Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 26 sty 2019, o 16:56

FUX pisze:Antrykot, rostbef, pręga.
:thumb:
Ene, due, rike, fake? ;-)


:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 405 razy
Polubione posty: 361 razy

Przepisy i przypisy

Post 26 sty 2019, o 21:11

FUX pisze:
26 sty 2019, o 14:32
Polecam zainteresować się wołowiną z/k
Wszystko z/k było lepsze, ale teraz niestety z/k też nastrzykują.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Przepisy i przypisy

Post 26 sty 2019, o 22:27

FUX pisze:Antrykot, rostbef, pręga.
:thumb:
Pastrami z mostku wołowego :)
Obrazek

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Przepisy i przypisy

Post 29 sty 2019, o 20:23

Krowięcina złą passę ma.
My, malutcy tyle będziemy wiedzieć, co o soli drogowej. A niesmak pozostanie.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 405 razy
Polubione posty: 361 razy

Przepisy i przypisy

Post 29 sty 2019, o 20:40

Niestety, mocno się to może odbić na eksporcie wołowiny. Ucierpią normalni producenci przez pazerną mniejszość.

A w temacie - jakieś przyzwoite zamienniki pancetty ktoś ma wypróbowane? Nie chcę taniego szprycowanego jak jest wszędzie ale też płacić ponad 80 zł/kilo to przesada jak na kawałek boczku.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 8 lut 2019, o 22:38

Tajlandio trwaj.
Wieprzowina z warzywami i świeżym imbirem
Obrazek

A na dzisiejszy piątkowy wieczór krewetkowy pad thai i coś do tego ;-)

Obrazek
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 212 razy
Polubione posty: 491 razy

Przepisy i przypisy

Post 8 lut 2019, o 22:53

stach22, proponuję spakować 4 litery, pocierpieć te 15 godzin w podrózy i udać się do Tajlandii osobiście. Wbrew pozorom można to ogarnąć w budżecie do 5 kPLN na osobę / 10 dni. ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 8 lut 2019, o 22:59

Chloru pisze:stach22, proponuję spakować 4 litery, pocierpieć te 15 godzin w podrózy i udać się do Tajlandii osobiście. Wbrew pozorom można to ogarnąć w budżecie do 5 kPLN na osobę / 10 dni. ;-)
Bardzo bym chciał, z pewnością za jakiś czas do tego doprowadzę.

Najgorzej kur...., że nienawidzę latać ....
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 212 razy
Polubione posty: 491 razy

Przepisy i przypisy

Post 8 lut 2019, o 23:08

stach22, ale teraz dobra pora jest, ładna pogoda i w ogóle. W Qatar Airways nawet jakąś łychę dostaniesz, żebyś się nie bał lecieć ;-)

Całkiem poważnie - mocno polecam. Tak mocno, że pewnie jak się nadarzy okazja to jeszcze tam wrócę.

Masz na zachętę :giggle:

Obrazek
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 8 lut 2019, o 23:25

Heh, No super.
Wiem, że teraz jest świetny moment, akurat kumpelka jest na objeździe Tajlandii i wkurza fotkami na fejsie.
Aerofłot z Moskwy ma bardzo korzystne loty.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na marzec mam inny plan wyjazdowy powiązany z pewnym jubileuszem, myślę, że równie ciekawy, ale za rok o tej porze jak bozia da a partia pozwoli zaliczę Tajlandię!
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 212 razy
Polubione posty: 491 razy

Przepisy i przypisy

Post 8 lut 2019, o 23:32

stach22 pisze:
8 lut 2019, o 23:25
Na marzec mam inny plan wyjazdowy powiązany z pewnym jubileuszem, myślę, że równie ciekawy, ale za rok o tej porze jak bozia da a partia pozwoli zaliczę Tajlandię!
My byliśmy na początku grudnia. Są wtedy bdb ceny bo to jeszcze przed sezonem. Padało raz (2 godziny), byliśmy na południu w Khao-Lak, 100 km na północ od lotniska w Phuket . Myślę, że listopad też jest jakąś tam opcją. Jeżeli smakuje Ci jedzenie w tym stylu to gorąco polecam. Mnie korci jakaś wycieczka z zahaczeniem o Bangkok + ewentualnie okolice (Wietnam, Kambodza itp.).
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Przepisy i przypisy

Post 8 lut 2019, o 23:34

FK chyba tam był w jakimś śmiesznym budżecie. Ty to na bogato.
Sam ogarniał loty i pobyt.
Dolce far niente ;-)

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 8 lut 2019, o 23:42

Znajoma też jest indywidualnie. Takie wyjazdy są najlepsze, tylko trzeba się odpowiednio wczesniej przygotować.

