Przepisy i przypisy
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Przepisy i przypisy
No niestety tu nie ma. W Warszawie też był problem. Ludzie pieką na potęgę świeże pieczywo w domuFUX pisze:U nas są.
Przepisy i przypisy
Nie ma, mieszanek chlebowych też. W mąkach wolne przestrzenie.
Jeszcze miesiąc i zaczną pędzić w domu.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- ptk22 (7 kwie 2020, o 22:25)
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Przepisy i przypisy
Allegro:
https://allegro.pl/oferta/10x-suche-dro ... 9125971769
ze Słupska:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/delec ... -najtaniej
https://allegro.pl/oferta/10x-suche-dro ... 9125971769
ze Słupska:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/delec ... -najtaniej
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Przepisy i przypisy
Co jest? Więcej jedzą? Jak zużywają w domu, to nie zużywają piekarnie. Naczynia połączone chyba.Konto usunięte pisze: ↑4 kwie 2020, o 19:21No niestety tu nie ma. W Warszawie też był problem. Ludzie pieką na potęgę świeże pieczywo w domuFUX pisze:U nas są.
Przepisy i przypisy
Prawdę mówiąc mam inne doświadczenia, ale jak wolisz mokre to proszę:Konto usunięte pisze: ↑4 kwie 2020, o 19:42Raz robiłem pizze na suchych i wyszła mega słabo, ciasto prawie nie uroslo
https://allegro.pl/oferta/drozdze-pieka ... f8f1cad825
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Przepisy i przypisy
Dzięki Galu. Allegro było ostatnim miejscem, które brałem pod uwagęGal pisze:Prawdę mówiąc mam inne doświadczenia, ale jak wolisz mokre to proszę:Konto usunięte pisze: ↑4 kwie 2020, o 19:42Raz robiłem pizze na suchych i wyszła mega słabo, ciasto prawie nie uroslo
https://allegro.pl/oferta/drozdze-pieka ... f8f1cad825
- JARP
- 4 gwiazdki
- Lokalizacja: Łódź
- Auto: Subaru Libero 1200 Allrad
- Polubił: 2 razy
- Polubione posty: 51 razy
Przepisy i przypisy
Suche czasem trzeba dosyć długo "budzić".Konto usunięte pisze: ↑4 kwie 2020, o 19:42Raz robiłem pizze na suchych i wyszła mega słabo, ciasto prawie nie uroslo
... jeszcze tak nie było, żeby jakoś nie było...
Przepisy i przypisy
https://kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107 ... =BoxLSImg4
Ale że pyra pożywką? Tak sobie myślę, zamiast piwa dodać suchych. W zasadzie nie mam potrzeby, ale dla samej pasji tworzenia.
Ale że pyra pożywką? Tak sobie myślę, zamiast piwa dodać suchych. W zasadzie nie mam potrzeby, ale dla samej pasji tworzenia.
Przepisy i przypisy
Piwo niepasteryzowane nie jest zbyt częste, a nawet jeśli - to jest zazwyczaj po mikrofiltracji i żadnych drożdży tam się nie znajdzie. Sama mikrofiltracja wyjaławia tak piwo, że brak pasteryzacji nie jest już żadną zaletą.
Jeśli już to obstawił bym jakiegoś solidnego pszeniczniaka, lub coś z mniejszych browarów gdzie będzie widoczny lekki osad na dnie butelki i jest krótki termin przydatności spożycia.
Nie wiem też kto wymyślił ziemniaki. Skrobia z ziemniaków nie jest chyba najwspanialszym daniem dla drożdży. Łatwiej utrafić z 10% roztworem cukru - byle nie za dużo tej pożywki w stosunku do ilości drożdży. Drożdże muszą szybko opanować całość płynu - tak żeby nie wcisnęła się konkurencja w stylu bakterii i pleśni. Po dniu-dwóch dolać znowu żarcia dla drożdży i tak w kółko aż do otrzymania odpowiedniej ilości.
Od tego tylko krok żeby zastąpić cukier słodem jęczmiennym, a tam już za rogiem czeka zamiast wypieków - robienie piwa :). Potem koło się szybko zamyka bo po przefermentowaniu 20 litrów piwa ( taka standardowa ilość amatorska ) mamy tyle drożdży że można się w nich kąpać. Do tego, po słodzie zostaje młóto jęczmienne które można dodać do chleba.
Jeśli już to obstawił bym jakiegoś solidnego pszeniczniaka, lub coś z mniejszych browarów gdzie będzie widoczny lekki osad na dnie butelki i jest krótki termin przydatności spożycia.
Nie wiem też kto wymyślił ziemniaki. Skrobia z ziemniaków nie jest chyba najwspanialszym daniem dla drożdży. Łatwiej utrafić z 10% roztworem cukru - byle nie za dużo tej pożywki w stosunku do ilości drożdży. Drożdże muszą szybko opanować całość płynu - tak żeby nie wcisnęła się konkurencja w stylu bakterii i pleśni. Po dniu-dwóch dolać znowu żarcia dla drożdży i tak w kółko aż do otrzymania odpowiedniej ilości.
