Piękny dzień dziś mamy
Piękny dzień dziś mamy
jarmaj, miałem Ci podesłać linka ale pomyślałem, że na pewno widziałeś...
Gdyby Akira robił 996...
Gdyby Akira robił 996...
Death ain't nothin' but a heartbeat away...
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 78 razy
- Polubione posty: 439 razy
Piękny dzień dziś mamy
Dzięki za pamięć, ale faktycznie nie mogłem przegapić. Od pół roku kilka razy dziennie sprawdzałem wszędzie gdzie się dało ogłoszenia
Ten chwilę po wystawieniu był już przeze mnie zaklepany do czasu osobistych oględzin.
Co do Akiry, nie jestem akurat entuzjastą jego przeróbek, ale pominąwszy ten aspekt, to C4S ma już oryginalnie baaardzo szeroki tył (jak Turbo)
Ten chwilę po wystawieniu był już przeze mnie zaklepany do czasu osobistych oględzin.
Co do Akiry, nie jestem akurat entuzjastą jego przeróbek, ale pominąwszy ten aspekt, to C4S ma już oryginalnie baaardzo szeroki tył (jak Turbo)
Piękny dzień dziś mamy
Musimy jakiś spocik zorganizować na wiosnę
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 360 razy
Piękny dzień dziś mamy
jarmaj pisze: ↑2 lut 2019, o 22:30Niemal równo 3 lata temu był zdecydowanie piękny dzień viewtopic.php?p=487438#p487438
No i prawie w rocznicę znowu piękny!
20190202_164214 — kopia.jpg
też chcę!
Piękny dzień dziś mamy
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Piękny dzień dziś mamy
Może i nie najgorszy, ale ja raczej nie polecam
-
stefanekmac
- 5 gwiazdek
- Auto: był forek XT jest OBK 2,5
- Polubił: 26 razy
- Polubione posty: 91 razy
Piękny dzień dziś mamy
Widziałem wczoraj fajnego prosiaka w myjni. Na przodzie miał folię , od połowy samochodu ceramika na lakier. Gość gabarytów Pudziana... Pozdrawiam użytkowników 2 i 4 kółek.
Pamietajmy o Wołyniu.
Piękny dzień dziś mamy
1,5 paczki za 15 letnie auto to norma w takim przypadku czy oderwanie od rzeczywistości?jarmaj pisze: ↑7 lut 2019, o 00:25Może i nie najgorszy, ale ja raczej nie polecam
Bardziej to pasuje na 3 auto w rodzinie dwuosobowej na przejażdżki po promenadach z zimnym łokciem.
Dolce far niente
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Piękny dzień dziś mamy
Mówiąc o tym konkretnym modelu i wersji (C4S) to okolice górnej granicy ceny, ale w granicach rozsądku.
Bardzo dużo zależy od stanu auta. Można kupić 996 za 90 i nawet mniej tysięcy, ale to będzie auto wyeksploatowane, zmęczone życiem.
Ale są też egzemplarze w tym wieku które są niemal idealne, z udokumentowaną historią, w stanie technicznym i karoseryjnym praktycznie jak nowe, z bardzo małym przebiegiem (< 100tyś km!). Samochody które zawsze były któreś tam domu, jeżdżone były okazjonalnie, serwisowane za grube tysiące zł/euro non stop itp, itd. I te kosztuję dużo więcej.
Wrażenie jest niesamowite kiedy wsiada się do 15letniego auta, a ma się złudzenie, że wyjeżdża się nówką z salonu. Wiem, bo takiego nabyłem
Bardzo dużo zależy od stanu auta. Można kupić 996 za 90 i nawet mniej tysięcy, ale to będzie auto wyeksploatowane, zmęczone życiem.
Ale są też egzemplarze w tym wieku które są niemal idealne, z udokumentowaną historią, w stanie technicznym i karoseryjnym praktycznie jak nowe, z bardzo małym przebiegiem (< 100tyś km!). Samochody które zawsze były któreś tam domu, jeżdżone były okazjonalnie, serwisowane za grube tysiące zł/euro non stop itp, itd. I te kosztuję dużo więcej.
