Przepisy i przypisy
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: Gliwice
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 74 razy
- Polubione posty: 425 razy
Przepisy i przypisy
Z drugiej strony gotowanie to nie jest nauka ścisła. Każdy może zmieniać przepisy do woli i jak efekt końcywy smakuje tym którzy to jedzą, to wszystko jest OK przecież.
Przepisy i przypisy
Pewnie ,że tak ale też nie do końca. Wtedy własne doświadczenia nazywamy po swojemu a nie powołujemy sie na znane nazwy.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Przepisy i przypisy
Bezdyskusyjnie można, a nawet należy. Bez tego nie byłoby nowych dań.
Ale jak chcesz kupić 911 i sprzedawca oferuje 911, to oczekujesz 911. A jak okazuje się, że to jest 911, ale z silnikiem diesela z Peugota 106 i zawieszeniem z Dacii Duster to możesz czuć się nieco zawiedziony.
Rosół ma swój przepis, a to co podał FUX to "zupa mięsna FUXa". Może być bardzo smaczna, ale to nie rosół.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: Gliwice
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 74 razy
- Polubione posty: 425 razy
Przepisy i przypisy
Jasne co do nazwy.
Ale dalej nie ma na rosół czegoś takiego jak specyfikacja fabryczna 911, albo zasady dynamiki Newtona, które albo należy stosować, albo obalić (i to udowodnić) wraz z sporym kawałkiem fizyki.
Oczywiście można tu powoływać się na autorytety i traktować je jako pewien punkt odniesienia, ale jakby przejść się po domach, albo chociaż tylko poczytać przepisy w necie, to znajdzie się ogromną mnogość wariantów i pewnie każdy będzie mówił, że ten jego rosół jest najbardziej rosołowy.
Ale dalej nie ma na rosół czegoś takiego jak specyfikacja fabryczna 911, albo zasady dynamiki Newtona, które albo należy stosować, albo obalić (i to udowodnić) wraz z sporym kawałkiem fizyki.
Oczywiście można tu powoływać się na autorytety i traktować je jako pewien punkt odniesienia, ale jakby przejść się po domach, albo chociaż tylko poczytać przepisy w necie, to znajdzie się ogromną mnogość wariantów i pewnie każdy będzie mówił, że ten jego rosół jest najbardziej rosołowy.
Przepisy i przypisy
Ok. Przyjmijmy więc kryterium powszechności jako wyznacznik tego, co można nazwać rosołem. Każdy gotuje troszkę inaczej, ale muszą być jakieś punkty styczne, skoro wszyscy nazywamy to danie rosołem, prawda? Czy wystarczy, że robimy wywar z mięsa z kością i warzyw, by można było to nazwać rosołem? No nie - wywarów z mięsa z kością jest kilka.jarmaj pisze: ↑23 lut 2021, o 14:26Jasne co do nazwy.
Ale dalej nie ma na rosół czegoś takiego jak specyfikacja fabryczna 911, albo zasady dynamiki Newtona, które albo należy stosować, albo obalić (i to udowodnić) wraz z sporym kawałkiem fizyki.
Oczywiście można tu powoływać się na autorytety i traktować je jako pewien punkt odniesienia, ale jakby przejść się po domach, albo chociaż tylko poczytać przepisy w necie, to znajdzie się ogromną mnogość wariantów i pewnie każdy będzie mówił, że ten jego rosół jest najbardziej rosołowy.
No to zapytajmy się na Forum kto robi rosół ze smażonego mięsa?
Zgłosi się FUX.
I tylko FUX.
Rosół robi się z surowego mięsa z kością. To daje zupełnie inny smak niż mięso smażone/pieczone.
Z kości z mięsem opieczonymi razem z warzywami robi się wywar ciemny => demi glace => glace. Tak jak jest ciąg rosół => bulion => consomme z mięsa surowego, tak jest jest ciąg dla wywaru z opieczonych kości z mięsem. I co ważne, to są wywary robione w innych celach; pierwszy jest zupą sam w sobie i służy do robienia innych zup a niekiedy służy do stworzenia sosu w potrawach duszonych, drugi z zupami ma niewiele wspólnego, bo służy głównie do robienia sosów, a tylko niekiedy zup, ale sam w sobie zupą nie jest. Żeby to dalej zgmatwać (a z mojego punktu widzenia - doprecyzować), jest jeszcze wywar jasny i jego pochodne, ale sobie darujemy.
Można dyskutować, czy wywar ciemny powinien być robiony wyłącznie na kościach cielęcych, czy też można użyć wołowych, drobiowych albo mieszanki. Można mieć odmienne zdanie na temat użycia przecieru pomidorowego czy zestawu warzyw / ziół w wywarze ciemnym albo tymianku / lubczyku w rosole, ale pewne zasady są niezmienne; wywar ciemny z pieczonego, a rosół z surowego mięsa. Koniec, kropka.
Krótko mówiąc FUX postanowił zaproponować wywar ciemny w wersji mocno zmodyfikowanej, jako rosół, a to nie jest rosół.
Wyobraź sobie powabną Hotentotkę, która słyszała wiele zachwytów nad polskim rosołem "jak u mamy" i siedząc w swojej trzcinowej chatce nad brzegiem Limpopo zaczęła szukać przepisu w sieci. Wpisuje hasło w przeglądarce, jako pierwszy wyskakuje jej przepis FUXa na Forum, gotuje według niego, smakuje i co mówi? Mówi: "Dlaczego ci Polacy taki nietypowy wywar ciemny nazywają rosołem? Escoffier był zupełnie innego zdania". I blamaż na całą dolinę Limpopo, a kuchnia polska jest już na wieki spalona w narodzie hotentockim.
I tego właśnie chcemy uniknąć.
