Trochę wody przed oliwą ,żółtka można zawsze dać bezpośrednio na pojedynczą porcje. No i kieliszek dobrze zmrożonej gęstej... wódki
Przepisy i przypisy
Przepisy i przypisy
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Przepisy i przypisy
Wczoraj robiłem zupę grzybową i se w internetach popatrzyłem jak inni robią. No i znalazłem "Wigilijną zupę grzybową Magdy Gessler", a tam wśród składników "1.5 litra wywaru mięsnego". Najpierw zdębiałem, ale po chwili pomyślałem, że jako wstęp do tradycyjnej wigilijnej goloneczki to nawet pasuje.
Wesołego Alleluja!
Wesołego Alleluja!
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- Chloru (25 gru 2020, o 20:43)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Przepisy i przypisy
Dziś, to żaden problem.
Wczoraj, to byłby brutalny gwałt na polskiej tradycji wigilijnej. Tak samo jak "Wigilijna zupa grzybowa Magdy Gessler".
Nie widzę żadnego problemu w jedzeniu boczku 24. grudnia, ale śmieszy mnie nazywanie "mięsnego jeża" potrawą wigilijną.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Przepisy i przypisy
rrosiaki, Kruszynki, Galowie,
no coś tam wyszło.
podziękował.
uwaga techniczna jedna: ja nie robię "porcji" dla gości, czy cokolwiek, tylko dla siebie (nas). więc jajko ma być "w środku" od razu, "w całej objętości". nie będę bełtał tych oślizgłych okropności 100 razy.
wódeczki nie dodałem do środka, gdyż nie jestem za bardzo pewien, czy w przypadku tego, akurat, doradzającego, chodziło o wódeczkę zimną aż oleistą do mięsa, czy na kubki smakowe.
no coś tam wyszło.
podziękował.
uwaga techniczna jedna: ja nie robię "porcji" dla gości, czy cokolwiek, tylko dla siebie (nas). więc jajko ma być "w środku" od razu, "w całej objętości". nie będę bełtał tych oślizgłych okropności 100 razy.
wódeczki nie dodałem do środka, gdyż nie jestem za bardzo pewien, czy w przypadku tego, akurat, doradzającego, chodziło o wódeczkę zimną aż oleistą do mięsa, czy na kubki smakowe.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
Przepisy i przypisy
było kiedyś, dawno temu, coś takiego jak pieczeń rzymska. Jakaś mielonka z jajkiem. Macie jakiś domowy przepis? Zeżarłbym.
Ja bigos na wigilję robię normalnie z mięsem. Wbrew tradycji. Bigosu robię tyle, że jest męczony po świętach, a samej trawy jeść nie chcę
Przepisy i przypisy
I nazywasz go bigosem wigilijnym..?Alan, Alan, Alan! pisze: ↑26 gru 2020, o 06:01Ja bigos na wigilję robię normalnie z mięsem. Wbrew tradycji. Bigosu robię tyle, że jest męczony po świętach, a samej trawy jeść nie chcę
Dobra. Zaryzykuj raz i zrób na Wigilię łazanki z kapustą i grzybami - naprawdę dobre, wigilijne i nie-trawiaste danie pod warunkiem, że grzybów jest wystarczająco dużo. Bo grzyby jakoś zastępują mięso. No i oczywiście to muszą być grzyby leśne, a nie pieczarki czy inne portobello.
- 500g kapusty kiszonej
- 150g suszonych grzybów
- 2 cebule
- łyżka przecieru pomidorowego, jałowiec, kminek (opcjonalnie)
- liść laurowy, ziele, pieprz sól, olej
- 200g łazanek
Kapustę posiekać (niektórzy płuczą - ja nie), grzyby namoczyć dobrze przez całą noc i pokroić jeżeli były suszone w całości lub dużych kawałkach (nie za drobno) , cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z przyprawami (bez pieprzu). Dodać odsączone grzyby i poddusić jeszcze chwilę. W oddzielnym garnku zalać kapustę wodą z grzybów tak, żeby była całkiem przykryta. Dusić kapustę na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około godzinę. Jak trzeba, dolewać wody.
Połączyć kapustę z całą resztą, dodać przecier (niekoniecznie), pieprz i dusić jeszcze chwilę bez przykrycia żeby zgęstniała.
Wymieszać z ugotowanymi łazankami i na stół.
Można odgrzewać i jak bigos - jest coraz lepsze.
Z pieczenią rzymską nie pomogę, bo nigdy nie robiłem.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Przepisy i przypisy
@Alan, Alan, Alan! pisze: ↑26 gru 2020, o 06:01było kiedyś, dawno temu, coś takiego jak pieczeń rzymska. Jakaś mielonka z jajkiem. Macie jakiś domowy przepis? Zeżarłbym.
Dolce far niente
Przepisy i przypisy
damaz, Wódeczka zawsze bezpośrednio na kubki smakowe...
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- Doxa (26 gru 2020, o 14:24)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Przepisy i przypisy
Gal, dzieki. Na pewno zrobie w/g Twojego przepisu bo nigdy nie robilam z kiszonej kapusty, zawsze ze slodkiej.
Macie jakies pomysly jak zuzyc suszone grzyby? Sa jakies potrawy oprocz uszek, gdzie one wystepuja jako glowny skladnik?