Od tego tylko krok żeby zastąpić cukier słodem jęczmiennym, a tam już za rogiem czeka zamiast wypieków - robienie piwa :). Potem koło się szybko zamyka bo po przefermentowaniu 20 litrów piwa ( taka standardowa ilość amatorska ) mamy tyle drożdży że można się w nich kąpać. Do tego, po słodzie zostaje młóto jęczmienne które można dodać do chleba.
Przepisy i przypisy
tzi warzysz?
Mnie też ten ziemniak zaintrygował. Mam parę szczepów winnych, namnożenie tego na cukrach prostych nie stanowi dla mnie problemu. Ale na skrobii?
Mnie też ten ziemniak zaintrygował. Mam parę szczepów winnych, namnożenie tego na cukrach prostych nie stanowi dla mnie problemu. Ale na skrobii?
Przepisy i przypisy
tzi pisze: ↑8 kwie 2020, o 00:21Piwo niepasteryzowane nie jest zbyt częste, a nawet jeśli - to jest zazwyczaj po mikrofiltracji i żadnych drożdży tam się nie znajdzie. Sama mikrofiltracja wyjaławia tak piwo, że brak pasteryzacji nie jest już żadną zaletą.
Jeśli już to obstawił bym jakiegoś solidnego pszeniczniaka, lub coś z mniejszych browarów gdzie będzie widoczny lekki osad na dnie butelki i jest krótki termin przydatności spożycia.
Takim samym jak skrobia z jęczmienia. , a gotowanie ziemniaków to takie byle jakie zacieranie. Można jeszcze do tych gotowanych ziemniaków napluć dla pewności...
W czasach, kiedy cukier był sprzedawany na "głowy", a jego ceny regulował Monopol Cukrowy ("Cukier krzepi"), podstawowym surowcem do robienia zacieru na bimber były ziemniaki - jak Polska długa i szeroka.
Ale, generalnie rzecz biorąc, robienie w obecnych czasach takich wynalazków jest bez sensu, skoro dostępne są drożdże świeże i suche. Jak ktoś ma złe doświadczenia z suchymi, to znaczy tylko tyle, że albo miały złe warunki rozwoju (temperatura, stężenie cukrów), albo za mało czasu, albo były POTĘŻNIE przeterminowane.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
-
stefanekmac
- 5 gwiazdek
- Auto: był forek XT jest OBK 2,5
- Polubił: 26 razy
- Polubione posty: 91 razy
Przepisy i przypisy
W latach 80 kolega dodawał pyry pokrojone drobno do wina , na końcu fermentacji. W sumie chodziło o % i to sie udawało.
Pamietajmy o Wołyniu.
Przepisy i przypisy
Niestety zaprzestałem. Jak to bywa w takich razach - mam nadzieje że chwilowo. Brak czasu, przeprowadzka -> brak miejsca. Przerzuciłem się na nalewki.
Mam w końcu idee o co może chodzić z ziemniakami. Drożdże mają przerabiać mąkę, czyli czystą skrobię. Rozmnażanie ich na cukrach prostych mogło by u nich zdegenerować możliwość przetwarzania skrobi (takie uproszczone "rozleniwienie" drożdży). Rozmnażanie na czystej mące mogło by być natomiast dla nich zbyt trudne w początkowej fazie.
Dobrym kompromisem może by było zastosowanie miksu - cukier+mąka.
Przepisy i przypisy
Ależ flaszkę dostałem! 16 lat. Czarna porzeczka na miodzie. Chyba ten miód fermentowany. Chyba wzmocniona. Spróbowałem, eksplozja smaku. Schowałem, musi być na jakąś okazję.
Ale miota mnie, czy by nie wyjąć.
Jutro będę twórcę widział, ciekawe, czy coś zdradzi.
Ale miota mnie, czy by nie wyjąć.
Jutro będę twórcę widział, ciekawe, czy coś zdradzi.
Przepisy i przypisy
Aż wyciąłem z jakiegoś ruskiego filmiku zdjęcie.https://www.wildberries.ru/catalog/0/se ... rt=popular niestety nie mam teraz nikogo kto regularnie jeździ.
Jak się ten burdel skończy może warto skorzystać z elektronicznej wizy na wschód Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Przepisy i przypisy
Tylko niestety coraz gorzej z indywidualnym przewozem żywności spoza UE. Kiedyś pół busa przywiozłem z Ukrainy, suszone ryby i kalmary, konserwy, słoiki od bab przydrożnych z grzybami kawiorem i truflami, no i piwo bezalkoholowe. Celnicy tylko na alko patrzyli, jak zobaczyli że nie ma % to stwierdzili że chyba jakiś wariat
Teraz bym się nie odważył, dużo mocniej kontrolują żarcie.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Przepisy i przypisy
Nigdy nie jadłem tuszonki z koniny. Próbowałeś?inquiz pisze: ↑26 maja 2020, o 22:45Aż wyciąłem z jakiegoś ruskiego filmiku zdjęcie.konina.jpg
Jak się ten burdel skończy może warto skorzystać z elektronicznej wizy na wschód https://www.wildberries.ru/catalog/0/se ... rt=popular niestety nie mam teraz nikogo kto regularnie jeździ.
Grzyby - jasne, kawior - niech będzie, ale trufle?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.