Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 22 gru 2020, o 00:16

Hehe, szykujcie kabiny teleportacyjne :D


:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 355 razy

Przepisy i przypisy

Post 22 gru 2020, o 00:29

stach22 pisze:
22 gru 2020, o 00:16
Hehe, szykujcie kabiny teleportacyjne :D
kiszoną to lepiej odcisnąć, wtedy wystarcza zwykły wychodek
Użytkownicy, którzy polubili ten post (razem 4):
Doxa (22 gru 2020, o 00:39) • Chloru (22 gru 2020, o 00:41) • ptk22 (22 gru 2020, o 07:09) • tzi (22 gru 2020, o 12:11)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z Damaziowa
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Przepisy i przypisy

Post 23 gru 2020, o 23:36

rrosiu, podaj przepis na tatar wołowy, pls...

mój rodzinny gdzieś zapodziałem :oops:

same proporcje i składniki, znaczy. że trzeba siekać, siekać, siekać i potem mieszać, to wiem.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 115 razy
Polubione posty: 180 razy

Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 01:01

damaz, nie ma żadnych stałych proporcji, zawsze na czuja, znaczy smak. 90% sukcesu to mięso - prawdziwa polędwica, a nie coś, co ją tylko udaje. Zazwyczaj kupuję tutaj https://mustafasklepmiesny.pl/ .
Jakość oliwy również ma znaczenie.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
Gal (24 gru 2020, o 01:11)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 01:16

rrosiak pisze:
24 gru 2020, o 01:01
damaz, nie ma żadnych stałych proporcji, zawsze na czuja, znaczy smak. 90% sukcesu to mięso - prawdziwa polędwica, a nie coś, co ją tylko udaje. Zazwyczaj kupuję tutaj https://mustafasklepmiesny.pl/ .
Jakość oliwy również ma znaczenie.
A i polędwice są różne.
Próbowałem robić z "cygańskiej polędwicy" (ligawy) i górnej krzyżowej - piękne kawałki czystej, czerwonej wołowiny i wtedy jest fajne danie jak ktoś lubi smak surowej wołowiny w połączeniu z cebulą i marynatami, ale to jest metka tatarska z korniszonami, a nie tatar.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z Damaziowa
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 01:16

rrosiu, zlituje się.

no obudź w sobie inżyniera. nie ma stałych proporcji? to mi rozkłady Gaussa daj. w zakresie 3 sigma ile jajek się pojawia? i ile łyżek oliwy? na 0.5 kg mięsa?

ja się nie znam na robieniu jedzenia. at all. bez wskazówek (przepisu) nic nie zrobię.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 115 razy
Polubione posty: 180 razy

Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 01:28

damaz pisze:
24 gru 2020, o 01:16
no obudź w sobie inżyniera. nie ma stałych proporcji? to mi rozkłady Gaussa daj. w zakresie 3 sigma ile jajek się pojawia? i ile łyżek oliwy? na 0.5 kg mięsa?
W kuchni bywam rzadko i akurat tutaj absolutnie nie czuję się inżynierem. Nie mam pojęcia o proporcjach, siekam mięso, a następnie dodaję powoli oliwy, aż osiągnie odpowiednio lepką konsystencję (czujnik w palcach ;-)).
Przyprawy do smaku (każdy ma inny), a jajko, cebula i marynaty dopiero przy serwowaniu, jak ktoś lubi.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 355 razy

Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 02:09

damaz pisze:
24 gru 2020, o 01:16
no obudź w sobie inżyniera. nie ma stałych proporcji?
w przypadku wielu potraw pewno nie ma.
Taki bigos, wczoraj robiłem. Niestety kupuję kwaszoną kapustę nie kiszoną, różnica jest taka, że ta pierwsza na occie, tej drugiej w zasadzie nie kupisz. A nawet to nie ma znaczenia, bo nie da sie określić jej kwaśności i słoności (nie jestem pewien odimany), dopóki tego bigosu nie spróbujesz przynajmniej dzień później.