A wiecie, że Saleta od paru lat mieszka w Tajlandii? Zakochał się w tym kraju i wyprowadził. Zobaczcie jakie są tam podatki i jaka kwota wolna, szok.
Opłata na ZUS? Zero.
Tak na marginesie.
I nigdy nie pizdzi.
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 212 razy
Polubione posty: 491 razy

Przepisy i przypisy

Post 8 lut 2019, o 23:46

FUX, rozmawiałem z ekspertem. Powiedział, że value for money była bdb. Wyszło ~4,5 za przelot + hotel na 11 dni. Za to hotel był w wersji turbokawior + śniadania. Lecieliśmy we dwie osoby po raz pierwszy stąd woleliśmy dołożyć te parę pln i miec ogarnięte transfery itp.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 8 lut 2019, o 23:47

Chlor, byłeś na boksie tajskim? :-)
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 212 razy
Polubione posty: 491 razy

Przepisy i przypisy

Post 8 lut 2019, o 23:56

stach22, chciałem ale były jakieś chore ceny biletów i to było tuż przed odlotem. Więc odpuściliśmy. Na ping-pong show też nie byliśmy ;)

W skrócie:

Zwiedziliśmy Phi-Phi, 2 świątynie buddyjskie (jedna w jaskinii), wyspę Jamesa Bonda, wioskę muzułmańską na morzu, jakieś tam wodospady (średnio), spłynęliśmy na bambusowych tratwach, próbowaliśmy kawy (niezła, lekko lurowata ale fajny smak), uczyliśmy się gotować, pływaliśmy kajakami po lasach mangrowych, bylismy w muzeum Tsunami, ośrodku gdzie ratowane są żółwie ... no i zwiedziliśmy parę ładnych plaż po drodze ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 9 lut 2019, o 00:17

Chciałby zobaczyć muai thai tam na miejscu a najlepiej samego Buakawa :-)
Albo przynajmniej zwiedzić jego gym Benchamek :-) niesamowita sprawa.

Wiele rzeczy tam jest niesamowitych, kuchnia, klimat, zwyczaje, przyroda...
Bez dwoch zdań, trzeba tym pooddychać.

A szkołę słoni odwiedziliście? ;-)
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 212 razy
Polubione posty: 491 razy

Przepisy i przypisy

Post 9 lut 2019, o 08:57

Tak. :) Była kąpiel że słownikiem, trzymanie za trąbę i karmienie ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 355 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 lut 2019, o 09:46

Tak. :) Była kąpiel że słownikiem, trzymanie za trąbę i karmienie ;)
Siedziałeś w wannie że słownikiem i trzymałeś się za trąbe? A nie lepiej było iść na ping pong?


Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 212 razy
Polubione posty: 491 razy

Przepisy i przypisy

Post 9 lut 2019, o 09:50

LoL ;) Ze słonikiem kurna. Ale jak jesteś zazdrosny to przyjadę za tydzień i Cię przytulę ;))
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Przepisy i przypisy

Post 9 lut 2019, o 10:06

:mrgreen:
Dolce far niente ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 355 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 lut 2019, o 10:21

Pamiętaj tylko, że mam sporą kolekcję narzędzi. ;)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Przepisy i przypisy

Post 9 lut 2019, o 20:24

inquiz pisze:
29 sty 2019, o 20:40
A w temacie - jakieś przyzwoite zamienniki pancetty ktoś ma wypróbowane? Nie chcę taniego szprycowanego jak jest wszędzie ale też płacić ponad 80 zł/kilo to przesada jak na kawałek boczku.
Sam sobie zrób. Prostsze niż budowa cepa.

Kup sobie wysokie pojemnik(i) GN 1/4 z PP albo PW z pokrywką (koszt jednorazowy)- w takich najłatwiej to robić bo są prostokątne i odpowiedniej wysokości na 4-6 plastrów boczku.
Surowy boczek bez kości ale ze skórą potnij na paski szerokości tego GNa, natrzyj mieszanką soli, saletry (klasycznie), cukru i ziół, albo soli peklującej, cukru i ziół, ułóż warstwami - najpierw skórą do dołu, następny skórą do góry i tak na zmianę (mięso do mięsa, skóra do skóry). Ostatni powinien być skórą do góry. Dociśnij pokrywką z obciążeniem i do lodówki. Na początku obracaj do góry nogami cały stos dwa razy dziennie. Po czterech dniach odlej płyn, osusz boczek ręcznikiem papierowym i natrzyj resztą mieszanki. Wstaw z powrotem do lodówki i zostaw na 3-4 tygodnie, raz na tydzień obracając i wylewając sok, jeżeli się pojawił. Na koniec wyjmij z pojemnika i zostaw rozłożony w lodówce na co najmniej tydzień - dwa do obeschnięcia i masz pancettę czy też lardo po 15-20 zł.
Ważne! Boczek trzeba dokładnie natrzeć solą, a nie posypać. Natrzeć, wcierając sól w każde załamanie ze szczególnym uwzględnieniem miejsc po usuniętych żebrach/chrząstkach, i po bokach.

Na 1kg boczku:
- (80g g soli + 2g saletry), albo 80g peklosoli
- 10g cukru
- 5g ziół prowansalskich
- 3-4g czarnego pieprzu młotkowanego

2/3 mieszanki wcieramy na początku, 1/3 po czterech dniach, po osuszeniu boczku.

Można go też na koniec uwędzić i masz doskonały boczek wędzony.
Użytkownicy, którzy polubili ten post (razem 2):
BiP (9 lut 2019, o 20:42) • inquiz (10 lut 2019, o 22:10)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Przepisy i przypisy

Post 10 lut 2019, o 09:58

EDYTA:
GN powinien być 1/3, a nie 1/4. Boczek ma zwykle około 30 cm szerokości. GN1/4 jest za krótki.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 10 lut 2019, o 17:14

Kurczak w zielonym curry z warzywami.
Obrazek
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

ODPOWIEDZ