Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 212 razy
Polubione posty: 491 razy

Przepisy i przypisy

Post 3 lis 2020, o 22:32

Trochę różnych eksperymentów związanych z dieta i chyba coś zaczęło wychodzić. ;)

Obrazek
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
inquiz (5 lis 2020, o 00:08)


"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Przepisy i przypisy

Post 6 gru 2020, o 10:49

Niestety teraz moda taka że strona na FB. Jakby ktoś miał ochotę na dobry produkt... :-)
https://m.facebook.com/rzeznikfalenica
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Przepisy i przypisy

Post 6 gru 2020, o 12:31

Kruszyn pisze:
6 gru 2020, o 10:49
Niestety teraz moda taka że strona na FB. Jakby ktoś miał ochotę na dobry produkt... :-)
https://m.facebook.com/rzeznikfalenica
Nigdy nie zrozumiem ceny półgęsków... :roll:
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Przepisy i przypisy

Post 6 gru 2020, o 12:52

Lub krakowskiej.
Skład to (w teorii, choć widok przekroju raczej potwierdza) z 80% jedynki, 5% tłuszczu, 15% dwójki, przyprawy, 20l wody/100 kg farszu.
Wydajność 65%, znaczy 65 kg gotowego ze 100 mięsa.
71 wzięta z czapki.

Parówka za 30?
Odpłynął.
Dolce far niente ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Przepisy i przypisy

Post 6 gru 2020, o 13:22

FUX pisze:
6 gru 2020, o 12:52
Lub krakowskiej.
Skład to (w teorii, choć widok przekroju raczej potwierdza) z 80% jedynki, 5% tłuszczu, 15% dwójki, przyprawy, 20l wody/100 kg farszu.
Wydajność 65%, znaczy 65 kg gotowego ze 100 mięsa.
71 wzięta z czapki.

Parówka za 30?
Odpłynął.
Mi nie chodzi o ten sklep, a o półgęski. Ceny w tym sklepie nie odbiegają jakoś od warszawskiej przeciętnej, "niemarketowej".
Tylko z tymi półgęskami to wszyscy mają odlot. Piersi gęsie od producenta kupujesz jakoś za 20+/kg, cała robota to peklowanie i wędzenie, wydajność na poziomie 90%+, więc skąd te sto-kilkadziesiąt za kg, to nie mogę zrozumieć. A taka cena jest wszędzie.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Przepisy i przypisy

Post 6 gru 2020, o 13:37

Tak szczerze to nawet nie pamiętam czy jadłem półgęsek... Ale faktycznie cena odstrasza.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Przepisy i przypisy

Post 7 gru 2020, o 18:08

Kruszyn pisze:
6 gru 2020, o 13:37
Tak szczerze to nawet nie pamiętam czy jadłem półgęsek... Ale faktycznie cena odstrasza.
Bardzo dobra wędlina i bardzo łatwa do zrobienia w domu.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Przepisy i przypisy

Post 7 gru 2020, o 19:40

Gal,no jak masz wędzarnie chyba że to coś w na zasadzie suszenia.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Przepisy i przypisy

Post 8 gru 2020, o 16:46

Kruszyn pisze:
7 gru 2020, o 19:40
Gal,no jak masz wędzarnie chyba że to coś w na zasadzie suszenia.
Jak masz flaszkę, to masz wędzarnię... ;-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: JG
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Przepisy i przypisy

Post 8 gru 2020, o 17:43

Oscypek podgrzany w kominku :-)
Załączniki
IMG_20201208_164113.jpg
Jest ryzyko, musi być wybór.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Przepisy i przypisy

Post 8 gru 2020, o 23:46

Gal pisze:
8 gru 2020, o 16:46
Kruszyn pisze:
7 gru 2020, o 19:40
Gal,no jak masz wędzarnie chyba że to coś w na zasadzie suszenia.
Jak masz flaszkę, to masz wędzarnię... ;-)
Potrafisz namówić... :-) Ostatnio dyskutowali znajomi czy lepiej zbudować sobie wędzarnie czy mieć tzw gotowca ... ?
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Przepisy i przypisy

Post 9 gru 2020, o 09:55

Kruszyn pisze:
8 gru 2020, o 23:46
Ostatnio dyskutowali znajomi czy lepiej zbudować sobie wędzarnie czy mieć tzw gotowca ... ?
Gotowiec= wygoda, ale nieco inny smak, zwłaszcza Bradley, bo jednak amerykańskie drzewa są nieco inne, a i technologia "gazyfikacji" drewna daje inną mieszaninę niż normalny dym ze spalania. Ale Bradley twierdzi, że eliminuje benzopireny, fenole itp. Borniak daje bardziej klasyczny smak, ale ma porąbany sterownik, który robi co chce np. po uchyleniu drzwi wariuje i zaczyna piec a nie wędzić. Jak nie otwierasz, to jest OK.
Klasyczna wędzarnia oznacza, że jesteś uwiązany jak pies do budy przez cały czas wędzenia i musisz przynajmniej zaglądać co 20-30 minut.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: WuWuA
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 261 razy

Przepisy i przypisy

Post 9 gru 2020, o 16:37

Gal, a co sądzisz o czymś takim?
Pytam pod względem sensowności konstrukcji.