Gotowanie to chemia od strony technicznej i sztuka od strony zmysłowej. Inżynieria tylko jak opanowałeś tylko te dwie wcześniejsze.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 02:26

damaz pisze:
24 gru 2020, o 01:16
rrosiu, zlituje się.

no obudź w sobie inżyniera. nie ma stałych proporcji? to mi rozkłady Gaussa daj. w zakresie 3 sigma ile jajek się pojawia? i ile łyżek oliwy? na 0.5 kg mięsa?

ja się nie znam na robieniu jedzenia. at all. bez wskazówek (przepisu) nic nie zrobię.
Posiekaj polędwicę, dorzuć żółtko, wymieszaj, poczekaj, dorzuć drugie jak trzeba, lub oliwy jak obawiasz się salmonelli (mięso wciągnęło i nadal suche).
Dodaj trochę wybranych dodatków i spróbuj.
Smakuje, to dobrze. Nie smakuje, to zmień proporcje.
Ktoś kiedyś stwierdził (i to był piekarz), że pieczenie chleba to rzemiosło; przepis, proporcje, temperatura, czas i działa, a kuchnia to sztuka.
PS. To był mój dziadek ze strony matki - piekarz, choć cukiernik z edukacji. Ale musiał się częściowo przekwalifikować ze względu na zapotrzebowanie ludności w miejscu gdzie otworzył cukiernię, która stała się piekarnio-cukiernią.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 10:29

Alan, Alan, Alan! pisze:
24 gru 2020, o 02:09
damaz pisze:
24 gru 2020, o 01:16
no obudź w sobie inżyniera. nie ma stałych proporcji?
w przypadku wielu potraw pewno nie ma.
Taki bigos, wczoraj robiłem. Niestety kupuję kwaszoną kapustę nie kiszoną, różnica jest taka, że ta pierwsza na occie, tej drugiej w zasadzie nie kupisz. A nawet to nie ma znaczenia, bo nie da sie określić jej kwaśności i słoności (nie jestem pewien odimany), dopóki tego bigosu nie spróbujesz przynajmniej dzień później.

Gotowanie to chemia od strony technicznej i sztuka od strony zmysłowej. Inżynieria tylko jak opanowałeś tylko te dwie wcześniejsze.
Młodego koleś jest baronem kapuścianym.
Ocet, nawet niewiele, musi być dodany. Niestety.
Pomaga płukanie. Tylko.
Dolce far niente ;-)

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 11:14

Ja kupuję coś takiego

Obrazek
Obrazek

Wydaje mi się że jest Ok.
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

Grzegorz
5 gwiazdek
Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
Auto: Peżot
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 34 razy

Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 11:20

Zrobienie swojskiej kiszonej kapusty jest bardzo proste i szybkie. Trzeba mieć naczynie, my używamy garnka kamionkowego. Kupujesz x kg posiekanej kapusty (teraz już tak można kiedyś trzeba było samodzielnie siekać), i układasz w garnku porządnie ubijając, dodając soli, ewentualnie innych przypraw np. ziele angielskie, liść laurowy itp. my też dodajemy niewielka ilość marchewki. W czasie ubijania odlewasz wodę, sporo tej wody wybija. Potem nakrywasz szczelnie i zostawiasz na kilka dni w ciepłym pomieszczeniu i vuala kapusta gotowa. TrZeba przenieść do zimnego pomieszczenia żeby nie ukisila się za mocno. Polecam, pychota sama w sobie, no i bigos też wychodzi świetny
pozdrawiam
Grzegorz

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 11:23

Grzegorz pisze:Zrobienie swojskiej kiszonej kapusty jest bardzo proste i szybkie. Trzeba mieć naczynie, my używamy garnka kamionkowego. Kupujesz x kg posiekanej kapusty (teraz już tak można kiedyś trzeba było samodzielnie siekać), i układasz w garnku porządnie ubijając, dodając soli, ewentualnie innych przypraw np. ziele angielskie, liść laurowy itp. my też dodajemy niewielka ilość marchewki. W czasie ubijania odlewasz wodę, sporo tej wody wybija. Potem nakrywasz szczelnie i zostawiasz na kilka dni w ciepłym pomieszczeniu i vuala kapusta gotowa. TrZeba przenieść do zimnego pomieszczenia żeby nie ukisila się za mocno. Polecam, pychota sama w sobie, no i bigos też wychodzi świetny
Solisz warstwami, czy w połowie, czy tylko na gorze?
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