A FUXa flekujemy przy okazji, z nudów i dla przyjemności.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Przepisy i przypisy
Dokładnie tak ,lepiej bym nie napisał
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- danikl
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 91 razy
- Polubione posty: 158 razy
Przepisy i przypisy
danikl, spadaj mączno-wodny chłopaku.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- danikl (23 lut 2021, o 22:40)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: Gliwice
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 74 razy
- Polubione posty: 425 razy
Przepisy i przypisy
Co Ty? FUX jest tak znanym spamerem ("spamer nad spamery"), że nie jest możliwe żeby jakakolwiek Hotentotka o nim nie słyszała. Czy mogłaby to wziąć na poważnie?
O! O! O!
To tak jak ja trochę z Was (ach te poruszenie w obliczu zamachu na rosół)
PS
Dobra, żeby nie było. Ja też nie podsmażam/podpiekam mięsa do rosołu
PS 2
Ty i Kruszyn jesteście tu dwa chef'y dla mnie i nie zamierzam się kłócić
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Przepisy i przypisy
No to pytanie numer dwa .... który z Was daje do wywaru zwanego rosołem czosnek?
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- BiP (23 lut 2021, o 19:52)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
Przepisy i przypisy
Ale piknie.
A więc, nie smażę godziny godziny kości wp., woł., korpusu z kaczki czy kurczaka, itp.
Do dużego gara wlewam na dno olej, podgrzewam, wrzucam kości w celu obsmażenia na kilka minut i to jest cały proces "smażenia".
Czym w takim razie różni się opieczenie kości w piekarniku od obsmażenia kilka minut w garze?
W podobny sposób, ale dłużej, robię zupy warzywno mięsne.
Kupuję żeberka trójkąty z solidną porcją mięsa i to smażę dłużej. Może z 10 min z każdej strony.
Krupnik czy kapuśniak lub kwaśnica wychodzi z tego obłędna.
A więc, nie smażę godziny godziny kości wp., woł., korpusu z kaczki czy kurczaka, itp.
Do dużego gara wlewam na dno olej, podgrzewam, wrzucam kości w celu obsmażenia na kilka minut i to jest cały proces "smażenia".
Czym w takim razie różni się opieczenie kości w piekarniku od obsmażenia kilka minut w garze?
W podobny sposób, ale dłużej, robię zupy warzywno mięsne.
Kupuję żeberka trójkąty z solidną porcją mięsa i to smażę dłużej. Może z 10 min z każdej strony.
Krupnik czy kapuśniak lub kwaśnica wychodzi z tego obłędna.
Dolce far niente
Przepisy i przypisy
Obowiązkowo.
Zazwyczaj surowy wraz z natką indywidualnie na makaron na talerzu.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- Chloru (23 lut 2021, o 20:01)
Przepisy i przypisy
Kość wp przekreśla uzyskanie rosołu. Bulion tak. Bulion wieprzowy, rybny, etc
Rosół drobiowy, wołowy. O wieprzowym nie słyszałem.
Rosół drobiowy, wołowy. O wieprzowym nie słyszałem.
Przepisy i przypisy
FUX, to potrafi rozkręcić wątek Oj zrobiliście tera smaka na Uchę ,takiej na łbach suma robionej . No mogłaby być jeszcze Bouillabaisse ;) Co prawda nigdy "prawdziwej" nie jadłem ale podróbki się zdarzało Ogólnie covid uwolnił smak na ryby ...o np Ceviche ... Jutro koniec zamknięcia po trzech tygodniach Skoncy sie na Sushi
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Przepisy i przypisy
Ja też od czasu do czasu. Razem z anyżem gwiazdkowym, imbirem, korą cynamonu i limonką. I natka kolendry zamiast pietruszki. Z braku laku nazywam to "rosołem orientalnym", a tak naprawdę to namiastka pho.
I teraz gadasz z sensem!
Do kwaśnicy mięso możesz obsmażać, możesz nie, bo istotne jest tylko żeby była kapusta kiszona, wędzonka i papryka. Dodatkowo (dla mnie) kminek i ziemniaki. A reszta ma mniejsze znaczenie.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Przepisy i przypisy
Obowiązkowo to teraz dostaję jak sam nie gotuję. Nie jest to złe, ale jak dla mnie czosnek za bardzo dominuje i to nie jest ten smak, który jest dla mnie Sevres rosołowym.
Za to żur z dzieciństwa był zawsze z dodatkiem twarogu. Tyle że na wywarze z wędzonki, białej kiełbasy się w domu rodzinnym nie używało. Po zmianie zakwaterowania na mazowieckie zacząłem robić na białej i taki mi bardziej smakował jako danie codzienne. Ale twaróg musiał być i został, co wzbudzało powszechne zdziwienie
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Przepisy i przypisy
Kiedyś będąc w górach widziałem jak dziadek u którego mieszkaliśmy jadł rosół z ziemniakami. No i oczywiście też spróbowałem ,całkiem całkiem da się zjeść. Czasem sobie wrzucę tylko musi być ugotowany w całości . Ser biały często sobie wrzucam do zupy, jak np grochówka ,fasolówka... . Jak rósół parmezanem ,,,,
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Przepisy i przypisy
A to u mnie dość normalne, tyle że z ziemniakami standardowo wołowy a mieszany czy drobiowy z makaronem.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Przepisy i przypisy
Jesteś może z Podkarpacia albo Małopolski?
Pytam, bo dwa razy spotkałem się z takim żurkiem - w przydrożnej knajpie gdzieś przy drodze z Rzeszowa do Krosna i - jako standardowe danie śniadaniowe - u mojej przyjaciółki, która pochodzi z Wieliczki i twierdzi, że taki żurek jadało się u niej w domu rodzinnym.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.