Przepisy i przypisy
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
Przepisy i przypisy
rrosiu, podaj przepis na tatar wołowy, pls...
mój rodzinny gdzieś zapodziałem
same proporcje i składniki, znaczy. że trzeba siekać, siekać, siekać i potem mieszać, to wiem.
mój rodzinny gdzieś zapodziałem
same proporcje i składniki, znaczy. że trzeba siekać, siekać, siekać i potem mieszać, to wiem.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: W-wa, Kutno
- Auto: Dacia :)
- Polubił: 115 razy
- Polubione posty: 180 razy
Przepisy i przypisy
damaz, nie ma żadnych stałych proporcji, zawsze na czuja, znaczy smak. 90% sukcesu to mięso - prawdziwa polędwica, a nie coś, co ją tylko udaje. Zazwyczaj kupuję tutaj https://mustafasklepmiesny.pl/ .
Jakość oliwy również ma znaczenie.
Jakość oliwy również ma znaczenie.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- Gal (24 gru 2020, o 01:11)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller -
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
Przepisy i przypisy
A i polędwice są różne.rrosiak pisze: ↑24 gru 2020, o 01:01damaz, nie ma żadnych stałych proporcji, zawsze na czuja, znaczy smak. 90% sukcesu to mięso - prawdziwa polędwica, a nie coś, co ją tylko udaje. Zazwyczaj kupuję tutaj https://mustafasklepmiesny.pl/ .
Jakość oliwy również ma znaczenie.
Próbowałem robić z "cygańskiej polędwicy" (ligawy) i górnej krzyżowej - piękne kawałki czystej, czerwonej wołowiny i wtedy jest fajne danie jak ktoś lubi smak surowej wołowiny w połączeniu z cebulą i marynatami, ale to jest metka tatarska z korniszonami, a nie tatar.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Przepisy i przypisy
rrosiu, zlituje się.
no obudź w sobie inżyniera. nie ma stałych proporcji? to mi rozkłady Gaussa daj. w zakresie 3 sigma ile jajek się pojawia? i ile łyżek oliwy? na 0.5 kg mięsa?
ja się nie znam na robieniu jedzenia. at all. bez wskazówek (przepisu) nic nie zrobię.
no obudź w sobie inżyniera. nie ma stałych proporcji? to mi rozkłady Gaussa daj. w zakresie 3 sigma ile jajek się pojawia? i ile łyżek oliwy? na 0.5 kg mięsa?
ja się nie znam na robieniu jedzenia. at all. bez wskazówek (przepisu) nic nie zrobię.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: W-wa, Kutno
- Auto: Dacia :)
- Polubił: 115 razy
- Polubione posty: 180 razy
Przepisy i przypisy
W kuchni bywam rzadko i akurat tutaj absolutnie nie czuję się inżynierem. Nie mam pojęcia o proporcjach, siekam mięso, a następnie dodaję powoli oliwy, aż osiągnie odpowiednio lepką konsystencję (czujnik w palcach ).
Przyprawy do smaku (każdy ma inny), a jajko, cebula i marynaty dopiero przy serwowaniu, jak ktoś lubi.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller -
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
Przepisy i przypisy
w przypadku wielu potraw pewno nie ma.
Taki bigos, wczoraj robiłem. Niestety kupuję kwaszoną kapustę nie kiszoną, różnica jest taka, że ta pierwsza na occie, tej drugiej w zasadzie nie kupisz. A nawet to nie ma znaczenia, bo nie da sie określić jej kwaśności i słoności (nie jestem pewien odimany), dopóki tego bigosu nie spróbujesz przynajmniej dzień później.
Gotowanie to chemia od strony technicznej i sztuka od strony zmysłowej. Inżynieria tylko jak opanowałeś tylko te dwie wcześniejsze.
Przepisy i przypisy
Posiekaj polędwicę, dorzuć żółtko, wymieszaj, poczekaj, dorzuć drugie jak trzeba, lub oliwy jak obawiasz się salmonelli (mięso wciągnęło i nadal suche).damaz pisze: ↑24 gru 2020, o 01:16rrosiu, zlituje się.
no obudź w sobie inżyniera. nie ma stałych proporcji? to mi rozkłady Gaussa daj. w zakresie 3 sigma ile jajek się pojawia? i ile łyżek oliwy? na 0.5 kg mięsa?
ja się nie znam na robieniu jedzenia. at all. bez wskazówek (przepisu) nic nie zrobię.
Dodaj trochę wybranych dodatków i spróbuj.
Smakuje, to dobrze. Nie smakuje, to zmień proporcje.
Ktoś kiedyś stwierdził (i to był piekarz), że pieczenie chleba to rzemiosło; przepis, proporcje, temperatura, czas i działa, a kuchnia to sztuka.
PS. To był mój dziadek ze strony matki - piekarz, choć cukiernik z edukacji. Ale musiał się częściowo przekwalifikować ze względu na zapotrzebowanie ludności w miejscu gdzie otworzył cukiernię, która stała się piekarnio-cukiernią.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Przepisy i przypisy
Młodego koleś jest baronem kapuścianym.Alan, Alan, Alan! pisze: ↑24 gru 2020, o 02:09w przypadku wielu potraw pewno nie ma.