Grzegorz
5 gwiazdek
Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
Auto: Peżot
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 34 razy

Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 11:35

Warstwami, wkładasz z 10 cm kapusty solisz, ubijasz, odlewasz wodę. Idzie szybko ;-)
pozdrawiam
Grzegorz

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 11:37

Grzegorz pisze:Warstwami, wkładasz z 10 cm kapusty solisz, ubijasz, odlewasz wodę. Idzie szybko ;-)
Ok.
Czy są jakieś sezony na kapustę do kiszenia? Bo chyba nie każda się nadaje?
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

Grzegorz
5 gwiazdek
Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
Auto: Peżot
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 34 razy

Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 11:40

My kisimy koniec października ale pewnie można częściej...
pozdrawiam
Grzegorz

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 14:38

FUX pisze:
24 gru 2020, o 10:29

Młodego koleś jest baronem kapuścianym.
Ocet, nawet niewiele, musi być dodany. Niestety.
Pomaga płukanie. Tylko.
PaczPan, Grzegorz octu nie dodał, ja nie dodałem i się dało 8-) .

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 355 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 14:42

Mi i Galowi te się udało bez octu. ;-)

bojar
6 gwiazdek
Lokalizacja: warszawski-zachodni
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 80 razy
Polubione posty: 232 razy

Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 14:59

stach22 pisze:
24 gru 2020, o 11:37

Czy są jakieś sezony na kapustę do kiszenia? Bo chyba nie każda się nadaje?
Nie ma. Możesz kwasić od wczesnej wiosny do późnej zimy.
Każda się nadaje, nawet pekińska, co nie znaczy, że z każdej wyjdzie tak samo dobre.

.
FUX pisze:
24 gru 2020, o 10:29


Młodego koleś jest baronem kapuścianym.
Ocet, nawet niewiele, musi być dodany. Niestety.
I dlatego jest baronem. Liczy się ciągłość i szybkość dostaw, powtarzalność, a nie walory smakowe. Przy naturalnym procesie basen możesz zapełnić 2-3x do roku. Przy zalaniu octem bardzo przyspieszasz. Ekonomia czyli kasa misiu, kasa.
Przepis na dobrą kapustę podał Grzegorz
Kiedyś, żaden z kwasiarzy, których najwięcej jest na Wale, nie pozwolił by sobie na dodanie octu.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (24 gru 2020, o 15:32)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Kąąbi 3 i Niepsujące się.
Polubił: 206 razy
Polubione posty: 282 razy

Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 15:12

bojar pisze:
24 gru 2020, o 14:59
Każda się nadaje, nawet pekińska
Jop, kimchi z tego się dzieje. Dla mnie łatwiejsze niż kiszona.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 15:12

Z tym octem coś jest odgórnie. Nie wdawałem się w szczegóły. Jakieś kwestie sanepidu. Nie pamiętam.
Dolce far niente ;-)

bojar
6 gwiazdek
Lokalizacja: warszawski-zachodni
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 80 razy
Polubione posty: 232 razy

Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 15:17

FUX pisze:
24 gru 2020, o 15:12
Z tym octem coś jest odgórnie. Nie wdawałem się w szczegóły. Jakieś kwestie sanepidu. Nie pamiętam.
Pewnie znowu wszystkiemu winna łunia. :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 355 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 16:07

FUX pisze:Z tym octem coś jest odgórnie. Nie wdawałem się w szczegóły. Jakieś kwestie sanepidu. Nie pamiętam.
ZTCW przemiał jedynie.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 405 razy
Polubione posty: 361 razy

Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 16:09

Optymalizacja kosztów i powtarzalność smakowa w masowej produkcji. A ewentualny sanepid to może dodatkowo.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2020, o 16:17

To chyba coś jak z siarką w winach :p
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

ODPOWIEDZ