Ogrzewanie w Foresterze

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
jaan
0 gwiazdek
Auto: Saab 9000 rocznik '91, silnik 2,3T, 200 KM, automat
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Ogrzewanie w Foresterze

Post 28 wrz 2008, o 13:32

Witam szanownych użytkowników.
Szukałem na forum ale odpowiedzi nie znalazłem, zatem zapytuję: Jaka jest wydajność ogrzewania w Foresterze z pierwszej serii. Auto ma być dla żony, która robi stosunkowo krótkie przebiegi i zimą istotne jest aby wnętrze auta możliwie szybko się nagrzewało. W moim Saabie ogrzewanie to mistrzostwo świata, a w Punto żony w zasadzie tak jakby go nie było :-( . Bardzo Was proszę o wypowiedzi na temat wydajności ogrzewania w Foresterach lub generalnie w Subaru.

Jacek

nie Subaru, ale też na S i też turbo

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Re: Ogrzewanie w Foresterze

Post 28 wrz 2008, o 14:19

Jak dla mnie nagrzewa się dość szybko

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 28 wrz 2008, o 15:05

jaan, ja mam forka MY'99, i mogę Ci tylko powiedzieć, że : SZYBKO :giggle: . Tak łopatologicznie (koledzy pewnie wytłumaczą z bardziej technicznej strony ;-) ) , to w zimowy dzień ciepłe powietrze odczuwam po przejechaniu tak na oko z 300-400 m, czasowo ok. 2-3 minuty. Poza tym, forestery mają fajną rzecz, a mianowicie podgrzewane siedzenia :-d , i tu wystarczy dosłownie kilkanaście sekund na podgrzanie.

Aha! Skoro auto ma być dla żony, to serdecznie zapraszamy tu panią jaan-ową! Będzie mi łatwiej wytłumaczyć jak kobieta kobiecie co i jak z tym ogrzewaniem :mrgreen: ;-).
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

jaan
0 gwiazdek

Post 28 wrz 2008, o 16:39

@Doxa, bardzo dziękuję, właśnie na taką odpowiedź po cichu liczyłem, bo to dobrze wróży perspektywie zakupu takiego auta. Co do mojej żony to dużo bym dał żeby sama sobie szukała odpowiedzi na swoje wątpliwości, wówczas mógłbym poświęcić się na rozwiązywanie bieżących problemów z podgrzewaniem atmosfery domowego ogniska. :whistle:
Jacek

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 28 wrz 2008, o 19:31

Babki są zachwycone foresterami i IMHO super w nich wyglądają. Na forum oprócz Doxy z babeczek forysiami jeździ osa551 i Dido. I chyba nie narzekają ;)

jaan
0 gwiazdek

Post 28 wrz 2008, o 19:43

Konto usunięte pisze:Babki są zachwycone foresterami i IMHO super w nich wyglądają. Na forum oprócz Doxy z babeczek forysiami jeździ osa551 i Dido. I chyba nie narzekają ;)
No właśnie, moja też zareagowała wyjątkowo entuzjastycznie jak wsiadła do tego auta. Na mnie największe wrażenie zrobiła widoczność na wszystkie strony, rzekłbym wzorcowa, no i ... niewielka ilość miejsca w środku. Ale jak człowiek jest przyzwyczajony do wnętrza saabiny to trudno się dziwić.
Przypuszczalnie jedna z Pań w Wa-wie sprzedaje swojego forestera, niestety manual i bez klimy.
Jacek

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 28 wrz 2008, o 20:22

jaan pisze: Na mnie największe wrażenie zrobiła widoczność na wszystkie strony, rzekłbym wzorcowa, no i ... niewielka ilość miejsca w środku. Ale jak człowiek jest przyzwyczajony do wnętrza saabiny to trudno się dziwić.
Nie tylko saabiny ;-) . Ja przesiadłam się z hondy civic, wcześniej CRV i też byłam zdziwiona. Ale za to jaaaki mam teraz bagażnik 8-).
jaan pisze: Przypuszczalnie jedna z Pań w Wa-wie sprzedaje swojego forestera, niestety manual i bez klimy.
Moim zdaniem nie ma się co śpieszyć. Poszukaj cierpliwie takiego, jakiego chcecie kupić. Albo napisz do naszego moda Piter 35, mod może wszystko, nawet załatwić takie auto, jakie sobie życzysz :-) ;-) .

Ja kupowałam swojego tutaj : http://www.autazeszwajcarii.pl , też ma spory wybór.
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Evo VIII GT340

Post 28 wrz 2008, o 20:28

Konto usunięte pisze:Babki są zachwycone foresterami i IMHO super w nich wyglądają. Na forum oprócz Doxy z babeczek forysiami jeździ osa551 i Dido. I chyba nie narzekają ;)
Moja żonka na Miśka też nie narzeka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 28 wrz 2008, o 20:42

Doxa pisze: moda Piter 35

:? :o To Piter też ciuchami handluje? A na porządnego wyglądał... :o

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 28 wrz 2008, o 20:48

Konto usunięte pisze: Na forum oprócz Doxy z babeczek forysiami jeździ osa551 i Dido. I chyba nie narzekają ;)
Jeszcze ja :whistle:

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 28 wrz 2008, o 20:49

radekk pisze:
Konto usunięte pisze: Na forum oprócz Doxy z babeczek forysiami jeździ osa551 i Dido. I chyba nie narzekają ;)
Jeszcze ja :whistle:
O! Nowa kobitka w foresterze się objawiła :-d

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 28 wrz 2008, o 20:52

Paweł_BB pisze:
Moja żonka na Miśka też nie narzeka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Dałeś żonce miśka na własność? No no... ale dobry mąż :razz:

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 28 wrz 2008, o 21:04

Konto usunięte pisze: Dałeś żonce miśka na własność? No no... ale dobry mąż :razz:
Jak weźmie kiedyś rozwód to zgłoszę się na kolejną żonę, już nawet gotować i sprzątać będę mógł ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 28 wrz 2008, o 21:07

Doxa pisze: Albo napisz do naszego moda Piter 35
Na moda to ja się nie nadaję ;-)

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 28 wrz 2008, o 21:33

Piter 35, łomatko..., a ja nie wiedzieć czemu myślałam, że jesteś :oops: . Wszystko przez ten kolorek :wall:

Wobec czego odwołuję słowo "moda" w moim poprzednim poście :giggle:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 28 wrz 2008, o 21:46

Doxa pisze: Wszystko przez ten kolorek
Łe myślałem , że cenisz mnie za coś innego :giggle:

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Evo VIII GT340

Post 29 wrz 2008, o 05:53

Konto usunięte pisze:Dałeś żonce miśka na własność? No no... ale dobry mąż :razz:
Co moje to jej :mrgreen:

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy

Post 29 wrz 2008, o 08:36

Paweł_BB pisze:
Konto usunięte pisze:Dałeś żonce miśka na własność? No no... ale dobry mąż :razz:
Co moje to jej :mrgreen:
A co jej, to nie ruszaj? :mrgreen:
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: najfajnieszy foryś

Post 29 wrz 2008, o 11:33

Konto usunięte pisze:Babki są zachwycone foresterami