Wrażenie jest niesamowite kiedy wsiada się do 15letniego auta, a ma się złudzenie, że wyjeżdża się nówką z salonu. Wiem, bo takiego nabyłem
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- euyot (7 lut 2019, o 10:40)
Piękny dzień dziś mamy
A poszczególne modele, zwłaszcza silniki, skrzynie, mają bolączki, które ujawniają się w po określonych przebiegach?
Np. ukręcone wały, wybuchające silniki, panewki, itp.
Np. ukręcone wały, wybuchające silniki, panewki, itp.
Dolce far niente
Piękny dzień dziś mamy
Całkiem dobra cena. Coś się porobiło z rynkiem Prosiaków ostatnio - ceny poszły mega w górę.
993 Turbo osiąga juz ponad 500k
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Piękny dzień dziś mamy
Bilex, fakt. 928, które sobie co jakiś czas oglądałem kosztowały po jakieś 50k pln, teraz (dawno nie sprawdzałem) stówka.
Ten z linka faktycznie dość drogi, ale widzę, że są tam za ~105 i 120. Oczywiście pewno z kompletnie inną historią, ale to przecież chodzi o to co się stało i obecny stan, a nie o to czy nigdy nic nie malowane. Tzn. jak się nie jest kolekcjonerem, bo wtedy to wiadomo
Ten z linka faktycznie dość drogi, ale widzę, że są tam za ~105 i 120. Oczywiście pewno z kompletnie inną historią, ale to przecież chodzi o to co się stało i obecny stan, a nie o to czy nigdy nic nie malowane. Tzn. jak się nie jest kolekcjonerem, bo wtedy to wiadomo
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Piękny dzień dziś mamy
Oczywiście są, ale jak zawsze najwięcej zależy od sposobu użytkowania – (nie)kręcenie na zimno, pilnowanie wymian oleju i jego jakości. Głównym problemem są wycierające się cylindry, jak to w każdym bokserze.
Są silniki uważane za bardziej awaryjne, np. 3,4 w modelu 996 (zastąpiony potem po lifcie bardzo dobrym 3,6), 3,8 w 997 S i 4S, poprawiony przy lifcie modelu, pewnie coś tam jeszcze.
EDIT
Korzystając z okazji sobie zdjęcie wrzucę, a co!
Ostatnio zmieniony 7 lut 2019, o 16:37 przez jarmaj, łącznie zmieniany 1 raz.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- stach22 (7 lut 2019, o 16:55)
Piękny dzień dziś mamy
Jarek - rozumiem, że Twój to ten z lepszym silnikiem 3,6 ?
po prawie 3 latach Boxstera wzięło Cię na 911... jest już pomysł co następnego za kolejne 3 lata?
po prawie 3 latach Boxstera wzięło Cię na 911... jest już pomysł co następnego za kolejne 3 lata?
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Piękny dzień dziś mamy
Tak, ten jest 3,6 - to 996 po lifcie.
Może nie za trzy lata, ale potem... kto wie, kto wie...
Wiadomo tylko, że będzie to Prosię
Może nie za trzy lata, ale potem... kto wie, kto wie...
Wiadomo tylko, że będzie to Prosię
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 224 razy
- Polubione posty: 505 razy
Piękny dzień dziś mamy
Jest jeszcze trochę opcji... Turbo, TurboS, GT2, GT3 i parę generacji do obskoczenia.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Piękny dzień dziś mamy
Tak a propos Jarmajowej świnki: kiedyś uważałem, że 996 jest profanacją straszliwą i w ogóle ble...
Z biegiem czasu coraz bardziej mi się podoba i uważam, że nawet zyskuje dzięki swojej "inności".
Z biegiem czasu coraz bardziej mi się podoba i uważam, że nawet zyskuje dzięki swojej "inności".
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 122 razy
- Polubione posty: 188 razy
Piękny dzień dziś mamy
Dziś podczas wizyty w salonie byłem świadkiem rozważań zakupu tego czegoś w celach kolekcjonerskich.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller -
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.