Alan, Alan, Alan!, zrob sobie scotch eggs , szybciej niz pieczen rzymska i smaczniejsze w/g mnie
Macie jakies pomysly jak zuzyc suszone grzyby? Sa jakies potrawy oprocz uszek, gdzie one wystepuja jako glowny skladnik?
Alan, Alan, Alan!, zrob sobie scotch eggs , szybciej niz pieczen rzymska i smaczniejsze w/g mnie
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
- JARP
- 4 gwiazdki
- Lokalizacja: Łódź
- Auto: Subaru Libero 1200 Allrad
- Polubił: 2 razy
- Polubione posty: 51 razy
Przepisy i przypisy
Poszukam, ale nie obiecuję, że znajdę.Alan, Alan, Alan! pisze: ↑26 gru 2020, o 06:01było kiedyś, dawno temu, coś takiego jak pieczeń rzymska. Jakaś mielonka z jajkiem. Macie jakiś domowy przepis? Zeżarłbym.
PS.
Dlaczego pieczeń nazywa się rzymska? Bo pies wabił się Cezar...
... jeszcze tak nie było, żeby jakoś nie było...
Przepisy i przypisy
Cebula, masło, grzyby, śmietana słodka 30% +.
Kapusta, krokiety, bigos, zupa/krem.
No nie wierzę, że jeszcze masz.
Dolce far niente
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
Przepisy i przypisy
O, i przypomniałaś mi, że dawno nie było shepherd's pie.
Oczywiście, że nie.
A łazanków nie lubię. Lubię kluchy, lubię bigos. Razem nie, nie wiem czemu.
Przepisy i przypisy
Sos grzybowy jest dobry prawie do wszystkiego Ja to mrożę podduszone i mam gotowy półprodukt a parę suszonych można dodać dla aromatu. I np fajnie czasem dodać do rosołu dla lekkiej odmiany smaku.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: Gliwice
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 74 razy
- Polubione posty: 425 razy
Przepisy i przypisy
Może krokiety lub pierogi z kapustą i grzybami?
Poza tym suszone grzyby zużywam do bigosu, dodaję do gulaszu (nie każdego rzecz jasna, zależy co to ma być za gulasz) czy bitek, dodaję do kotletów mielonych z dziczyzny, do pasztetu z dziczyzny, do zupy grzybowej, do różnych sosów i pewnie do czegoś tam jeszcze, o czym teraz nie pamiętam.
Grzybów suszonych zużywam bardzo dużo, w sezonie sporo się muszę po lesie nachodzić żeby ich odpowiedni zapas na resztę roku zabezpieczyć.
- JARP
- 4 gwiazdki
- Lokalizacja: Łódź
- Auto: Subaru Libero 1200 Allrad
- Polubił: 2 razy
- Polubione posty: 51 razy
Przepisy i przypisy
Alan, Alan, Alan!, Pieczeń rzymska skrótowo. Mięso jak na kotlety mielone. Połozyć warstwę mięsa na dnie foremki, na to położyć jaja gotowane na twardo w szeregu, przykryć resztą mięsa lekko upychając wokół jaj. Piec w piekarniku ok. 180-200 st.C godzinę, polewając co trochę tłuszczem.
Smacznego!
Smacznego!
... jeszcze tak nie było, żeby jakoś nie było...
Przepisy i przypisy
Może być.
Przejrzałem parę przepisów w necie i jedna rzecz mi się przypomniała - jak na kotlety mielone, ale z natką pietruszki. Rzeczywiście pamiętam, że w pieczeni rzymskiej było zielone, jak w greckich keftedes!
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
Przepisy i przypisy
Qrcze to jest dobre stwierdzenie , tyle tego zostaje ,że przez tydzień albo i lepiej będzie dojadanie
https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Przepisy i przypisy
My od dziś
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
Przepisy i przypisy
A u mnie nic ze Świąt nie zostało, bo rodzinnych Świąt nie było. Tyle razy były, że raz można było sobie odpuścić.
Więc Chris Rea nie dojechał.
Muszę sobie kupić jakieś śledzie, bo się stęskniłem...
Więc Chris Rea nie dojechał.
Muszę sobie kupić jakieś śledzie, bo się stęskniłem...
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
- dzixd
- Moderator działu
- Lokalizacja: Dziki Zachód
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
- Polubił: 9 razy
- Polubione posty: 307 razy
Przepisy i przypisy
Przeglądanie zapasów.
Od lewej
Nalewka z mirabelek 2015
Nalewka z wiśni 2014 przelana z baniaka w 2017
Ta sama nalewka z wiśni 2014 przelana w 2014
Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
Od lewej
Nalewka z mirabelek 2015
Nalewka z wiśni 2014 przelana z baniaka w 2017
Ta sama nalewka z wiśni 2014 przelana w 2014
Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
Jeździć nie umiem, ale się staram
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
-
bojar
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: warszawski-zachodni
- Auto: forester 2,5XT,Q5
- Polubił: 80 razy
- Polubione posty: 232 razy
Przepisy i przypisy
Boże, ale ty masz silną wolę. Ew. miałeś w hurtowych ilościach i jakieś końcówki zostały.