Przepisy i przypisy
Przepisy i przypisy
Śpieszę donieść, iż zostałem wychwalony za kiełbasę dojrzewającą. Podobno smakuje jak kindziuk wileński ciotki nieboszczki żoninego wujka. Nie miałem okazji porównać, bo na tym świecie się nie spotkaliśmy.
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 479 razy
Przepisy i przypisy
No to poproszę przepisBiP pisze:Śpieszę donieść, iż zostałem wychwalony za kiełbasę dojrzewającą. Podobno smakuje jak kindziuk wileński ciotki nieboszczki żoninego wujka. Nie miałem okazji porównać, bo na tym świecie się nie spotkaliśmy.
Ile to kruszeje?
KONIEC PISLANDU
Przepisy i przypisy
Nie ma przepisu.
Jest pręga jelenia i boczek ze świni 50/50. Jeleń obrany z błon z precyzją zegarmistrza. Wszystko siekane, część grubo, część jak najdrobniej.
Doprawiam cząbrem, majerankiem, jałowcem i duuużą ilością czosnku.
Soli niewiele, poniżej 9g/kg
Przeraźliwie długo wyrabiane, Wisi surowa tydzień. Potem liznąłem zimnym dymem chwilę. Znowu wisiała tydzień, ale już była podjadana. Dzisiaj to już tylko resztki...
Jest pręga jelenia i boczek ze świni 50/50. Jeleń obrany z błon z precyzją zegarmistrza. Wszystko siekane, część grubo, część jak najdrobniej.
Doprawiam cząbrem, majerankiem, jałowcem i duuużą ilością czosnku.
Soli niewiele, poniżej 9g/kg
Przeraźliwie długo wyrabiane, Wisi surowa tydzień. Potem liznąłem zimnym dymem chwilę. Znowu wisiała tydzień, ale już była podjadana. Dzisiaj to już tylko resztki...
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- ptk22 (5 kwie 2019, o 18:15)
Przepisy i przypisy
I to jest dobra opcja, na wiosnę trzeba odpalić wędzarnię.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Przepisy i przypisy
I jeszcze takie dodatkowe pytanie - masz na myśli te pojemniki stalowe? Mi zawsze mówiono żeby do takich operacji używać naczyń z plastiku, emaliowanych czy innych, ale nie stalowych.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Przepisy i przypisy
plastik do spożywki nie powinien wchodzić.
Kamionka rzondzi!
Podobno beczka akacjowa też dobra, daje fajny smak. Jakbym miał to z białym winem by robiła.
Kamionka rzondzi!
Podobno beczka akacjowa też dobra, daje fajny smak. Jakbym miał to z białym winem by robiła.
- danikl
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 91 razy
- Polubione posty: 157 razy
Przepisy i przypisy
Może być z polipropylenu. Przeznaczony do kontaktu z żywnością (musi mieć odpowiednie oznaczenie: https://domowa.tv/oznaczenia-na-plastik ... kowaniach/)
np. coś takiego https://stalgast.com/przechowywanie-i-t ... lipropylen
np. coś takiego https://stalgast.com/przechowywanie-i-t ... lipropylen
Przepisy i przypisy
Tak jak pisałem wcześniej - PP (polipropylen) albo PW (poliwęglan). PP są mleczne a PW przeźroczyste, więc widać przez ściankę co się dzieje wewnątrz
Ani PP ani PW nie wchodzą w reakcję z jedzeniem, powinny być tylko produkowane bez użycia BPA ale GNy są z natury rzeczy produkowane do kontaktu z żywnością i "BPA free". Stal nierdzewna też powinna być OK, ale jakoś nie lubię robić suchego peklowania w stali - za dużo soli. Ostatnim sposobem są worki z PE z zipem; dobry sposób, bo łatwo usunąć z nich powietrze, ale i tak trzeba ten worek wcisnąć do GNa żeby plastry się nie rozjeżdżały. No i trochę więcej pieprzenia z przewracaniem w worku.
BiP! Nie mam prostokątnej kamionki...
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
- JARP
- 4 gwiazdki
- Lokalizacja: Łódź
- Auto: Subaru Libero 1200 Allrad
- Polubił: 2 razy
- Polubione posty: 51 razy
Przepisy i przypisy
Z sosem chrzanowym? Mniam! Mniam!
... jeszcze tak nie było, żeby jakoś nie było...
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 479 razy
Przepisy i przypisy
A ja wczoraj makaron z warzywami po chińsku chow mein wg. oryginalnego przepisu w zasadzie bez zamienników. Dobre.
KONIEC PISLANDU
-
bojar
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: warszawski-zachodni
- Auto: forester 2,5XT,Q5
- Polubił: 80 razy
- Polubione posty: 232 razy
Przepisy i przypisy
A ja dzisiaj schabowy z kartoflamy i pomidorowa. A coo.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- Alan, Alan, Alan! (28 mar 2019, o 14:17)
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 479 razy
Przepisy i przypisy
Alan, czy to jest mrożony gotowiec+wołowina? Bo jeśli tak to wolałbym zrobić całość od A-Z, więc dzięki za pomysł, poszukam przepisu
PS. świeży schaboszczak chodzi za mną od jakiegoś czasu, więc zapewne niebawem...
PS. świeży schaboszczak chodzi za mną od jakiegoś czasu, więc zapewne niebawem...
KONIEC PISLANDU
-
bojar
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: warszawski-zachodni
- Auto: forester 2,5XT,Q5
- Polubił: 80 razy
- Polubione posty: 232 razy
Przepisy i przypisy
Mała jakaś ta patelnia
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
Przepisy i przypisy
stach22, wszystko świeże oprócz oczywiście bazy (proszku). Bazę dostałem od opiekunki brata. Bardzo posmakowała jej polska kuchnia, a w szczególności zupy pomidorowa i ogórkowa (hehe, be fu**ing careful with this) więc "sprzedała" mi swój ulubiony przepis. Najprościej, bo właśnie w formie gotowego fixu. Raz od tego się nie zejdzie.
Nie szukałem przepisu, bo zapomniałem, dopiero Twoj post mi przypomniał
Nie szukałem przepisu, bo zapomniałem, dopiero Twoj post mi przypomniał
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- stach22 (28 mar 2019, o 15:01)
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
Przepisy i przypisy
No, jakiś czas zastanawiałem się jak zrobić wielkiego (i grubego) kotleta. Wystarczyło spróbować, a nie zastanawiać się
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 479 razy
Przepisy i przypisy
Zdaje się, że to jest jakaś australijska odmiana chow mein z mielonym mięsem. Może być ciekawe.Alan, Alan, Alan! pisze: ↑28 mar 2019, o 14:23
spróbuj chow mein mince. Nie wiem czy to chińskie, australijskie na pewno:
KONIEC PISLANDU
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
Przepisy i przypisy
Jest taka szansa. Australia to drugi dom azjatów.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- stach22 (28 mar 2019, o 15:24)
Przepisy i przypisy
Właśnie koncertowo spartoliłem dojrzewający schab.
Zamiast 24h, leżał w cukrze 4 doby. Puścił sok. To co było zanurzone w cieczy, wygląda jak topielec z Bałtyku, góra wyschła. Miał być próbny wypust przed świetami, a zaczynam od nowa, może zdążę.
Zamiast 24h, leżał w cukrze 4 doby. Puścił sok. To co było zanurzone w cieczy, wygląda jak topielec z Bałtyku, góra wyschła. Miał być próbny wypust przed świetami, a zaczynam od nowa, może zdążę.