https://eu.gozney.com/products/dome?var ... 5553785988
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Przepisy i przypisy

Post 9 gru 2020, o 16:48

Bilex pisze:
9 gru 2020, o 16:37
Gal, a co sądzisz o czymś takim?
Pytam pod względem sensowności konstrukcji.

https://eu.gozney.com/products/dome?var ... 5553785988
To wygląda całkiem fajnie do pieczenia pizzy/chleba i "amerykańskiego" wędzenia, czyli długotrwałego pieczenia w dymie. Do "naszego" wędzenia zimnym/ciepłym dymem się raczej nie nadaje.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 212 razy
Polubione posty: 491 razy

Przepisy i przypisy

Post 9 gru 2020, o 17:01

Gal pisze:
9 gru 2020, o 16:48
chleba
Nie widzę tam żadnej opcji regulacji "wilgotności" więc to zależy od rodzaju chleba albo od tego czy wsadzimy do środka garnek żeliwny z bochenkiem w środku. Chociaż niby w opisie jest "steam" 8-)


Do pizzy pewnie będzie genialny (wysoka temperatura).
Ostatnio zmieniony 9 gru 2020, o 17:04 przez Chloru, łącznie zmieniany 1 raz.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: WuWuA
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 261 razy

Przepisy i przypisy

Post 9 gru 2020, o 17:04

Głownie do pizzy chciałem. Ale niestety włącznie zewnętrzne zastosowanie troche odbiera mu użyteczności...
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 212 razy
Polubione posty: 491 razy

Przepisy i przypisy

Post 9 gru 2020, o 17:07

Bilex, ja próbowałem pizzę robić w piekarniku i jednak efekt taki powiedziałbym średni. Ale interesowałem się tematem i można hackować piekarnik przez wyłamanie blokad i opcję pyrolizy non-stop. :giggle: :mrgreen:

Albo poszukać czegoś podobnego do https://www.breville.com/us/en/products ... pz820.html
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: WuWuA
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 261 razy

Przepisy i przypisy

Post 9 gru 2020, o 17:09

Meh. Cena podobna a jednak tamten to jest profeska chyba.
No i dostępny w EU, bez cła i dopłacania VATu.

A propos wilgotności:
https://eu.gozney.com/products/dome-steam-injector
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: WuWuA
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 261 razy

Przepisy i przypisy

Post 9 gru 2020, o 17:11

Mają też taki wynalazek:
https://eu.gozney.com/products/roccbox
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 212 razy
Polubione posty: 491 razy

Przepisy i przypisy

Post 9 gru 2020, o 17:14

Bilex, dlatego napisałem "czegoś podobnego" do pizzy to chyba ważna średnica, temperatura i jej równomierność.

https://allegro.pl/oferta/piec-do-pizzy ... 7496409328
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Przepisy i przypisy

Post 9 gru 2020, o 21:14

Bilex pisze:
9 gru 2020, o 17:11
Mają też taki wynalazek:
https://eu.gozney.com/products/roccbox
Może działać doskonale do pizzy/chleba, tylko bym zaaplikował jakąś izolację z góry.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Przepisy i przypisy

Post 9 gru 2020, o 21:16

Chloru pisze:
9 gru 2020, o 17:14
Bilex, dlatego napisałem "czegoś podobnego" do pizzy to chyba ważna średnica, temperatura i jej równomierność.

https://allegro.pl/oferta/piec-do-pizzy ... 7496409328
To też wygląda sensownie i do użytku wewnątrz.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 405 razy
Polubione posty: 361 razy

Przepisy i przypisy

Post 10 gru 2020, o 23:21

Kruszyn pisze:
8 gru 2020, o 23:46
czy lepiej zbudować sobie wędzarnie czy mieć tzw gotowca ... ?
Jeżeli chodzi o gotowca, to przypadkiem kiedyś kupiłem wędzarkę gazową. Nie jest doskonała, to trochę ersatz prawdziwej wędzarni i jest mała ale coś da się zrobić. I nie jest droga. Na dole jest palnik, nad nim miska na zrębki a wyżej druga miska na wodę. To jest całkiem praktyczne bo nic nie wysycha a i wszystko co skapuje zostaje na tej misce z wodą. Kiełbas nie wędziłem ale kawałek mięsa czy ryby wychodzi całkiem ok.
Jedyne co moim zdaniem się nie sprawdza to te zrębki - takie gotowe za szybko się utleniają. Zamiast tego rąbię większe kawałki owocowego albo jałowca i tym dymię.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z Damaziowa
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Przepisy i przypisy

Post 11 gru 2020, o 00:23

Chloru pisze:
9 gru 2020, o 17:07
można hackować piekarnik przez wyłamanie blokad i opcję pyrolizy non-stop
a tzw. kamienie do pizzy? ktoś? coś?
jakieś doświadczenia?

chodzi o szamot ew. marmur wkładany do piekarnika celem pieczenia na tymże (szamocie/marmurze)...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 212 razy
Polubione posty: 491 razy

Przepisy i przypisy

Post 11 gru 2020, o 09:42

Próbował. Trochę lepiej ale dalej nie to. Pewnie lepsza byłaby płyta stalowa. No i w obydwu przypadkach lepiej żeby teleskopy piekarnika to wytrzymały ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ODPOWIEDZ