ciągów komunikacyjnych - niepotrzebne skreślić. Nawet jak jest jakiś haczyk, to kto Cię będzie szarpał w tym sobotnim huku pił...

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 3 mar 2017, o 20:03

Alan, Alan, Alan! pisze:Hej. Mam do ścięcia jutro 5 dużych drzew. Drzewa uschnięte, jest pozwolenie. Teren objęty programem Natura 2000. Na działce jest ze 150 drzew, początek lasu.

Ścinać? czy lepiej pójść dopytać?
Dodam że to Natura 2000 Dolina Liwca, ochrona ze względu na ptactwo. W międzyczasie przeczytałam ustawę i "plan zadań ochronnych dla obszaru Natura 2000 Dolina Liwca" i nie ma tam informacji o szczególnym traktowaniu wycinki drzew... ale zawsze warto dopytać, może ktoś przecierał ten szlak?
Pozwolenie jest wydane niestety dość dawno, bo m/w rok temu.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 3 mar 2017, o 20:07

Grzegorz pisze: Pytanie czy zna ktoś tani system mocowania desek tarasowych -tak że nie widać wkrętów?
Najprościej to kręcić od spodu do listwy o szerokości legara, potem przykręcić do legarów pomiędzy deskami, żona raczej nie zauważy. Jak grubość desek jest wystarczająca, można rozważyć zakup zestawu do uzupełniana sęków, podwiercać i kleić na dobrym kleju http://allegro.pl/sekownik-flekownik-wi ... 26227.html
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 3 mar 2017, o 20:13

Alan, Alan, Alan! pisze: czy lepiej pójść dopytać?
Lepiej się wybrać do tych co wydali pozwolenie i zapytać czy teraz można a najlepiej na piśmie niech dadzą potwierdzenie :idea:

Grzegorz
5 gwiazdek

Post 3 mar 2017, o 20:18

BiP pisze: Ale o co chodzi z tymi wkrętami? Że estetykę psują, czy że potykać się będziecie?
No właśnie o estetykę żonie chodzi, mnie to nie przeszkadza ;-)
inquiz pisze: Najprościej to kręcić od spodu do listwy o szerokości legara, potem przykręcić do legarów pomiędzy deskami, żona raczej nie zauważy.
Ja myślałem o czymś takim: https://nexterio.pl/33696,Lacznik-Domax ... x20mm.html
Klejenie i kołkowanie - nie dziękuję postoję.
Tak naprawdę to mam nadzieję skutecznie zniechęcić żonę do tych "niewidocznych" pomysłów i zastosować najzwyklejsze wkręty nierdzewne. ;-)
pozdrawiam
Grzegorz

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 3 mar 2017, o 20:26

Natura 2000 jest pochodną dwóch dyrektyw: ptasiej i siedliskowej. Ten, kto wydał pozwolenie zapewne ocenił należycie ;-) aspekt ochrony ptaszysk. Sprawdźcie, czy pozwolenie w swojej treści nie jest obwarowane np terminem wykonania.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 3 mar 2017, o 20:36

Grzegorz pisze: Ja myślałem o czymś takim: https://nexterio.pl/33696,Lacznik-Domax ... x20mm.html
no ale metal zawsze będzie trochę widoczny. Jak od spodu jest dojście i nie będzie to widoczne to można zastosować kątowniki meblowe plastikowe. Albo jeszcze prościej inaczej, możesz przykręcić z boku pod kątem (tyle że trzeba będzie z dwóch stron deski aby się trzymało), podwiercając np wiertłem jak do konfirmatów http://allegro.pl/wiertlo-wiertla-do-ko ... 77194.html - główka śruby się schowa a potem zarośnie brudem i będzie git.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 3 mar 2017, o 20:44

Ten płaski łącxznik się nie sprawdzi. Nawet jak drewno będzie proste, to licz się z tym, że kilkumilimetrowe różnice szpary na długości będzie trzeba ściągnąć lewarkiem.
Najzwyklejsze nierdzewne to nie bardzo. Albo spax, albo bardzo tanie ocynkowane z Juli w czarnych paczkach z foliowym okienkiem. Te ostatnie testowałem w mokrym dębie w soli. Nic ich nie rusza, ale za piękne też nie są. Były u mnie jeszcze sprzedawane na wagę polskie, fajne, bo łeb miały mniejszy od spaxa. Sobie zrobiłem na nich, później robiliśmy z kolegą i z hukiem oddaliśmy je do sklepu. Ukręcały się, dużo ciężkich słów padło przy wykręcaniu kolców.

ODPOWIEDZ