Taki bigos, wczoraj robiłem. Niestety kupuję kwaszoną kapustę nie kiszoną, różnica jest taka, że ta pierwsza na occie, tej drugiej w zasadzie nie kupisz. A nawet to nie ma znaczenia, bo nie da sie określić jej kwaśności i słoności (nie jestem pewien odimany), dopóki tego bigosu nie spróbujesz przynajmniej dzień później.
Gotowanie to chemia od strony technicznej i sztuka od strony zmysłowej. Inżynieria tylko jak opanowałeś tylko te dwie wcześniejsze.
Ocet, nawet niewiele, musi być dodany. Niestety.
Pomaga płukanie. Tylko.
Dolce far niente
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
- Auto: Peżot
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 34 razy
Przepisy i przypisy
Zrobienie swojskiej kiszonej kapusty jest bardzo proste i szybkie. Trzeba mieć naczynie, my używamy garnka kamionkowego. Kupujesz x kg posiekanej kapusty (teraz już tak można kiedyś trzeba było samodzielnie siekać), i układasz w garnku porządnie ubijając, dodając soli, ewentualnie innych przypraw np. ziele angielskie, liść laurowy itp. my też dodajemy niewielka ilość marchewki. W czasie ubijania odlewasz wodę, sporo tej wody wybija. Potem nakrywasz szczelnie i zostawiasz na kilka dni w ciepłym pomieszczeniu i vuala kapusta gotowa. TrZeba przenieść do zimnego pomieszczenia żeby nie ukisila się za mocno. Polecam, pychota sama w sobie, no i bigos też wychodzi świetny
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 479 razy
Przepisy i przypisy
Solisz warstwami, czy w połowie, czy tylko na gorze?Grzegorz pisze:Zrobienie swojskiej kiszonej kapusty jest bardzo proste i szybkie. Trzeba mieć naczynie, my używamy garnka kamionkowego. Kupujesz x kg posiekanej kapusty (teraz już tak można kiedyś trzeba było samodzielnie siekać), i układasz w garnku porządnie ubijając, dodając soli, ewentualnie innych przypraw np. ziele angielskie, liść laurowy itp. my też dodajemy niewielka ilość marchewki. W czasie ubijania odlewasz wodę, sporo tej wody wybija. Potem nakrywasz szczelnie i zostawiasz na kilka dni w ciepłym pomieszczeniu i vuala kapusta gotowa. TrZeba przenieść do zimnego pomieszczenia żeby nie ukisila się za mocno. Polecam, pychota sama w sobie, no i bigos też wychodzi świetny
KONIEC PISLANDU
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
- Auto: Peżot
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 34 razy
Przepisy i przypisy
Warstwami, wkładasz z 10 cm kapusty solisz, ubijasz, odlewasz wodę. Idzie szybko
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 479 razy
Przepisy i przypisy
Ok.Grzegorz pisze:Warstwami, wkładasz z 10 cm kapusty solisz, ubijasz, odlewasz wodę. Idzie szybko
Czy są jakieś sezony na kapustę do kiszenia? Bo chyba nie każda się nadaje?
KONIEC PISLANDU
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
-
bojar
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: warszawski-zachodni
- Auto: forester 2,5XT,Q5
- Polubił: 80 razy
- Polubione posty: 232 razy
Przepisy i przypisy
Nie ma. Możesz kwasić od wczesnej wiosny do późnej zimy.
Każda się nadaje, nawet pekińska, co nie znaczy, że z każdej wyjdzie tak samo dobre.
.
I dlatego jest baronem. Liczy się ciągłość i szybkość dostaw, powtarzalność, a nie walory smakowe. Przy naturalnym procesie basen możesz zapełnić 2-3x do roku. Przy zalaniu octem bardzo przyspieszasz. Ekonomia czyli kasa misiu, kasa.
Przepis na dobrą kapustę podał Grzegorz
Kiedyś, żaden z kwasiarzy, których najwięcej jest na Wale, nie pozwolił by sobie na dodanie octu.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- ptk22 (24 gru 2020, o 15:32)
Przepisy i przypisy
Z tym octem coś jest odgórnie. Nie wdawałem się w szczegóły. Jakieś kwestie sanepidu. Nie pamiętam.
Dolce far niente
-
bojar
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: warszawski-zachodni
- Auto: forester 2,5XT,Q5
- Polubił: 80 razy
- Polubione posty: 232 razy
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
Re: Przepisy i przypisy
ZTCW przemiał jedynie.FUX pisze:Z tym octem coś jest odgórnie. Nie wdawałem się w szczegóły. Jakieś kwestie sanepidu. Nie pamiętam.
Przepisy i przypisy
Optymalizacja kosztów i powtarzalność smakowa w masowej produkcji. A ewentualny sanepid to może dodatkowo.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!